SISTEMUL IMUNITAR

Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule, țesuturi și organe care lucrează împreună pentru a se apăra împotriva germenilor. Ajută organismul să recunoască invadatorii „străini”. Apoi, sarcina sa este de a menține, sau în cazul în care nu se poate, de a-i găsi și a-i distruge. În cazul în care sistemul imunitar nu poate face nici această treabă, rezultatele pot fi grave.

Tulburări ale sistemului imunitar includ:

  • Alergiile și Astmul – răspunsurile imune la substanțe care, de obicei, sunt nocive

  • Boli imunodeficitare – tulburări în care sistemului imunitar îi lipsesc unul sau mai multe dintre componente

  • Boli autoimune – boli care provoacă sistemului imunitar un atac greșit asupra celulelor și țesuturile propriului organism

Funcţia Sistemului Imunitar

Funcția generală a sistemului imunitar este de a preveni sau de a limita infecția. Un exemplu al acestui principiu se regăsește la persoanele cu imunitatea compromisa, inclusiv a celor cu tulburări ale sistemului imunitar genetic, infecțiile sistemului imunitar debilitant cum ar fi HIV, chiar și la femeile gravide, care sunt predispuse la o serie de microbi, de obicei nu cauzează infecție la persoanele sănătoase. Sistemul imunitar poate distinge celulele normale, sănătoase și celulele nesănătoase prin recunoașterea indiciilor unei varietăți de „pericole” numite modele moleculare asociate. Celulele pot fi nesănătoase din cauza unor infecții sau din cauza deteriorării celulare provocate de agenți non-infecțioși, cum ar fi arsurile solare sau cancerul, microbi infecțioși, cum ar fi virușii și bacteriile ce eliberează un alt set de semnale recunoscute de sistemul imunitar, numite modele moleculare asociate cu agentul patogen (PAMPs). În cazul în care sistemul imunitar recunoaște în primul rând aceste semnale, acesta răspunde pentru a rezolva problema. În cazul în care un răspuns imun nu poate fi activat atunci când există suficientă nevoie, apar probleme, cum ar fi infecțiile/inflamațiile. Pe de altă parte, atunci când un răspuns imun este activat fără o amenințare reală sau nu este oprit odată ce pericolul a trecut, diverse probleme apar, cum ar fi reacțiile alergice și bolile autoimune. Sistemul imunitar este complex și omniprezent. Există numeroase tipuri de celule, care fie circula în tot corpul sau își au reședința într-un anumit țesut. Fiecare tip de celulă joacă un rol unic, cu diferite modalități de recunoaștere a problemelor, comunicarea cu alte celule, precum și îndeplinirea funcțiilor. Prin înțelegerea tuturor detaliilor din spatele acestei rețele, cercetătorii pot optimiza răspunsurile imune să se confrunte cu probleme specifice, variind de la infecții la cancer.

Locație

Toate celulele imune provin din precursorii măduvei osoase și se dezvoltă în celule mature printr-o serie de modificări care pot apărea în diferite părți ale corpului.

  • Piele : Pielea este de obicei prima linie de apărare împotriva microbilor. Celulele pielii produc și secreta proteine anti microbiene importante, iar celulele imune pot fi găsite în straturile specifice ale pielii.

  • Măduva osoasă: Măduva osoasă conține tulpini de celule care se pot dezvolta într-o varietate de tipuri de celule. Grupul de celule stem mieloide progenitoare din măduva osoasă este precursorul înnăscut imun al celulelor neutrofile, eozinofile, bazofile, celule mastocite, monocite, celule dendritice și macrofage, care sunt importante și care răspund la prima linie de infecție. Grupul de celule stem progenitoare limfoide conduce la celulele imune adaptive: celulele-B si celulele-T, care sunt responsabile pentru răspunsurile la microbii specifici, bazate pe întâlnirile anterioare (memoria imunologică) de montare. Celulele Natural killer (NK), sunt, de asemenea, derivate din grupurile progenitoare și prezintă caracteristici limfoide ale ambelor celule ale sistemului imunitar înnăscut și adaptiv, deoarece oferă apărare imediată, cum ar fi celulele înnăscute, dar, de asemenea, pot fi reținute ca celule de memorie, cum ar fi celulele adaptive. Celulele B, T și NK, sunt numite limfocite.

