Tipuri de Hashimoto

În acest post vom examina tipurile diferite ale Hashimoto și vom explora tipuri sau subtipuri ale acestei bolii. Boala tiroidiana autoimuna este cea mai frecventă boala în SUA și afectează aproximativ 2% din populația feminină și o valoare estimată de 0,2% din populația de sex masculin. Adică aproximativ 3,08 milioane de femei din Statele Unite. Cu toate acestea, pentru un motiv oarecare, aceste cazuri sunt tratate în același mod, în modul medical convențional. În cazul în care se constată că aceștia sunt în hipotiroidie (TSH-lor este mare și T4 total este scăzut), atunci le sunt prescrise T4 sintetic (Synthroid, Euthirox sau un echivalent generic). De acolo, TSH și T4 total este monitorizat și păstrat într-un anumit interval (de care multi medici nu sunt de acord). Asta e măsura completă de îngrijire.

Abordarea convențională ignoră alte Tipuri de Hashimoto. De fapt, există mai multe probleme cu această abordare, dar cea mai mare este că se ignoră două adevăruri fundamentale. În primul rând, nu toate aceste persoane sunt în același stadiu de progresie al bolii. Hashimoto este o boală progresivă, în cazul în care este netratată sau prost gestionată poate progresa în avans și poate cauza daune pe o scară largă în organism. În al doilea rând, nu toată lumea care are Hashimoto se simte la fel. Femeile, în special, prin schimbările majore din viața lor adolescență, sarcină, peri-menopauză și în anii ulterior ai menopauzei. Este cunoscut faptul că sistemul endocrin, sistemul imunitar și nervos central sunt toate afectate de aceste schimbări ale vieții. Adevărul este că boala Hashimoto afectează diferitele etape ale vieții și aceste schimbări pot oferi indicii importante cu privire la modul de a gestiona mai bine boala, de a-i acorda prioritate și de a te concentra pe ingrijire. Să examinăm această teorie și să revizuim diferitele stadii ale bolii autoimune Hashimoto.

Etapele Hashimoto

În literatura medicală prin  diferite cercetări s-au identificat 3 stadii ale bolii Hashimoto. Dr. Datis Kharrazian a propus 3 etape de autoimunitate și cercetătorii Arvin Parvathaneni, Daniel Fischman și Pramil Cheriyath au identificat, de asemenea 3 etape ale Hashimoto. Ambele teorii se suprapun și acest lucru contează pentru că în continuare boala progresează și are impact către alte sisteme ale corpului.

Etapa 1:”Autoimunitate tăcută”

În această etapă, organismul a pierdut toleranța țesutului propriu, dar nu există încă un simptom și nu afectează cu adevărat modul în care sistemul funcționează. Această etapă poate, totuși, să fie identificată prin teste de laborator, care prezintă anticorpii crescuți. Oamenii pot sta în această etapă ani de zile. Acesta, este cel mai bun moment pentru a începe un tratament care vizează prevenirea, deoarece șansele de a obține rezultate bune sunt cele mai ridicate. Fiziologic, în acest stadiu tiroidian antigenele specifice sunt prezentate la celule de antigen (APC-uri) de către celulele tiroidiene, de multe ori după o stare sufleteasca sau stresor de mediu. (De exemplu, infecție, iod excesiv, sarcina, toxinele din fumul de țigară, etc.)

Etapa 2: Reactivitate autoimuna

În această etapă, distrugerea țesutului țintă a început. Anticorpii sunt crescuți și unele simptome apar. Cu toate acestea, distrugerea nu este suficient de semnificativă pentru ca boala autoimună, să fie etichetată, pentru ca 70-90% din țesutul țintă nu a fost încă distrus. În aceasta etapa sunt o mulțime de pacienți Hashimoto. Cu toate acestea, procesul autoimun distructiv este activ și progresează. Aceasta este o etapă foarte importantă pentru tratarea disfuncției imune, pentru că aveți o șansă mai mare de a încetini sau a opri distrugerea țesutului și se poate încetini progresia către alte boli autoimune. Fiziologic, acest lucru este etapa în care APC-uri (celule prezentatoare de antigen) se divizează în celule T și celule B și încep procesul de distrugere.

