Efectele Cortizolului asupra funcției tiroidiene și a vârstei

Efectele Cortizolului asupra funcției tiroidiene și a vârstei

Interviu cu dr. David Zava, PhD, de John R. Lee, MD Medical Letter

Echilibrarea nivelului de Cortizol este importanta pentru sănătatea tiroidei?

JL: Cortizolul este necesar pentru aproape toate procesele din organism, de la reglarea tensiunii arteriale și a funcției renale, la nivelul de glucoza și construirea grăsimilor, construirea musculaturi, sinteza proteinelor si funcției imune. Ati studiat în mod specific efectele cortizolului asupra funcției tiroidiene?.

DZ: Da, una dintre cele mai importante funcții ale cortizolului este de a acționa în mod concret sau in sinergie cu hormonii tiroidieni , la nivelul receptorului genei. Cortizolul face munca tiroidei mai eficienta. O cantitate fiziologica de cortizol nici prea mare și nici prea mică este foarte importanta pentru funcționarea normală a glandei tiroide, este motivul pentru care o mulțime de oameni au un dezechilibru în nivelurile de cortizol si suprarenale si au de obicei simptome tiroidiene.

JL: Ati explica aceasta relație tiroida- cortizol, mai detaliat?

DZ: Fiecare celula din corpul uman are receptori pentru ambele, cortizol si tiroida și aproape fiecare proces din celule necesita funcționarea optima a tiroidei. O modalitate de a înțelege sinergia cortizolului și tiroidei este să va gândiți la încercarea de a porni un robinet mare si rotund cu o singură mână, spre deosebire de două mâini în cazul în care il puteți prinde într-adevăr și il porniți.

Atât tiroida cât si cortizolul trebuie sa fie acolo în celule, legate de receptorii la niveluri normale, pentru a transforma eficient valva și a obține expresia genelor.

Deci, atunci când nivelurile de cortizol sunt mici, cauzează epuizarea suprarenala, tiroida este mai putin eficienta in a face treaba de creștere a energiei și a activității metabolice.

JL: Și ce se întâmplă atunci când nivelul de cortizol ajunge prea mare?

DZ: Prea mult cortizol, din nou, cauzează răspunsul glandele suprarenale „la factorii de stres excesiv, determină țesuturile să nu mai răspundă la semnalul hormonului tiroidian. Aceasta creează o stare de rezistență tiroidiana, ceea ce înseamnă că nivelul hormonilor tiroidieni poate fi normal, dar țesuturile nu răspund la fel de eficient la semnalul tiroidian.

Această rezistență la semnalul hormonului tiroidian cauzat de cortizol ridicat nu este doar limitată la hormonul tiroidian , ci se aplică tuturor altor hormoni, cum ar fi insulina, progesteron, estrogenul, testosteronul și chiar cortizolul în sine.

Atunci când cortizolul devine prea mare, va începe obținerea de rezistență la receptorii hormonilor, și este nevoie de mai mulți hormoni pentru a crea același efect. De aceea , stresul cronic, care ridica nivelul de cortizol, te face sa te simți atât de putred pentru ca nici unui hormon nu i se permite să lucreze la un nivel optim.

Rezistenta la insulina este un exemplu clasic. Este nevoie de mai multă insulină pentru a conduce glucoza in celule atunci când cortizol este ridicat.

Nivel ridicat de cortizol si insulina mare, are ca rezultat rezistența la insulină, vor determina creștere în greutate în jurul taliei , deoarece corpul tău va stoca grăsimile acolo, mai degrabă decât să le ardă.

JL: Acest lucru ar fi cu siguranță un efect semnificativ atunci când vine vorba de crearea unor niveluri de hormoni echilibrați.

DZ: Atunci când este nivel ridicat de cortizol in creier ,de asemenea , este mai puțin sensibil la estrogeni.

De aceea , o femeie in post-menopauza cu cantități rezonabile de estrogen, dar când ai pus un factor de stres, cortizolul ei creste, ea va manifesta bufeuri, care sunt un simptom al deficitului de estrogen.

Ea într- adevăr nu are o deficienta de estrogen, senzorii creierului tocmai au fost modificați.

Dacă ați suplimenta nivelurile de estrogen pentru tratarea bufeurilor, va începe obținerea de alte simptome legate de poziția dominantă de estrogen cum ar fi creșterea în greutate în șolduri, retenția de apă și „toanele” specifice. Iar bufeurilor, nu se termina.

Acesta este motivul pentru care de multe ori nu se poate trata in mod eficient cineva cu simptome de dezechilibru hormonal, cum ar fi bufeurile prin simpla adăugare a ceea ce pare a fi hormonul care lipsește, fie că este vorba de tiroidă, progesteron, estrogen sau testosteron. În cazul în care cortizolul este cronic mare va avea o rezistență generală la hormoni.

JL: Ce procent din testul salivar de cortizol este mare ?

DZ: Aș spune că e la fel de mare si 10-20%, dar trebuie să ne amintim că populația face testele de hormon de saliva tinde sa aibă probleme de sănătate.

De asemenea , aceasta depinde de timpul anului și de ceea ce se întâmplă în lume. Am văzut o mulțime de cortizol ridicat in probele de saliva care a venit după 9/11.

In preajma sărbătorilor de iarna, etc iar apoi după sărbători este nevoie de o noua proba. Suprarenalele au fost în același ritm cu factorii de stres din vacanta si apoi in colaps ,deoarece acestea deveneau epuizate.

Asta e un model foarte comun. Este totul diferit din cauza factorilor de stres, cum ar fi examenele sau războiul.

