Dr. Westin Childs – Boala Grave’s & Hipertiroidism

Poate dieta schimba cursul bolii Graves? Anumite alimente pot face hipertiroidismul mai rău? Iar alte alimente pot face numai bine? Pot să pierd în greutate prin consumul anumitor alimente, dacă am această boală? Adevărul este că schimbarea dietei poate avea un impact în progresia Graves, dar trebuie să faci totul în modul corect. În acest ghid de dieta vei afla răspunsul la toate aceste întrebări și nu numai: Pot să te vindeci de boala Graves? Este boala Graves curabilă? Iar răspunsul este, poate (cel puțin în anumite situații). În scopul de a aprofunda modul în care ar putea fi posibil de vindecat boala Graves avem nevoie de a explica cu adevărat ce este această condiție. Deși este adevărat că boala Graves este un tip de hipertiroidism dar nu este cauza principala a Graves.

Boala Graves este o boală autoimună

 Prin definiție, acest lucru înseamnă că sistemul imunitar nu funcționează corespunzător și atacă în mod accidental propriile țesuturi și asta cauzează probleme. În cazul Graves acest atac vine de la Anticorpii (pe care corpul tău îi produce), ce arată foarte similar cu hormonul natural TSH ( reprezintă hormonul stimulator tiroidian). Acești anticorpii pe care corpul tău îi creează fac ca receptorii din tiroida să producă în mod accidental o mulțime de hormoni tiroidieni în fluxul sanguin.

Acest lucru face sa apara toate simptomele de hipertiroidie și Graves:

– Anxietate sau modificări ale dispoziției

– Palpitații și bătăi rapide ale inimii

– Scăderea în greutate, dar, de obicei, urmată de o creșterea rapidă în greutate (ca urmare a tratamentului)

– Bufeuri sau intoleranță la căldură

– Reducerea nivelului de energie sau oboseală

– Insomnie sau tulburări de somn

Știm că rezultatele în boala Graves sunt de la prea mult hormon tiroidian, dar adevărata cauză a acesteia provine de la sistemul imunitar. Deci, întrebarea reală este astfel: Putem regla sistemul imunitar, fiind cauza de atac asupra glandei tiroide? Iar răspunsul nu este clar pentru toată lumea, dar, în la anumite persoane mai mult ca sigur că este. Și asta este în cazul în care intervenția dietetică intră în joc atunci când se tratează boala Graves. Pentru mulți oameni ar putea fi doar unul dintre cele mai importante aspecte ale tratamentului. Înainte de a intra în detalii despre specificul schimbării dietei hai să vorbim despre anumite fapte dovedite științific în boala Graves și boala autoimună.

Glutenul și conexiunea cu Graves

Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegeți și să îl acceptați este că există o legătură dovedită științific între „boală Graves și boala Celiacă”. Multe studii au arătat că pacienții cu boală Celiacă sunt mult mai susceptibili de a prezenta o Tiroidită Hashimoto sau o Boală Graves – ambele sunt boli autoimune ale tiroidei. Această conexiune provine din legătura între inflamația intestinală, glutenul și bolile autoimune prin mimetism molecular și Inflamatie. Unii pacienți pot avea boala pe „silent“ în sensul că boala celiacă nu prezintă simptome intestinale, încă. Acest lucru, sperăm ca medicul dvs. să îl știe. Cele mai multe dintre simptomele de boala celiacă “tind să fie intestinale în plus –  înseamnă că ele nu există în tractul gastro-intestinal. Simptome nespecifice, cum ar fi depresia, anxietatea, migrenele

Boala Graves și permeabilitatea intestinală

Eliminarea glutenului din dieta poate îmbunătăți în următoarele:

– Crește absorbția nutrienților

– Absorbția crescută de medicamente (cum ar fi hormonul tiroidian)

– Niveluri reduse de inflamatie

– Îmbunătățire a permeabilității intestinale

– Reducerea autoanticorpilor în anumite persoane și condiții

În timp ce toate acestea sunt importante un aspect foarte important este ultimul. Unele studii au arătat că adoptarea unui regim alimentar fără gluten la cei cu boala celiacă “poate duce la o reducere a anticorpilor tiroidieni.” Acest lucru face ca testarea pentru tratarea bolii celiace sa fie “prima prioritate”,dacă aveți hipertiroidism Vă rugăm să rețineți, totuși, că, dacă nu mai aveți tiroida (din cauza că aceasta a fost eliminată sau „adormită”), atunci tratamentul va fi probabil diferit. Deci, ce înseamnă acest lucru pentru tine, dacă ai Graves? Cel puțin ar trebui să fii testat pentru boala celiacă și am recomanda un prim pas eliminarea glutenului din dieta timp de minim 90 de zile. Puteți face un test pentru boala celiacă cu aceste markeri serici:

– anticorp transglutaminază tisulară

– anticorp peptida gliadina

Studiu de caz al anticorpilor

Prezența acestor anticorpi indică faptul că aveți într-adevăr o boală celiacă “și ar trebui să fiți fără gluten pe un termen nelimitat.” Dar, chiar dacă aveți test negativ pentru acești anticorpi, cred că ar trebui să luați în considerare în mod serios trecerea la fără gluten timp de 90 de zile. Trecând fără gluten ajutați la reducerea inflamației intestinale și promovați (dacă este făcută corect) alegeri alimentare sănătoase.