  • Fluxului sanguin: Celulele imune circulă în mod constant prin întreg fluxul sanguin, patrulând pentru probleme. Atunci când se utilizează testul de sânge pentru a monitoriza celulele albe, este luat un alt termen pentru celulele imune un instantaneu al sistemului imunitar. Dacă un anumit tip de celule este fie rar sau supraabundent în fluxul sanguin, acest lucru ar putea reflecta o problemă.

  • Timusul: celulele T mature în timus, un organ mic, situat în partea superioara a pieptului.

  • Sistemul limfatic: Sistemul limfatic este o rețea de vase și țesuturi compuse din limfa, un fluid extracelular și organe limfoide, cum ar fi ganglionii limfatici. Sistemul limfatic este o conductă de călătorie și de comunicare între țesuturi și fluxul sanguin. Celulele imune sunt realizate prin intermediul sistemului limfatic și converg în ganglionii limfatici, care se găsesc în tot organismul. Ganglionii limfatici sunt un nod de comunicații în cazul în care celulele imune de informații aduc mostre  din corp. De exemplu, în cazul în care celulele imune adaptive din nodul limfatic recunosc piesele unui microb adus dintr-o zonă îndepărtată, ei vor activa, replica și lasă nodul limfatic să circule și să se adreseze agentului patogen. Astfel, medicii pot verifica pacienții pentru umflarea ganglionilor limfatici, care pot indica un răspuns imun activ.

  • Splina: Splina este un organ localizat în spatele stomacului. Deși nu este conectat direct la sistemul limfatic, este important pentru procesarea informațiilor din fluxul sanguin. Celulele imune sunt îmbogățite în anumite zone ale splinei, precum și prin recunoașterea agenților patogeni transmiși prin sânge, acestea vor activa și vor răspunde în mod corespunzător.

  • Țesutul mucos: suprafețele mucoase sunt puncte primare de intrare pentru agenții patogeni și canale ale sistemului imunitar sunt localizate strategic în țesuturile mucoasei, cum ar fi tractul respirator și intestinal. De exemplu, plăcile Peyer sunt domenii importante în intestinul subțire unde celulele imune pot avea acces la probe din tractul gastro-intestinal

Bolile cu deficit imunitar primar (PIDDs)

Ilustrarea unei mutații într-o genă pe un cromozom într-o celula în interiorul corpului uman. PIDDs sunt cauzate de anomalii genetice care împiedică organismul de a dezvolta răspunsul imun normal. Toate celulele corpului conțin instrucțiuni despre cum să-și facă treaba. Aceste instrucțiuni sunt ambalate în 23 de perechi de cromozomi, 22 de perechi de cromozomi numerotați, numiți autozomi și o pereche de cromozomi sexuali (XX pentru fete și XY pentru băieți). Un cromozom din fiecare pereche este moștenită de la mama persoanei, iar cealaltă de la tată. Fiecare cromozom conține multe gene, care sunt formate din ADN, purtătorul informației genetice. Erorile sau mutațiile genelor, pot provoca boli, cum ar fi PIDDs. Mutațiile genetice, uneori, apar la întâmplare. De exemplu, mutațiile de novo sau „noi” apar ca rezultat al unei mutații în ovul sau sperma părinților sau în oul fertilizat. În aceste cazuri, persoana afectată nu are un istoric familial de boală, genetic. Mai multe tipuri de mutații moștenite pot provoca PIDDs.

Autozomalul dominant

Pentru a dezvolta o boală autozomala dominant, persoana are nevoie de o genă anormală numai de la un singur părinte, chiar dacă gena de la celălalt părinte este normală. Un părinte cu o boală autozomal dominantă are o șansă de 50 % de a avea un copil cu această condiție. Șansa ca un copil să moștenească mutația este independentă de faptul dacă frații lui sau ei au mutația. Cu alte cuvinte, în cazul în care primii doi copii dintr-o familie au mutație, al treilea copil are încă o șansă de 50 % să moștenească. Exemplu, un om cu o tulburare autozomal dominantă are doi copii afectați și doi copii neafectati.

