Tiroida si Ceata Mentala (Brain Fog)

Acest articol explică legătura dintre tiroidă și memorie, precum și modul în care tulburările tiroidiene ale hipotiroidismului și hipertiroidismului pot imita simptomele demenței.

Pierderea funcției cerebrale este în creștere. Una dintre cele mai dezvoltate afecțiuni medicale, Demența, este crudă. Această boală poate provoca traume psihologice, durere în familie și multe altele. Afectează aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume și este cauzată de mai mulți factori. Atât de mulți alți oameni se luptă cu Alzheimer, Parkinson, pierderea memoriei, ceața creierului, depresia, tulburările de atenție, pierderea funcției creierului, etc

Simți că trăiești într-o ceață perpetuă, cu probleme de concentrare, memorie sau motivare?

Acestea sunt simptome comune ale unei probleme de sănătate, numită „ceață în creier sau ceață mentala”. Ceața mentală este un semn al inflamației creierului. Țesutul cerebral nu are terminații nervoase, așa că, un creier inflamat nu provoacă un răspuns dureros care să vă avertizeze că ceva nu este in regulă.

În schimb, vă indică simptome precum oboseală, gândire înceata, uitare a cuvintelor/ lapsus, lipsă de motivație și concentrare, depresie, anxietate, etc.

De ce creierul devine inflamat?

Creierul este protejat de o membrană subțire numită bariera hematoencefalică. Permite particulelor de dimensiuni nanometrice să intre și să iasă din creier, când este necesar. Când bariera hematoencefalică devine supra-permeabilă sau „leaky”, la fel ca și căptușeala intestinală, particule mai mari pot ajunge în creier și pot afecta sistemul imunitar al creierului. Rezultatul este Inflamația.

Inflamația creierului poate fi afectată și din:

 • Infecție sistemică cronică (prezenta in tot organismul)
 • Dezechilibrele zahărului din sânge
 • Hipotiroidism
 • Infecții/Bacterii intestinale
 • Metale grele și alte toxine
 • Stresul și lipsa de somn
 • Leziuni la nivelul capului sau accident vascular cerebral

Sistemul imunitar al organismului are mecanisme construite pentru a regla și a opri inflamația, după cum este nevoie. Dar sistemul imunitar al creierului nu are acest buton de „switch-off”, iar inflamația poate progresa în mod continuu fără intervenție. Inflamarea creierului, poate afecta țesutul cerebral și poate accelera îmbătrânirea creierului (degenerarea). Acest lucru crește și riscul de tulburări degenerative, cum ar fi Alzheimer.

O cauză obișnuită a ceții mentale este o intoleranța alimentară, în special la Gluten. Mulți oameni cu intoleranță la Gluten au eliminat ceața cerebrală pur și simplu, mergând pe dieta fără gluten. De fapt, cercetările arată că glutenul este legat de o varietate de tulburări neurologice. Din fericire, creierul răspunde la strategiile de gestionare a inflamației. Indiferent dacă inflamația este provocată de intoleranță alimentară, hipotiroidism, toxine, dezechilibre ale zahărului din sânge sau alte cauze, există o varietate de modalități de reducere a acesteia. Acest lucru nu numai că poate elimina ceața mentală, dar se recomandă pentru sănătatea și funcționarea creierului, în următorii ani.

Care sunt cauzele de ceții mentale?

Există numeroase explicații de ce se întâmplă. Odată ce identificați cauza de bază, puteți începe să remediați problema. Iată câteva cauze posibile:

1. Stresul

Stresul cronic poate crește tensiunea arterială, poate slăbi sistemul imunitar și poate declanșa depresia. De asemenea, poate cauza oboseală mentală. Când creierul este epuizat, devine mai greu să gândești și să te concentrezi.

2. Lipsa somnului

Calitatea slabă a somnului poate interfera cu funcționarea creierului. Scopul nostru este de 8 până la 9 ore de somn pe noapte. Prea puțin somn, sau insomnia, poate duce la concentrare slabă și la gânduri tulburi.