Legătura dintre dietă și Graves, merge chiar mai departe decât glutenul:

– Sensibilități alimentare și intestinale 

– Inflamare

Un alt aspect important pentru dieta ta este dacă aveți sau nu sensibilități alimentare. De ce? Pentru că sensibilitățile alimentare promovează inflamații intestinale, care promovează permeabilitatea intestinală crescută. Nu lăsa aceasta să te afunde, pentru că este de fapt destul de simplu: Dacă mâncați alimente nocive, tractul gastro-intestinal (stomac) reacționează la acestea cu inflamație locală. Această Inflamație dăunează stratului de protecție pe care tractul gastro-intestinal ar trebui să o ofere și apoi această barieră protectoare de perete solid devine „neetanș“.

Disbioză și dieta săracă

Apoi, în loc de a bloca absorbția bacteriilor nocive sau a proteinelor, acestea sunt absorbite în fluxul sanguin și pot cauza probleme. Am simplificat procesul, dar asta nu schimbă modul în care vă apropiați de tratament. Care este? Scapă de inflamația care cauzează problema! Ce înseamnă acest lucru? Aceasta înseamnă că, dacă aveți boala Graves există o șansă mare care reacționează la anumite alimente sau grupe de alimente care pot înrăutăți funcția imunitară și tractul intestinal. Vestea bună este că puteți trata această problemă prin simpla testare ale acestor sensibilități și apoi evitând orice aliment care cauzează problemele. Dacă doriți să obțineți o testare asigurați-vă că veți obține o evaluare folosind un test de sensibilitate alimentară IgG întârziată. Acest lucru este mult mai precis în diagnosticarea sensibilități alimentare „cronice“, care s-ar putea să fie în tăcere și reacționează la metode cu inflamație.  Cereti acest test de „alergie” conventională alimentară de care cei mai multe medicii sunt conștienți.  

Când vorbim despre schimbarea dietei dacă aveți boala Graves trebuie să vorbim și cu ce problemă ne luptăm. De ce? Mulți oameni sunt confuzi cu privire dacă au sau nu boala Graves ce duce la pierderea în greutate sau creștere în greutate. În cazul în care corpul tău produce prea mult hormon tiroidian ce nu ar trebui, duce la pierderea în greutate, nu creșterea în greutate? Ei bine, ai dreptate. NETRATATĂ boala Graves duce la pierderea în greutate. Tratamentul pentru hipertiroidism este de a încetini tiroida și toate tratamentele aferente Graves și hipertiroidismului au dovedit a determina creșterea în greutate (nu pierderea în greutate). Deci, este important dacă sunteți sau nu tratat (sau modul în care sunteți tratat) atunci vorbim despre dieta. 

Creștere în greutate la pacienții hipertiroidieni după Tiroidectomie

  Pentru cei cu hipertiroidism ACTIV, înseamnă că aceștia nu au fost supuși tiroidectomiei sau RAI, acești pacienți trebuie să fie foarte agresivi cu privire la dieta lor. Ar trebui să urmați, dacă doriți, pentru a reduce inflamația și să încercați să inversați nivelul anticorpilor și starea bolii. Aceste recomandări ar trebui să fie adoptate urgent și agresiv, dar ar putea să nu fie suficient pentru fiecare persoană pentru a încetini sau a opri starea de boală. În cele mai multe cazuri, va trebui să încludeți suplimente precum și alte tratamente. Este de asemenea foarte important să fiți agresiv cu privire la modificările dietetice din acest punct al bolii, deoarece în cazul în care starea dvs. progresează, atunci următorul pas este tiroidectomia sau ablația cu iod radioactiv. Aceste terapii lasă o hipotiroidie și duce aproape întotdeauna la o creștere în greutate pe termen lung. Deci, cea mai bună opțiune de tratament este de a opri starea de boală înainte ca aceste terapii să devină necesare.