Autozomal recesiv

În acest exemplu, doi părinți neafectați fiecare transportă o copie a unei mutații a genei pentru o tulburare autozomala recesivă. Ei au un singur copil afectat și trei copii neafectați, dintre care doi transportă o copie a genei mutației. Două copii ale unei gene anormale- una de la fiecare părinte trebuie să fie prezentă pentru o boală autozomal recesivă de a se dezvolta. De obicei, ambii părinți ai unui copil afectat transportă o genă anormală și nu sunt afectați de boală, deoarece gena normală pe celălalt cromozom continuă să funcționeze. În acest caz, fiecare copil are 25 % sau 1/4, șansa de a fi afectat de aceasta boala. Fiecare copil are, de asemenea, o șansă de 50% de a moșteni o copie a genei mutante. Oameni care moștenesc o copie a genei anormale nu va dezvolta boala, dar pot trece mutația la copiii lor. Exemplul, doi părinți neafectați fiecare transporta o copie a unei mutații a genei pentru o tulburare autozomal recesiv, au un singur copil afectat și trei copii neafectați, dintre care doi transportă o copie a genei mutației. Exemplu, o femeie neafectată poartă o copie a unei mutații a genei pentru o tulburare recesiv X-legat. Ea are un fiu afectat, o fiica neafectată care poartă o copie a mutației și doi copii neafectați, care nu au mutația. Bolile recesive legate de X sunt cauzate de gene localizate pe cromozomul X. Băieții au doar o copie a genei legată de X, deoarece aceștia au doar un cromozom X. Dacă un băiat moștenește o mutație cauzatoare de boala dintr-o genă situată pe cromozomul X, el va dezvolta boala. Fetele, de obicei, nu dezvoltă boli recesive legate de X, deoarece acestea au doi cromozomi X și ar trebui sa moștenească doua copii ale genei anormale – una de la fiecare la părinte. Chiar dacă o fată poartă gena mutant pe un cromozom X, gena normală pe celălalt cromozom X continuă să funcționeze și ea nu este afectată de boală. Femeile care moștenesc o copie a genei anormale pot trece gena mutant la copiii lor.

Există mai mult de 200 de forme diferite de boli imunodeficitare primare (PIDDs). NIAID desfășoară activități de cercetare în toate bolile primare ale sistemului imunitar, precum și a bolilor individuale care alcătuiesc această categorie largă. Următoarele sunt individuale PIDDs, NIAID :

Sindromul limfoproliferativ autoimun (ALPS)

În ALPS, un număr neobișnuit de mare de celule albe din sânge numite limfocite se acumulează în ganglionii limfatici, ficat și splina, ceea ce poate duce la o extindere a acestor organe. ALPS poate cauza numeroase probleme autoimune, incluzând niveluri scăzute de globule roșii din sânge, trombocite formatoare de cheag și lupta împotriva infecțiilor celulelor albe numite neutrofile.

Sindromul poliglandular autoimun de tip 1 (APS-1)

APS-1 provoacă o gamă diversă de simptome, inclusiv autoimunitatea împotriva diferitelor tipuri de organe și candidoză, o infecție fungică provocată de Candida. Boala, de asemenea, se numește autoimună poliendocrinopati candidoze ectodermal distrofia (APECED).

Deficiența și alte sindroame de susceptibilitate la candidoza

Rezultatele cu deficit CARD9 în susceptibilitatea la infecții fungice, cum ar fi candidoza, care este cauzată de ciuperca Candida. În mod tipic, Candida și alte ciuperci sunt prezente pe piele și nu provoacă probleme severe la persoanele sănătoase.

Boala cronică granulomatoasa (CGD)

CGD apare atunci când celulele albe din sange numite fagocite sunt în imposibilitatea de a ucide anumite bacterii și ciuperci, precum și mutațiile dintr-una din cele cinci gene diferite pot provoca această boală. Persoanele cu CGD au sensibilitatea crescută la infecții.

Imunodeficiențe comune variabile (CVID)

CVID este cauzata de o varietate de diferite anomalii genetice care au ca rezultat un defect în capacitatea celulelor imunitare pentru a produce cantități normale de anticorpi. Persoanele cu CVID experimentează infecții frecvente bacteriene sau virale ale căilor respiratorii superioare, sinusuri și plămâni.

Sindromul Congenital Neutropenie

Sindroamele neutropenie congenitale sunt un grup de boli caracterizate prin niveluri scăzute de celule albe din sânge neutrophils necesare pentru combaterea infecțiilor de la naștere.

Deficiența CTLA4

Afectează reglarea normală a sistemului imunitar, având ca rezultat un număr excesiv de celule ale sistemului imunitar numite limfocite, autoimunitate, niveluri scăzute de anticorpi și infecții recurente. Boala se caracterizează prin infiltrarea celulelor imune în intestin, plamani, maduva osoasa, sistemul nervos central, rinichi și eventual, a altor organe.

Deficiența DOCK8

Deficitul de DOCK8 este numită după gena mutant responsabilă pentru boala. Cauzele genetice defecte scad numărului și funcția celulelor sistemului imunitar, ceea ce duce la infecții recurente.

