Trombofilia: diagnosticarea precoce poate salva sarcina

Trombofilia in sarcina

Pentru o femeie care este îsi dorește un copil sau mai multi – rezultatul testului de sarcină pozitv (semnul pozitiv, indicat de una sau două linii) este cea mai bună veste pe care o va primi cu siguranță.

Dar când soarta pare să insiste asupra faptului că, copilul nu se dezvoltă,asupra pierderea sarcinii sau a nașterii premature cu complicații, se adaugă întrebarea de ce? Statisticile ne indică faptul că exista un procent de sarcini  care se remarca prin ceea ce este cunoscut sub numele de aberație cromozomiala, un „eșec” în momentul în care informația genetică a ovulului și sperma este detectata de organism si „eliminata”. Și, cu toate acestea un alt procent mare de avorturi spontane au o singura cauză (și de multe ori o soluție). Tulburările de coagulare, una dintre acele cazuri în care „criteriile medicale” recomandate ca analiză pentru a detecta ceva nou (nou!) in cazul în care femeia a pierdut două sau mai multe sarcini. Motivul?

„Neținând cont de o problema anume de sanatate este justificat ca toate femeile care au pierderi de sarcina consecutive trebuie să fie evaluate de trombofilie” , spun specialiști.

„TROMBOFILIA NU REPREZINTĂ O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE , STUDIUL COST-BENEFICIU PENTRU TOATE FEMEILE”

Infobae(website) a vorbit despre cei responsabili pentru tratarea acestor tulburări, atunci când se confruntă cu o sarcină. Hematologul și obstetricianul au misiunea de a controla tulburările sanguine și îngrijirea gravidei, astfel încât  ​​​​următorul rezultat să fie întotdeauna fericit. Dr. Adriana Sarto (MN 74919) este un specialist in reproducere consultant de hematologie la Halitus Medical Institute.

Ce sunt trombofiliile?

Trombofiliile sunt tulburări de coagulare a sângelui cu tendință de hipercoagulabilitate (de a forma cheaguri de sânge). Aceste tendințe sunt frecvente, aproximativ  10% din populație poartă această trăsătură. Acestea pot fi complet asimptomatice, dar sunt asociate cu un risc crescut de tromboza. Riscul de tromboză la femei creste în timpul sarcinii și perioada postpartum, în timpul tratamentului cu contraceptive orale care conțin estrogeni, cu utilizarea hormonilor utilizați în stimularea ovariană în tratamentele de fertilitate și utilizarea terapiei de substituție a hormonului menopauzei.

Câte tipuri sunt ?

Trombofiliile pot fi dobândite sau moștenite.

Trombofiliile pot avea cauze dobândite diferite. Anticorpii antifosfolipidici au o origine autoimună, adică, organismul produce anticorpi care sunt îndreptați împotriva unei componente a corpului nostru (autoanticorpi) și simultan, cauzând tendința la hipercoagulabilitate și inflamație. Alte trombofilii dobândite pot fi legate de tulburări de alimentație sau de malabsorbție, ca în boala celiacă. Anumite tulburări metabolice, cum ar fi rezistența la insulina poate fi, de asemenea, asociată cu o tendință de hipercoagulabilitate. Trombofilia mostenita poate să apară ca mutații în anumiti factori de coagulare care cauzează hipercoagulabilitatea sângelui sau deficiențe ereditare ale inhibitorilor factorului de coagulare.

Care sunt consecințele trombofiliei în timpul sarcinii?

Trombofilia poate fi asociata cu un risc crescut de complicatii ale sarcinii, cum ar fi avortul precoce recurent de mai putin de 10 saptamani de sarcina, nasterea unui copil mort, nastere prematura, restrictie de crestere intrauterina, desprinderii de placenta si preeclampsie. În mecanismul care duce la complicații ale sarcinii acestea sunt hipercoagulabilitate implicate și inflamație, care afectează dezvoltarea embrionului normal fetal prin irigare săracă și hypoflow .

Cum este detectat?

Diagnosticul se face printr-un test de sânge specific, care ar trebui să fie efectuat de către laboratoare specializate în hemostază. Studiul integral include aproximativ 16 determinări care trebuie să fie solicitate de către specialist.

Mai sunt cazuri pozitive în timpul sarcinii? De ce?

În cazul trombofiliei ereditare, în special în cazul în care este vorba de mutații genetice cu factori de coagulare ( de exemplu, factorul V Leiden, protrombină 20210),  nu se schimbă in cazul în care să se detecteze in timpul sarcinii sau în afara ei. În cazul inhibitorilor de coagulare (de exemplu, proteina S, proteina C) nu pot fi studiate în timpul sarcinii deoarece schimbările hormonale din timpul sarcinii pot modifica valorile și pot duce la diagnostic fals. Anticorpii antifosfolipidici la femeile cu un istoric de complicații ale sarcinii, au de obicei valoare pozitiva atat in timpul sarcinii cat si in afara ei. Cu toate acestea, vedem foarte des femei cu complicații ale sarcinii care au anticorpi pozitivi în timpul sarcinii, iar aceste cazuri devin uneori mai dificil de diagnosticat.

