NODULI, CANCER TIROIDIAN, TIROIDECTOMIE

Nodulii tiroidieni sunt destul de frecvenți la persoanele cu Hashimoto. Acest lucru se datorează naturii bolii autoimune. Pe măsură ce sistemul imunitar atacă tiroida, celulele vor suferi modificări, creând noduli.

Cercetările au estimat că peste 50% dintre persoanele cu Hashimoto au cel puțin un nodul[1]. Nodulii sunt diagnosticați printr-o ecografie tiroidiană. Dacă un nodul (sau noduli) este identificat prin ecografie, poate fi recomandată o biopsie de aspirație cu ac fin (FNA) pentru a determina dacă nodulul este canceros sau nu. Cele mai actuale recomandări pentru FNA de diagnostica bazate pe dimensiuni și caracteristici (determinate prin ultrasunete) sunt următoarele[2]:

A. Nodul ≥ 1 cm model cu suspiciune intermediară sau ridicată

B. Noduli ≥ 1,5 cm cu model cu suspiciune scăzută

C. Nodule ≥ 2 cm cu model cu suspiciune foarte mică (de exemplu, spongiform) Opțiuni alternative.

D. Pentru nodulii care nu corespund criteriilor de mai sus, FNA nu este necesară, incluzând noduli <1 cm (cu unele excepții) și noduli pur chistici. – (Ghidul ATA 2015)

Este extrem de important de reținut că nu toți nodulii sunt canceroși ! De fapt, se estimează că doar 4 – 7% dintre noduli sunt canceroși. Dacă faceți o ecografie și găsiți un nodul (sau mai mulți noduli), încercați să nu trageți concluzii! Dacă ați găsit un nodul, ați făcut o biopsie și vi s-a spus că aveți cancer tiroidian, vă rugăm să nu vă panicați. Primirea acestui tip de vești poate fi incredibil de supărătoare, copleșitoare și înfricoșătoare, dar vă rugăm să fiți conștienți că prognosticul dvs. este bun și că aveți opțiuni atunci când vine vorba de tratament. Câteva publicații, precum New York Times [4, 5] explică tipurile de cancer tiroidian și noi orientări pentru diagnosticarea și tratarea lor. Aceasta face parte dintr-un val de noi cercetări publicate care arată că majoritatea cancerului tiroidian (precum alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată și carcinomul ductal in situ) pot fi depășite, ceea ce duce la rezultate bune și eliminarea dificultăților de ani de zile, la cei care urmează tratament [6].

Înainte de a ne arunca în cercetare, este important să distingem diferitele tipuri de cancer tiroidian, caracteristicile acestora și prognosticul:

1. Cancerul tiroidian papilar:

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer tiroidian, reprezentând aproximativ 80% din toate diagnosticele de cancer tiroidian [7]. Este cu creștere lentă, bine diferențiat și de obicei localizat [8].

2. Cancerul tiroidian folicular

Al doilea cel mai frecvent tip de cancer tiroidian. Împreună, cancerul tiroidian papilar și folicular constituie 95% din toate diagnosticele tiroidiene. De asemenea, este bine diferențiat și cu creștere lentă [9].

3. Cancer tiroidian medular: 

Acest tip de cancer reprezintă aproximativ 3% din toate diagnosticele de cancer tiroidian. Este originar parafollicular (celulele C), care produc hormonul calcitonină. Aproximativ 25% din cancerul tiroidian medular este genetic [10]. Cancerul medular este mai probabil să se metastazeze (răspândit pe alte zone ale corpului) [11].

4. Cancerul tiroidian anaplastic

Acest tip de cancer este rar, reprezentând doar 1-2% din diagnosticul de cancer tiroidian. Doar aproximativ 600 de cazuri noi sunt diagnosticate în SUA în fiecare an; apare cel mai adesea la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Este un tip agresiv de cancer care metastazează rapid [12]. Cercetările incluse în acest fișier sunt atribuite tipurilor de cancer papilar și foliculare, care este cancerul cel mai frecvent diagnosticat, bine diferențiat și cu o creștere mai lentă. Dacă ai fost diagnosticat cu cancer tiroidian medular sau anaplastic, vă rugăm să rețineți că prima linie de tratament este chirurgia (pe lângă chimioterapie și, eventual, radioterapie pentru cancerul tiroidian anaplastic). Cu toate acestea, există noi tipuri de tratamente studiate chiar și pentru aceste tipuri mai agresive de cancer tiroidian [13].

