Tiroida : Noduli, Gușa, chisturi, adenoame, tumori..

Glanda Tiroidă este situată în partea frontală inferioară a gâtului, sub voicebox (laringe) situat în partea superioară a gâtului și deasupra claviculelor. Glanda tiroidă este un organ endocrin ce se poate mări pentru a forma o gusa. Glanda este acoperită de o capsulă aderenta, fibroasa și ca o teacă „capsulă falsă“ derivată din fascia cervicală profundă.

Glanda tiroidă, văzută din față, este în formă de H sau în formă de U și constă în dreapta și stânga din 2 lobi conectați printr-un istm. Lobii pot fi palpați. Fiecare lob are un vârf, care urcă între mușchiul sternotiroid și constrictor inferior al faringelui; o bază direcționată inferior și trei suprafețe. Suprafața laterală este acoperită de mușchi infrahioid, suprafața mediala este legată de laringe, faringe, trahee și esofag; suprafața posterioară este legată de teaca carotida, conținutul său și mușchiul vertebral. Istmul conectează lobii dreapta și stânga și se află anterior (inele 2 la 4 din trahee). Individual lobul piramidal (sau „lob“) urcă de istm și poate fi ancorat la osul hioid de țesut fibros sau muscular. Glanda tiroidă este foarte vascularizată și este alimentată în principal de artera superioară a tiroidei (din carotida externă) și artera tiroidiană inferioară. Artera Tiroida este o ramură inconstanta de origine variabilă (de exemplu, din trunchiul brahiocefalic), care urcă la istm. Glanda tiroidă este străbătută de vene superioare și mijlocii în vena jugulară internă și prin venele tiroidiene inferioare în vena brachiocefalic. 

Drenajul limfatic

Vasele limfatice se duc în sus la nodurile cervicale profunde și se scurg în jos la nodurile paratraheale. Istmul se varsă în nodul prelaringial și pretraheal. 

Dezvoltare

Glanda tiroidă se dezvoltă în mare parte ca un diverticul median din limba (cecul foramen). Părți ale canalului tireoglos embrionar pot rămâne ca chisturi, lobului piramidal și țesutul tiroidian.

Glandele paratiroide Glandele paratiroide sunt mici organe endocrine, care sunt esențiale pentru viață și prin urmare, nu trebuie să fie eliminate în timpul tiroidectomiei. De obicei, se află în afara capsulei tiroidei și pe jumătatea mediană a suprafeței posterioare a fiecărui lob al glandei tiroide. Cu toate că, de obicei sunt patru (superior și inferior pe fiecare parte), acestea variază de la doua la șase.

Traheea și esofagul Traheea, cu inelele sale incomplete de cartilaj hialin, se află în gât și parțial în torace. Traheea se extinde de la nivelul vertebrei C6 la aproximativ t6 sau 7. Partea cervicală este legată în fața mușchilor, istmul tiroidian (general inele 2 la 4), și inferior venelor tiroide. Traheotomia, realizarea unei deschideri artificiale în trahee, este uneori necesara pentru tratarea obstrucției respiratorii. Esofagul se află în gât, torace și abdomen. Esofagul se extinde de la vertebra C6 la aproximativ T11. Cea mai îngustă este adiacent la constrictorul inferior al faringelui, la aproximativ 15 cm de incisivi superiori. Partea superioară a esofagului este formată din mușchiul scheletic, care este atașat la lamina cartilajului cricoid. Esofagul este posterior traheei și anterior la Colli longus și coloana vertebrală.

Nodulul tiroidian Un nodul tiroidian este un nodul la glanda tiroidă. Nodulii tiroidieni sunt comuni și detectați la aproximativ 6% dintre femei și 2% dintre bărbați; nodulii sunt mai puțin frecvenți la pacienții mai tineri și apar de 10 ori mai frecvent la persoanele în vârsta, dar, de obicei nu sunt diagnosticati. Uneori, se dezvoltă mai mulți noduli la aceeași persoană. De fiecare dată când un nod este descoperit în țesutul tiroidian, posibilitatea de tumori maligne ( cancer trebuie să fie luate în considerare). Mai mult de 95% din nodulii tiroidieni sunt benigni (non-canceroşi), dar sunt necesare teste pentru a determina daca un nodul este canceros sau nu.

