Tumoarea tiroidiană

Datele dintr-un nou raport al cancerului tiroidian au fost uimitoare. Din 2003 până în 2007, 80% din femeile din Statele Unite, Franța, Italia și Australia, cărora li s-a spus că aveau cancer tiroidian, aveau tumori care ar fi trebuit să rămână neatinse. În Coreea de Sud, tendința este mai pronunțată 90% dintre femeile cu „cancer tiroidian” probabil nu aveau nevoie de intervenții chirurgicale. Aceeași tendință s-a aplicat și bărbaților, dar într-o măsură mai mică. În Statele Unite și Australia, diagnosticul a reprezentat aproximativ 45% din cancerul tiroidian la bărbați în perioada respectivă, de patru ani. Rata în Franța, Italia și Coreea de Sud a fost de aproximativ 70%, a concluzionat raportul.

Raportul în The New England Journal of Medicine de către Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din Lyon, Franța și Institutul Național de Cancer Aviano din Italia, însă, nu a fost o surpriză pentru cercetători. 

Utilizarea sporită a scanării, ultrasunete, CT, imagistica prin rezonanță magnetică constă în găsirea de „bucăți” la nivel tiroidan, care sunt prea mici pentru a fi simțite manual. În Coreea de Sud, un program național de screening pentru eventualele tumori a condus medicii să caute în mod activ astfel de bucăți minuscule prin screening-ul persoanelor sănătoase cu ultrasunete. Rezultatul a fost de supradiagnostic. Se întâmplă în toate screening-urile pentru cancer, dar a fost cel mai evident în cancerul tiroidian.

Odată ce doctorii /medicii găsesc un mic nodul, îndepărtarea tiroidei este adesea remediabilă, iar procedura are consecințe pe tot parcursul vieții: 

– Pacienții trebuie să ia hormoni tiroidieni pentru tot restul vieții, iar pentru unii acești hormoni nu sunt complet eficienți. 

– Pacienții se pot simți deprimați, obosiți și lenți, deoarece nivelurile lor sunt prea mici. Cu toate acestea, patologii știu de mult că, cancerele tiroidiene, în special cele mici, nu progresează niciodată. Autopsiile au arătat că o treime dintre ele nu le puteai observa niciodată. Asociația Americană de Tiroidă a anunțat recent că atunci când se descoperă tumori mici, cea mai bună recomandare este așteptarea vigilentă – pentru a lăsa tiroida neatinsă. Unele tipuri de cancer tiroidian, desigur, sunt cu adevărat periculoase, dar ele tind să fie mai mari decât cele mici găsite la scanări. Iar simptomele ca o „bucată rămasă în gât” sau răgușeala nu trebuiesc ignorate.

Tendința de a depista cancerul a început cu ecrane cu ultrasunete. Au început să intre în uz pe scară largă la sfârșitul anilor 1980. Ginecologia și clinicile de obstetrică au început examinarea femeilor tinere sănătoase ca parte a examinărilor de rutină și găsirea de mici tumori. În plus, tumorile de tiroidă au fost găsite accidental când oamenii s-au scanat din alte motive. Deoarece ultrasunetele, scanările MRI și CT au fost folosite din ce în ce mai mult, rata cancerului tiroidian a crescut. În Statele Unite, acesta s-a dublat în 1994 la 228.000 de femei ce au fost diagnosticate cu cancer tiroidian în perioada 1988-2007, ca urmare a supraagregării, potrivit noului raport.

De unde știm dacă există o problemă de supraagregare? 

Un grup internațional de medici a decis că un tip de tumoare care a fost clasificat ca și cancer nu este deloc un cancer. În consecință, aceștia au retrogradat oficial situația, iar mii de pacienți vor fi scutiți de îndepărtarea tiroidei, tratamentul cu iod radioactiv și verificări periodice pentru tot restul vieții, toate pentru a proteja împotriva unei tumori care nu a fost niciodată o amenințare. Concluzia lor, precum și datele care au dus la aceasta, a fost raportată  în JAMA Oncology.

