Tiroidita Hashimoto- o problemă cu multe fațete 

 

 

 

 

După bolile cardiovasculare și tumorale, bolile autoimune sunt în primele 3 boli cele mai frecvente din lume, iar tendința este în creștere. Bolile glandei Tiroide sunt gasite după cele mai recente descoperiri la aproape 50% din populație, numai Tiroidita Hashimoto este găsita, conform estimărilor experților, la aproximativ 10%.
Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună specifică la nivel mondial
Glanda tiroidă este cea mai mare glandă producătoare de hormoni la om cu o greutate de aproximativ 20g până la 60g. Hormonii T4 și T3 eliberați de acesta afectează procesele de creștere, arderea grăsimilor, controlul zaharului in sânge, funcționarea nervilor și a mușchilor și chiar producerea așa-numitilor hormoni de fericire. În general este considerat „motorul” metabolismului bazal. Cu toate acestea, sarcina tiroidei în ceea ce privește creierul nostru sau sistemul nervos central este uneori subestimată: creșterea unor nervi și transmiterea semnalului în anumite regiuni ale creierului sunt direct dependente de producția suficientă de hormoni tiroidieni.
Tiroida este așadar un organ integrat într-o mare varietate de rețele metabolice. Prin urmare, este utilă într-o perspectivă interdisciplinară din perspectiva psiho-neuro-imunologiei clinice.
Funcția glandei tiroide este reglementată în principal de hipofiza prin hormonul TSH. Pe de altă parte, glanda tiroidă reacționează direct la substanțele mesagere periferice sau la modificările metabolice. Acest lucru permite ca acest organ să se adapteze la starea metabolică actuală.
Cu toate acestea, reglarea flexibilă „în sus și în jos” implică, de asemenea, riscul unei ajustări prea lungi și rigide într-o direcție sau în cealaltă: acest lucru este numit sub- sau suprafuncționarea glandei tiroide (hipo- sau hipertiroidism). Această funcție sub sau peste poate fi declanșată și de așa-numitele procese autoimune. Aproximativ 16% din femei și aproximativ 2% din bărbați dezvoltă tiroidită autoimună la un moment dat în viața. Tiroidita Hashimoto (TH) este considerată cea mai frecventă boală autoimună specifică la nivel mondial. Cu o boală autoimună a tiroidei, sistemul nostru imunitar produce anticorpi împotriva anumitor componente ale tiroidei. În cazul TH, acestea sunt în primul rând proteinele tiroidiene TPO și TG. De obicei, aceste proteine ​​ajută la producerea de hormoni tiroidieni. Deoarece acum există anticorpi împotriva acestor proteine, producția de hormoni tiroidieni este de obicei restricționată: apare o subfuncție. Consecința este de obicei o reducere a mărimii țesutului tiroidian. Cu toate acestea, în cazuri rare, este posibilă și o suprafuncție temporară. Tiroida Hashomoto apare adesea împreună cu alte tulburări hormonale. Și nu este neobișnuit ca alte boli autoimune să fie frecvent întâlnite la pacienții afectați. Acestea includ reumatismul, diferite boli de colagen, diabetul tip I, boala celiacă, vitiligo etc .
Dezvoltarea TH este controversată în literatura de specialitate. Cu toate acestea, pot fi determinate indicii de diverși factori de risc.
Acestea includ, de exemplu:
infecții cauzate de virusul Eipstein Barr,
boli legate de virusul herpes, cum ar fi zona zoster,
o flora intestinală modificată nefavorabil sau o mucoasă intestinală excesiv de permeabilă (intestin scurs) (I), anticorpi împotriva componentelor de la proteinele animale (II),
o intoleranță la proteina alimentară, Gluten sau gliadina (III),
precum și o reacție inflamatorie crescută datorată contactului cu cantități excesive de bisfenol A din plastic, de exemplu, sticle de plastic (IV).
Mai mult, există o fluctuație crescută a modificărilor hormonale, cum ar fi Sarcina și Menopauză la pacienții cu TH. Tulburările ciclice sunt frecvente la pacienții cu HT.
Hashimoto și Intestinul
Studii recente arată o distribuție nefavorabilă a bacteriilor intestinale la pacienții cu TH. Această distribuție nefavorabilă crește probabilitatea reactivității imunologice și deschide astfel calea unei reacții autoimune. Mai mult, în acest grup de pacienți este din ce în ce mai evident că mucoasa intestinală are leziuni în sensul de bariere de joncțiuni strânse. Dacă bariera intestinală este perturbată, există întotdeauna un risc crescut de reacție imună datorită incidenței crescute a materialelor străine (Mori 2012, Zhao 2018).