Noduli benigni:

• gușa multinodulara, numită de asemenea gușa non-toxica. Cuvantul Gușa înseamnă glanda tiroidă crescută în dimensiune. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când glanda pituitară (din creier) creează prea mult hormon de stimulare tiroidiana (TSH). În cazul în care gușa este mai mică, problema poate fi tratată cu pastile de hormoni tiroidieni. Chirurgia este necesară în cazul în care gușa este prea mare sau nu se oprește din creștere chiar și după ce ați luat hormoni tiroidieni. O glanda tiroidă prea mare poate apăsa pe trahee (trahee) sau esofag (tubul de alimentare) și provoacă dificultăți de respirație sau de alimentație.

• Tiroidita cronică (boala Hashimoto) este o inflamație a glandei tiroide, care se dezvoltă lent. Aceasta duce frecvent la o funcție scăzută a tiroidei (hipotiroidism). Femeile de vârsta medie sunt cel mai frecvent afectate. Tiroidita apare atunci când sistemul imunitar al organismului distruge celulele din glanda tiroida. Tiroidita cronica apare cel mai frecvent la femei și persoanele cu antecedente de boli tiroidiene în familie.

• Adenoame foliculare benigne. Cuvântul Folicular înseamnă că celulele arată ca un grup de cercuri mici, sub un microscop. În cazul în care celulele foliculare sunt conținute în nodul, starea se numește benign. În cazul în care celulele s-au extins și au invadat țesutul din apropiere diagnosticul este cancer. Nodulul trebuie îndepărtat chirurgical și examinat la microscop pentru a căuta dovezi de invazie în țesutul tiroidian sau vasele sanguine normale.

• Chisturile tiroidiene sunt noduli umpluți cu lichid. Ei pot fi mici sau mari și s-ar putea să apară dintr-o dată. În cazul în care un nodul are atât fluid cât și părți solide, este numit un nodul complex. Ei pot fi îndepărtați chirurgical în cazul în care provoacă dureri de gât sau o înghițire grea (ca la Gușa) .

Simptome

Mulți pacienți cu noduli tiroidieni nu au simptome de nici un fel și îi descoperă de obicei la un examen fizic de rutină sau la un studiu de imagistică a gâtului făcut din motive care nu au legătură (CT sau IRM scanare a coloanei vertebrale sau piept, carotida ultrasunete, etc). Cu toate acestea, o minoritate de pacienți devin conștienți de extinderea treptată în porțiunea frontală a gâtului a unui nod și/sau pot experimenta o senzație de presiune vagă sau disconfort la înghițire. Evident, găsirea unui nod în gât ar trebui să fie adusă la cunoștința medicului dumneavoastră, chiar și în absența simptomelor.

Cauze

Nodulii pot fi cauzați de o simpla creștere de țesut „normal“ tiroidian, chisturile umplute cu fluid, inflamație(tiroidită), sau o tumora (fie benigne sau canceroasa). Majoritatea nodulilor au fost îndepărtați chirurgical până în anii 1980. În retrospectivă, această abordare a dus la mai multe operații care nu erau necesare, deoarece mai puțin de 10% din nodulii eliminați s-au dovedit a fi canceroși. Majoritatea nodulilor extirpați ar fi fost pur și simplu observați sau tratați medical.

Diagnostic

• Biopsie cu ac fin: este o procedură simplă, care poate fi efectuată în biroul medicului. Unii medici amorțesc pielea peste nodul înainte de biopsie, dar nu este necesară anestezia, iar pacienții pot reveni, la locul de muncă sau acasă după aceea, fără efecte secundare. Acest test furnizează informații specifice despre nodulul unui anumit pacient, informații pe care nici un alt test nu îl poate oferi în scurt până la intervenția chirurgicală. Deși testul nu este perfect, o biopsie cu ac va furniza informații suficiente pe care să se bazeze o decizie de tratament, mai mult de 85% din timp o ecografie este folosită pentru a elimina necesitatea unor studii suplimentare de diagnostic. Utilizarea de biopsie cu ac fin a redus drastic numărul de pacienți care au suferit operații inutile pentru noduli benigni. Cu toate acestea, aproximativ 10-20% din specimene ale biopsiei sunt interpretate ca neconcludente sau inadecvate, adică, patologic nu poate fi sigur dacă nodulul este canceros sau benign. Această situație este deosebit de comună cu nodulii chistici (umpluți cu lichid), care conțin foarte puține celule tiroidiene pentru a îi examina și cu acei noduli adenom compusi dintr-un anumit tip de celule numite foliculare. În astfel de cazuri, un medic care este experimentat în bolile tiroidiene poate utiliza alte criterii pentru a lua o decizie cu privire la posibilitatea să funcționeze sau nu. Biopsia fina cu ac poate fi repetată la acei pacienți a căror în tentativă inițială nu se obține suficient material pentru a face un diagnostic. Mulți medici folosesc ultrasonografia tiroidiana pentru a ghida plasarea acului.

