Soluții naturale pentru Insuficienta Suprarenala

Ce este insuficienta suprarenală?

Insuficienta suprarenala este o afectiune care apare atunci cand glandele suprarenale devin sufocate, prin urmare, ele nu produc un nivel destul de ridicat a unor hormoni importanti. La persoanele cu insuficiență suprarenală, nivelurile hormonilor Cortizol și Aldosteron (un tip de mineralocorticoizi) sunt de obicei mai mici decat in mod general. Glandele suprarenale sunt cu adevărat uimitoare prin faptul că pompează zeci de hormoni pentru diferite nevoi din viața de zi cu zi. Unele dintre acestea sunt așa-numitele „hormoni de stres” cum ar fi Cortizolul, care are mai multe roluri cruciale în organism: reglarea echilibrului electrolitic, gestionarea reținerii de lichide și greutatea corporală, ajutând la odihna, concentrare, libido ridicat și multe altele.

Categorii de tulburari suprarenale

Există două categorii principale de tulburări suprarenale.
1. Un tip, denumit boala Addison, este cauzata de bolile glandelor suprarenale, inclusiv cancerul suprarenal, infecții sau sângerare (numita „insuficienta suprarenala primara”). Acest tip este mai puțin frecvente și de obicei provoaca daune fizice la glandele suprarenale. Insuficienta suprarenala primara este diagnosticata atunci cand aproximativ 90% din cortexul suprarenal a fost distrus.
2. Al doilea grup de tulburari suprarenale este mult mai frecvent și se dezvoltă, în ciuda unor probleme fizice la glandele suprarenale, mai degrabă de la stres sau de reacții autoimune prezente. Numită „insuficiență suprarenală secundară”, acest lucru duce la dezechilibre hormonale grave și alte simptome.

Simptomele insuficientei renale

 • oboseală cronică (ce durează mai mult de câteva săptămâni)
 • slabiciune musculara
 • modificări ale apetitului (în special, o pierdere a poftei de mâncare)
 • slăbit
 • probleme digestive (inclusiv dureri abdominale, greață, vărsături, diaree)
 • hipotensiune arterială
 • amețeli sau leșin
 • modificări ale dispoziției, iritabilitate si depresie
 • dureri de cap
 • pofta de alimente sarate
 • zahăr in sânge (hipoglicemie)
 • probleme cu somnul, ceea ce duce la senzație oboseala frecventa
 • transpirație nocturna
 • perioadele menstruale neregulate la femei
 • libidoul scazut
Aceste simptome pot aparea treptat și ar putea fi declanșate de un eveniment foarte stresant din viață. Mulți oameni descriu sentimentul de insuficiență suprarenală ca fiind „oboseala”, astfel încât simțiți ca inima bate repede, transpirati și mintea este agitata, esti obosit, stresat si iritabil in acelasi timp. Cele mai multe dintre aceste simptome sunt cauzate de nivelurile foarte scăzute de cortizol, un semn distinctiv al insuficientei suprarenale.
În cazurile rare, o formă mai gravă de insuficiență suprarenală se poate dezvolta și este denumita „suprarenala de criză” sau boala Addison de criză. Uneori oamenii experimenteaza o „criza suprarenala” ca urmare a unei experiențe traumatice de viață iar acest lucru face ca simptomele sa fie foarte grave și în cele din urmă caută un tratament medical. Această condiție pune în pericol viața și trebuie să fie tratată imediat de către profesioniști, deci este important să se ajungă la medic imediat în cazul în care apar astfel de simptome.
Simptomele pot veni treptat sau brusc și uneori  sunt declanșate de un eveniment foarte stresant sau o schimbare de medicatie suprarenala. „Criza” are loc atunci când insuficiența suprarenală severă este cauzată de niveluri insuficiente de cortizol, posibil din cauza ca initial a-ti tratat mai blând un caz de insuficiență suprarenala.
Potrivit Institutului National de Sanatate, simptomele de criza suprarenale includ:
 • Durere abdominală
 • Confuzie sau comă
 • Deshidratare
 • Amețeli sau leșin
 • Oboseală cronica
 • Durere de cap
 • Febră mare
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Pierderea conștienței
 • Hipotensiune arterială
 • Greaţă
 • Slăbiciune profundă
 • Ritm cardiac rapid
 • Rata respiratorie rapidă (a se vedea tahipnee)
 • Lent, mișcare lentă
 • Transpirație neobișnuită și excesivă pe fata sau palme
 • Vărsături
Intervenția de criză suprarenală implică de obicei injecții cu steroizi in doze mari, lichide si electroliti pentru a ajuta functia glandelor suprarenale si hipofiza pentru a se reabilita. Daca este lasata netratata, oamenii pot suferi simptome grave și chiar deces, astfel încât aceasta este o situație pe care trebuie să o luati foarte în serios.