Care este tratamentul?

Atunci când o femeie este diagnosticată si are o istorie de trombofilie și apar complicații ale sarcinii, tratamentele pot fi prin terapia antiplachetară cu un nivel scazut – doza de aspirina și /sau anticoagulante cu heparină (Clexane) subcutanată în timpul sarcinii. Tratamentul cu heparină cu greutate moleculară mică este sigură și eficientă și există o vastă experiență în lume. Tratamentul adecvat este asociat cu un prognostic gestațional foarte bun, cu 85% până la 90% succes cu „copilul la termen”.

Ce riscuri sunt, cand nu stii ca suferi de trombofilie atunci cand esti gravida?

În cazul în care pacientul are o istorie de complicații ale sarcinii care pot fi atribuite unei trombofilii, cum ar fi un embrion mort, în cazul în care diagnosticul este necunoscut posibilitatea reapariției unei complicații foarte mari,este in jur de 20%. Nu toate femeile cu trombofilie vor avea complicații ale sarcinii ci istoricul obstetrical advers și tipul de trombofilie poate marca prognosticul și medicul va decide care este cea mai bună metoda pentru a trata pacientul.

De ce mulți specialiști nu recomandă testarea pentru a detecta problemele, atunci când femeile au pierdut două sau mai multe sarcini de peste 20 de săptămâni?   

 Studiul trombofiliei rămâne un subiect de dezbatere în ziua de azi. În general, un consens internațional sugerează testarea atunci când femeia are o istorie de două sau mai multe avorturi sub 10 săptămâni de gestație și /sau una sau mai multe decese fetale intrauterine mai multe de 10 saptamani de gestatie si/ sau nastere prematura mai putin 34 de săptămâni de gestație, și/sau preeclampsie severa sau precoce si /sau restrictie de crestere intrauterina ,cu o greutate sub percentuala de  10% si /sau istoric de dezlipire (placenta abruptio).De asemenea, este recomandabil sa  se studieze trombofilia la femeile care au avut o tromboză venoasă, evenimente tromboembolice arteriale sau pulmonare. Istoricul din familie al gradul de tromboză sau a complicatiilor sarcinii asociate cu trombofilia este ,de asemenea ,o situație de verificare.

La femeile cu diagnosticul bolilor autoimune cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă și tiroidita Hashimoto, printre altele, ar trebui să ia în considerare studiul anticorpilor antifosfolipidici. Multe alte situații, cum ar fi rezistența la insulină sau sindrom metabolic, trebuie luate în considerare pentru a decide dacă trebuie facuta testare de trombofilie, în special.

Ce rol are heparina in timpul sarcinii?

In mai mult de două decenii de experiență clinică s-a observat că heparina a imbunatatit prognosticul gestațional la femeile cu trombofilie care au avut un trecut cu complicații ale sarcinii, și la început am crezut că a fost doar din cauza efectului anticoagulant care nu permite irigarea adecvată prin placenta. . Dar acest lucru nu a explicat schimbarea prognosticului la femeile cu avorturi foarte devreme, chiar preclinice in mai putin de 6 saptamani, atunci cand este inca instituita placenta. De-a lungul timpului s-a folosit dozarea de heparina pe mai multe niveluri .Are efect anticoagulant, efecte antiinflamatorii, imunomodulatoare, interactioneaza cu moleculele de adeziune implicate chiar si in timpul implantarii embrionului. Nu există încă multe cercetări în acest domeniu.

Ce controale trebuie făcute în timpul sarcinii?

Femeile cu trombofilie trebuie abordate în mod adecvat ,în general ,să aiba o sarcină normală, fără complicații. Aceasta este important să fie urmarita de către obstetrician pentru a avea o viață mai liniștită, în unele momente de repaus. Controalelor și dopplerul cu ultrasunete trebuie facute fregvent pentru a evalua buna funcționare a creșterii placentei și a cresterii normale a copilului. Este importantă monitorizarea concomitentă de către un specialist hematolog verificând controlul tratamentului anticoagulant.

Ce controale trebuie făcute după sarcină?

Nu este nici un criteriu internațional care să sugereze controale specifice. De efectuat profilaxia trombozei postpartum, după caz, incluzând heparină în postpartum, care poate fi de la o săptămână până la 45 de zile de mobilizare precoce după nastere sau cezariana, după  caz. În grupul nostru de studiu, unde s-a folosit suplimentarea de calciu în timpul alăptării, vom controla nivelul de calciu din osteodensitometrie. Cu toate ca heparinele cu greutate moleculară mică pot scădea densitatea minerală osoasă, ele fac acest lucru extrem de rar și este un lucru lipsit de importanță și reversibil.

În cazul anticorpilor antifosfolipidici vă sugerăm un control anual hematologic în cazul în care reevaluăm anticorpii.

