Tratamentul Hipotiroidismului

O privire asupra Tiroidei Naturale și  Levotiroxinei și Opțiuni inovatoare de tratament 

Tratamentul cu hormoni tiroidieni de înlocuire s-a schimbat dramatic, și continuă să se schimbe. Cercetătorul de renume Dr. Wilmar Wiersinga, în articolul din ianuarie 2014, a revistei medicale Nature Reviews Endocrinologie, aruncă o privire de ansamblu interesantă asupra unora dintre schimbările cheie de paradigmă în terapia de substituție cu hormon tiroidian pentru Hipotiroidism din ultimii ani. Am rezumat unele dintre cele mai interesante aspecte ale articolului.

Patru Paradigme 

Dr. Wiersinga identifică patru schimbări cheie.

• În primul rând schimbarea de paradigmă: Hipotiroidismul a fost netratabil până în 1891, când la Londra, Dr. George Murray a inversat hipotiroidia severă de la un pacient prin administrarea unei injecții de extract de tiroidă ovina. Ulterior, comprimatele din țesut tiroidian uscat ovin au început sa fie folosite ca prim tratament eficient pentru hipotiroidism.

• A doua schimbare de paradigmă: din 1960 până în 1988, utilizarea medicamentelor din tiroida deshidratată a scăzut lent, deoarece utilizarea de levotiroxină a crescut. În 1978, numărul de prescripții cu levotiroxină a depășit prescripțiile de tiroida naturală deshidratată. În 1988, 84% dintre pacienții erau pe levotiroxină.

• A treia schimbare de paradigmă: Dr. Wiersinga descrie modul în care experimentele pe animale din anii 1990 au arătat că eutiroidismul – nivel de T4 normal și T3 din țesuturile organismului -necesar după îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide nu a putut fi realizată numai pe levotiroxina, dar și cu adaos de liothyronine (T3). Pacienții și personalul medical au raportat că pacienții o duc mai bine cu adaos de T3, sau pe tiroida deshidratată natural, dar cele mai multe dintre studiile și cercetările efectuate în acest sens nu au fost găsite concludente de către Comisie, că aceste terapii combinate au fost superioare. Dr. Wiersinga sugerează că există predispoziții genetice care îi fac pe unii pacienți mai receptivi la terapia combinată – și se spune că ” în cazul în care studiile suplimentare pentru identificarea acestui subgrup specific de pacienți hipotiroidieni, ar putea să apară o schimbare în tratamentul hipotiroidismului anunțând utilizarea medicinei personalizate în această stare. „

• A patra Paradigmă  : Un studiu de cercetare din 2012 a descris pentru prima data ca țesutul tiroidian funcțional poate fi generat din celule stem embrionare. Dr. Wiersinga speculează că „această lucrare ar putea duce în cele din urmă la o a patra schimbare de paradigmă, în care pacienții cu Hipotiroidism pot fi tratați cu celule stem generatoare de tiroida.”

Tratamentul numai cu Levotiroxină 

În discuția schimburilor de paradigmă, Dr. Wiersinga a aruncat o privire critică la utilizarea numai a Levotiroxinei (T4) pentru tratament. El a subliniat că există o serie de studii care arată că tratamentul cu levotiroxină este asociat cu o serie de simptome negative pentru pacienți, inclusiv:

• stres psihologic crescut

• afectarea bunăstării

• scăderea calității legate de starea de sănătate

• deficiențe în viteza cognitivă psihomotorie, atenție de învățare și memorie

• prevalența crescută a anxietății

• funcția psihologică mai slabă, memoria de lucru și de învățare

În special, în conformitate cu Dr. Wiersinga, „Alterarea bunăstării psihologice, depresia sau anxietatea sunt observate la 5-10% dintre pacienții hipotiroidieni tratați cu levotiroxină, în ciuda nivelurilor normale ale TSH-ului.”

Dr. Wiersinga, de asemenea, a raportat cu privire la un studiu scoțian interesant, care a constatat că riscurile de probleme cardiace, aritmii și probleme de densitate osoasă a crescut la pacienții cu niveluri de TSH (mai puțin de .03), precum și la pacienții cu niveluri ridicate de TSH (mai sus 4.0) dar nu a existat nici un risc crescut asociat cu un nivel „scăzut” de TSH (.04 la 4).

