Viața fără Tiroidă

Glanda Tiroidă este un element important în sănătatea generală. Hormonii produși de tiroida influențează aproape fiecare celulă în organism. Prin urmare, această glandă influențează metabolismul, răspunsul la stres, funcția creierului și multe altele. Deoarece Tiroida este responsabilă de reglarea a multor funcții și sisteme corporale, poate fi dificil de crezut că putem funcționa corect fără ea. Deși poate fi o provocare, cei fără tiroidă își pot trăi viața sănătos printr-un tratament și sprijin adecvat.

Ce s-a întâmplat cu tiroida?

Există mai multe motive pentru care nu mai aveți tiroida. Situațiile individuale influențează impactul asupra lipsei unei tiroide. Fiecare persoană, situația lor sunt unice și ar trebui tratate în acest sens.

Hipotiroidismul congenital: În cazuri rare, organismul nu poate produce o tiroidă funcțională. Aceasta înseamnă că o persoană se poate naște cu o glandă tiroidă malformă/ nefuncțională sau pur și simplu nu există deloc. Situații ca acestea intră în categoria hipotiroidismului congenital. În Statele Unite, sunt efectuate teste la nou-născuți pentru a confirma prezența unei glande tiroide funcționale. Dacă medicii descoperă că, copilul are hipotiroidism congenital, nou-născutul este imediat înscris pe tratament de substituție hormonală. Pe lângă faptul că ajută la menținerea funcției corporale, optimizarea hormonilor tiroidieni la copii ajută la combaterea creșterii inhibate, a letargiei și a dezvoltării mentale și fizice care sunt întârziate.

Tiroidectomie: Un alt motiv pentru care nu este posibil să mai aveți o tiroidă, este că a fost îndepărtată chirurgical prin tiroidectomie. Această procedură constă în eliminarea totală sau parțială a tiroidei. O astfel de acțiune poate duce la apariția unei schimbări severe a simptomelor legate de hipotiroidism.

Există mai multe motive pentru care poate fi eliminată tiroida:

– O tiroidectomie se face cel mai frecvent când cineva a fost diagnosticat cu cancer tiroidian. Îndepărtarea poate fi, de asemenea, sugerată unui pacient care prezintă biopsii neconcludente ale nodulului tiroidian. Într-o astfel de situație, este dificil să se reducă pe deplin prezența cancerului tiroidian în funcție de alți factori diferiți, o tiroidectomie poate fi cel mai sigur mod de acțiune.

Gușa, cunoscută și sub numele de tiroidă mărită, sau prezența multiplilor noduli tiroidieni poate determina o tiroidectomie. În afară de faptul că nu este cosmetic, nodulii tiroidieni pot provoca probleme de respirație sau înghițire. Îndepărtarea tiroidei poate rezolva această problemă, însă este o acțiune ireversibilă care ar trebui încheiată numai după o analiză atentă.

– Dacă afecțiunile cum ar fi boala Graves (cauza principală a hipertiroidismului) și tiroidita Hashimoto devin severe, un medic poate sugera tiroidectomia. Deși aceste afecțiuni sunt clasificate ca afecțiuni autoimune, ele sunt foarte asociate cu disfuncția tiroidiană și cu problemele hormonale. De obicei, îndepărtarea chirurgicală a tiroidei este recomandată numai după ce un pacient este tratat cu toate celelalte opțiuni disponibile. Cu toate acestea, alte câteva țări promovează această procedură mai mult decât SUA.

Atenție! Nu se efectuează Tiroidectomie fără un diagnostic.

Hipotiroidismul cu Tiroida

Persoanele fără tiroidă pot simți că există o lipsă severă de informații cu privire la starea lor. Cu toate acestea, cu prevalența crescută a conștientizării tiroidei și a unui studiu mai amplu efectuat asupra hipotiroidismului, există de fapt o mulțime de informații cu privire la situația lor. Atunci când tiroida nu este capabilă să producă nivelurile adecvate de hormoni tiroidieni necesari pentru bună funcționare a organismului, individul este diagnosticat cu hipotiroidism. Dacă o persoană nu mai are tiroidă, nu mai există nici o altă glandă care să producă hormonii necesari. Prin urmare, sunt considerați hipotiroidieni.