Etapa 3: Boala autoimuna

Această etapă este  cazul în care medicina occidentală recunoaște în cele din urmă boala autoimună. Veți avea nevoie de confirmare prin consultație cu ultrasunete sau RMN, pentru că distrugerea țesutului este semnificativă. Alte rezultate includ anticorpi crescuți, simptome grave și semnificative, rezultate de laborator, precum și studiile speciale, care, confirmă o pierdere a funcției tiroidiene. Din păcate, în acest moment este într-adevăr târziu pentru tratament. Cu Hashimoto, în această etapă, tiroida este complet distrusă. Din fericire, cei mai mulți oameni nu ajung la acest stadiu, înainte de acest stadiu tratamentul a fost dat prin hormon tiroidian de înlocuire, deoarece simptomele au devenit deja atât de grave încât pacienți ajung să caute un medic pentru a-i ajuta, înainte de a ajunge la acest stadiu. În cele din urmă, aceasta este etapa, fiziologic, în cazul în care un diagnostic pozitiv a dus la distrugerea masivă a glandei tiroide și pierderea majoră a funcției în alte sisteme ale corpului. Celulele T au indus citotoxicitate, iar celulele B au produs anticorpi care au condus la apoptoza sau moartea celulară a celulelor tiroidiene programate, iar macrofagele s-au infiltrat în tiroidă și au început să producă proteinele interleukina.

Poți fi în orice etapă, în orice moment în viața ta. Realitatea este că Hashimoto poate începe în orice moment din viața unei femei și în timpul diferitelor schimbări prin care corpul ei trece, prin diferite provocări și factorii de stres care pot agrava sau complica boala.

Cinci „tipuri de Hashimoto”

Am identificat cinci tipuri diferite pentru debutul și /sau exacerbarea Hashimoto, care ar putea reprezenta „tipuri” sau „subtipuri” ale pacienților Hashimoto.

1. Vârsta 20 „gemeni- hashi” Debutul pentru această grupă de vârstă este cel mai frecvent, la mijlocul pubertăți. (vedem o creștere a prevalenței copiilor diagnosticați cu această boală). Desigur, pubertatea este cu multe schimbări hormonale, care pot avea impact, de asemenea, către sistemul imunitar, sistemul nervos și creier. Tinerele adolescente au multe dintre simptomele comune Hashimoto și hipotiroidism și pot avea, de asemenea, tulburări de dezvoltare în cazul în care boala a pornit nediagnosticată sau a început mai devreme în copilărie.

Simptomele comune includ:

– Guşă

– Creștere liniară săraca (tulburări tiroidiene, de obicei, înălțime mică și greutate mai mare)

– Maturarea osoasă întârziată

– Tulburări ale pubertatii

– Perioade menstruale neregulate

– Letargie și/sau afectarea performanței școlare

– Oboseală

– Bradicardia și scăderea debitului cardiac

– Constipație

– Intoleranței la rece/Hipotermia

– Retenția de lichide și creșterea în greutate (din cauza renala, de apă)

– Umflarea feței

– Piele uscată

– Creșterea părului pe corp

– Reflexele tendoanelor intarziate profunde

Potrivit unui studiu italian, evaluarea acestor pacienți, în funcție de rezultatul final, a arătat că subiecții s-au prezentat cu deteriorarea funcției tiroidiene și au avut anticorpi semnificativ mai mari anti-TG, ATPO, concentrațiile de TSH și o Tiroida mare în volum. Și, după 5 ani, mai mult de 50% dintre pacienți au rămas, sau au devenit eutiroidieni (ceea ce înseamnă că  a avut o glanda tiroida funcțională normal). Deci, acest lucru se poate rezolva fără să fie o problemă, sau poate reapărea mai târziu în viață. Unul dintre evenimentele din viață duc la refacerea suprafeței Tiroidei și/sau un alt motiv de debut – Sarcina.

2. Sarcina: „Mamele – Hashi”

În timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin multe schimbari hormonale și sistemul imunitar face ajustări mari, în scopul de a păstra fătul și de a nu-l respinge ca pe un invadator străin. În al treilea trimestru o femeie gravidă devine TH2 dominant, apoi după naștere devine TH1 dominant. Acest lucru este considerat a se datora mai mult corpului suprimând natural TH1, mai degrabă decât creșterea TH2. Suprimarea Th-1 se termină după naștere și acest lucru face ca sistemul imunitar să crească. Dacă este deja instabil, acest lucru poate duce la debutul Hashimoto.

