Iarna este pentru hibernare

      Pe măsură ce iarna se instalează, orele de lumină par să treacă cât ai clipi.

Înainte să ne dăm seama, soarele dispare la orizont și în locul lui un întuneric pașnic umple cerul și sufletul nostru.

În aceste luni de iarnă natura se odihnește. Copacii își pierd frunzele și ies din vegetație. Mamiferele intră în hibernare.

Și noi suntem mamifere. Iar strămoșii noștri, care s-au trezit odată cu răsăritul și s-au culcat la apusul soarelui, au folosit lunile de iarnă pentru odihnă și reflecție profundă.

Am aflat recent, cât de naturnal îmi vine să respect aceste ritmuri naturale și am ajuns să iubesc iarna. Dacă nu ar exista vara, iarna ar fi anotimpul meu preferat.

Îmi iubesc și dormitorul, petrec multe ore în el și nu doar când dorm.

Aici scriu, citesc și fiindcă soarele pătrunde din plin prin cele două ferestre, iarna prefer să lucrez de aici.

Nu a fost dintotdeauna așa. A trebuit să mă împrietenesc cu dormitorul și să nu-mi mai fie frică că n-am să pot dormi în el, atunci cănd vine timpul de somn.

De fapt, ca să pot dormi, cât timp sunt plecată de acasă, trebuie să mă împritenesc cu fiecare cameră de hotel unde înoptez.

A trebuit să înțeleg două aspecte despre corpul și creierul meu.

Știai că corpul tău are încorporat un ritm circadian sau „ceas intern” care te ghidează să treci prin perioadele de odihnă și de veghe? Deși ritmurile circadiene ale fiecăruia sunt ușor diferite, toți suntem aproape „sincronizați” cu lumina zilei și cu întunericul, iar corpurile noastre știu instinctiv când este timpul să ne odihnim. Dacă încercăm să ne ignorăm ritmurile circadiene sau să le depășim cu stimulente și activitate excesivă, riscăm grav să dormim mai puțin decât avem nevoie.

De ce somnul prea puțin este o problemă suficient de gravă încât să-ți pese?

Sunt mai multe motive, dar iată unul serios. 

Când nu dormi suficient, răspunsul de luptă sau fugă al corpului tău față de situațile din viața de zi cu zi, se activează mult mai ușor, ceea ce duce la mai mult distres. Acest lucru, la rândul său, îngreunează și mai mult somnul, fiindcă seara, când mintea și corpul se pregătesc de repaus și refacere, glandele suprarenale înca sunt stimulate să producă hormoni de stres. Aceștia inhibă secreția de melatonină – hormon care induce în mod natural somnul.

În timp ce dormim în corpul nostru au loc mai multe procese. Memoria, capacitatea de învățare, concentrarea și sistemul imunitar sunt regenerate, iar procesele de reparare funcționează la capacitate maximă.

Dar asta nu se poate realiza dacă se instalează insomnia, ceea ce creează și mai mult stres și face și mai mult probabil instalarea tulburărilor de somn … un ciclu dificil de întrerupt odată ce ești prins în strânsoarea lui.

Întalnesc frecvent oameni care acuză o dificultate mai mult sau mai puțin persistentă în a dormi suficient. Și aceștia nici nu știu când acest fapt devine o problemă sau ce să facă dacă devine o problemă.

Un somn bun te ajută să te simți mai bine și să funcționezi a doua zi la parametrii optimi. 

Și te ajută să te menții sănătos.

iți dezvălui căteva secrete pentru a obține timp de calitate ziua și un somn odihnitor noaptea.

Și toate te vor învăța cum să îți transformi dormitorul într-un sanctuar personal de odihnă, relaxare și intimitate!

Cum să obți lumina perfectă

Pentru a-mi optimiza somnul, unul dintre cele mai mari lucruri despre care am învățat a fost modul în care tipurile diferite de lumină afectează corpul. De exemplu, lumina artificială strălucitoare tinde să intensifice emoțiile, în timp ce lumina scăzută sau slabă ne ajută să ne menținem la un nivel constant de relaxare.

Expunerea pe timp de noapte la lungimile de undă albastre ale luminii artificiale este inamicul somnului. Lumina albastră reduce producția de melatonină și face să nu ne mai simțim somnorosi. Și acesta este unul dintre multele motive pentru care un laptop sau un telefon mobil nu ar trebui să fie seara, pe noptieră, în dormitor.

Potrivit unui studiu realizat la Harvard, privitul la telefonul mobil cu o oră sau două înainte de somn, nu numai că îngreunează adormirea, ci interferează cu tipul de somn pe care îl experimentăm. Mai exact, s-a demonstrat că expunerea pe timp de noapte la telefoanele mobile scade somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor), care este cea mai profundă stare de visare. Rezultatul pierderii somnului REM este că te simți mai obosit a doua zi și gândirea ta este în ceață toată ziua.