Cauzele de insuficienta renala

Cauza principala a insuficientei glandei suprarenale secundară este, de obicei, organismul care se confrunta cu reactii autoimune. Acest lucru înseamnă că, în esență, sistemul imunitar începe să lucreze pe „Overdrive”, adica ataca propriul țesut sănătos, deoarece suspectează în mod eronat că organismul este atacat de un „invadator străin” sau o amenințare.
In timp ce medicamentele, factorii genetici, chirurgia, bolile și infecțiile grave pot provoca, de asemenea probleme suprarenale, reacțiile autoimune sunt motivul No. 1 pentru insuficiența suprarenală secundară. Atunci când cineva experimenteaza o boală autoimună, din motive care încă nu sunt înțelese în totalitate, cortexul suprarenal este uneori privit ca fiind un potențial dăunător – deci o abundenta de celule albe in sânge și proteine ​​din sistemul imunitar incep sa atace si sa distruga. Sub atacul constant, glandele suprarenale isi pierd capacitatea de a răspunde în mod adecvat la un hormon de stimulare numit adrenocorticotropina (ACTH) de către glanda pituitară. Sistemul complicat din organism numit funcția axa hipotalamo-hipofizo-suprarenalian nu mai trimite și primeste semnale care guverneaza productia de hormoni.
Odată ce suprarenalele nu mai raspund la ACTH si nu mai pot pompa hormonii necesari de care avem nevoie sa functionam si sa ne simtim bine, simptomele încep să ne loveasca, uneori lent, alteori rapid și agresiv.
Care este cauza reacțiilor autoimune?  De obicei, este o combinație de diferiți factori, care includ:
 • Nivelurile ridicate de stres sau de o experiență de viata foarte stresanta (cum ar fi moartea cuiva drag din familie sau o schimbare majoră de viață)
 • Expunerea la toxinele de mediu poluant
 • Lipsa de somn și în mod constant împingându-te catre epuizare
 • Dieta săracă (inclusiv una care declanseaza alergii)
 • Antrenamentele/Supraantrenarea sau lipsa de exerciții

Hiperplazia renala congenitala (HRC)

O altă formă de insuficiență suprarenală este Hiperplazia Renala congenitala (HRC), care este o mostenire (conditie) genetică cu care un copil se naste. Acest tip este rar, care afecteaza doar 1 din 10,000 – 18,000 copii. În multe state nou-nascutii sunt testati pentru această condiție, dar, din păcate, nu există nici un tratament cunoscut. Acest tip de HRC este cauzat de lipsa anumitor enzime ale glandei suprarenale ce are nevoie pentru a produce hormoni. Aceasta poate determina organismul sa produca mai mult androgen, care este un tip de hormon sexual masculin, astfel încât simptomele pot include modificări ale ciclurilor menstruale, ale sexului masculin, cresterea parului/chelirea, vocea grava, a simptomelor observate în mod normal, în caz de insuficiență suprarenală. Tratamentul implica ca nivelurile de hormoni sa revina la normal cât mai repede posibil, de obicei, prin hidrocortizon.