Alimente pentru dietă

  În schimbarea dietei pentru Graves ar trebui să vă concentrați pe consumul anumitor alimente și evitarea altora. Alimentele de evitat vor depinde de dvs. și de sensibilitatea alimentară IgG, dar se pot adopta aceste modificări aproape imediat:

Legume: (Organic ori de câte ori este posibil) – Brocoli – Voinicică – Varză – Conopidă – Cartofi dulci / Yams – Sparanghel – Bok choy – Varză de Bruxelles – Nap – Zucchini

Fructe: (Organic ori de câte ori este posibil) – Mere, caise, banane, mure, coacăze, cireșe, căpșuni, zmeură

Proteine: (Organic sau hranit cu iarbă, acolo unde este posibil) – Pește Sălbatic capturat – 100% vită organică hrănită cu iarbă – ouă organice – pui ecologic– carne de porc organic

Grăsimi: (Presat la rece) – Grăsimi animale (păstorite sau 100% hrănite cu iarbă) – Ulei de cocos – Ulei de măsline extra virgin – Unt de migdale – Avocado – Cashews – Unt de cocos – Nuci de macadamia – Nuci braziliene

În cazul în care obiectivul dvs. este de a reduce funcția autoimună și inflamația urmatoarele alimente sunt de evitat: În cazul în care obiectivul dvs. este de pierdere în greutate, vă recomandăm să analizați mai în profunzime gestionarea raporturilor tale macromoleculare și să luați măsuri suplimentare. 

Alimente de evitat:

– Glutenul (am discutat acest lucru de mai sus)

– Produsele lactate ( în special produse lactate cu grăsime redusă)

– Glucide rafinate, cum ar fi produse de panificație/patiserie

– Grăsimi inflamatorii si uleiuri din semințe industriale (ulei de floarea soarelui, ulei de șofrănaș, ulei de canola, ulei de porumb, etc.)

– Alimentele procesate cu conservanți (evitați alimentele cu ingrediente pe care nu le pot pronunța)

– Alcool

– Zahăr

Teste de laborator tiroidian

Tiroidectomie  sau RAI (si acum hipotiroidie) -merită să vorbim despre pacienții care intră în această categorie. De ce? Pentru că odată ce tiroida este anulată sau eliminată treci din hipertiroidism la hipotiroidism. Acest lucru nu ar trebui să fie surprinzător, dar acest punct este pierdut pentru mulți pacienți. Mulți oameni încă se concentrează pe modul în care aceștia au hipertiroidie odată ce tiroida lor a fost eliminată, le pot confunda când caută informații. În cazul în care tiroida a fost eliminată sau anulată atunci, prin definiție, sunt în hipotiroidie și te bazezi pe medicamente pe termen nelimitat. Acest lucru înseamnă, faptul că tratamentul este diferit! Pacienții cu hipotiroidie sunt tratați în mod diferit față de pacienții hipertiroidieni. Și, apropo, odată ce ai glanda tiroidă eliminată (sau ablaționată după caz) nu sunteți numai în hipotiroidie, dar sunt șanse foarte mari de a câștiga în greutate.

Utilizarea Suplimentelor cu dietetice

Modificări pentru rezultate mai bune. În timp ce efectuarea modificărilor dietetice (așa cum este indicat mai sus) este o idee bună și un prim pas, cu siguranță nu ar trebui să fie doar un pas sau un ultim pas. Pentru a mări beneficiile schimbărilor în dieta dvs. puteți obține și mai multe beneficii prin adăugarea de suplimente specifice, direcționate către regimul dvs.

Tine minte: Scopul nostru este de a reduce inflamația, pentru a îmbunătăți funcția Gastro Intestinală și de a reduce permeabilitatea intestinală în mod natural și de a normaliza funcția imunitară.

Schimbarea dietei face acest lucru într-o oarecare măsură, dar trebuie să realizați că în cazul în care există o deteriorare a tractului gastro-intestinal existent, atunci este posibil să fie necesar mai mult pentru îmbunătățirea situației in afara evitarii produselor alimentare. În special se referă la substanțe nutritive, deficiențe, adesea pacienții sunt deficitari în anumite substanțe nutritive (în special vitamina D, zinc și seleniu), care trebuie să fie înlocuite în scopul îmbunătățirii funcției imune. În acest sens vă recomandăm să luați în considerare câteva dintre următoarele modificări dietetice.

Resetarea metabolismului tiroidian

Focus pe suplimente care promovează sănătatea intestinală normală:

– Probiotice (doză IGH): Luând doze de probiotice mari poate ajuta la normalizarea microflorei intestinale, reduce inflamația și pot promova chiar absorbția normală calorica. Luarea probioticelor a fost demonstrata ca  reduce si îmbunătateste o varietate de simptome de la depresie, până la diaree prin aceste mecanisme. În scopul de a obține aceste îmbunătățiri trebuie fie suficient administrarea unei doze de probiotice de înaltă calitate. În boala activa Graves trebuie să utilizați 50-100 miliarde de CFU/ zi (la mese și între mese).