3. Tiroidita Postnatala

Aceasta este inflamația tiroidiana, care vine din nou după sarcină la aprox. 5- 7% dintre femei, de obicei, în termen de două până la patru luni de la naștere. Interesant, acest lucru este, o formă de boală autoimună. (De fapt, aceste două tulburări sunt foarte greu de distins unele de altele.) Acest lucru, de obicei, se prezintă ca o extindere fara dureri, mici, ferme de tiroida sau gusa. Și aceste simptome pot provoca hiper sau hipo. După cum s-a menționat, acest lucru poate duce, de asemenea, la depresie postpartum din cauza impactului asupra funcției tiroidiene.

Simptome comune:

În timpul tiroiditei postpartum, există, eventual două faze. Inflamația și eliberarea de hormoni tiroidieni poate determina prime semne și simptome similare cu cele ale unei condiții de hipertiroidism, inclusiv:

– Anxietate

– Oboseală

– Sensibilitate crescută la căldură

– Insomnie

– Iritabilitate

– Bătăi rapide ale inimii sau palpitații

– Tremur

– Pierdere în greutate inexplicabilă

Simptomele de hipertiroidism se întâmplă de obicei la 2 până la 10 luni de la naștere. Este important să ne dăm seama dacă este tiroidita postpartum sau boala Graves cu testarea corespunzătoare de laborator.

Mai târziu, celulele tiroidiene sunt atacate, semne și simptome ale unei stări de hipotiroidie se poate dezvolta, inclusiv:

– Lipsa de energie

– Sensibilitate crescută la frig

– Constipație

– Piele uscata

– Dificultăți de concentrare

– Dureri

– Depresie

Simptomele de hipotiroidie au loc de obicei de la 2 până la 12 luni de la naștere cel mai frecvent la 6 luni. Aproximativ 80% dintre femeile cu tiroidita postpartum revin la funcția normală a glandei tiroide în timp de un an, cu toate acestea, 30 la 50 % dezvoltă hipotiroidism permanent în timp de nouă ani. Deci, din nou, se poate rezolva dar apoi iese la suprafață mult mai târziu, după o altă sarcină sau un alt moment stresant din viață sau o altă schimbare de viață.

4. Sarcina și Hipofiza

Un alt lucru care poate provoca hipotiroidism în sarcină este glanda pituitara prin: factorii de stres cronic, cum ar fi intoleranțele alimentare, dezechilibrele de zahăr din sânge, infecțiile intestinale și hormonii in afara graficului, toate pot deprima funcția hipofizară. Iar hipofiza este responsabilă pentru semnalizarea tiroidei, ca atunci cand esti deprimat poate să nu trimită suficient TSH la tiroida. Ceea ce înseamnă că acest lucru nu este o problema cu tiroida, ci cu toate. Este într-adevăr o problemă hipofizara. Pentru multe femei, acest lucru poate duce la o funcție tiroidiană redusă și la depresie. Și, desigur, niveluri adecvate ale hormonilor tiroidieni sunt de asemenea , esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului și sugarilor. Unii cercetători cred că un factor în dezvoltarea autismului este hipotiroidismul sever ale mamele lor. În plus, ATPO s-a dovedit a fi un factor de risc pentru complicatiile din timpul sarcinii și dincolo de sarcină.

5. Infertilitatea: „Hashi-Heartbreak”

Un tip posibil, sunt femeile care au dificultăți de a concepe și suferă una sau mai multe pierderi de sarcina datorate bolii Hashimoto și hipotiroidismului. Atunci cand femeile au hipotiroidism, o problemă comună este o creștere a unui alt hormon numit Prolactina. Acest lucru duce la o eliberare mai mică de LH și o pierdere a sensibilității receptorilor de progesteron și FSH în folicul. Toate aceste pierderi duc la probleme cu ovulația, și de asemenea, pot împiedica comunicarea către glanda pituitară. Folosind controlul nașterilor prin anticoncepționale acest lucru poate afecta în continuare comunicarea și buclele de feedback în sistem. Folosirea plante medicinale pentru a stimula ovarele sau sistemul de reproducere, nu va funcționa dacă nu sunt corectate problemele hipotiroidiene. Studiile au descoperit ca un hipotiroidism ușor poate cauza probleme ovariene.

Testarea funcției tiroidiene este foarte importantă la femeile care suferă de infertilitate, mai ales în cazul în care acestea au prolactina crescută sau nu pot ovula. Hipotiroidismul poate duce la niveluri scăzute de FSH, ceea ce poate duce la foliculi imaturi și infertilitate. Suprimarea nivelului LH va duce adesea la probleme cu ovulația sau nivele anormale de progesteron in faza luteala. Aceste modificări pot provoca pierderea sarcinii, depresia în a doua jumătate a ciclului, sau migrene în a doua jumătate a ciclului.