Cum se dezvolta si este diagnosticata insuficienta

Există două părți principale ale glandelor suprarenale care produc hormoni: interior (medulla), care secreta adrenalina („lupta cu hormonul”) și alți hormoni similari, iar stratul exterior (cortexul), care secretă corticosteroizi. Tipurile primare de cartiocosteroids produse de cortex includ glucocorticoizi (inclusiv cortizol), mineralocorticoizi si androgeni (hormoni sexuali masculini).
Dintre toti acesti hormoni diferiti,de obicei, cel mai mult este despre Cortizol. Asta deoarece cortizolul controlează o gamă largă de emoții, reacții și funcții în cadrul organismului: activarea raspunsurilor de stres al organismului, creșterea de zahăr din sânge ajutând transformarea nutrientilor din alimente in energie utilizabilă, declanșarea sistemului imunitar, producând răspunsuri inflamatorii și mult mai multe. De fapt, cercetatorii cred ca Cortizolul probabil are sute de functii diferite in organism si afecteaza aproape fiecare organ și sistem într-un fel sau altul.
In afara de Cortizol, alți hormoni, cum ar fi suprarenalele mineralocorticosteroizi ajuta la menținerea nivelurilor de nutrienți în organism, inclusiv de sodiu și potasiu , care sunt necesare pentru a echilibra și menține tensiunea arterială normală. Androgenii sunt un alt tip, clasificati ca hormoni sexuali, care il au atât femeile cât și bărbați. Androgenii (inclusiv testosteronul ) sunt adesea numiti „hormoni sexuali masculini”, deoarece acestia sunt implicati în funcțiile corpului masculin cum ar fi construirea masei musculare, care controlează creșterea părului și menținerea libidoului. La o persoană sănătoasă, aici este o scurtă trecere în revistă a modului în care glandele suprarenale ar trebui să funcționeze:
O parte a creierului numita hipotalamus (considerat „centru de control” pentru majoritatea hormonilor) trimite catre glanda pituitara sa „elibereaze hormoni” în centrul de comandă de producție de hormon sexual, tiroida si functiile suprarenale. Glanda pituitară are apoi sarcina de a comunica cu glandele suprarenale, trimițându-l semnale de ACTH, care are menirea de a stimula producerea de hormoni suprarenali. De obicei, suprarenalele isi fac treaba lor, ceea ce face un nivel optim de cortizol si a altor hormoni si glanda pituitara si hipotalamusul poate primi mesajul – dar, la persoanele cu insuficiență suprarenală, toate liniile de comunicare sunt aruncate afara.
https://www.facebook.com/TiroidaRomania/photos/a.317027758475328/1452335234944569/

Diagnostic de Insuficiența Suprarenala

Pentru a testa insuficiență suprarenală, medicul iti vorbeste si explica, probabil despre nivelul de stres, simptome și istorie si recomanda teste hormonale de sânge și urina pentru a verifica nivelurile de ACTH, Cortizol și de alți factori, de asemenea tipice. Testul de stimulare cu ACTH este cel mai frecvent utilizat și implică obținerea unei injecții de ACTH de sinteză ,împreună cu testarea reacțiilor în sânge și urină pentru modificările nivelurilor de Cortizol. Chiar și cu administrarea ACTH, persoanele cu insuficiență suprarenală au o puțină sau nici o crestere de Cortizol.
Un test de stimulare HRC poate ajuta ,de asemenea ,determinand cauza de insuficiență suprarenală și implică test de sânge înainte de 30, 60, 90 și 120 de minute după injecția ACTH. Testul de sânge (cum ar fi indusă de insulină Hipoglicemia Test)poate dezvalui ,de asemenea continutul scazut de sodiu din sânge, glucoză din sânge și de potasiu în sânge, care sunt uneori observate la persoanele cu probleme suprarenale. In final, un test de sange poate detecta anticorpi, proteinele ​​efectuate de sistemul imunitar, care sunt asociate cu bolile autoimune.
Boala Addison (de asemenea, numită insuficiență suprarenală primară sau cronică, sau hipocortizolism) este un tip de tulburare endocrina autoimune ,care afecteaza aproximativ unul din 100.000 de oameni. Simptomele bolii Addison sunt, de obicei ,chiar mai proeminente și includ pierderea în greutate, slăbiciune musculară, oboseală, tensiune arterială scăzută și modificări ale culorii pielii. Se crede că boala Addison este rezultatul deficientei suprarenale similare, in special un nivel scazut de cortizol. Aproximativ 70% din cazurile raportate de boala Addison sunt considerate a fi cauzate de boli autoimune, in care sistemul imunitar produce un nivel ridicat de anticorpi pentru a distruge glandele suprarenale.