• Scanarea tiroidiană/ Scintigrafia este o imagine a glandei tiroide făcută după ce s-a luat o mică doză de un izotop radioactiv concentrat în mod normal de către celulele tiroidiene (injectat sau înghițit). Este nevoie de o injecție în venă a unei doze mici dintr-o substanță radioactivă care este unic preluat de tiroida. Izotopul emite raze gamma, care sunt detectate de o camera gamma. Nodulii activi apar ca „fierbinți“ cu activitate crescută în timp ce nodulii „reci“ sunt inactivi. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt reci. Deoarece cancerul este rar găsit în nodulii calzi, o scanare care prezintă un nodul cald elimină nevoia de biopsie cu ac fin. În cazul în care un nodul fierbinte provoacă hipertiroidism, poate fi tratat cu iod radioactiv sau cu o intervenție chirurgicală. Nici scanarea tiroidei nici un tratament cu iod radioactiv nu trebuie să se facă vreodată la o femeie gravidă! Cantități mici de iod radioactiv vor fi, de asemenea excretate în laptele matern. Deoarece iodul radioactiv ar putea afecta permanent tiroida copilului, alăptarea nu este permisă. În cazul în care este administrat din neatenție iod radioactiv la o femeie care este ulterior descoperită a fi gravidă, oportunitatea de întrerupere a sarcinii trebuie discutate cu un obstetrician și endocrinolog. De aceea, înainte de administrares tratamentului cu iod radioactiv sau terapeutic, testul de sarcină este obligatoriu ori de câte ori este posibilă sarcina. Din fericire, marea majoritate (90-95 %) a nodulilor tiroidieni sunt benigni. Din păcate, scanările tiroidiene arată că cei mai mulți noduli tiroidieni, atât benigni cât și maligni, sunt reci sau nu pot fi diagnosticați. Prin urmare, deși aproape toate cazurile de cancer tiroidian sunt depistate pe scanare, majoritatea nodulilor sunt benigni. Din acest motiv, scanările tiroidiene sunt relativ reduse în valoare la majoritatea pacienților cu excepția cazului când valorile analizelor de sânge sunt anormale.

• Ecografia sau ultrasonografia Tiroidiană este o procedură unde se obțin imagini ale glandei tiroide prin utilizarea undelor sonore de înaltă frecvență care trec prin piele și sunt reflectate înapoi la aparat, pentru a crea imagini detaliate ale tiroidei. Se pot vizualiza noduli mici de 2 până la 3 mm. Ultrasunetele disting chisturile tiroidiene (noduli umpluți cu lichid) de noduli solizi. Mulți noduli au atât componente solide cât și chistice și apar foarte puțini noduli pur chistici. Descoperirile recente în ultrasonografie ajută medicii în a identifica nodulii care sunt mai susceptibili de a fi canceroși. Ecografia tiroidiană este, de asemenea, utilizată pentru ghidarea unui ac fin pentru aspirarea nodulilor tiroidieni. Ultrasunetele de orientare permite medicilor să facă biopsia nodulului pentru a obține o cantitate adecvată de material de interpretare. O astfel de orientare permite probei de biopsie de a fi obținută din partea solidă a acestor noduli care sunt atât solizi cât și chistici și evită obținerea unui specimen din țesutul tiroidian din jur dacă nodulul este mic. Chiar și atunci când o probă de biopsie tiroidiana este raportată ca benigna, dimensiunea nodulului ar trebui să fie monitorizata. O examinare cu ultrasunete tiroidiana oferă o metodă obiectivă și precisă pentru detectarea unei schimbări în dimensiunea nodulului. Un nodul cu o biopsie benignă, care este stabil sau scăde în mărime este puțin probabil să fie malign sau să necesite tratament chirurgical.