Pentru a rezuma, hipotiroidismul poate cauza:

– O scădere a eliberării de FSH și sensibilitatea receptorului FSH, ceea ce duce la probleme cu dezvoltarea foliculului și infertilitate

– Suprimarea LH duce la probleme cu ovulația și niveluri anormale de progesteron, aceasta duce la cicluri anormale și infertilitate

– Sensibilitatea receptorilor progesteronici ceea ce conduce, de asemenea, la cicluri anormale și infertilitate

– Prolactina crescută ,duce la probleme cu ovulatia, cicluri menstruale anormale și infertilitate. Există o serie de probleme importante in încercarea de a concepe.

6. Peri-Menopauza: „Hashi – Hormonul Uragan”

Modificarile vieții duc până și în timpul treceri la menopauză, când Hashimoto poate reveni sau poate fi în progres. Pe măsura ce ovarele se retrag și hormonii de reproducere sunt în declin, glandele suprarenale încep să preia din funcții. În esență, se întâmplă acest lucru: FSH (hormon foliculostimulant), receptorii din ovare încep să-și piardă sensibilitatea în timpul perimenopauzei. Acest lucru conduce la modificări ale nivelurilor de FSH și Estradiol. Suprarenalelor, la rândul lor, încep a crea mai mult adrostenedione, un hormon steroid și acest lucru este convertit la Estrogen din țesut adipos (grăsime). Este modul organismului de a compensa declinul de Estrogen. În mod evident, există o problemă potențială aici, dacă suprarenalele sunt deja sugrumate sau epuizate. Mult mai multe cereri sunt transmise lor în perimenopauza. Deci, sanatatea glandelor suprarenale este foarte importantă înainte și în această perioadă de tranziție.

Aici sunt unele dintre cele mai comune simptome ale peri-menopauzei și modul în care acestea sunt conectate la Hashimoto:

Simptomele comune și cauzele lor în timpul Perimenopauza

1. Inflamație sistemică și durere: Acest lucru este cauzat de anumite celule creșteri dramatice ale sistemului imunitar si proteine numite citokine. Citokinele , cum ar fi IL-6, IL-1 și TNF-alfa sunt toate implicate în Hashimoto.

2. Sensibilitate la alimente multiple, simptome gastro-intestinale: Acestea sunt adesea cauzate de permeabilitate sau de „intestinul permeabil”: Acest lucru poate fi cauzat de un declin de estrogen, creșteri ale producției de cortizol, hipotiroidism si disfuncție în intestin. Permeabilitatea intestinala este problema pentru autoimunitate.

3. Mai mult stres, somn sărac, oboseala în timpul zilei: Suprarenalele trebuie să facă eforturi suplimentare atunci când alți hormoni de sex feminin, cum ar fi estrogenul scade. Problemele Suprarenalele sunt foarte frecvente în Hashimoto.

4. Slaba circulație, mâini și picioare reci, suprainfecții fungice de unghii: Acest lucru este cauzat de probleme periferice, în special în vasele mici. Și se poate datora alterarea funcției oxidului nitric. Aceste simptome sunt, de asemenea, foarte frecvente cu Hashimoto.

5. Minte în ceață, depresie, pierderi de memorie și funcția cognitivă slabă: Acest lucru se datorează Inflamației la nivelul creierului și deficiențele scad în neurotransmițători. Acestea sunt unele dintre cele mai comune simptome ale Hashimoto.

6. Bufeuri, transpirații nocturne: un semn distinctiv al perimenopauzei cauzate de FSH modificat (hormon foliculostimulant) și feedback-ul de la ovare. Acesta este un simptom mai puțin comun al Hashimoto, dar îl experimentează mai multe femei.

7. Densitatea osoasă slabă: Acest lucru este cauzat de probleme osteoclastelor sau formarea de celule osoase și alte probleme. Este, de asemenea, o preocupare reala pentru pacienții Hashimoto, pentru că osteoporoza poate fi un efect secundar al medicației tiroidiene. (Una dintre cauzele majore ale acestei defalcare în domeniul sănătății osoase este citokinele care am vorbit mai sus.) Cel mai important este ca toate aceste aspecte să fie abordate. Așa cum îmi place să repet, acest lucru este mult mai mult decât o problemă de tiroida. În cazul în care aceste domenii nu sunt abordate, rezultatul este agravarea problemelor, simptome mai agresive si progresia bolii.