5 remedii naturale pentru insuficienta renala

1. Ajustați dieta dvs.

Unul dintre cei mai importanți pași necesari pentru a sprijini în mod natural echilibrul hormonal și al glandelor suprarenale este de a elimina alimentele care „streseaza” organismul si adaugand alimente care ofera energie suprarenalelor. Îndepărtarea alergenilor comuni sau senzitivi, toxinele și substanțele chimice pot ajuta organismul să se vindece. Acestea includ:
 • prea mult alcool sau cafeina, care interferează cu ciclul de somn si pot duce la anxietate sau depresie
 • cele mai multe surse de zahăr și îndulcitori (inclusiv siropul de porumb bogat in fructoza , produse dulci ambalate si cereale rafinate ,care declanseaza o dependenta de zahar ), care sunt inflamatorii și iritante pentru intestin
 • la fel de mult alimentele prelucrate, deoarece acestea sunt umplute cu multe tipuri de ingrediente artificiale, conservanți, zaharuri și sodiu
 • uleiurile hidrogenate și vegetale rafinate (soia, rapita, floarea soarelui, floarea-soarelui și porumb), care sunt inflamatorii
Înlocuiți aceste cu cât mai multe alimente integrale, nerafinate posibil. Unele dintre cele mai bune alegeri sunt incluse intr-o dieta de vindecare :
 • naturale, grăsimi sănătoase (nuci și ulei de nucă de cocos, unt de avocado, nuci, semințe, și ulei de măsline )
 • o multime de legume (in special toate frunzele verzi si legume crucifere , cum ar fi conopida ,broccoli, varza de Bruxelles, etc.)
 • pește sălbatic (cum ar fi somon, macrou sau sardine care furnizează anti-inflamator acizi grași omega-3 )
 • de calitate, produse de origine animală, hrănite cu iarbă de pe pasunii organice (ouă, carne de vită, carne de pui și de curcan, de exemplu)
 • fructe de mare, cum ar fi algele marine (bogate in iod pentru a sprijini sanatatea tiroidei)
 • sare de mare Celtic sau Himalaya
 • alimente bogate in fibre, cum ar fi boabe, semințe de chia, seminte de in si legume bogate in amidon
 • alimente probiotice ,cum ar fi Kombucha, varză acră , iaurt si kefir

2. Reducerea stresului

Schimbarea „mediului dvs. de stres” este crucial si ajuta la sanatatea glandelor suprarenale. Reducerea de Stres efectivă vine în multe forme și depinde de persoana. Unele moduri de reducere a stresului includ:
 • practicarea hobby-urilor sau ceva distractiv în fiecare zi
 • meditație și rugăciune de vindecare
 • tehnici de relaxare si de respiratie
 • petrecere a timpului afara, în lumina soarelui și în natură
 • menținerea unui program de lucru coerent și rezonabil
 • mananca dupa un program regulat si evita prea multe stimulente cum ar fi alcoolul, zaharul si cofeina
 • exercitii fizice într-un mod moderat, plăcut fără sa te epuizezi
 • obține ajutor profesionist atunci când este necesar pentru a face față unor evenimente de viață majore sau a unor traume

3. Faceți din somn o prioritate

Glandele suprarenale au nevoie de o odihna de „calitate” pentru a lucra în mod corespunzător, deoarece o lipsă de somn înseamnă că trebuie să manevrezi hormonii de stres suplimentar cum ar fi Cortizolul pentru a vă menține sus și a lupta cu nivelurile reduse de energie .Odihniti-va când vă simțiți obosit, un somn neintrerupt de opt până la 10 ore pe noapte, în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Încercați să rămâneti la un program regulat, deoarece corpul tau iubeste rutina si evitati sa stati până târziu și fara prea multe treziri in timpul nopti, daca poți.