Hashimoto și acizi neuraminici din carnea roșie (Neu5GC)
O substanță care se găsește în proteinele animale (excepție: păsări, pești) cu denumirea complicată de acid N-glicolilneuraminic (Neu5GC) nu este sintetizată în țesutul uman, dar poate fi detectată în principal în celulele tractului digestiv. Aceasta indică aportul alimentar. Din păcate, sistemul imunitar uman reacționează la Neu5GC și este foarte probabil să producă anticorpi împotriva acestor componente străine. La pacienții cu TH, formarea acestor anticorpi este extrem de ridicată în comparație cu alte boli autoimune. Probabilitatea este ca, consumand aceste surse alimentare să crească răspunsul autoimun. (Eleftheriou 2014, Schauer 2009, Samraj 2005).
Hashimoto și Gliadina
Gliadina peptidică este o componentă a glutenului proteic, care se găsește în principal în cerealele din grupul grâului. În anumite circumstanțe, gliadina poate deteriora bariera intestinală și poate duce la „ sindromul intestinului scurs”. Cu acest sindrom, mucoasa intestinală este prea permeabilă și există iritații în sistemul imunitar: se pot forma anticorpi. Acest lucru a fost demonstrat la pacienții cu TH la începutul secolului XXI (Fasano 2015, Akcay 2003).
Hashimoto și Bisfenolul A
Bisfenolul din plastic A (BPA) servește ca plastifiant, în primul rând ca material de pornire pentru sinteza materialelor plastice polimerice, de exemplu la fabricarea sticlelor de băut, a cutiei pentru alimente, a conservelor și a capacelor pentru sticle/borcane. Pe lângă problemele de sănătate cunoscute, cum ar fi dezechilibrele hormonale și orice modificări neoplazice care pot apărea, BPA are, de asemenea, un efect stimulator asupra sistemului imunitar. Acest lucru poate accelera procesele autoimune (Kharrazian 2014, Menard 2014, Chailurkit 2016).
Hashimoto și Depresia
Mai ales pacienții cu TH suferă adesea de modificări ale dispoziției, care se pot datora parțial ciclului. În plus, în prezent, există un număr nesemnificativ de pacienți enumerați mai sus, care suferă de probleme permanente de dispoziție, ceea ce poate fi uneori numita depresie. Practic, cu aproape toate bolile autoimune, există posibilitatea apariției unei schimbări de dispoziție sau a stării de spirit depresive. Sistemul imunitar activat – direcționat către propriul țesut al corpului în cazul unei boli autoimune – influențează aproape toate organele noastre prin intermediul diferiților hormoni și substanțe de mesagerie. Creierul nostru poate primi acest „mesaj” și să reacționeze în consecință.
Și în sfera opțiunilor sale de reacție în raport cu sistemul imunitar, activitatea substanțelor sale de mesagerie din creier – așa-numitii neurotransmițători – se poate schimba și ea. Cel mai simplu exemplu în acest sens este probabil schimbarea stării de spirit în infecțiile acute, cum ar fi gripa.
Neurotransmițătorii cunoscuți serotonină și dopamină.
Dacă metabolismul serotoninei se schimbă, afectează starea de spirit: te retragi și devii deprimat. Dacă metabolismul serotoninei este schimbat prin substanțe mesagere ale sistemului imunitar, modificări similare pot fi observate în dopamina neurotransmițătorului. De îndată ce sistemul imunitar devine activ, cum ar fi acut pentru o infecție gripală, dar și pentru modificări ale inflamației cronice, metabolismul dopaminei se schimbă, iar comportamentul pare mai puțin motivat. În cazuri extreme, acest lucru poate duce și la depresie. În cazul glandei tiroide, schimbarea stării de spirit este și mai clară: hormonul tiroidian T3 este implicat indirect în metabolismul neurotransmițătorului, influențând astfel creierul nostru și, astfel, și comportamentul nostru. T3 garantează astfel funcționarea perfectă a serotoninei hormonului fericirii. În cazul unei tiroide Hipo cu valori T3 scăzute, precum TH, valoarea T3 este adesea atât de scăzută încât acest lucru poate fi arătat la nivel comportamental ca comportament depresiv (Bauer 2002, Raison 2006, Benros 2013).
