Cum experimentăm stresul, cu psiholog Delia Aldescu

Cum experimentăm stresul ?

Pe măsură ce mulți indivizi experimentează adversități timpurii care duc la dereglarea sistemului de stres, acest lucru contribuie la o epidemie de stres în lumea noastră, profund anxioasă, care aduce cu ea o avalanșă de acțiuni și boli legate de stres, cum ar fi tulburările metabolice. , diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, tulburări de somn și probleme de sănătate mentală.

Nu este ușor de știut dacă cineva are un sistem dereglat de gestionare a stresului. În viața de zi cu zi este greu de pus un diagnostic concludent, dar în timp se poate detecta un tipar universal.

Indivizii cu un sistem de stres dereglat interpretează adesea schimburile zilnice ca stresante și amenințătoare. Sensibilitate față de insulte, lipsă de încredere și tendință de a izbucni din orice sau de a se retrage, atribuirea de intenție ostile (șeful mă ignoră, iubită mă tratează cu răceală, copilul nu mă ascultă) vom vedea că nu sunt singurele comportamente problematice.

Dereglarea sistemului de stres se manifestă și prin anxietate și prin furie. Adulții care manifestă stresul prin furie pot reacționa rapid când lucrurile nu merg așa cum vor, luptând când temerile lor se accelerează. Când nu există probleme să-i pună capăt, când consgerile sunt absente, adultul care iese din fire din cauza unora nu este în stare și nu uită de ele după ce sunt rezolvate.

În interior, o stare de agitație copleșitoare acaparează viața emoțională a persoanei. Reacția fiziologică de fugă duce la o detașare de noi înșine. Ne lipsește entuziasmul. Dobândim neputință în a ne relaxa în momentele pașnice ale vieții. 

O legătură puternică între dereglarea sistemului de stres și starea noastră psihică se poate observa încă din adolescență, continuând de-a lungul vieții cu episodul de dereglare emoțională când apar mai multe surse de stres.

În domeniul psihologiei, încărcătura alostatică se referă la prețul plătit de corp, când cineva suferă de stres repetat sau cronic. Un sistem de solicitări prealabile, generează un exces de cortizol, care devine toxic pentru majoritatea organelor, având o serie de consecințe negative asupra sănătății.

O persoană care și-a exprimat mult timp stresul prin furie activează circuite familiare care duc la un comportament distructiv. Va trebui să treacă suficient de mult timp până când un alt comportament exersat va crea un circuit concurent, care să producă sau să stea de atracție, care să domine explozia de furie.

La adulți, circuitele unui stres dereglat s-au activat timp îndelungat și sunt mai greu de reglat. Abilități dezvoltate de adulți permis totuși schimbări constructive pentru inserarea unor circuite cerebrale sănătoase, la orice vârstă.

Din nefericire, adulții revin adesea la modul de rezolvare rapidă a stresului. Mulți apelează la mâncare, dezvoltând dependențe de alimente bogate în zahăr și calorii, ca strategie în a-și calma emoțiile, contracarând cortizolul și din păcate, cu contribuția la epidemia de obezitate. Consumul de băuturi alcoolice și droguri ameliorează stresul și oferă alinare imediată, dar de scurtă durată. Acestea sunt obiceiuri riscante pe termen lung și duc la obezitate și dependență.

Stresul necontrolat este o tragedie individuală dar și colectivă ce duce la o serie de boli psihologice și fizice.

Atașamentele timpurii incerte lasă persoana cu garda sus în căutarea unor dificultăți sau semne de respingere în relațiile cu ceilalți.

Unii să restabilească un sentiment de control personal prin plasarea unor necesități nerezonabile asupra nerezonabilului, cum ar fi solicitat de scuze pentru probleme închipuite sau încercarea de a plasa limită pentru timpul petrecut de partener cu prietenii, colegii și familia de origine.

Înțepăturile personale din interacțiuni vor duce la îndepărtarea partenerului sau a prietenilor și acuzația de distanțare și răceală vor confirma temerea anticipată.

Dacă facem referire la perioada de îndrăgostire, în primele luni ale unei relații, putem trece cu privire la comportamentul care ar deveni supărător față de relațiile lungi. Pe scurt, oamenii se pot controla, astfel încât acest comportament să nu apară și să rămână ascuns.

În primele etape ale iubirii, serotonina și oxitocina acționează pentru a contracara cortizolul, mascând dereglarea stresului. Când apele devin mai tulburi sau se instalează rutina, declanșatorii de stres încep să se activeze declașând anxietate sau agitație nesfârșită. Farmecul neconvențional și marea energie din prima etapă a relației se năruie și demască o adevărată problemă.

Versiunea adultă a frământărilor se poate transforma și în obsesii legat de probleme la serviciul sau de relații cu colegii.

Un adult prea stresat verificat în permanență e-mailurile până noaptea târziu. Sau ar putea să-și amintească, noaptea târziu, că a uitat să trimită un mail la serviciu și, în loc să decidă că poate face acest lucru dimineață, va fi cuprins de panică și va spune că trebuie să facă acum, altfel lumea va. crede că e uituc, delăsător, și ar putea fi concediat. Atitudinea negativistă eliberează în corp și mai mult cortizol, calmarea fiind și mai dificilă.

Dacă persoanele cu răspunsuri de stres exagerat pot fi percepute atrăgătoare într-o relație, pot de asemenea să pară dominantă și extrem de dedicat serviciului. În anumite locuri de muncă, unele cariere cer un stil de exagerat, amplificat pentru a obține succes. Dar adesea colegii, în special subordonații, trebuie să îndure medii extrem de stresante. Un model de hipercompetitivitate, suspiciuni asupra colegilor sau subordonaților, abordarea fiecărei negocieri ca pe o relație de dominare, pot în anumite circumstanțe să susțină urcarea spre poziții de influență și conducere. 

Acest abordare poate duce și la probleme în carieră, pe măsură ce colegii și superiorii se sătură să fie mereu precauți. În mediile de lucru moderne, colaborarea, politețea și munca în echipă sunt multe mai valoroase.

Se știe că în caz de conflict sau tensiune cât de greu este să se rezolve o problemă. Acest lucru este dificil din cauza răspunsului nostru la stres care se poate transmite la toți indivizii cu care interacționăm. Stresul este contagios din punct de vedere fiziologic.

La adulții care lucrează în echipe și îndeplinesc sarcini, sa constatat că doar câteva persoane stresate pot conduce la răspunsuri de replicare similare ducând la stres de echipă. Iar când răspunsul la stres urcă la niveluri mai ridicate, performanța echipei scade.

În familie sau în diferite medii de lucru există deseori un nivel ridicat de stres ambiental. Mulți părinți aduc acasă la amplificat pe care îl absorb din lumea exterioară, fie din locul de muncă, fie din presiunile economice ale unei gospodării și transmit copiilor și partenerilor agitația care poate crea un disconfort altor membri ai familiei, pentru mai multe ore, chiar și după ce persoana stresată nu mai este acolo sau și-a rezolvat problema.

 O veste bună este ca starea de bine se naște la confluența celor doi neurohormoni, serotonina și oxitocină, care luptă împotriva excesului de cortizol.

Conexiunea socială, dezvoltarea unor obiceiuri de interacțiune socială pozitivă oferă oportunitatea de a ne schimba funcționarea creierului și a comportamentului.

Despre toate acestea și multe altele veți afla în materialele următoare.

Aici o gasiti pe Delia

 

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.