3. Modificările hormonale

Modificările hormonale pot declanșa ceața creierului. Nivelurile hormonilor Progesteron și Estrogen cresc în timpul sarcinii. Această modificare poate afecta memoria și poate cauza afectări cognitive pe termen scurt. În mod similar, o scădere a nivelului de Estrogen în timpul menopauzei poate provoca uitare, concentrare slabă și gândire tulbure.

4. Dieta

Dieta poate juca, de asemenea, un rol în ceața mentală. Vitamina B12 susține funcția sănătoasă a creierului, o deficiență a vitaminei B12 poate produce o ceață mentală. Dacă aveți alergii alimentare sau sensibilități, se poate dezvolta ceața mentală după ce ați consumat anumite alimente ce includ: MSG – Aspartam -Arahide – Lactate -Mercur- Gluten. Eliminarea alimentelor declanșatoare din dieta dvs. poate îmbunătăți simptomele.

5. Medicamente

Dacă observați ceață mentală în timp ce luați medicamente, discutați cu medicul dvs. Ceața mentala poate fi un efect secundar cunoscut al medicamentelor. Reducerea dozei sau trecerea la un alt medicament vă poate îmbunătăți simptomele. Ceața în creier poate apărea, de asemenea, după tratamente pentru cancer. Acest lucru este denumit chimocreier.

6. Condiții medicale

Condițiile medicale asociate cu inflamația, oboseala sau modificările nivelului de glucoză din sânge pot cauza oboseală mentală De exemplu, ceața creierului este un simptom al sindromului de oboseală cronică, care implică oboseală persistentă mai mult de șase luni. Persoanele care au fibromialgie pot prezenta simptome similare zilnic. Alte afecțiuni care pot determina ceață a creierului includ:

 • Anemie
 • Depresie
 • Diabet
 • Sindromul Sjögren
 • Migrene
 • Boala Alzheimer
 • Hipotiroidism
 • Parkinson
 • Boli autoimune cum ar fi Lupus, Hashimoto, Artrită, Scleroză multiplă etc
 • Deshidratarea

Este un tip de disfuncție cognitivă care implică:

 • Probleme de memorie
 • Lipsa clarității mentale
 • Concentrare slaba
 • Incapacitatea de a se concentra

Unii oameni o descriu și ca oboseală mentală. În funcție de gravitatea ceții mentală, poate interfera cu munca sau cu școala. Dar nu trebuie să fie un fix permanent în viața ta. Deci, remediile pentru a îmbunătăți ceața mentala sunt:

 • Somn între 8 și 9 ore pe noapte
 • Gestionarea stresului prin cunoașterea limitărilor dvs. și evitarea consumului excesiv de alcool și cofeină
 • Exercițiile fizice
 • Consolidarea puterii creierului (încercați hobby-uri, voluntariat sau rezolvarea puzzle-urilor)
 • Găsirea de activități plăcute
 • Crescând aportul de proteine, fructe, legume și grăsimi sănătoase.

Cheia pentru a preveni aceste probleme și pentru a menține un creier sănătos și vibrant se învârte în jurul strategiilor inteligente și preventive. Medicul dvs. ar trebui să discute despre modificările dietei împreună cu modificări detaliate ale stilului de viață, pentru a evita bolile cerebrale și neurologice și pentru a menține funcția normală a creierului.

În esență, implementați aceste 6 sfaturi pentru a vă optimiza creierul și pentru a vă menține sănătatea.

1. Mâncați grăsimi sănătoase. Grăsimea are o reputație rea și este adesea demonizată, dar evitați grăsimile hidrogenate, cum ar fi uleiurile din Palmier, Soia sau Porumb și produsele alimentare procesate. Mănâncă grăsime bună de Omega 3 vegana , pește sălbatic de apă rece și carne de la animale hrănite cu iarba. Sursele de plante omega 3 (in, chia) trebuie să fie transformate biochimic de către organism, unii oameni nu le pot converti. Grăsimile din omega 3 pot ajuta la combaterea inflamației. Grăsimile excesive de omega 6 contribuie la inflamație.