7. Femeile de și peste 60 de ani: „Vârsta-Hashi”

Pe masura ce femeile înaintează în vârstă simptomele de hipotiroidism de lungă durată și Hashimoto devin mai greu de separat de alte simptome de îmbătrânire. Analiza pacienților cu hipotiroidism pe termen lung datorită tiroiditei Hashimoto a sugerat că metabolizarea tiroxina (T4), inclusiv conversia (prin deionizare) la triiodotironina (T3), a fost redusă la vârstnici. În consecință, sindromul redus-T3 este de asemenea frecvent la această populație. O altă preocupare serioasă este faptul că există riscuri reale de tratament pe termen lung cu levothyroixin (hormon sintetic). Adulți cu vârsta cuprinsă între ≥ 70 ani tratați cu ea au un risc semnificativ crescut de fracturi, un grup de cercetare canadian a descoperit acest lucru. Cu toate că tiroidita autoimună este cea mai frecventă cauza de hipotiroidism la subiecții vârstnici, alte lucruri, cum ar fi medicamentele pot provoca, de asemenea, complicații.

Din păcate, la multe femei în vârstă le-au fost prescrise o serie de medicamente de diferiți medicii, pentru ca nu comunica unul cu altul pentru a determina dacă există problema care poate rezulta din aceste diferite rețete.

》Medicamentele pot complica simptomele de hipotiroidie.

Un subgrup mic de medicamente, inclusiv agoniști ai dopaminei, glucocorticoizi și analogi de somatostatină afectează funcția tiroidei prin suprimarea TSH. Alte medicamente care pot afecta valorile TSH sunt metformină, medicamente antiepileptice, carbonat de litiu și medicamente care conțin iod. In plus, alte medicamente pot modifica absorbția T4 și T3 de transport în ser și metabolismul T4 și T3, cum ar fi inhibitorii pompă de protoni și antiacide, estrogenii, mitotanul și fluorouracilul, fenobarbitalul și rifampicina. Administrarea amiodarona este de asemenea asociat cu hipotiroidism.

》Sistemul imunitar.

Pe măsură ce corpul îmbătrânește, mai multe sisteme ale corpului îmbatrânesc. Sistemul imunitar nu este o excepție. Îmbătrânirea sistemului imunitar, sau imunosenescență, se caracterizează printr-o scădere a ambelor T și a funcției celulelor B și în mod paradoxal prezența inflamației cronice. Inflamația cronică este rădăcina Hashimoto dar și pentru multe alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare si Alzheimer. Deci, aceasta poate avea un impact grav asupra sănătății în timp și să fie un factor în evoluția acestor alte boli.

》Alte sisteme de operare.

Alte sisteme ale corpului, care intra în declin odata cu îmbătrânirea corpului, nivelurile de acid gastric tind să se diminueze, mucoasa intestinală se poate rupe și bacteriile comensale pot cădea și acest lucru poate avea un impact negativ a absorbției hormonului tiroidian și de conversie. În plus, există numeroase simptome cardiovasculare. Acestea includ:

– Bradicardie

– Debitul cardiac diminuat

– Hipertensiune arterială diastolică

– LDL crescut

– Efuziunea pericardica

Există, de asemenea, o serie de probleme psihologice, care sunt legate de impactul hipotiroidismului și autoimunitate asupra creierului. Acestea includ:

– Letargie

– Oboseală

– Tulburări de somn

– Concentrarea

– Tulburari cognitive

– Depresie

– Nebunie (confuzie, paranoia) în boala severă

În cele din urmă, există, de asemenea, probleme pulmonare. Acestea includ:

– Scurtare a respirației

– Apnee de somn

– A crescut susceptibilitatea la infecții pulmonare

Concluzii pentru Medici : Există circumstanțe unice în diferite momente ale Vieții. Femeile cu Hashimoto în diferite etape ale vieții nu sunt toate la fel. Dar sunt tratate toate în același mod și nu are sens. Atunci când sunt diagnosticate, etapa în care au progresat și în momentul în care vă aflați, sunt factori importanți în determinarea celui mai bun curs de tratament. E timpul să începem recunoscând acest lucru și cauta mai adânc în sistemul de ingrijire al pacientului. Vom începe prin a ne uita la modul în care creierul este afectat în fiecare dintre aceste „tipuri” Hashimoto.

Sursa : dr. Ryan, Hashimoto Healing 

Traducere : Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.