Indiferent dacă un pacient hipotiroidic are glanda tiroidă sau nu, starea diferă foarte puțin. Hipotiroidismul produce o gamă largă de simptome care sunt adesea interpretate greșit ca fiind cauzate de alte afecțiuni.

Pacienții cu hipotiroidie cu sau fără glandă tiroidă vor avea probabil unele sau toate simptomele:

– Creștere în greutate

– Depresie

– Sensibilitatea la frig

– Funcția cognitivă redusă sau ceața în creier

– Calitate redusă a somnului

– Constipație

– Oboseală

– Dureri musculare și articulare sau slăbiciune

– Parul și unghiile fragile

– Libido redus

– Infertilitate

Deși există puține diferențe atunci când există contraste cu hipotiroidismul „cu” sau „fără” glanda tiroidă, există unele diferențe notabile care sunt importante pentru a fi înțelese.

Hipotiroidismul fără Tiroidă

 Cei cu hipotiroidism sunt frecvent directionați pentru a evita substanțele care încetinesc funcția tiroidiană. Cu toate acestea, dacă cineva care nu are o Tiroidă, este puțin probabil să fie preocupat de acest lucru, deoarece nu va avea niciun impact asupra Tiroidei inexistente.

Prin urmare, cei care nu au o Tiroidă pot fi mai liberi cu dieta lor. Cu toate acestea, ca și în cazul oricui care suferă un tratament de substituție hormonală, este important să nu consumați prea multă soia. Atunci când există Soia în sistem, acesta poate avea un impact negativ asupra absorbției hormonului tiroidian. Acest lucru poate afecta negativ eficacitatea medicamentelor tiroidiene. Fără Tiroidă, organismul nu poate produce hormonii tiroidieni critici T4 și T3. Mai mult, conversia T4 în T3 are loc în principal în tiroidă (conversia poate să apară în țesuturile periferice, dar nu este la fel de eficientă). Fără glanda tiroidă, cu siguranță va fi deficit de T3. Din acest motiv, este important pentru toți pacienții hipotiroidieni fără tiroidă să le fie prescrise tratamente care includ T3 în plus față de T4.

Cei diagnosticați cu hipotiroidism frecvent trebuie să aibă evaluat nivelul lor și să-și ajusteze medicamentele în mod corespunzător pentru a-și regla hormonii tiroidieni. Acest lucru se datorează faptului că funcția tiroidei se poate schimba regulat. Cu toate acestea, cei fără Tiroidă, au o fluctuație mică în nivelurile tiroidei, deoarece este adăugat din surse exterioare. Persoanele fără tiroidă pot reduce esențial variabilitatea funcției tiroidiene și fluctuațiile. Prin urmare, optimizarea și menținerea nivelelor hormonale poate fi menținută mai ușoar.

Trăiesc fără Tiroidă

Viața fără tiroidă este posibilă! Deși poate părea că cei fără tiroidă au fost uitați de comunitatea medicală, nu este cazul. Cei fără tiroidă sunt considerați hipotiroidieni. Cele mai multe informații privind starea lor aparțin atât persoanelor cu sau fără glandă tiroidă. Cu toate acestea, este important să recunoaștem diferențele importante, cum ar fi varianta alimentară, nevoia de medicamente T3 și scăderea fluctuațiilor nivelurilor tiroidei. Având informații medicale adecvate și o mai bună cunoaștere a Hipotiroidismului, se poate trăi o viață împlinită chiar dacă nu există Tiroida. 

Sursa: cancer.org/lifewithoutthgroid/

Traducere: Echipa Tiroida România 🇹🇩

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.