–––––––––––––––––––––––

Cancerul tiroidian, în special tipurile papilare și foliculare, sunt diagnosticate cu rate crescute în ultimele trei decenii. Din 1975, incidența cancerului tiroidian aproape s-a triplat [14]. În ciuda ratelor crescute de diagnostic, ratele mortalității au rămas aceleași (aproximativ 1 din 1.000 de persoane). Având în vedere acest fapt, creșterea diagnosticului poate fi atribuită îmbunătățirilor metodelor de diagnostic, incluzând tehnologia cu ultrasunete și FNA [15]. Cercetările indică această tendință o „epidemie continuă de cancer tiroidian”, dar afirmă că „nu este o epidemie de boală, ci mai degrabă o epidemie de diagnostic” [16].

Când vine vorba de diagnosticul anumitor boli, în special de cancer, progresele tehnologice sunt de obicei percepute ca fiind benefice. Cu toate acestea, cu referire la progresele care au determinat o rată crescută de diagnostic a cancerului tiroidian, acest beneficiu este pus la îndoială. Într-un articol care prezintă rolul Endocrinologilor și a Ecografiilor în diagnosticul cancerului tiroidian, acesta afirmă: „Detectarea crescută a cancerului tiroidian duce la intervenții terapeutice, inclusiv chirurgie și tratament tiroidian radioactiv, care poate fi de un beneficiu limitat” [17]. De ce nu sunt de folos mai multe ecografii și diagnostice de cancer tiroidian? Deoarece cercetările arată acum că tratamentul standard pentru cancerul tiroidian papilar și folicular (doar tiroidectomia parțială sau totală) s-a dovedit că nu îmbunătățește, iar în unele cazuri se înrăutățesc rezultatele clinice. Un studiu din 2007 realizat în Japonia a descoperit că pacienții tratați ca având noduli benigni aveau de fapt o rată mai bună de supraviețuire decât pacienții care au fost tratați ca având carcinom papilar. Acest studiu a constatat că „până în prezent, doar 3 pacienți (5,3%) tratați ca având noduli benigni au arătat recurență, iar incidența a fost mai mică decât cea la pacienții tratați cu carcinom papilar, 10,8% … niciunul nu a murit de cancer tiroidian” [18].

Din păcate, în România FNA, Punctia, Scintigrafia nu sunt 100% concludente și veți primi recomandarea de Tiroidectomie, dacă Nodulul trece de pragul 1.5cm.

Tiroidectomiile, ca orice alt tip de procedură chirurgicală, prezintă riscuri posibile care pot fi de lungă durată și chiar permanente. Hipoparatiroidismul permanent (care controlează cantitatea de calciu din sânge), paralizia nervilor laringieni (care controlează respirația, înghițirea și sunetul vorbirii, printre altele) sunt doar două dintre numeroasele complicații care pot apărea din cauza unei părți sau a întregii tiroide eliminate [9]. Mai mult, optimizarea hormonului de înlocuire a tiroidei este o „provocare clinică comună” care poate dura o perioadă extinsă de timp pentru a obține echilibru, dacă este vreodată posibil, la pacienți după operația tiroidiană [20]. Hipotiroidismul permanent nu apare numai la toți pacienții care suferă o tiroidectomie totală, dar și la cei 11- 28% care suferă hemitiroidectomii. S-a descoperit că „Unii pacienți se simt mai puțin bine în urma tiroidectomiei și/sau ablației radioiod decât au făcut-o înainte de diagnostic”, atunci când se încearcă optimizarea hormonului de înlocuire a tiroidei [21]. Pacienții cu Hashimoto prezintă riscuri crescute și au dificultăți de optimizare pe hormonul de înlocuire a tiroidei după operație [22]. Un studiu a constatat că „pacienții supuși tiroidectomiei au avut rate semnificativ mai mari de complicații postoperatorii în ceea ce privește complicațiile generale, complicații tranzitorii și complicațiile permanente. Pe baza rezultatelor noastre, concluzionăm că tiroidectomia parțială este un factor de risc asociat cu complicațiile crescute ale chirurgiei tiroidiene”, inclusiv hipoparatiroidismul și răgușeala vocală [32]. În urma unei tiroidectomii parțiale sau totale, viața fără hormonul de înlocuire a tiroidei nu este o posibilitate. Această realitate, însoțită de posibile riscuri de pericole, nu face ca îndepărtarea unei părți a tiroidei după un diagnostic de cancer să fie o decizie mai sensibilă din punct de vedere medical.