Schimbarea este de așteptat să afecteze aproximativ 10.000 din cei aproape 65.000 de pacienți cu cancer tiroidian pe an în Statele Unite. De asemenea, ar putea oferi medicamente pentru cei cu reclasificarea altor forme de cancer, inclusiv anumite leziuni la nivelul sânului și al prostatei. Tumoarea reclasificată este o bucată mică în tiroidă care este complet înconjurată de o capsulă de țesut fibros. Nucleul său arată ca un cancer, dar celulele nu s-au desprins din capsula lor, iar intervenția chirurgicala pentru îndepărtarea întregii tiroide, urmată de tratamentul cu iod radioactiv, este inutilă și dăunătoare, a spus grupul. Ei au redenumit-o acum tumora. În loc să o numească „o variantă foliculară încapsulată a carcinomului papilar tiroidian”, ei o numesc acum ” neoplasm neinvaziv tiroidian folicular cu caracteristici nucleare papilare” sau NIFTP. Cuvântul „carcinom” a dispărut.

Mulți experți în cancer au declarat că reclasificarea a fost de mult așteptată. De ani de zile s-au făcut apeluri la reducerea leziunilor mici la sân, plămâni și prostate, printre altele și eliminarea termenului de „cancer” din numele lor. Dar, în afară de redenumirea unei tumori ale tractului urinar în stadiu incipient în 1998 și a leziunilor ovariene și cervicale în stadiu precoce cu mai mult de două decenii în urmă, niciun alt grup decât specialiștii în tiroidă nu a făcut încă plângere. De fapt, a spus dr. Otis Brawley, director medical la Societatea Americana de Cancer, schimbarile de nume care au avut loc au mers în direcția opusă, dovedesc științific contrariul. Micile tumori premaligne de la sân au devenit cunoscute sub numele de cancer de stadiu zero. Leziunile de prostată în stadiu mic și în stadiile inițiale au fost numite tumori canceroase. Între timp, imagistica cu ultrasunete, scanările RMN și CT găsesc din ce în ce mai multe din aceste „mici” forme de cancer, în special nodulii tiroidieni.

„Dacă nu este un cancer, să nu-l numim cancer”, a spus dr. John C. Morris, președinte al Asociației Americane de Tiroidă și profesor de medicină la Clinica Mayo. Doctorul Morris nu era membru al grupului de redenumire. Dr. Barnett S. Kramer, directorul diviziei de prevenire a cancerului la Institutul National al Cancerului, a declarat: „Există o preocupare tot mai mare că mulți dintre termenii pe care îi folosim nu se potrivesc înțelegerii noastre asupra biologiei cancerului”. Atunci când acestea nu conduc la tratament inutil și dăunător, a spus el. În centrele medicale majore, mulți pacienți cu tumori tiroidiene încapsulate sunt deja tratați mai puțin agresiv. Dar experții tiroidieni spun că aceasta nu este o normă în restul țării și în restul lumii. Cuvantul cancer este o problema, a spus dr. Bryan R. Haugen, specialist în cancerul tiroidian la Universitatea din Colorado, Denver, care, de asemenea, nu a fost membru al grupului de redenumire.

„Dacă păstrați cancerul acolo, mulți oameni vor fi agresivi”, a spus el. Analiza de reclasificare a început acum doi ani, când dr. Yuri E. Nikiforov, vicepreședinte al departamentului de patologie de la Universitatea din Pittsburgh, a fost întrebat despre o mică tumoare tiroidiană la o femeie de 19 ani. A fost complet învelit într-o capsulă și lobul tiroidei care conținea a fost îndepărtat pentru a stabili un diagnostic. În ultimul deceniu, dr. Nikiforov a urmărit cum patologii au început să clasifice tumorile neinvazive ca forme de cancer și au atribuit această schimbare cazurilor rare în care pacienții aveau o tumoare care a ieșit din capsulă, nu au primit tratament agresiv și au murit de cancer tiroidian. Medicii îngrijorați au început să trateze toate tumorile compuse din celule cu nuclee care păreau ca niște nuclee de cancer ca și cum ar fi cancer.