4. Luați în considerare un exercițiu de rutină

Exercitiile fizice ajuta la detensionare, dar este de asemenea posibil ca acolo să fie „prea mult de lucru”. De-a lungul antrenamentelor, nu și cand va recuperati în mod corespunzător, (in zilele de odihnă) taxează suprarenalele cu producerea de hormoni. Miscati-va in moduri pe care organismul le agreeaza, de asemenea, acordați-va odihnă atunci când este necesar, pentru a permite recuperarea musculara adecvata si asculta-ti corpul cand iti transmite semne de oboseală. Nu face nici un efort fizic, ca sa devii capricios și obosit, dar nu exagera fiind un factor de stres.

5. Încercați Suplimente benefice

Suplimentele care susțin functionarea glandelor suprarenale includ:
 • Ashwagandha și busuioc sfânt („ierburi adaptogene”, care ajuta organismul sa faca fata stresului)
 • Omega-3 ulei de pește (EPA / DHA)
 • Rădăcină de lemn dulce
 • Magneziul ( anti-stres)
 • Vitamina B complex, inclusiv vitamina B5 și vitamina B12
 • Vitamina C (antioxidant si antiinflamator)
 • Vitamina D3 si zinc (suport hormon de functionare)

Cât ar trebui sa iei pentru a vedea îmbunatatiri?

 Pentru a va vindeca in mod natural glandele suprarenale  și sa  începeti să va simtiti mai energic, cu mintea limpede și control al hormonilor, greutatii si poftei de mancare este nevoie de destul timp. Toată lumea este diferita si reactioneaza diferit la schimbarile stilului de viata in moduri unice. Unii oameni vor trebui să ia medicamente pentru a vindeca problemele lor, în timp ce alții se pot simți mai bine drastic printr-o simpla atenție la dieta,micsorarea nivelului de stres și  schimbarea stilul de viață. Oricum ar fi, urmând recomandările de remediile naturale enumerate mai sus cu siguranță accelerati timpul pentru vindecare și preveniti agravarea problemelor.

Modul in care apar problemele suprarenale, în ceea ce privește calendarul:

 • 6-9 luni pentru probleme minore suprarenale
 • 12-18 luni pentru insuficiență suprarenală moderată
 • Până la 24 de luni pentru insuficiență suprarenală severă
În cazul în care vizitați un medic pentru insuficiența suprarenală (inclusiv un endocrinolog, care este specializat in boli hormonale), ea sau el ar putea recomanda să luați medicamente pentru a ajuta la accelerarea procesului de vindecare si a inversa simptomele de deficienta de cortizol. Medicamentele cu glucocorticoizi, cum ar fi prednison sau hidrocortizon sunt cele mai frecvente tratamente, iar doza acestora depinde de nivelul de stres si orice infecție prezenta, istoricul medical si al leziunilor. Motivul principal pentru a lua medicamente de substituție hormonală este de a aduce nivelul de cortizol și alti hormoni de pâna la normal cât mai repede posibil. Un alt aspect important de luat în considerare este modul în care medicamentele actuale ar putea afecta glandele suprarenale într-un mod negativ. Este posibil ca insuficienta suprarenala sa se poata dezvolta atunci cand o persoana ia hormoni glucocorticoizi (cum ar fi prednison) , pentru o lungă perioadă de timp, care acționează în mod similar cu cortizolul; opriti imediat aceste medicamente. Daca esti in cautare de orice reteta pentru tratarea bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, astmul sau colita ulcerativă , discutați cu medicul dumneavoastră despre modul în care ajustati doza corespunzătoare înainte de a le modifica , deoarece acestea pot reduce ACTH si Cortizolul.
Sursa : Dr. Axe : Soluții naturale pentru inversarea insuficienței suprarenale
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.