Hipotiroidismul depinde și de tine! Sfaturi practice

Hipotiroidismul. Sfaturi practice

Simptomele hipotiroidismului:

 • Oboseală, chiar și după 8-10  ore de somn;
 • Ai slăbit sau te-ai îngrășat foarte mult în ultimul timp, fără să fi schimbat ceva în dieta ta;
 • Ți-e frig și unde e cald;
 • Constipație;
 • Îți cade părul;
 • Ești deprimat/ă;
 • Reții multă apă, dar totuși ai pielea foarte uscată.
Cauzele pot fi variate, dar cele mai frecvente sunt:
 1. Toxicitatea: radiații și expunerea la metale grele. O analiză a firului de păr îți va indica prezența sau nu a metalelor grele în corpul tău.
 2. Deficitul în iod și seleniu
 3. Intoleranța alimentară: gluten și cazeină A1
 4. Dezechilibru hormonal cauzat de cortizolul ridicat de stres, prea mulți carbohidrați și prea puțină grăsime bună în dietă.

Pana sa iei sau nu tratamentul medicamentos recomandat de medic, sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a relansa tiroida ta leneșă și implicit să atenuezi simptomele.

Este important să știi că medicamentele nu sunt întotdeauna o sentință pe tot parcursul vieții. De multe ori, pacienții pot reduce medicamentele lor și, uneori, chiar să renuțe la ele în întregime.

Aceasta depinde de cât timp s-a declanșat dereglarea hormonală și cât de avansată este boala.

Potrivit Dr. Datis Kharrazian, 90% din persoanele cu hipotiroidism au tiroidită Hashimoto, o hipotiroidie autoimună, prin care sistemul imunitar atacă țesutul tiroidian.

Prin urmare, pentru a trata bolile tiroidiene sau orice altă afecțiune autoimună, trebuie să ajungem la sursa dezechilibrului; concentrându-ne pe suprimarea simptomelor cu medicamente nu reprezintă un tratament al afecțiunii.

Alimentația

Nu te gândi la dietă ca la ceva restrictiv, ceva ce-ți pune semnul interzis în fața ochilor la tot pasul.

Te-ai îngrășat mult, probabil, din cauza bolii și tinzi să ții tot felul de cure de slăbire. NU! Toate aceste cure se vor întoarce împotriva ta.

Dieta de care ai nevoie în cazul tău, trebuie să o înțelegi și să diversifici gătitul, cât mai mult, din alimentele care îți fac bine, iar de cele rele….. o să-ți explic imediat cât de rău îți fac.

Rețete sănătoase mai poți găsi și în celelate articole postate de mine și promit să public cât mai multe, în continuare.

1. Glutenul trebuie eliminat complet din viața ta! Compoziția moleculară a țesutului tiroidian este aproape identică cu cea a glutenului. Ce îți spuneam mai sus? Sistemul imunitar atacă țesutul tiroidian. I-ai dat gluten? Chiar și la cea mai mică cantitate de gluten ingerată, sistemul autoimun atacă timp de câteva luni prin producerea de anticorpi, agravând problema. Elimină din dieta ta tot ce înseamnă produs pe bază de grâu, secară, orz, ovăz. Toate acestea conțin gluten (în cazul ovăzului, există unele produse și fără gluten). Alte alimente care inhibă sănătatea tiroidei, sunt: legumele crucifere crude, soia, zahărul și cofeină.

2.Cazeina A1 – Această proteină din lapte poate cauza „intestinul permeabil” care, la rândul său, va duce la inflamația glandei tiroide. Consumă doar produse lactate care provin de la vacile A2 sau lapte de capră.

3. Bisfenolul A – Bisfenolul A (BPA), se găsește în sticle de plastic și poate perturba sistemul endocrin și tiroida. Beți doar din sticlă, oțel inoxidabil, sau sticle BPA free.

4. Iod – Verifică-ți nivelul de iod – dacă te situezi sub limită, consuma kelp sau ia un sumpliment organic pe bază de iod. Analizează des nivelul de iod, o supradozare poate duce chiar la hipertiroidie.

5. Detoxifierea de metale grele – Silimarină, Turmeric, Chlorella și Coriandrul ajută la detoxiferea celulelor și organelor de metale grele.

6. Mai mult Seleniu – Asigură-te că există suficient seleniu în dieta ta. Dar, de asemenea, nu exagera. Unele dintre cele mai bune surse de seleniu sunt nucile de Brazilia, somonul, semințele de floarea soarelui, ciupercile și ceapa.