2. Vitaminele A, D, E și K sunt de fapt forme de grăsime. O dietă cu conținut scăzut de grăsimi va fi lipsită de aceste vitamine esențiale, solubile în grăsimi. Evitați carbohidrații excesivi și procesați. Dieta alimentară standard este de 50% carbohidrați. Carbohidrații în exces sunt transformați și depozitați ca grăsimi viscerale. Consumul de carbohidrați poate duce la glicarea proteinelor și a hormonilor ce determină pierderea funcțiilor. Carbohidrații excesivi pot contribui la creșterea exagerată a drojdiilor.

3. Mențineți nivel sănătos de zahăr in sânge – Alzheimer este numit acum Diabetul de tip III. Monitorizați nivelurile de zahăr din sânge împreună cu medicul dvs..

 • HgA1C < 5
 • Glucoza 50-90
 • Insulina la 5 sau < 5
 • Leptina
 • Niveluri adecvate de minerale/nutritive: Magneziu, Zinc, vitamina C, Vitamina D, Vitamina B (B12, B2, B3, B5)

4. Exercițiile fizice – Mai multă masă musculară = mai puțină boală. Masa musculară = Control mai bun al zahărului din sânge. Mișcarea promovează circulația fluidului cerebral spinal (CSF) în jurul creierului. CSF furnizează nutrienți și transportă deșeurile departe de creier. Plimbarea este una dintre cele mai bune modalități de a avea mișcări de CSF. Luați pauze periodice la locul de muncă. Mișcarea duce la un mai bun drenaj limfatic, la flux sanguin și o oxigenare mai bună a țesuturilor.

5. Evitați consumul de medicamente ca:

 • Statine – Colesterolul este necesar la sinapsele creierului. Statinele blochează sinteza colesterolului. Colesterolul sub 150 poate afecta sănătatea creierului (Alzheimer, demență, depresie, tendințe suicidale).
 • Metformina – Inhibă vitamina B12 (producția de mielină), inhibă folatul (formează neurotransmițători, serotonină și dopamină),
 • CoQ10 (deficitul duce la declinul cognitiv) – Medicamente pentru presiunea sanguină Inhibă producția și absorbția de CoQ10, cauzează pierderea de magneziu, pierderea de vitamina B1, pierderea de potasiu și electroliți.
 • Antiacidele – Inhibă absorbția de calciu, magneziu, zinc, vitamina B-12.
 • Antidepresivele

6. Nu mâncați Gluten deoarece provoacă inflamare cerebrală mai ales dacă aveți și inflamație prezenta in tot organismul – boala autoimună. Glutenul provoacă formarea permeabilitati intestinale și a anticorpilor neuronali. Glutenul provoacă scurgeri în Intestin, care poate duce la creier în ceață. Cerealele sunt contaminate cu mucegaiuri și microtoxine. Poate crea rinita, sinuzită cronică, infecții ce pot modifica nivelul Cortizolului, Suprarenalelor și Tiroidei. Cerealele pot modifica microbiomul. Cerealele sunt bogate în acizi grași de Omega6 și nu este indicat. Cereale înainte de a fi procesate sunt stropite cu Glifosfat.

