Testosteronul și bolile Autoimune

Testosteronul este un hormon important în corpul masculin dar și feminin. Este similar cu omologul feminin, Progesteronul. Acest hormon este produs în testicule și glanda suprarenală. Are o mulțime de efecte în corpul uman ce ajută la creșterea reproductivă, comportamentul, pielea, mușchii, sănătatea cardiovasculară, sănătatea oaselor și sănătatea cognitivă. Din punct de vedere reproductiv, ajuta la producerea spermatozoizilor, la creșterea libidoului și la creșterea părului.

Pe lângă efectele sale de reproducere, testosteronul contribuie și la sistemul cognitiv, cardiovascular, muscular și imunitar. Nivelurile ridicate pot promova agresivitate și dominație, dar ajută și la creșterea stimei de sine. Nivelurile scăzute pot provoca o încredere scăzută și o lipsă de motivație. De asemenea, poate perturba somnul și reduce energia. De asemenea, ajută la creșterea volumului și forței musculare și crește densitatea osoasă. Bărbații cu niveluri scăzute pot fi expuși riscului de osteoporoză. Testosteronul și prehormonul său, DHEA, au, de asemenea, un efect antiinflamator. Despre acest efect vom vorbi astăzi.

Efectul testosteronului asupra sistemului imunitar

Testosteronul are un efect puternic asupra sistemului imunitar. Când nivelurile sunt scăzute, putem observa o creștere a producției de celule T. Acest lucru poate duce la anumite boli autoimune dacă este lăsat necontrolat. Multe afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul, au fost legate de niveluri scăzute de testosteron și DHEA atât la bărbați, cât și la femei. Echilibrul dintre testosteron și estrogen este de asemenea important. Testosteronul este adesea descompus în estrogen. Când nivelul de testosteron este scăzut și nivelul de estrogen este ridicat, acest lucru ar putea fi din cauza faptului că organismul transformă testosteronul prea repede. Acest lucru va face probabil să se producă o stare inflamatorie în organism. Creșterea nivelului de testosteron sau DHEA va reduce adesea markerii inflamatori.

Nivelurile de testosteron fluctuează în mod normal pe parcursul zilei, chiar și pe oră, mai degrabă decât ciclic pe parcursul (aproximativ) a unei luni, așa cum fac hormonii sexuali la femei. Bărbații sănătoși au rareori prea puțin testosteron, conform școlii de medicină Harvard, deși testosteronul scade în mod natural ca parte a procesului de îmbătrânire [1]. Clinica Mayo sugerează o scădere de aproximativ 1% de la an la an, începând cu vârsta de 30 și 40 de ani. (Această scădere treptată este semnificativ diferită de scăderea pronunțată a estrogenului pe care o experimentează femeile când ajung la menopauză.) În general, nivelurile de testosteron sunt considerate scăzute atunci când scade sub 300 ng/zi [2].  Cauzele posibile ale nivelurilor cu adevărat scăzute de testosteron (măsurate printr-un test de sânge) la bărbații în vârstă de 20, 30 și 40 de ani includ leziuni, probleme cu glanda pituitară (amintim că pituitara le spune testiculelor să producă mai mult testosteron), utilizarea de anumite medicamente, cum ar fi opioidele, cei care au HIV/SIDA, au un sindrom genetic precum sindromul Klinefelter sau sunt supusi unor tratamente pentru cancer, radioterapia. O listă cuprinzătoare a cauzelor producției inadecvate de testosteron la bărbați (cunoscută și sub numele de hipogonadism), este aici . Prea puțin testosteron poate duce la căderea părului, dispoziție proastă, apetit sexual scăzut, disfuncție erectilă, infertilitate, osteoporoză (da! Și bărbații pot avea osteoporoză!) și sâni măriți, cunoscut sub numele de ginecomastie. În plus, Natural Womanhood a fost explorat anterior potențialele efecte negative asupra nivelului de testosteron la bărbați din cauza perturbatorilor endocrini. Uneori, nivelul scăzut de testosteron este o caracteristică, nu o eroare; de fapt, există o legătură fascinantă între paternitate și scăderea naturală a nivelurilor de testosteron (deși încă în intervalul normal). „Devenind tată este asociat cu o scădere mare a nivelului de testosteron al unui bărbat, care, dintr-o perspectivă evolutivă, se crede că promovează mai mult comportament de îngrijire și o mai bună stabilitate a familiei pe termen lung.”