Tratament

Endocrinologul dvs. va utiliza testele menționate mai sus pentru a ajunge la o recomandare pentru gestionarea optimă a nodulul. Majoritatea pacienților care par să aibă noduli benigni nu necesită un tratament specific. Unii medici prescriu levotiroxină cu speranța că previn creșterea nodulului sau reducerea dimensiunilor la rece, în timp ce iodul radioactiv poate fi utilizat pentru a trata nodulii fierbinți. La un pacient cu un cunoscut nodul tiroidian, etapa inițială este de a determina riscul de cancer.

Caracteristici cu risc ridicat includ:

– Fiind de sex masculin cu vârsta mai mică de 40

– Radioterapie la cap sau gât

– Ganglioni limfatici mari la nivelul gâtului

– Probleme la înghițire

Probleme la vorbire

Un istoric familial de cancer tiroidian

Următorul pas este o ecografie a tiroidei pentru a determina dimensiunea nodulului (lor) și dacă are anumite caracteristici care cresc posibilitatea de a fi cancer. O biopsie aspirație cu ac fin ghidat cu ultrasunete este apoi realizată pentru a obține tesut din nodulului tiroidian pentru a determina dacă nodul este benigne sau maligne. Specimenul obținut din aspirația cu ac fin este examinat de către un patolog.

Există patru categorii generale de rezultate posibile pentru FNA: – Benign – Malign – Nediagnostic – Nedeterminat. Dacă leziunea este benigna, pacientul este monitorizat prin ecografie pentru creșterea nodulului (e) sau dezvoltarea de noi noduli. Dacă există o creștere, o altă biopsie poate fi efectuată. Dacă leziunea este maligna, pacientului i se face referire spre unul dintre programele tiroidiene de cancer pentru îndepărtarea tiroidei. Aproximativ in 10 % din cazuri patologul nu este în măsură să ofere un diagnostic din cauza lipsei de specimen de aspirație. Un rezultat de biopsie nedeterminat conferă un risc crescut de malignitate și medicul dvs. va discuta despre beneficiile și riscurile chirurgiei față de monitorizare. De obicei, întreaga tiroida este eliminată (tiroidectomie totala), deși în unele cazuri selectate, doar o parte a glandei poate fi îndepărtată. La intervenția chirurgicală, ganglionii limfatici de asemenea pot fi eliminați pentru a determina orice eventuală răspândire a tumorii dincolo de glanda tiroidă.

Terapia ulterioară depinde de concluziile la momentul intervenției chirurgicale. Unii pacienți pot fi pur și simplu pe hormoni tiroidieni după ce au urmat teste de sânge și cu ultrasunete, în timp ce alți vor primi iod radioactiv pentru a distruge țesutul tiroidian rezidual și apoi trebuie urmat de teste de sânge și ecografii. Folosind acest tip de terapie, majoritatea cancerelor vor fi, fie vindecate sau fie controlate și mai puțin de 20% se vor mai repeta. De cele mai multe ori, cancerul rezidual poate fi tratat cu o intervenție chirurgicală suplimentară sau iod radioactiv. Ocazional, un fascicul de radiații externe (EBRT), poate fi necesar pentru a trata cazurile de cancer tiroidian, care nu poate fi pe deplin extirpat sau care persistă în ciuda tratamentului RAI. În cele din urmă, există studii clinice cu terapii noi, cum ar fi chimioterapii specifice pe care un pacient se poate califica pentru cazul în care acesta are o boala agresivă.

Guşă

O extindere vizibilă a glandei tiroide este numită gușă. Există mai multe cauze de gușă și pot afecta tiroida în moduri diferite. Întreaga glanda poate fi implicată sau pot exista noduli unici sau multipli sau ca niște bulgări. Pacienții cu glanda tiroidă hiperactiva sau hipoactiva pot avea gușă dar majoritatea Guselor produc o cantitate normală de tiroxină și nu există nici o activitate crescută sau scăzută. În această situație, procesul prin care glanda convertește iod în tiroxina este anormală și crește glanda în dimensiune pentru a menține producția normală a hormonului. Gusele pot deveni foarte mari și pot provoca o presiune asupra trahei (trahee) și a tubului de înghițire (esofag). Acest lucru poate duce la scurtarea respirației, schimbare de voce, tuse, senzație de presiune crescută în gât și, uneori, dificultăți la înghițire. Chirurgia pentru a elimina glanda tiroidă este de obicei necesară pentru a trata gusele mari, care cauzează simptome. Chirurgia este, de asemenea, necesară în cazul în care există o suspiciune de cancer tiroidian la o glanda tiroida mărita și unde umflarea este cauza deformării cosmetice. Frecvent bulgării nu sunt singuri ci multipli și o parte a unei stări nevinovate, non-canceroase numită gușă multinodulara, ceea ce înseamnă doar că mai multe umflături sunt prezente. Gușa multinodulara este condiția care cauzează lărgirea generalizată a tiroidei și poate duce la compresie.