În funcție de tipul de trombofilie sunt date linii clare pentru prevenirea trombozei ,cum ar fi evitarea contraceptivelor orale cu estrogeni,indreptarea spre alte tipuri de contraceptie. Întotdeauna trebuie  explicat că persoanele cu trombofilie „nu sunt bolnavi ,” ,dar au un factor de risc vascular și trebuie să învețe cum să prevină complicațiile.

Multi doctori sugereaza ca heparina este „la moda”.

Există mai multe cazuri de trombofilie în prezent sau a fost subdiagnosticată anterior?

De acum aproximativ 20 de ani de cand a fost asociată trombofilia cu complicațiile in  sarcina am ajuns  să cunoastem in cele din urma  ca trombofilia și trombofilias este o tulburare cu prevalență ridicată a populației și complicații sarcinii sunt foarte frecvente și de mare impact, fizic și emoțional ;trombofilia  nu este ceva neobișnuit si trebuie sa fie studiata ,mai ales ca  procentul de femei diagnosticate și tratate este mare .Medicina în acest sens nu este diferită de alte cazuri. Luați în considerare cazul nivelului ridicat de colesterol ca un factor de risc cardiovascular. Nu toate persoanele cu nivel ridicat de colesterol vor dezvolta un accident vascular cerebral; cu toate acestea, un studiu acum de rutină permite prevenirea. Astăzi, campanii de prevenire pentru a reduce nivelul de colesterol pătrund pe piată.

„AU EFECTUAT DE MULTE ORI IN MOD CURENT  CONTROALE OBSTETRICE CU ULTRASUNETE DOPPLER PENTRU A VEDEA CUM CRESTE COPILUL, CANTITATEA DE LICHID AMNIOTIC, ȘI PENTRU A STUDIA FUNCTIA PLACENTARA SI ALIMENTAREA CU SÂNGE A COPILULUI”

Dr. Gaston Domergue (MN 123238) este un obstetrician.

Modul în care vă confruntați cu o sarcină știind diagnosticul de trombofilie

În contextul medicinii moderne în cazul în care aceasta tinde  sa fie un lucru multidisciplinar ,este esențială o monitorizare comună a pacienților cu trombofilie de către hematolog.

Acesta este motivul pentru îngrijirea înainte de consultarea unei femei gravide sau care doreste o sarcina,faptul ca este suspectata sau are un diagnostic de trombofilie ar trebui să indice consultația cu un hematolog pentru diagnostic, control și monitorizare.

Acei pacienți care au deja diagnosticul pus, trebuie să  stabilească dozarea cu heparină cu greutate moleculară mică cât mai curând posibil. Acest tratament necesită monitorizarea ulterioară a analizei sângelui și Doppler obstetrical cu ultrasunete pentru a fi analizat din timp ,fie prin obstetrician sau hematolog așa cum au convenit pacientii.

Cum ar trebui să aibă o grijă deosebită în timpul sarcinii o femeie cu trombofilie?

Pacientul cu trombofilie trebuie să monitorizeze tratamentul anticoagulant prin studii de laborator pentru a vedea dacă anticoagulantul este în intervalul terapeutic dorit. Obstetricieni prin Ecodoppler care trebuie efectuate în mod curent pentru a vedea ,nu numai modul în care copilul crește și cantitatea de lichid amniotic, dar ,de asemenea , pentru a studia funcția placentară, alimentarea cu sânge la copil prin placenta și a irigarii uterului.

Nașterea poate fi naturală sau poate fi programată o cezariana? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei alternative?

În acest caz, nu există nici o formă prescrisă,  poate fi nastere normală sau cezariana, dar există mai mulți factori care trebuie luati în considerare atunci când se  ia această decizie.

Pe de o parte, se ia în considerare intreruperea heparinei. În unele cazuri, se recomandă  nu mai mult de 48 de ore,  iar în altele ar putea fi până la două săptămâni. Trebuie evaluata, de asemenea, starea sănătății fetale la acel moment, fie prin ecografie Doppler obstetrică, monitorizarea fetală antepartum, etc, care  permite să se prevadă dacă copilul este apt de a fi supuse unui stres care implică nașterea. În final, evaluarea condițiilor obstetricale trebuie să fie determinate prin examinarea vaginală. Acest lucru permite obstetricianului cunoașterea condițiilor de col uterin (cervical), permițându-i să știe dacă acestea sunt favorabile pentru naștere sau nu. Având în vedere cele trei lucruri menționate mai sus, obstetricianul trebuie să evalueze dacă pacientul poate întrerupe heparină și să aștepte pentru scurgerea trombofilie si să spere că nasterea este declanșată sau sa programeze o cezariana .

În ceea ce privește avantajele și dezavantajele unei nasteri normală sau cezariana, acestea nu se schimbă pentru o femeie cu trombofilie. Întotdeauna trebuie să se explice pacientului care sunt caracteristicile ambelor căi de naștere și, în cazul în care condițiile medicale permit acest lucru, încercați să respectați alegerea pacientului.

Va doresc o Sarcina fara probleme!

Sursa : Infobae :http://www.infobae.com/2014/11/05/1606784-trombofilia-el-diagnostico-tiempo-puede-salvar-embarazos

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.