Cei mai mulți dintre noi poate ne amintim cum am trecut prin stresul examenelor si ne îmbolnăveam la scurt timp după aceea. Niveluri adecvate de cortizol sunt necesare pentru a activa scutul sistemul imunitar, atunci când suntem expuși la viruși și când suprarenalele sunt prea obosite pentru a face orice mai mult decât cortizol suntem vulnerabili la infecții virale.

Stresul atât ridicat cât si scăzut este ceea ce cortizolul il are în comun. Stresul când lovește suprarenalele primim ca răspuns, oboseala, nu produc suficienți hormoni de stres, având ca rezultat un deficit tiroidian funcțional, sau pot merge în cealaltă direcție în cazul în care acestea determina rezistenta generala a hormonului, inclusiv rezistenta la tiroida.

Daca cortizolul scăzut sau ridicat, hormoni tiroidieni devin ineficienți.

JL: Să vorbim despre aspectele bune și cele rele ale cortizolului.

DZ: Cele mai multe persoane cu probleme de cortizol, mic sau mare, se află în zona gri, ceea ce înseamnă că acestea sunt în afara unui interval normal fiziologic necesar pentru o sănătate optimă.

Cortizolul ajuta la menținerea nivelului de glucoza din sânge prin activarea gluconeogenezei, descompunerea proteinelor tisulare la aminoacizi și apoi la glucoză.

Asta e un lucru bun, dar nu în exces. Prea mult cortizol, cauzat de stres, pe o perioadă lungă de timp, duce la o cădere excesivă a tuturor țesuturilor structurale ale corpului, inclusiv musculare, osoase, a pielii și a creierului , cauzând îmbătrânirea accelerată. In oase, cortizolul ridicat activează aproape fiecare cale biochimica implicata în reabsorbția osoasă.

Cortizolul inhibă activitatea specifica osteoblastelor, sau oasele de construire; suprimă producerea de androgeni [hormoni masculini] in gonade [androgeni construiri osoase]; activează osteoclastele care provoacă osul să fie reabsorbit mai repede; scade absorbția de minerale in intestin, asa ca nu va putea absorbi calciul și magneziul de care aveți nevoie pentru a se construi un os; și crește tubiile renalelor [rinichi] deversând calciul.

Suplimentele cu calciu și de tip alendronat utilizate pentru a inhiba reabsorbția osoasă, cum ar fi Fosamax, va lupta mereu intr-o cauza pierduta al cortizolului ridicat.

Văd în mod frecvent femei care au raportat pierderea de masa osoasa, în ciuda utilizării inhibitorilor reabsorbției osoase farmaceutice, atunci când nivelurile de cortizol salivare sunt foarte mari. In testele de salivă vedem că oamenii au cortizolul foarte mare si androgeni scăzuți ei tind sa aibă pierderi osoase chiar si atunci când progesteronul și estrogenul sunt normale.

Se vede cel mai bine pierderea masei osoase la femeile care au avut o histerectomie totala.

JL: Care este relația dintre cortizol și melatonina, un alt hormon?

DZ: Cortizolul este eliberat de glandele suprarenale într- un mod ritmic pe tot parcursul zilei. Este ridicat dimineața si te energizeaza.

Dacă nu aveți suficient cortizol dimineața va dați cu greu jos din pat. Este la cele mai scăzute niveluri de la ora două dimineața ,când melatonina este mare.

Melatonina si cortizolul sunt invers proporționale, asa ca atunci când cortizol este mic si melatonina este mare incepe regenerarea corpului tau.

Atunci când cortizol se menține constant, de asemenea , se va produce suficient hormon de creștere sau hormon de stimulare a tiroidei, care sunt importanți anabolici hormonali [construirea țesutului]. Acesta este motivul pentru care un somn bun este atât de important.

Persoanele cu un nivel ridicat, pe timp de noapte al cortizolului salivar au de obicei probleme cu somnul.

JL: Care sunt nivelurile normale de cortizol salivar pentru o femeie in peri-menopauză?

DZ: La ZRT Laboratory in saliva matinala nivelul normal al hormonului de cortizol pentru o femeie la peri -menopauză este de 3 până la 8 ng / ml, iar după 10 noaptea este 0,5 până la 1,5 ng / ml, ceea ce reprezintă o scădere mare.

Foarte devreme dimineața când vă aflați într-un somn profund este chiar mai mic, așa că dacă nu dormi în mod corespunzător și în repaus, ritmurile tale de cortizol vor fi aruncate în afara echilibrului

Acest lucru este în cazul în care progesteronul joacă un rol important , deoarece este singurul hormon natural care concurează de fapt cu cortizol pentru receptorii glucocorticoizi.

El poate contracara efectele stimulatoare ale cortizolului în timpul nopții , când ai nevoie să dormi.

JL: Va oferă noua tehnologie de testare rezultate bune si ce mai oferiti ?

DZ: Noua tehnologie – este vorba de o înțepătură in deget aproape nedureroasa pentru a obține o cantitate foarte mică de sânge, care este uscat pe o hârtie de filtru și trimis înapoi la noi cu un chestionar completat.

Chiar acum putem testa IGF-1, un indice de activitate al hormonului de creștere, un panou de tiroida , inclusiv TSH, T3 liber, T4 liber, și peroxidază tiroidă (TPO), FSH și LH.

În luna următoare sau cam asa ceva , vom lansa un panou de sex masculin, care include PSA, testosteron si SHBG.

Sursa : http://thyroidnation.com/effects-cortisol-thyroid-function-aging/
Publicat de John R. Lee, MD Medical Letter
Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.