Chisturile

Chisturile (colecții de lichide) în tiroida sunt comune. Frecvent acestea sunt prezente fără sesizarea pacientului, dar, uneori, ele se pot mări, astfel încât acestea să poată fi simțite. Chisturile pot fi diagnosticate prin ecografie sau prin aspirație cu ac. Practica comună este de a utiliza aspirația cu ac pentru a goli chisturile de lichid. Uneori acest lucru făcut o dată este de ajuns pentru a face să dispară chistul. Aspirația poate fi repetată dacă chistul revine, dacă revine din nou după trei sau mai multe încercări îndepărtarea prin aspirație a lobului tiroidian poate fi necesară.

Noduli coloidali

Aceștia sunt noduli benigni formați din țesut tiroidian care s-a mărit. Pot fi unici sau multipli și pot deveni uneori foarte mari. Pot fi, în general, diagnosticați prin biopsie cu ac fin. Cu toate acestea, uneori, pot arăta similar cu tiroida la FNA și îndepărtarea chirurgicală poate fi recomandată. Chirurgia este, de asemenea, necesară dacă nodulul devine mare și provoacă simptome de compresiune sau în cazul în care cauzează deformare cosmetică. Uneori, nodulii pot fi hiperactivi aceștia vor apărea „fierbinți“ pe scintiscan și pot provoca hipertiroidism.

Tumorile tiroidei:

– tumori non-canceroase (adenoame) Aceste tumori sunt cauzate de o creștere anormală a celulelor foliculare tiroidiene. Nu au capacitatea de a răspândi sau provoca distrugerea țesutului, dar acestea nu pot fi diferențiate de unul dintre tipurile de cancer tiroidian la FNA. Tratamentul chirurgical este recomandat pentru diagnostic. Lobul tiroidei care are un nodul este eliminat, atunci în timp ce încă ești adormit nodulul va fi înghețat și analizat la microscop. În cazul în care celulele canceroase sunt observate, chirurgul poate elimina și celălalt lob tiroidian. În cazul în care apare benign, atunci celălalt lobul va fi lăsat.

Cancerul tiroidian

Cel mai frecvent tip de cancer tiroidian diferențiat de cancerul tiroidian papilar, fie cu numele este cancerul folicular. Acesta reprezintă mai mult de 90% din cancerul tiroidian și foarte rar poate provoca moartea. Nu au potențialul extins la ganglionii limfatici în gât și în alte părți ale corpului, cum ar fi la plămânii, dar chiar dacă acesta dezvoltă aceste tumori este încă tratabil. Există unele tipuri de cancer tiroidian rare și mai agresive, care au tendința de a se răspândi la ganglionii limfatici de la nivelul gâtului și alte părți ale corpului. Una dintre acestea este cancerul medular, care poate să apară ca parte a unui sindrom de tumori hormonale și este o boală genetică. Cealaltă este cancerul anaplazic, care apare la pacienții mai în vârstă, este foarte agresiv și de multe ori netratabil. Chirurgia este tratamentul recomandat pentru cancerul tiroidian și, în general, întreaga glanda tiroidă trebuie eliminată. În cazul în care cancerul s-a extins la ganglionii limfatici sau în cazul în care diagnosticul este cancer medular, ganglionii limfatici pot fi eliminați în același timp. Frecvent iodul radioactiv este folosit după o intervenție chirurgicala pentru a ucide micile cantități de tumori tiroidiene, care se pot extinde în alte zone ale corpului sau care rămân în zona tiroidiana. Iodul radioactiv este luat ca o băutură și are foarte puține efecte secundare, dar pentru ca este radioactiv pentru o perioadă scurtă de timp medicul dvs. vă poate recomanda să rămâneți în spital pentru 2- 3 zile.