TH-ul este mai frecvent la femei
Hormonul Estradiol are – printre toate celelalte sarcini – un efect stimulant asupra sistemului nostru imunitar. Acest efect este minim la bărbați datorită producției reduse a acestui hormon, iar hormonul de testosteron are, de asemenea, un efect inhibitor asupra sistemului imunitar. Din păcate, această situație este oarecum diferită pentru femei. Deoarece o stimulare imunitara constantă ar fi în mod normal dezavantajoasă, acest efect este compensat printr-o producție adecvată de hormon imunosupresiv Progesteron. Dacă nivelul progesteronului scade, efectele de stimulare a imunității estradiolului devin mai vizibile. Nu este neobișnuit ca reacțiile imune să devină deraiate: statistic vorbind, femeile au boli autoimune semnificativ mai des decât bărbații. În timpul menopauzei, producția tuturor hormonilor sexuali scade – cu toate acestea, puteți vedea adesea că acest lucru se întâmplă ceva mai repede și mai devreme cu hormonul progesteron în comparație cu estradiolul. Prin urmare, există posibilitatea unei reacții autoimune sporite. Rezultatul: bolile autoimune apar mai des la femei în timpul menopauzei sau după aceasta (Lleo 2008, Moroni 2012).
TH și fertilitatea
Hormonii tiroidieni T4 și T3 au un efect stimulant asupra nivelului de estrogen. Dacă nivelul hormonilor tiroidieni este prea mic, există posibilitatea unui nivel de estrogen redus. Dacă nivelul de estrogen este prea scăzut, ovulația devine mai dificilă. Întreruperea formării hormonilor tiroidieni prin TH poate afecta astfel fertilitatea la femei (Poppe 2008).
Soluţii
Strategiile de soluție posibile pentru tratamentul TH rezultă în principal din influențarea căilor de dezvoltare descrise.
• Influențarea florei intestinale / barierei intestinale
• O influență pozitivă asupra microflorei intestinale, de exemplu cu probiotice selectate, poate normaliza răspunsul imun și, astfel, contracara inflamația. Mai presus de toate, dieta trebuie să conțină suficientă fibră.
• O barieră intestinală prea permeabilă poate fi restaurată cu alimente cu un conținut ridicat de L-glutamină, precum pește, păsări de curte, ouă, precum și o furnizare adecvată de vitamina D, de exemplu cu pește, ouă și ciuperci sau suplimente https://www.abundenta.org/product-page/ulei-vit-d3k2-forte
(De Souza 2005, Kivity 2011, Mori 2012 ).
Anticorpi împotriva Neu5GC
Pentru a slăbi nivelul de anticorpi împotriva Neu5GC, ar trebui cel puțin să se pună la îndoială consumul tuturor produselor de origine animală din grupul de mamifere (carne, organe, produse lactate ). Mai mult, este discutată utilizarea zahărului D-mannoză (Samraj 2003, Yu 2016).
Gliadina
Dacă există o formare de anticorpi împotriva gliadinei, trebuie evitat consumul de alimente care conțin gliadină (în special produse din grâu). Dacă există numai intoleranță, este recomandabil cel puțin o restricție a consumului acestor alimente (Fasano 2015, Akcay 2003).
Aportul de grăsimi
O aprovizionare suficientă de grăsimi sănătoase, în special, nu numai că asigură distribuirea grăsimilor sănătoase, dar are și un efect pozitiv asupra situației hormonale, în special la femei. Astfel, este recomandat cu siguranță un consum crescut de grăsimi polinesaturate sănătoase din pește, alge, dar și ulei de măsline (Mumford 2016, Gilman 2017).
Antioxidanți
Producerea hormonilor tiroidieni este un proces în care au loc întotdeauna procesele de oxidare și, în consecință, se formează radicali liberi. În caz de inflamație, aceste procese de oxidare pot depăși nivelurile normale și pot avea chiar efecte nocive.
Prin urmare, în cazul bolilor tiroidiene, cum ar fi TH, se recomandă utilizarea de antioxidanți din, de exemplu, curcuma sau alimente care conțin seleniu, cum ar fi pește (Knight 2000, Gärtner 2002, Negro 2008, Nabavi 2011, Aggarwal 2009).
Desigur, la începutul fiecărei intervenții cu TH ar trebui să existe un istoric medical detaliat și un diagnostic profesional al unui medic sau terapeut pregătit.
Traducere Echipa Tiroida România 🇷🇴
Sursa: https://healthmeans.com/
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.