Lumina telefonului mobil pe timp de noapte afectează și ritmul circadian, ceea ce poate duce la o varietate de probleme de sănătate.

Așa că primul meu principiu pentru a-ți crea un sanctuar din dormitor este să scoți toate ecranele din cameră, inclusiv telefonul mobil, televizorul și computerul. Și fără lumini puternice; menține iluminarea discretă și în timp ce dormi dezactivează lumina de veghe.

Feng Shui-ul somnului

Simplificarea spațiului este un alt principiu care merge de minune în a liniști ochii. Țin podeaua dormitorului meu curată și nu îngrămădesc chestii pe comodă, nici măcar hârtii sau cărți. Când văd lucruri îngrămădite îmi amintesc subtil de lucruri pe care trebuie să le fac sau intenționam să le fac în timpul zilei și nu am reușit. Asta îmi accelerează ușor pulsul.

Îndepărtează tot ce nu îți oferă confort sau bucurie când privești în jur.

Asigură-te că pereții dormitorului sunt vopsiți într-o culoare plăcută. Păstrează cablurile electrice și firele ascunse ca să nu-ți impiedici vederea de ele. Nu lăsa hainele să se adune pe un scaun într-un colț.

Nu lăsa murdăria sau praful să se acumuleze.

Spală cearșafurile și păturile înainte ca acestea să devină transpirate și inconfortabile. Ordinea simplifică iar curățenia calmează.

O pernă de dormit ergonomică poate face diferența. Dacă perna oferă un suport bun pentru cap și gât, somnul va fi confortabil.

În dormitorul meu plantele sunt la mare preț. Sunt așezate pe ambele pervaze limitând posibilitatea de a aerisi încăperea în zilele foarte reci. Dar plantele pot compensa prin capacitatea lor de a purifica aerul din interior eliberând oxigen si menținând un nivel optim de umiditate.

Păstrează lucrurile simple, mărețe și hrănitoare pentru ochi și minte, cum ar fi fotografi ale persoanelor iubite sau lucrări de artă preferate.

Fă din dormitor o oază de senzații plăcute

Unii spun că dormitorul ar trebui să fie strict pentru somn și pentru a face dragoste și, probabil, pentru a te schimba de haine. Nu sunt de acord. Vreau ca dormitorul meu să fie un loc care să mă întâmpine într-o multitudine de moduri – să nu mă suprastimuleze dar să-mi hrănească mintea și trupul ca o bucătărie a senzaților chinestezice, auditive, olfactive.

De exemplu, îmi place ca în cameră să miroase bine, așa că am aici un sertar plin cu uleiuri esențiale. Uleiul esențial de lavandă, valeriană, musețel sau tămaie sunt cele mai utilizate pentru inducerea somnului.  Uneori vreau să ascult muzică meditativă înainte de a adormi, așa că pe noptieră am o lampă care are încorporată în ea un difuzor bluetooth. Pe lângă hainele mele de somn, voi găsi și o carte sau două pe noptieră. Îmi place să citesc în pat. Pentru mine, este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții. Stând întinsă la orizontală, după ce toți cei din casă au adormit, în liniște, cărțile parcă se citesc singure. Și, crede-mă pe cuvânt, pentru majoritatea, cititul este cel mai natural somnifer.

Nu toată lumea preferă lectura noaptea. Unii simt că îi suprastimulează și îi împiedică să adormă. Pentru mine, am descoperit că are exact efectul opus. Citirea unei cărți cât și a asculta o carte, îmi arată cu adevărat cât de gata de culcare sunt. Cercetările științifice confirmă că lecturarea are și alte beneficii cum ar fi scăderea nivelului de cortizol, ascuțirea funcției cognitive și chiar extinderea capacității de a empatiza cu ceilalți.

Ce sa nu faci in dormitor

Sunt câteva lucruri pe care nu le-aș face niciodată în dormitor. Aici nu mănânc, nu primesc oaspeți, nu las copiii să se joace, în el nu mă cert și nu discut subiecte serioase. Pentru mine, dormitorul este și rămâne acea zonă din casă în care permit să se întâmple doar lucruri plăcute, în care intră doar persoane care au o legatură intimă cu mine. Cât timp aleg să petrec in el este o binecuvântare pentru corp și minte. Și dacă vreodată mă simt slăbită sau bolnavă, tristă sau supărată, retragerea în acest sanctuar îmi va asigura cel mai mare grad de vindecare.

Îngrijirea dormitorului tău ar putea fi cea mai bună investiție de timp pe care o faci pe tot parcursul anului. Iar pe timpul iernii va deveni vizuina perfectă pentru hibernare.

Psiholog Delia Aldescu

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.