Tiroidectomia totală

În cazul în care decizia a fost făcută pentru a trata chirurgical tiroida, chirurgul vă va explica faptul că poate fi necesar pentru  eliminarea toată  sau doar o parte a glandei. Tiroidectomia totală este de obicei indicată atunci când un nodul este cu siguranță cunoscut a fi canceros prin FNA sau atunci când întreaga glanda este mărită și cauzează compresie. În urma unei tiroidectomii totale va trebui să luați medicație de tiroxina în fiecare zi, pentru a înlocui hormonul pe care tiroida îl producea.

Semi-tiroidectomie

Atunci când un nodul este doar suspect de cancer la FNA medicul poate recomanda  o îndepărtare a unei  jumătati a glandei care conține nodulul. Uneori, un patolog va examina acest lucru în timp ce sunteți încă sub anestezie și va lua o decizie cu privire la posibilitatea eliminarii jumătății rămase a glandei , de asemenea. Condițiile benigne care afectează un lob al glandei, cum ar fi un nodul coloid sunt de asemenea tratate prin semi tiroidectomie. Tiroxina nu este de obicei necesară după îndepărtarea jumătate a glandei.

 Tiroidectomie subtotala

În cazurile în care hipertiroidismul este tratat prin intervenție chirurgicala, uneori, aproximativ trei sferturi din glanda vor fi eliminate și o porțiune va fi lăsată în urmă pentru a continua să funcționeze.

Tehnică

– chirurgia tiroidiană se realizează sub anestezie generală, printr-o incizie orizontală scăzută în jos în partea din față a gâtului. Incizia poate varia în lungime în funcție de mărimea glandei tiroide.

– Posibile complicații ale chirurgiei tiroidei

Există mai multe structuri importante din apropierea glandei tiroide, care sunt expuse riscului de rănire în timpul acestui tip de intervenție chirurgicală. Chirurgul îți va explica riscurile operațiunii. Este important de remarcat că aceste complicații sunt rare si includ: 

        – leziuni ale nervilor, există doi nervi care sunt aproape de glanda tiroida pe fiecare parte, care permit laringelui (voce-box) să funcționeze. Dacă acești nervi, numiti nervul laringian recurent și nervul laringian extern, sunt răniți în timpul intervenției chirurgicale tiroidiene caracterul vocii se poate schimba. Acest lucru este foarte puțin frecvent și orice schimbare este de obicei temporară.

        – Nivelurile scăzute de calciu; în timpul unei tiroidectomii totale există riscul de apariție a leziunilor glandelor para-tiroide. Aceste patru glande mici sunt atașate la partea din spate a glandei tiroide și ajută la controlul nivelului de calciu al organismului. În cazul în care acestea sunt rănite nivelurile de calciu din sânge pot scădea. Calciul este important pentru funcția nervoasa și musculara și va fi nevoie să luați toată viața comprimate de calciu, dacă se întâmplă acest lucru. Din nou, acest lucru este de obicei o problemă temporară și glandele de obicei, încep să funcționeze din nou, după o perioadă.

         – Sângerarea – ca in orice intervenție chirurgicală poate apărea sângerarea uneori după operație. Dacă se întâmplă acest lucru gâtul se poate umfla și va trebui să fie înapoi în sala de operație pentru ca sângele scurs să fie împiedicat.

            – Durere – tiroidectomia nu este de obicei o operație dureroasă, poate exista un anumit disconfort minor la înghițire și mișcarea gâtului după o intervenție chirurgicala trebuie stopate pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru dureri, medicamentele de alinare sunt foarte eficiente. Veți avea nevoie, în general, doar una până la două zile de spitalizare, în urma acestei operațiuni și poate fi nevoie ca nivelul de calciu din sânge sa fie verificat în timpul sejurului dvs. Este posibil să aveți un drenaj, canal de scurgere plasat în rana la momentul intervenției chirurgicale, acest lucru este de obicei îndepărtat după una sau două zile. Veți avea nevoie, probabil, de aproximativ o săptămână pentru a vă recupera și de a vă relua activitățile normale.

Sursa:  www.endocrineweb.com 

https://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Thyroid-Nodules.aspx 

Traducere: Echipa Tiroida România 🇹🇩

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.