Dar povestea acestei tinere femei l-a condus pe dr. Nikiforov să specifice : „I-am spus chirurgului, care era un bun prieten,” Aceasta este o tumoare foarte scăzută. Nu mai trebuie să faci altceva. Dar chirurgul a răspuns că, conform liniilor directoare de practică, a trebuit să înlăture întreaga glandă tiroidă a femeii și să o trateze cu iod radioactiv. Și femeia a trebuit să aibă consultații regulate pentru tot restul vieții. „Am spus,” E de ajuns. Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea și să oprească această nebunie”, a spus dr. Nikiforov. A reunit un grup internațional de experți – 24 de patologi renumiți, doi endocrinologi, un chirurg tiroidian, un psiholog care cunoștea impactul pe care îl poate avea diagnosticul de cancer și un pacient. Grupul a colectat câteva sute de cazuri din mai multe centre din întreaga lume – pacienți care aveau tumori care erau cuprinse în capsule fibroase și cele care au izbucnit. Toți au fost de acord că, prin criteriile actuale, fiecare dintre aceste tumori ar fi fost clasificate drept cancer. Și toți pacienții au fost urmăriți timp de cel puțin 10 ani. Pacienții cu tumori încapsulate nu au fost tratați după eliminarea tumorilor. Nici unul dintre pacienții ale căror tumori au rămas în capsulele lor nu a prezentat nici o dovadă de cancer după 10 ani. Dar unii dintre pacientii ale caror tumori se pornise din capsule lor, au avut complicatii, inclusiv moartea, de cancer tiroidian, în ciuda tratamentului. „Acest studiu a spus că nu este prezența caracteristicilor nucleare, dar prezența invaziei care poate face diferența dintre cancer și noncancer“ , a spus dr Nikiforov. Pacienții ale caror tumori sunt limitate în capsulele lor „au un prognostic excelent“ , a spus el. „Nu au nevoie de o tiroidectomie Nu au nevoie de radioterapie. Nu trebuie să fie urmăriți la fiecare șase luni.”

Dar dacă aceste tumori nu sunt cancere, ce ar trebui să fie numite? „Zece nume diferite au fost depuse și votul a continuat, înainte și înapoi”, a spus un membru al comisiei, Dr. Gregory W. Randolph, director al clinicii tiroidiene și paratiroidiene chirurgicale la Harvard Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Ei au stabilit în cele din urmă pe NIFTP, în parte pentru că acronimul său, pe care la pronunțat „Nift-P”, a fost atrăgător, a spus el. Noul nume, reclasificarea, a adăugat el, nu este „doar minunat”, deoarece definește în mod explicit acei mici noduli din tiroidă ca nelegitimi. Într-un editorial, el și colegii săi au prezentat revistei Thyroid, că opt societăți profesionale de renume din întreaga lume au semnat declasificarea și noul nume. Ei scriu în editorial că medicii pot încălca principiul „în primul rând, nu face rău” în tratarea pacienților cu aceste tumori ca și cum ar avea cancer invaziv. Dr. Nikiforov spune că le datorează pacienților cu tumori reclasificate pentru a le spune că nu au cancer la urma urmei. La Universitatea din Pittsburgh Medical Center, el și alții vor începe să revizuiască dosarele medicale și rapoartele de patologie pentru a identifica pacienții anteriori și pentru ai contacta. El estimează că au fost în jur de 50 până la 100 în centrul medical. Nu mai trebuie să se întoarcă pentru verificări. Ei pierd „umbra de cancer”, încât diagnosticul le-a schimbat viața. Informarea acestor pacienți, a spus dr. Nikiforov, „este o obligație morală a medicilor”.

Sursa https://mobile.nytimes.com/health/

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.