Două studii influente privind supravegherea activă a cancerului tiroidian au ieșit recent din Japonia. Primul grup a prezentat diferite aspecte ale carcinomului papilar în „subtipuri” și a constatat că 95% dintre cei diagnosticați își pot gestiona diagnosticul prin supraveghere activă [23]. Al doilea studiu a avut concluzii similare: „Microcarcinoamele papilare care nu sunt asociate cu trăsături nefavorabile pot fi recomandați pentru observare, indiferent de istoricul pacientului și de caracteristicile clinice. Dacă există semne ulterioare de progresie, cum ar fi mărirea tumorii și metastaza nodală nouă, nu ar fi prea târziu să se efectueze tratament chirurgical ”[24]. Este important de menționat că cercetările au descoperit că o eventuală intervenție chirurgicală după supraveghere activă nu înrăutățește rezultatele, ceea ce înseamnă că, în cele mai multe cazuri, nu există niciun risc în a monitoriza și a aștepta modificări în mărimea nodulului după diagnostic.

Modificarea schimbării tratamentului anumitor tipuri de cancer tiroidian de la procedura invazivă la supravegherea activă se reflectă acum în reglementările de diagnostic și reclasificare. Din 2003, au existat multiple propuneri de eliminare a cuvântului „cancer” din diagnosticarea diverselor subtipuri de cancer tiroidian, cum ar fi microcarcinomul tiroidian papilar [25] și varianta foliculară încapsulată a carcinomului tiroidian papilar [26]. Eliminarea cuvântului „cancer” din aceste tipuri de diagnostice ar putea diminua impacturile psihologice, inclusiv depresia, anxietatea, frica și panica, care apar atunci când o persoană primește un diagnostic de cancer tiroidian. Mai mult, în 2015, American Thyroid Association a recomandat Monitorizarea mai degrabă decât FNA imediat pentru orice tip de noduli sub 1.5 – 2 centimetri [27]. Din ce în ce mai multe dovezi, s-a constatat că „supravegherea/monitorizarea activă poate deveni posibilă” ca primă linie de tratament în multe dintre tipurile mai frecvente de cancer tiroidian [28].

În cele din urmă, modul în care o persoană reacționează la un diagnostic al oricărei afecțiuni medicale, inclusiv cancerul tiroidian, este alegerea personală. Cum să procedăm după diagnostic, este de asemenea alegerea lor.

Cu toate acestea, aș dori să vă las câteva statistici finale:

– Rata de supraviețuire a cancerului tiroidian de 30 de ani este de 95% [29]

– Cancerele pulmonare au fost chiar denumite concluzii biologice „normale” [30] De asemenea, s-a sugerat că „dacă toate glandele tiroidiene ar fi supuse tăierilor la analiza milimetrică, patologul ar detecta cancere tiroidiene microscopice la toată lumea” [31]

Traducere Echipa Tiroida România 🇷🇴

SURSE : [1] https://www.hindawi.com/journals/is… [2] https://clindiabetesendo.biomedcentral.com/… [3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar… [4] https://www.nytimes.com/2016/08/23/… [5] https://www.nytimes.com/2016/04/15/… [6] http://www.bmj.com/content/344/bmj…. [7] http://thyca.org/pap-fol/ [8] https://www.cancer.gov/types/thyroi… [9] http://www.cancer.net/cancer-types/… [10] http://www.cancernetwork.com/cancer… [11] https://www.thyroid.org/medullary-t… [12] http://www.thyca.org/atc/about-atc/ [13] https://www.mdanderson.org/publicat… [14] http://jamanetwork.com/journals/jam… [15] http://jamanetwork.com/journals/jam… [16] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed… [17] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed… [18] http://ar.iiarjournals.org/content/… [19] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar… [20] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar… [21] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar… [22] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar… [23] https://link.springer.com/article/1… [24] https://link.springer.com/article/1… [25] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed… [26] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed… [27] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar… [28] https://clindiabetesendo.biomedcentral.com/… [29] http://pubs.rsna.org/doi/abs/10.114… [30] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed… [31] https://www.futuremedicine.com/doi/… [32] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3496049/ https://www.empoweryourhealth.org/magazine/vol8_issue3/when-is-a-thyroid-cancer-no-longer-a-thyroid-cancer?fbclid=IwAR2vkpC90Y160zVNezC7Q8Zvjg4ekhPZM9fgGBmiKbm1huUH3NC2QmJGG9Q 

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.