Cum să tratezi nivelul de testosteron

Fertilitate Normală

Dacă credeți că nivelul hormonal este scăzut, atunci există o serie de moduri de a le testa. Cea mai comună metodă este un test de sânge. Testosteronul poate fi măsurat în orice moment bărbați sau femei. De asemenea, poate doriți să verificați și DHEA-S, astfel încât să puteți vedea cât de bine puteți produce testosteron. Estrogenul ar trebui, de asemenea, măsurat la bărbați și femei, deoarece există o cale directă între testosteron și estrogen. Dacă nivelurile tale de hormoni sunt prea scăzute, atunci există câteva modalități bune de a susține acest lucru. Administrarea de DHEA poate ajuta la producerea de testosteron. Dar este important să verificați pentru a vă asigura că nivelurile dvs. de DHEA sunt în limite normale. De asemenea, administrarea altor precursori hormonali, cum ar fi pregnenolona, ​​poate ajuta la stimularea tuturor căilor hormonale. De asemenea, trebuie să ajutați la funcția hepatică dacă estrogenul este ridicat pentru a ajuta la descompunerea estrogenului din organism.

„Deficitul de androgen (testosteron scăzut) afectează negativ factorii de risc ai bolilor cardiovasculare la bărbații cu hipotiroidism.”

Un studiu din ianuarie 2020 ( 1 ) sugerează: „Deficitul de androgeni pe termen lung (scăderea testosteronului) la bărbații cu hipotiroidism este o problemă importantă datorită faptului că duce la o patologie cardiacă concomitentă, care rămâne principala cauză de mortalitate în lume. Atrage atenția prezența diferitelor puncte de vedere asupra problemei deficitului de androgeni (testosteron scăzut) și efectul acestuia asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare la pacienții cu hipotiroidism.”

În acest studiu, cercetătorii au evaluat semnele clinice ale deficienței de androgeni legate de vârstă și asocierea lor cu factorii de risc cardiovascular la bărbații cu hipotiroidism. Au fost examinați 84 de pacienți, dintre care 38 – cu hipotiroidism și deficit de androgeni legat de vârstă, 46 de pacienți cu hipotiroidism și nivel normal de testosteron.

Ce au descoperit cercetătorii? 

„ Scăderea nivelului de testosteron la bărbații cu hipotiroidism este însoțită de o creștere a frecvenței obezității abdominale, a trigliceridelor și a scăpării glucozei (creșterea nivelului de glucoză din sânge) și este asociată cu depresia subclinică. La bărbații cu hipotiroidism și deficit de androgeni (testosteron scăzut), tensiunea arterială medie în timpul zilei depășește semnificativ ratele similare la pacienții cu hipotiroidism și niveluri normale de testosteron.”

Concluzie: „Prezența deficitului de androgeni (testosteron scăzut) afectează negativ factorii de risc ai bolilor cardiovasculare la bărbații cu hipotiroidism .”

Metformină. Testosteron scăzut, hipotiroidism și diabet de tip 2

Un studiu din februarie 2020 ( 2 ) sugerează că metformina (medicament pentru diabetul de tip 2) are un impact asupra funcției tirotrope (producția de hormon de stimulare a tiroidei (TSH)).

Studiul a constat din 2 grupuri de bărbați cu hipotiroidism non-autoimun. Grupurile au fost comparate în funcție de vârstă, greutate, sensibilitate la insulină și niveluri de tirotropină. Primul grup de 11 bărbați a inclus subiecți cu niveluri scăzute de testosteron seric, în timp ce al doilea grup, cu 12 bărbați, avea niveluri de testosteron în intervalul de referință.

Din cauza diabetului zaharat de tip 2 concomitent, toți bărbații au fost tratați cu metformină (2550-3000 mg pe zi).

Nivelurile circulante de glucoză, prolactină (hormonul implicat în bărbații care au dificultăți în a menține sau obține o erecție), testosteron, gonadotropine (hormon luteinizant (LH) și hormon foliculostimulant (FSH) care stimulează testiculele, produc hormoni sexuali și sunt esențiale pentru reproducere), s-au măsurat tirotropina și hormonii tiroidieni liberi.

În ambele grupuri de studiu, metformina a scăzut nivelul glucozei plasmatice și a îmbunătățit sensibilitatea la insulină. Cu toate acestea, numai la bărbații cu niveluri scăzute de testosteron, medicamentul a scăzut nivelul de tirotropină, a redus indicele de tirotropină al lui Jostel (numit și Indexul funcției tiroidiene) și a crescut SPINA-GT (secreția de hormon tiroidian).

Complexitatea echilibrului dintre gestionarea diabetului de tip 2, a testosteronului scăzut și a hipotiroidismului este evidentă în acest studiu. Bărbații din acest studiu cu testosteron scăzut și hipotiroidism au suferit de diferite probleme, inclusiv disfuncție erectilă. Al doilea grup s-a îndreptat către hipertiroidism și un set diferit de probleme. Cercetătorii au concluzionat: „Rezultatele obținute sugerează că impactul metforminei asupra funcției tirotrope depinde de starea androgenică a pacientului”. Tiroida și testosteronul sunt legate.