– LG lutamine + DGL : L-glutamina este un bloc în repararea tractului intestinal. Luând doze mari de L-glutamina poate restabili funcționarea corectă a tractului gastrointestinal și îmbunătățirea funcției imune în acest proces. De asemenea, poate reduce pofta de zahăr (bonus). Trebuie să utilizați cel puțin 5 grame pe zi pentru a obține aceste beneficii. De asemenea vă recomandăm să luați cu alte suplimente GI cum ar fi DGL, Aloe și Ulm alunecos care pot spori mai mult beneficiile GI și să calmeze inflamația.

– Pepsina + HCL : acidul scăzut din stomac poate duce la o reducere a nutrienților (fier, B12, etc.) și poate favoriza scăderea funcției imune. În timp ce luați alte suplimente gastrointestinale (și mai ales dacă aveți o tulburare tiroidaliana) luând HCL cu pepsină poate ajuta la îmbunătățirea funcției GI dramatic. Acidul gastric normal este necesar pentru absorbția hormonilor tiroidieni (este important dacă luați medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni). 

Suplimentele care potolește inflamația:

– Uleiul de pește : Uleiul de pește s-a demonstrat ca reduce inflamația și poate ajuta la tratarea depresiei și durerii cronice. Aceste beneficii provin din echilibrarea acizilor grași omega 3 & 6. Un dezechilibru în acest raport promovează căi inflamatorii în organism. Atunci când luați ulei de pește în mod corespunzător poate ajuta la pierderea în greutate, reduce masa de grăsime în mod direct, crește masa musculara scheletice și reduce inflamația. Pentru a obține aceste beneficiiva trebui să luați 2-5 grame pe zi (2-5 capsule/ zi presupunând că fiecare este de 1000 mg).

– Acid alfa lipoic : ALA este un agent anti-inflamator foarte puternic care a fost demonstrat pentru a ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge, reduce markerii inflamatorii și ajută la pierderea în greutate. Acest supliment ar trebui să fie luat în doză la 1200 mg, 1800mg/ zi pentru cele mai bune rezultate timp de cel puțin 3 luni. 

– Quercetin (cu bromelaină): Quercetin este un alt agent anti-inflamator puternic și este deosebit de puternic atunci când este cuplat cu bromelaină. Bromelaina și quercetin pot ajuta de a îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar și de a îmbunătăți nivelul tractului gastrointestinal. Luați 1-2 capsule/zi fpentru cele mai bune rezultate.

Suplimente pentru a ușura funcția imună:

– Picolinat de zinc: Zincul este un mineral unde mulți pacienți sunt deficitari (special pacientii tiroidieni). Zincul joacă un rol foarte important în reglarea sistemului imunitar, este un puternic anti-inflamator și anti-oxidant. Luând zinc poate ajuta la normalizarea funcției tiroidiene. Când utilizați zinc asigurați-vă că este cu acidul picolinic ce crește absorbția. Aveti nevoie să utilizați 30-60/ zi.

– Seleniu: zincul ar trebui să fie aproape întotdeauna luat în asociere cu seleniul din cauza modului în care interacționează cu altele. În studiile clinice, seleniul s-a dovedit a reduce anticorpii tiroidieni și de asemenea are multe din beneficii ca și zincul. Ia 200-400 mcg/zi pentru cele mai bune rezultate.

– Vitamina D3 + K2 : Dacă nu obtineți 20-30 minute de soare neîntrerupt în fiecare zi la prânz până în ora 2pm sunt foarte mari să aveți deficit de vitamina D. Studiile au aratat ca persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D sunt mult mai susceptibile de a dezvolta o Boală autoimuna din  cauza modului interferențelor vitaminei D la sistemul imunitar. Luați 2000 până la 5000/zi până ce nivelul de vitamina D ajunge la intervalul de 40-50ng/ml. Vrei să completați cu vitamina D3 NUMAI, evitați formulările de vitamine D2. De asemenea, luați Vitamina K2 cu vitamina D3 pentru rezultate mai bune.

Dieta este o componentă critică pentru gestionarea și tratarea Graves sau a hipertiroidismului, dar trebuie să fie făcut în mod corect. Este nevoie de a modifica dieta în funcție de tipul de tratament cu care sunteți în curs cu Graves și de a adauga terapii suplimentare, cum ar fi suplimentele pentru rezultate mai bune. Vă recomandăm de a merge fără gluten și de a îndepărta grupele de produse alimentare menționate mai sus, în cazul în care nu sunteți sigur de unde să începeți. 

Sursa: https://www.restartmed.com/graves-disease-diet/

Traducere : Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.