„Efecte adverse” ale ceții mentale de la Pacienți, care nu prea se discută: Ca și cum provocările fizice ale bolilor autoimune nu erau destul de dificile, mulți pacienți cronici au, de asemenea, experiență cu ceață mentala ca efect secundar – dificultate de a-și aminti lucruri precum nume, sarcini, îndrumări și cuvinte, precum și un sentiment general „creierul s-a pierdut pe drum”. Și ceea ce este și mai dureros, este că, ceilalți oameni ar putea observa că nu mai gândiți la fel de clar, ca înainte, așa cum erau obișnuiți cu dvs ceea ce vă poate face să vă simțiți un pic jenat. Nu vă lăsați! Dar dacă vă simțiți, uneori jenat de lapsusurile dvs. din cauza ceții mentale, nu sunteți cu siguranță, singuri. Cu toate că nu se discută prea des. Nu trebuie să ne simțim jenați de ceață cerebrala, dar pentru unii dintre noi aceasta se întâmplă destul de des, așa că sperăm, că ne putem sprijini în această provocare cronică a bolii. Iată ce au mărturisit unii Pacienți:

》”Știind că am avut o memorie excelentă și acum mă înec în liste și notificări pe telefon doar pentru a-mi aminti lucruri simple. Cred că nu ar fi așa de rău dacă așa aș fi fost dintotdeauna, dar știu că eram destul de agera, iar acum e penibil. Pentru a-mi aminti ceva în aceste zile este o prioritate. Este destul de serios că am o problemă fizica autoimuna la 28 de ani; dar mai grav este, că și creierul îmi creează probleme.”- Elena A.

》”Nu-mi place când nu îmi găsesc cuvintele, nu este o imagine minunată mai ales că lucrez în marketing” – Alexia M.

》”Pierderea lucrurilor. Nu eram obișnuită să pierd ceva. Acum, pariez că pot pierde lucruri de 20 de ori pe zi. „- Cynthia C.

》”Dacă cineva îmi cere să caut ceva online, deschid browser-ul și trebuie să întreb din nou, că am uitat. Trebuie să notez totul, dacă nu uit să scriu.”- Claudia C.

》”Deodată, realizez că am ofensat pe cineva serios pentru că nu am răspuns la întrebare. Nu pentru că nu am vrut. Dar abia am realizat că s-a pus o întrebare, dar este prea târziu pentru a repara ceva. „- Erin P.

》”Oamenii sunt nervoși sau nerăbdători, pentru că nu am făcut ceva ce am promis, sau pentru că îmi oferă o săptămână să-mi amintesc să fac ce am promis” – Maria S.

》”Răspunsurile la telefon și rezervările la serviciu! Pocesc cuvintele, dispăr și uit salutul potrivit pe care ar trebui să-l folosesc atunci când răspund. A doua zi am răspuns la un apel „Hei, aici Maegan” în loc de „Mulțumesc că ați sunat ___, cu ce vă pot ajuta?” Și memoria mea pe termen scurt este terminată. Șeful îmi spune să fac ceva și în câteva minute, am uitat deja ceea ce a spus și trebuie să întreb din nou și pot spune că este enervant pentru ei, eu doar nu îi mai pot ajuta uneori! „- Maegan D.

》”Copii mei îmi spun:” Ai mai cerut deja acest lucru”, iar eu le răspund:”Dacă întreb, este pentru că nu-mi amintesc, așa că dacă vă întreb de 1.000 de ori, vă rog să-mi răspundeți de 1000 de ori și mai mult”. Foarte răbdători, copiii mei. „- Mely J.

》”Îmi simt capul că este gol, ca și cum am pierdut cuvintele la care tocmai m-am gândit. Nu mă pot gândi rațional / logic, pentru că mintea mea este prea înceată. „- Daniel B.

》 „Aproape să reușesc să îmi otrăvesc soțul cu Salmonella! Adesea uitam în timp ce găteam ceva. După câteva incidente cu pui crud, am fost eliberată de îndatoririle mele de bucătăreasă. „- Lori B.

》 „Am uitat la mijlocul propoziției ceea ce vroiam să spun, poate fi destul de jenant” – Lianne S.

