Tratamentul cu Hormoni Tiroidieni

hormoni tiroidieni

Când se folosește tratamentul cu hormoni tiroidieni?

HORMONUL TIROIDIAN este folosit în două situații :
  1.  pentru a înlocui funcția glandei tiroide, care nu mai funcționează normal – ” terapie de substituție”
  2.  pentru a preveni creșterea în continuare a țesutului tiroidian – ” terapia de supresie „.
Terapia de supresie cu hormoni tiroidieni este utilizată în principal la pacienții cu cancer tiroidian pentru a preveni repetarea sau progresia cancerului.

Definiție, terapie, tratment 

  • Terapia cu substituție hormonală
Mulți oameni au glanda tiroidă care nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru nevoile organismului. Aceasta se numește Hipotiroidism și poate fi cauzată de o glandă tiroidă nefuncțională (de exemplu boala Hashimoto), prin distrugerea glandei tiroide, prin chirurgie sau radioterapie sau de o glandă pituitară nefuncțională. Hipotiroidismul, este cel mai frecvent motiv pentru care este nevoie de substituție cu hormoni tiroidieni. Scopul tratamentului este de a reproduce îndeaproape funcționarea normală a tiroidei. Tiroxina sintetică (T4), funcționează în același mod ca și propriul hormon tiroidian al oricărui pacient. Hormonul tiroidian este necesar pentru sănătatea tuturor celulelor din organism. Prin urmare, trebuie luată medicație, pentru că ideea este să înlocuim un hormon care ne lipsește. Singurele probleme, cu siguranță, sunt cu privire la dozarea de hormoni tiroidieni dacă sunt prea mulți sau prea puțini. Funcția glandei tiroide va fi monitorizată de către medicul dvs. și dvs. trebuie să vă asigurați de acest lucru.

Cum este aleasă doza de hormoni tiroidieni?

Când cineva începe pentru prima dată hormonul tiroidian, doza inițială este atent selecționată si se bazează pe informații, cum ar fi greutatea, vârsta, precum și alte afecțiuni medicale. Doza va trebui apoi să fie ajustată de către un medic pentru a păstra funcția tiroidiană normală. Medicul se va asigura că doza de hormon tiroidian este corectă prin efectuarea unui examen fizic și verificarea valorilor TSH și nu numai.

Cum se administrează hormonul tiroidian?

Hormonul tiroidian este ușor de luat. Pentru că rămâne în organism pentru o lungă perioadă de timp, acesta poate fi luat doar o dată pe zi, iar acest lucru duce la un nivel foarte stabil de hormon tiroidian în fluxul de sânge. Când hormonul tiroidian este utilizat pentru a trata hipotiroidismul, scopul tratamentului este de a menține funcția tiroidiană în aceleași valori ca și oamenii fără probleme cu glanda tiroidă. Menținerea nivelului de TSH în limite normale face acest lucru. Cel mai bun moment pentru a lua hormon tiroidian este dimineața pe stomacul gol. Acest lucru este recomandat deoarece alimentele din stomac pot afecta absorbția hormonului tiroidian. Hormonul tiroidian se ia în același timp și în același fel, în fiecare zi. Dacă luați alte medicamente, trebuie să discutați calendarul de doză de hormon tiroidian cu medicul dvs. Nu opri administrarea de hormon tiroidian fără a discuta acest lucru cu medicul dvs. Cele mai multe probleme cu glanda tiroidă sunt permanente, prin urmare, cei mai mulți pacienți necesită hormon tiroidian pentru toată viață. Dacă omiteți o doză de hormon tiroidian, este cel mai bine să luați doza omisă imediat ce vă amintiți. Este foarte important ca valorile TSH (si nu numai) să fie verificate periodic, chiar dacă vă simțiți bine, astfel încât doza de hormon tiroidian poate fi ajustată, când este necesar.

Hormonii tiroidieni interacționează cu alte medicamente?

Utilizarea altor medicamente pot determina nevoia de o doză mai mare sau mai mică de hormon tiroidian. Medicamentele care vă obligă să aveți nevoie de o doză diferită de hormon tiroidian includ pastile anticoncepționale, estrogen, testosteron, unele medicamente anti-slăbire și unele medicamente pentru depresie. Cu toate acestea, alte produse pot împiedica absorbția totală a dozei de hormoni tiroidieni. Acestea includ fier, calciu, soia, anumite antiacide și unele medicamente de scădere a colesterolului. Pentru toate aceste motive, este important ca persoanele care iau hormoni tiroidieni să își țină medicul la curent cu orice modificări ale medicamentelor sau suplimentelor pe care le iau.

Ar trebui să iau hormoni tiroidieni în timp ce sunt însărcinată ?

Deoarece hormonul tiroidian este un hormon prezent în mod normal în organism, este absolut necesar de a-l lua în timpul sarcinii. Într-adevăr, este foarte important pentru femeile gravide sau femeile care intenționează să rămână însărcinate, să aibă funcția normală a glandei tiroide și a oferi mediul optim pentru dezvoltarea copilului ei. Femeile care iau hormoni tiroidieni au nevoie de multe ori de o doză crescută de hormon tiroidian în timpul sarcinii, de aceea este important de a avea hormoni tiroidieni și valorile TSH (nu numai) măsurați o dată ce știi că ești gravidă. Ar trebui să discuți calendarul de teste de sânge cu medicul dumneavoastră, dar în mod normal funcția tiroidiană este verificată cel puțin trimestrial.

Informații despre T3

Conversia T4 la T3 este normală la pacienții cu Hipotiroidism. T3 are o durată de viață foarte scurtă în organism, în timp ce durata de viață a T4 este mult mai lungă, asigurând o aprovizionare constantă de T3. Un preparat de T3 sintetic (Cytomel®) este disponibil. După ce ați luat o tabletă de Cytomel® există niveluri foarte ridicate de T3 pentru o perioadă scurtă de timp, iar apoi nivelurile cad foarte repede. Aceasta înseamnă că T3 trebuie să fie luat de mai multe ori în fiecare zi. În plus, este imposibil de a evita prea mult hormon tiroidian în organism imediat după fiecare doză de T3. Nivelurile ridicate T3 pot duce la simptome neplăcute, cum ar fi bătăi rapide ale inimii, insomnie și anxietate.

Dar tratamentul combinat T4/ T3?

Unele preparate hormonale care conțin atât T4 și T3 sunt disponibile în Statele Unite ale Americii : Thyrolar®, Armour, Natur-Throid etc. Combinația preparatelor T4 / T3 conține mult mai mult T3 . Din acest motiv, ele pot avea aceleași efecte secundare ca T3.
Sursa : ATA JOURNAL
Publish Date: Jun 4, 2012 , traducere : Lia J
Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.