Legătura dintre hipotiroidismul subclinic și disfuncția erectilă

Un studiu recent din 2018 ( 3 ) documentează că disfuncția erectilă este foarte răspândită, iar hipotiroidismul este legat de disfuncția erectilă. Cu toate acestea, nu au existat multe studii care au investigat asocierea dintre hipotiroidismul subclinic și disfuncția erectilă. Această cercetare a încercat să completeze această lacună. 109 pacienți cu disfuncție erectilă și 32 sănătoși au fost incluși în acest studiu. Ceea ce căutau cercetătorii a fost hipotiroidismul subclinic în grupul cu disfuncție erectilă.

În grupul de studiu, aproximativ 3 din 10 bărbați dintre bărbații cu disfuncție erectilă (29,36%) au avut hipotiroidism subclinic și aproximativ 2 din 3 bărbați cu disfuncție erectilă au avut eutiroidism 66% (niveluri crescute ale hormonului de stimulare a tiroidei provocând un anumit tip de disfuncție tiroidiană). Scorurile IIEF-5 (un sondaj care întreabă, printre altele, încrederea și capacitatea pacientului de a obține și de a menține o erecție în timpul actului sexual) la pacienții cu disfuncție erectilă cu hipotiroidism subclinic au fost semnificativ mai mici (mai rău) decât pacienții cu eutiroidism. Concentrațiile serice de TSH și prolactină au fost semnificativ mai mari, iar tiroxina liberă mai scăzută la pacienții cu disfuncție erectilă cu hipotiroidism subclinic în comparație cu pacienți cu eutiroidism. (Starea tiroidiană scăzută).

Concluzie: „hipotiroidismul subclinic este frecvent la pacienții cu disfuncție erectilă și poate fi asociat cu disfuncția erectilă. . .Se recomandă depistarea disfuncției tiroidiene la bărbații care se prezintă o disfuncție erectilă.”

Testosteronul scazut si Depresia

Depresia poate apărea cu ușurință la un bărbat în vârstă, deoarece simptomele unei posibile deficiențe de testosteron încep să îi afecteze rutina zilnică. Simptomele clasice sunt, desigur, lipsa apetitului sexual, slăbiciunea musculară, pierderea forței, grăsimea abdominală, obezitatea,  sentimentele interioare de pierdere a vitalității și au ca rezultat depresia și schimbările de dispoziție.

Acestea sunt simptome clasice, deoarece au fost explorate și cercetate în ceea ce privește deficiența hormonală, în special deficiența de testosteron timp de multe decenii. Deci posibila legătură suspectată între testosteron și depresie nu este o idee nouă. Medicii și cercetătorii au explorat de mult timp dozele și liniile directoare de tratament care ar putea ajuta bărbații cu depresie.

Să examinăm două studii de cercetare actuale care abordează înțelegerea problemei deficienței de testosteron și a complexității acesteia și a modului în care aceasta se poate raporta.

Un studiu din ianuarie 2020 ( 1 ) a examinat cercetările actuale privind „orientările clinice recomandă (pentru) terapia de substituție cu testosteron pentru bărbații adulți cu deficiență de testosteron cu debut tardiv, cu scopul de a îmbunătăți simptomele (depresiei) și de a ridica nivelurile de testosteron în intervalul de referință normal. Ceea ce a descoperit echipa de cercetare a fost:

„Terapia de substituție cu testosteron reduce simptomele depresive, în special la pacienții fără depresie pretratament (care nu sunt încă tratați tradițional pentru depresie) și că terapia de substituție cu testosteron îmbunătățește simptomele depresive în majoritatea studiilor (pe o bază de pacienți cu spectru mai larg), cu excepția pacienților cu tulburare depresivă majoră. .

Poate că există mai multe în afară de deficitul de testosteron

Deși există o mulțime de cercetări care fac această legătură între testosteronul scăzut și depresie, alte studii examinează alți factori, inclusiv testosteronul și deficiențele minerale concomitente. Deepresiase evaluează temeinic prin starea fizică a fiecărui pacient și căutând toți factorii declanșatori posibili. Deoarece depresia a fost legată de dezechilibre ale anumitor neurotransmițători, folosim o serie extrem de amănunțită de analize pentru a determina nivelurile acestora, precum și cele ale aminoacizilor cheie. Testosteronul și deficiențele minerale concomitente se află în centrul unui studiu din martie 2020 ( 2 ). Iată ce a scris echipa de cercetare:

Concentrațiile anormale de bioelemente (magneziu, mangan, crom, cupru, zinc) au fost asociate cu disfuncții fizice și emoționale, inclusiv depresie. Această asociere, totuși, nu a fost analizată în sindromul de deficiență de testosteron sau la pacienții cu depresie, adică atunci când simptomele individuale nu formează imaginea unei tulburări depresive cu sindrom complet .”