》 „Mă gândesc la lucruri, dar nu îmi amintesc ce anume, îmi pierd concentrarea/ sunt distras /uit să efectuez o sarcină reală, îmi amintesc că am de gând să o fac, dar cred că a fost făcută. Atât de multe apeluri ratate, e-mailuri eșuate, etc … oamenii cred că sunt într-adevăr leneș sau dezorganizat, dar eu chiar încerc tot posibilul! „- Nae W.

》 „M-am uitat la telefon să caut pe cineva în agendă dar nu puteam să o fac. Era mai mult [ca] n-am știut ce nume să scriu, că uitasem numele, asta m-a speriat”- Andy N.

》”Nu-ți mai amintești despre ce vorbești și ce trebuie să faci, trebuie să-ți amintească cineva ce ai spus.” – Josephine W.

》 „Sunt o persoană cu studii superioare, cu un vocabular bun, dar când nu-mi pot aminti un cuvânt simplu, nu e frumos. Pot râde, dar nu este un sentiment grozav. Și pierderea ideei la jumătatea conversației, este frustrant.”- Bernie L.

》”Nu îmi pot aminti cuvânte simple sau denumiri – cum ar fi furculița – și trebuie să descriu despre ce vorbesc.” – Mackenzie P.

》”Am pierdut noțiunea de direcție în locurile în care am fost de peste o mie de ori și te rog de dragul meu, nu mai întreba de direcții” – Diana D.

》”Uit planurile sau altceva despre care am stabilit cu cineva. Apoi se supără, deoarece, cred că îi ignor atunci când, în realitate, nu îmi amintesc literalmente despre ce am vorbit și ei nu mă cred când încerc să explic „- Bonnie P.

》”Fiind atât de condiționată că voi face o greșeală, îmi e teamă să încerc. Chiar și un e-mail către consilierul meu (manager de blocuri de apartamente), mi-a luat o zi întreagă pentru a-l scrie… L-am examinat, apoi de greșeli, de zeci de ori! Într-adevăr … Cel mai bun lucru a fost atunci, când doctorul mi-a dat o notiță, în care îmi spunea, că am nevoie doar de comunicare scrisă. Comunicarea verbală are și mai multe provocări pentru mine, datorită ceții creierului și de aceea nu încerc prea des. Îmi păstrez toată comunicarea foarte limitată și simplă. Acest lucru mă ajută să folosesc energia pentru a mă îngriji și pentru odihnă. „- Kellie D.

》”Am încercat să joc jocul Clue Board (pe care l-am jucat des). Am uitat complet regulile jocului. Când prietenii mei încercau să-mi explice regulile, eram așa de jenată, tot ce puteam face era să plâng. „- Stacey I.

》”Am fost să întreb pe cineva, despre ceva ce credeam că mi-a spus, doar pentru a-mi da seama, că cer persoanei greșite! „- Amanda V.

》”Vina care vine din uitare /confuzie. M-am pierdut, ducându-mă să îmi recuperez copilul. Băiatul stătea afară, în picăturile de ploaie înghețate, așteptând ca mama lui să-l recupereze. Se pare că vinovăția nu se termină niciodată.”- Tina G.

》” Înlocuirea cuvintelor … de exemplu, încercam să spun „poștaș” și ieșea „om de zăpadă”. Odată am spus ceva oribil în fața soției pastorului. Vorbeam despre cum a fost spart uscătorul meu de păr, dar „uscătorul” nu a fost cuvântul pe care l-am folosit. Spun în mod constant cuvintele greșite; acestea încep de obicei cu aceleași litere, dar sunt atât de multe „- Audrey W.

》”Uit pe unde am pus ceva, apoi nu mă pot concentra să găsesc. Am putut literalmente să mă uit la acel lucru și să nu il văd, pentru că, creierul meu nu procesează faptul că mă uit la exact ceea ce caut. Acest lucru se întâmplă destul de des.”- Terri S.

Sursa foto: missdiagnoses.com

Sursa articol: drknews.com Mighty.com Glutenfreesociety.com

Traducerea: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.