Dr. Wiersinga a prezentat cercetarea care demonstrează ca „nivelurile normale de TSH, în consecință, nu garantează eutiroidismul în toate țesuturile care sunt ținte ale hormonului tiroidian.” Pur și simplu spune: numai tratamentul cu Levotiroxină nu poate fi tratamentul optim pentru pacienții cu hipotiroidism. In schimb, adăugarea de T3 poate ajuta la normalizarea funcției tiroidiene în toate țesuturile.

Levotiroxină Plus Liothyroinine (T4 + T3)

O serie de studii privind monoterapia levotiroxină cu adăugarea de T3 a arătat că, în conformitate cu Dr. Wiersinga, „un procent extrem de mare de pacienți (în medie 48%) preferă terapia combinată. Diferențele în ser finale ale valorilor TSH nu au putut fi explicate, referință a pacientului”. (Exemplu, unul dintre cele mai proeminente studii arată că adăugarea de T3 este superioara Levotiroxinei / T4. Numai pentru tratamentul tiroidian pentru hipotiroidie).

Concluzii

Dr. Wiersinga ajunge la concluzia că „un argument convingător poate fi faptul că terapia combinată ar putea avea beneficii în cazul Levotiroxinei aplicate raportate de doză, unde Liotironina duce la niveluri serice normale ale TSH și T4 liber :raporturi de concentrație liberă T3”,sau atunci când este administrat pacienților care au specific probleme genetice care afectează capacitatea de a converti T4 la T3. El recomandă, de asemenea, ca Endocrinologii ar trebui să se uite la alte opțiuni, inclusiv adăugarea de T3, pentru a ajuta pacienții cu Hipotiroidism care au simptome persistente în ciuda dozelor de Levotiroxina.. presupuse adecvate .

Potrivit Dr. Wiersinga, o opțiune este de a urmări Asociația Europeana de Tiroidă  (ETA) orientată pentru așa-numita utilizare „experimentală” a terapiei T4 + T3, ceea ce implică un raport de levotiroxină la liothyronine de aproximativ 17: 1(conform articolului, „de exemplu, doze levothyroxine -TSH normalizând de 100 pg, 150 pg și 200 pg în timpul monoterapiei în doze de terapie combinată de 85 pg de levotiroxina, plus 5 pg liothyronine, 125 pg levotiroxina, plus 7,5 pg liothyronine și 175 pg levotiroxina plus 10 pg liothyronine, respectiv).

De asemenea, ei recomanda divizarea dozei T3 zi de zi în două (o doză mai mică dimineața și o doză mai mare administrată la culcare, proporțiile exacte în funcție de care dintre preparatele liothyronine disponibile pe plan local este folosit) pentru a „ajuta ritmul circadian al T3 liber, care atinge maximul la ora 3 dimineața „

ETA recomandă, de asemenea, un preparat T3 cu eliberare lentă.

Alte puncte interesante

Iată alte câteva puncte de fond de interes din articol.

Ghidurile de tratament pentru hipotiroidism, care au fost publicate în anii 1980 și 1990 „fără echivoc” recomanda levotiroxina (T4 sintetic) și nu menționează într-adevăr orice alte opțiuni de tratament pentru pacienți. , Toate liniile directoare importante de tratament ale hipotiroidismului publicate în anii 2000 încă recomanda levotiroxină ca tratament standard, dar conține, de asemenea, secțiuni de combinație levotiroxină și liothyronine (T4 + T3), terapia constând că „ nu trebuie să fie utilizată”.

Există o creștere a tratamentului hipotiroidismului. In Anglia, rețetele de hormoni tiroidieni sunt cu de două ori mai mult decât între 1998 și 2007. În Țările de Jos, numărul total de persoane care folosesc medicamente de hormon tiroidian a crescut cu 53% între 2005-2011- populația olandeză a crescut cu doar 2,1% în această perioadă.

Proporția de pacienți care sunt pe tratament numai cu Levotiroxina a scăzut ușor 2005- 2,011- și a existat o ușoară creștere a numărului de pacienți tratați cu T4 sintetic + tratament T3.

De către Maria Shomon (Actualizat 07 iulie 2016) 

Sursa : verywell.com 

Wiersinga, Wilmar. „Paradigma schimburi in tiroidiene terapii de substituție hormonală pentru hipotiroidism.” Nature Reviews Endocrinologie(2014), publicat online 14 ianuarie 2014

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.