Scopul acestei cercetări a fost acela de a determina: „relația dintre concentrațiile de bioelemente selectate și incidența  simptomelor depresive la bărbații cu vârsta de 50 de ani și peste cu un sindrom concomitent de deficiență de testosteron”.

În cadrul studiului, 314 bărbați cu o vârstă medie de aproximativ 61 de ani au avut analize pentru magneziu, mangan, crom, cupru și zinc. Diagnosticul sindromului de deficiență de testosteron s-a bazat pe testosteronul total, testosteronul liber, estradiol (E2) și sulfatul de dehidroepiandrosteron (DHEAS)

Rezultatele au fost: „Tulburările emoționale manifestate ca simptome depresive au fost diagnosticate la 28,7% dintre toți participanții și sindromul de deficiență de testosteron la 49,3%. În grupul cu sindrom de deficiență de testosteron, analiza a arătat o corelație semnificativă între nivelul de mangan și crom cu incidența  depresiei .

Concluzii: „Rezultatele studiului nostru au demonstrat o relație între concentrațiile de mangan și crom cu incidența depresiei la bărbații cu vârsta de 50 de ani și peste, cu un sindrom concomitent de deficiență de testosteron. Acest lucru poate indica faptul că există o corelație între aceste bioelemente, precum și tulburări emoționale manifestate ca  simptome depresive la bărbații în vârstă cu o deficiență de testosteron diagnosticată.”

Un singur accent pe doar un element nu face parte din gândirea holistică

Dacă un bărbat are simptome de depresie și simptome de testosteron scăzut, acesta este un indiciu că există un dezechilibru. Cu toate acestea, acest dezechilibru, așa cum se vede în cercetările de mai sus, poate fi mai complex decât simpla suplimentare a testosteronului.

În orice caz, ar trebui să lucrați întotdeauna cu un naturopat care este bine informat în înțelegerea efectelor testosteronului asupra sistemului imunitar. Dacă aveți întrebări despre cum vă pot afecta hormonii sănătatea, puteți Echipa noastră pentru a programa astăzi o consultatie Telefonica sau online cu unul dintre colegii noștri .

Referinte:

[1] Tyagi V, Scordo M, Yoon RS, Liporace FA, Greene LW. Revizuirea rolului testosteronului: Ne lipsește ceva?. Rev Urol. 2017;19(1):16-24. doi:10.3909/riu0716

[2] Rivas AM, Mulkey Z, Lado-Abeal J, Yarbrough S. Diagnostic and managing low serum testosterone. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2014;27(4):321-324. doi:10.1080/08998280.2014.11929145

[3] și [4] McHenry J, Carrier N, Hull E, Kabbaj M. Diferențele de sex în anxietate și depresie: rolul testosteronului. Neuroendocrinol frontal. 2014;35(1):42-57. doi:10.1016/j.yfrne.2013.09.001

[5], [6] și [9] Dunsmoor-Su, Rebecca MD MSCE; Fuller, Ashley MD, NCMP; Voedisch, Amy MD, MS Terapia cu testosteron la femei, obstetrică și ginecologie: noiembrie 2021 – Volumul 138 – Numărul 5 – p. 809-812. doi: 10.1097/AOG.0000000000004566

[7] Baza de date de rezumate ale recenziilor efectelor (DARE): recenzii evaluate de calitate [Internet]. York (Marea Britanie): Centrul pentru Evaluări și Diseminare (Marea Britanie); 1995-. Efectul contracepției orale combinate asupra nivelului de testosteron la femeile sănătoase: o revizuire sistematică și meta-analiză. 2014. Disponibil de la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK164632/

[8] Rohr UD. Impactul dezechilibrului de testosteron asupra depresiei și sănătății femeilor. Maturitas. 2002 Apr 15;41 Suppl 1:S25-46. doi: 10.1016/s0378-5122(02)00013-0. PMID: 11955793.

[10] Tyagi V, Scordo M, Yoon RS, Liporace FA, Greene LW. Revizuirea rolului testosteronului: Ne lipsește ceva?. Rev Urol. 2017;19(1):16-24. doi:10.3909/riu0716

[11] Alzahrani T, Nguyen T, Ryan A, Dwairy A, McCaffrey J, Yunus R, Forgione J, Krepp J, Nagy C, Mazhari R, Reiner J. Cardiovascular Disease Risk Factors and Myocardial Infarct in the Transgender Population. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2019 Apr;12(4):e005597. doi: 10.1161/CIRCOUTCOMES.119.005597. PMID: 30950651.

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.