Deficienta GATA2

Deficitul de GATA2 se poate manifesta ca cinci sindroame distincte. Există o mare varietate de simptome, inclusiv infecții severe, probleme respiratorii, pierderea auzului, umflarea picioarelor și cancer. Simptomele pot aparea mai devreme din copilarie, dar, de asemenea și mai târziu în viață.

Tulburări de glicosilare cu imunodeficiență

Glicozilarea se referă la atașarea de zaharuri la proteine, un proces normal necesar pentru funcționarea sănătoasă a celulelor. Defectele de glicozilare pot perturba sistemul imunitar, ducând la imunodeficiență.

Sindromul E hiper-Imunoglobulina (sindromul lui Iov)

Sindromul hiper-IgE (HIES), numit sindromul lui Iov, rezultă din mutații dintr-o genă care codifică o molecula de semnalizare numită STAT3. Persoanele cu experiența HIES au infecții recurente ale pielii și a plămânilor cauzate de bacterii.

Sindromul Hiper-Imunoglobulina M (hiper-IgM)

Sindromul hiper-IgM este condiția în care sistemul imunitar nu reușește să producă imunoglobulina A (IgA), și poate produce anticorpi normali sau ridicați IgG, IgE și IgM. Sugarii cu un sindrom hiper-IgM dezvoltă, de obicei, infecții respiratorii severe, în primul an de viață.

Deficiența Gamma interferon, interleukină 12, interleukină 23

Gama interferon, interleukina 12 și interleukina 23 sunt semnale cheie care ridică o alertă împotriva bacteriilor și a altor microbi infecțioși. Persoanele cu deficiențe în una sau mai multe dintre aceste căi sunt susceptibili la infecții provocate de bacterii și virusuri.

Deficitul Aderența leucocitar (LAD)

LAD apare atunci cand celulele imune numite fagocite nu sunt în măsură să se mute la locul infecției. Această incapacitate de a lupta rezultată din germeni recurenti, infecțiile pun în pericol viața și vindecarea rănilor sărace.

Boala PI3 Kinază

PI3 Kinazei este cauzată de mutații genetice care cresc o importanță cale imunitara de sistem de semnalizare. Acest lucru determină o reacție în lanț de probleme, perturbarea și dezvoltarea normală, luptă împotriva infecției cu celule B și T. Persoanele cu aceasta boala au un sistem imunitar slăbit și infecții bacteriene și virale frecvente.

Deficiența de anticorpi PLCG2 asociată imunitar Dysregulation (Plaid)

Plaid și bolile sunt tulburări ale sistemului imunitar rare, cu caracteristici care se suprapun, precum și cu un răspuns alergic „urticarie la rece”, este simptomul cel mai distinct .

Imunodeficiența severă combinată (SCID)

SCID este un grup de tulburări rare, amenințătoare de viață cauzate de mutații în gene diferite implicate în dezvoltarea și funcția de combatere a infecției cu celule T și B. Sugarii cu SCID par sănătoși la naștere, dar sunt foarte predispuși la infecții severe.

Sindromul Veruci, hipogamaglobulinemie, infecții și Myelokathexis (capricii)

Persoanele cu acest sindrom au un nivel scazut de luptă împotriva infecțiilor celulelor albe din sânge, în special neutrofile. Această deficiență îi predispune la infecții frecvente și persistente a verucilor .

Sindromul Wiskott-Aldrich (WAS)

Persoanele cu probleme WAS luptă împotriva infecțiilor și a celulelor T și B, trombocite formatoare de cheag. Acest lucru poate duce la episoade prelungite de sângerare, infecții bacteriene și fungice recurente, precum si un risc crescut de cancer și boli autoimune .

Agamaglobulinemia (XLA)

XLA este cauzată de incapacitatea de a produce celule B sau imunoglobuline (anticorpi), care sunt realizate de către celulele B. Persoanele cu XLA dezvoltă infecții frecvente ale urechilor, gâtului, plămânilor și a sinusurilor.

Boala limfoproliferativă (XLP)

XLP afectează în primul rând băieți și se caracterizează printr-o vulnerabilitate de-a lungul vieții la virusul Epstein-Barr (EBV), un tip comun de herpes. Băieții cu XLP sunt sănătoși până când sunt expuși la VEB. Apoi, ei pot deveni grav bolnavi cu ganglioni limfatici umflați, un ficat și splina mărite, hepatită și limfom, un tip de cancer.

Sursa : NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.