7. Suplimentele adaptogene – Ashwagandha și Tulsi, pot scădea nivelul de cortizol din sânge și îmbunătăți funcția tiroidiană.

8. Carbohidrații – Redu consumul de zahăr și cereale și înlocuieștele cu grăsimi sănătoase. Cele mai multe femei consumă mult prea mulți carbohidrați care cresc estrogenul în organism având efect negativ asupra tiroidei. Grăsimile sanatoase, cum ar fi: uleiul de cocos, laptele de cocos, avocado, somonul sălbatic, semințele de chia și semințele de cânepă, vor regla hormonii.

9. Proteine – Proteinele transportă tiroxina (hormonul tiroidian) la toate țesuturile. Include la fiecare masă alimente proteice și ajută normalizarea funcției tiroidiene. Surse de proteine vegetale: quinoa, nuci, unt de arahide, linte, fasole, năut. Proteine animale: carne de la animale hrănite cu iarbă, ouă organice, pește sălbatic.

10. Grăsimi bune – Grăsimea este bună, iar colesterolul este precursorul căii hormonale; insuficiente în alimentație produc dezechilibre hormale, inclusiv tiroidian. Grăsimi naturale, sănătoase: ulei de măsline; avocado; semințe de in; peşte; nuci; cremă și ulei de cocos.

11. Suplimente alimentare recomandate – Acizi grași omega 3, zinc, cupru, seleniu, vitaminele B, vitaminele A și D. Glutationul este un antioxidant puternic, care întărește sistemul imunitar și este unul dintre pilonii de combatere a bolii Hashimoto. Poate stimula capacitatea organismului de a modula și de a reglementa sistemul imunitar. Poate proteja și vindeca țesutul tiroidian. În timp ce câteva alimente conțin glutation, există alimente care ajuta organismul sa produca glutation: sparanghel, broccoli, piersici, avocado, spanac, usturoi, grapefruit.

12. Curățarea intestinală – Detoxifierea hepatică și curățarea intestinală ar trebui să fie prima etapă înainte de orice vrei să urmezi pentru sănătatea ta: Ficatul este filtrul organismului, fără o bună funcționare a ficatului, corpul devine copleșit de toxine. Intestinul este locul prin care absorbim apa (Na, Cl, K) și o parte din nutrienți. Tot în intestin are loc sinteza vitaminelor B și K. Flora microbiană din colon are rol în absorbția sunbstanțelor medicamentoase. Detoxifierea intestinală, înseamnă îndepartarea plăcii de mucoid, a rezidurilor depuse în timp, ce împiedică absorția nutrienților din hrana noastră. Deci, pentru a beneficia de ce e mai bun din hrană, avem nevoie de un colon curat, populat cu bacterii bune. 20% din funcția tiroidiană depinde de o aprovizionare suficientă cu bacterii intestinale sănătoase. Suplimentarea cu probiotice este binevenită.

13. Tiroida este în strânsă legătură cu glanda suprarenală. O proastă funcționare a suprarenalei afectează și tiroida. Este important să testezi și această glandă, la medicul tău.

14. Tiroida este sensibilă la radiații! Data viitoare când vei face o radiografie la dentist, spune-i de problema ta și nu expune tiroida.

15. Analizează și înlătură factorii de stres. – Tiroida este o glandă foarte sensibilă și este extrem de reactivă la stres. Eliberează-te de orice îți provoacă stres. Respiră profund, de 10 ori, în fiecare dimineață, în fața geamului deschis. Plimbă-te în aer liber! Ascultă muzică! Dansează! Urmează-ți pasiunile!

YOGA

Câteva minute de yoga stimulează diferite glande și hormoni.

Indicate în hipotiroidism sunt următoarele poziții: Stretch Fast – paced Sun Salutation, Shoulder Stand, Fish Pose, Cobra Pose, Camel pose, Bow Pose, Inverted Pose Plow, Pose One-legged Forward, Bend Cat

În unele cazuri, este nevoie de medicamente pe termen nelimitat, în special atunci când boala Hashimoto a fost diagnostigată foarte târziu, când deja glanda tiroidă nu mai producea hormoni.

Un hipotiroidism descoperit la timp poate fi reglat prin schimbarea obiceiurilor alimentare, nutriție și sport.

Primul pas pentru a ajunge unde îți dorești este să nu mai stai o clipă acolo unde ești acum. „Nimeni nu poate să ne salveze în afară de noi înșine, nimeni nu poate fără noi. Noi înșine trebuie să urmăm calea.” – Budha

farm. Adriana Ghiță

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.