Sindromul antifosfolipidic de la A la Z

Puține boli autoimune sunt subestimate ca sindromul antifosfolipidic (APS), dar este una dintre cele mai frecvente boli autoimune. Milioane de persoane sunt afectate.
SUMAR
Sindromul antifosfolipidic este o boală autoimună sistemică . Sistemul imunitar este direcționat greșit și atacă proteinele care transportă fosfolipide. Se ajunge la o coagulare prematură.
APS este o cauză majoră a complicațiilor cardiovasculare (cheaguri de sânge, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale).
Până la 95% din cazuri rămân nediagnosticate, afectând milioane de persoane.
APS este o cauză majoră a avortului fizic și a bolilor cardiovasculare acute.
Tratamentul standard include imunosupresor si anticoagulant pentru a minimiza riscul de complicații. Stilul de viață sănătos joacă un rol important în tratament, deoarece elimină cauzele bolii.
O BOALA AUTOIMUNA?
Sindromul antifosfolipidic este o boală autoimună. Sistemul imunitar folosește autoanticorpi pentru a ataca celulele organismului și a le deteriora.
Atunci când autoanticorpii se leagă de proteinele sau celulele proprii ale corpului, celulele imune sunt atrase și încep procesul autoimun împotriva țesutului afectat. În funcție de ce țesut este atacat și distrus, există diferite boli autoimune. În prezent, există mai mult de 150 de boli autoimune cunoscute, deși există probabil mult mai multe.
Cele mai cunoscute sunt tiroidita Hashimoto, diabetul de tip 1, scleroza multipla, poliartrita reumatoidă, lupus eritematos, eczema, psoriazisul, boala Crohn, boala celiacă, colita ulcerativa.
Ce este sindromul antifosfolipidic? 
Sindromul antifosfolipidic este o boală autoimună asimptomatică. Este una dintre bolile reumatice (colagenoza), bolile autoimune ale țesutului conjunctiv, care includ artrita reumatoidă, lupus eritematos și sindromul Sjögren. După cum se bănuiește, acesta nu vine la formarea autoanticorpilor împotriva fosfolipidelor în sine, ci împotriva proteinelor care le leagă sau le transportă.
Ce sunt fosfolipidele?
Fosfolipidele sunt molecule mici care apar în fiecare celulă a corpului. Celulele sunt înconjurate de o teacă groasă, membrane celulare. Fosfolipidele formează aceste membrane celulare și separă celula de plasma înconjurătoare. Fosfolipidele constau dintr-un cap solubil în apă (din grupa fosforului) și o coadă solubilă în grăsimi, unul sau mai mulți acizi grași. Deci fosfolipidele sunt similare cu săpunul din apă și solubile în grăsimi și astfel membrana ideală pentru celule.
Sindromul antifosfolipidic este atât de dramatic, deoarece fosfolipidele apar în tot corpul și complicațiile pot apărea oriunde. Sindrom antifosfolipidic afecteaza pana la 5% din populație – 2 la 5% dintre toți oamenii pot fi cu sindrom antifosfolipidic și anticorpii caracteristici, 80% dintre acești pacienți sunt femei.
Deși boala nu apare vizibil la toți cei afectați, cei mai mulți descoperă acest lucru. Apare în orice moment prin tromboză și cheaguri de sânge.
Sindromul antifosfolipidic (APS) este una dintre cele mai cunoscute boli autoimune comune (inclusiv Psoriazis și Hashimoto ), dar relativ necunoscută.
Asta ar trebui să se schimbe acum! Pentru că în spatele multor tromboze, accidente vasculare cerebrale și avorturi spontane este APS.
Autoanticorpii leagă proteinele care conțin fosfolipidele cascadei de coagulare. Cascada de coagulare este o cale biochimică care începe atunci când corpul este rănit și sângerarea trebuie oprită. Există o aglomerare a sângelui pentru a închide rana. Datorită legării autoanticorpilor, cu toate acestea, cheagurile de sânge în organism, numite tromboze, apar independent de răni. Autoanticorpii activează trombocitele chiar și fără o cascadă de coagulare. Asta este periculos în ceea ce privește sindromul antifosfolipidic. Teoretic, în orice moment există tromboză, cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale.
Alte denumiri ale sindromului antifosfolipidic sunt „Boala Hughes”, numită după descoperitorul bolii în 1986, „Sindromul anticorpului Cardiolipin” și „Sindromul anticorpilor antifosfolipidici”.
Definiția sindromului antifosfolipidic
Această boală autoimună este definită drept Tromboză, avort spontan și anticorpi anti-fosfolipidici. Se spune că este vorba despre cheaguri de sânge, iar majoritatea femeilor însărcinate și afectate pot ajunge și la complicații ale sarcinii.
Este o boală autoimună, deoarece se pot detecta autoanticorpi.
Ce anticorpi sunt formați?
Mai exact, în majoritatea cazurilor se formează anticorpi împotriva cardiolipinei, protrombinei (factorul II în coagularea sângelui, formată în ficat) și ß2-glicoproteină. Aceste proteine ​​se referă la cascada de coagulare, astfel încât riscul de cheaguri de sânge, tromboză și accidente vasculare cerebrale este de asemenea crescut. Se știe că APS poate apărea sub diferite forme.
Sindromul antifosfolipidic primar este, singur, independent de boala.
Sindromul antifosfolipidic secundar este întotdeauna un efect secundar al unei alte condiții, de obicei, o boală autoimună:
Astfel, următoarele boli autoimune cu probabilitatea procentuală declarată, există și apariția sindromului antifosfolipidic.
Poliartrita cronică 50%
Artrita psoriazică 30%
Artrita reumatoidă
Polimialgia reumatica 30%
Lupus Eritematos 30-40%
Sclerodermă 30%
Sindromul Behcet 30%
Sindromul antifosfolipidic apare și 8 – 14% din totalul trombozei venoase la nou-născuți.
Bolile APS diferă în funcție de gravitatea simptomelor și de cât de afectate sunt persoanele și stilul lor de viață:
Sindromul antifosfolipidic asimptomatic
Aceasta este cea mai frecventă formă în care bolnavii nu observă boala. Este vorba de cheaguri de sânge în corp, care de obicei nu sunt observate. Dar boala este acolo și există un risc. De aceea, majoritatea bolnavilor nu știu despre starea lor, iar numărul cazurilor APS nereportate este mare.
Sindromul antifosfolipid simptomatic
Anticorpii sunt detectabili,s-a ajuns deja la o tromboză sau avort. Boala este clar vizibilă. Sindromul antifosfolipidic simptomatic este un caz frecvent cu simptome evidente. Este vorba de tromboză și cheaguri de sânge, dar nu la fel de des ca în cazul APS cronic
.
Sindromul antifosfolipid cronic
Acest lucru se întâmplă după evenimente acute, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau un accident, sau există mai multe tromboze în diferite locuri ale corpului. Această afecțiune este acută letală și trebuie tratată imediat.
Simptomele sindromului antifosfolipidic
Am clarificat care este sindromul antifosfolipidic și ce se întâmplă. Există tromboze și cheaguri de sânge care se pot manifesta în diferite moduri în corp. Mai jos este o listă a simptomelor care vă pot ajuta să recunoașteți sindromul antifosfolipidic.
Tromboze : cheaguri de sânge consecutive, inexplicabile, mai ales în extremități (picioare)
Trombocitopenie (lipsa trombocitelor), principalul simptom al bolii
Avorturi spontane, repetate, intrauterine sau moartea fatului
Simptome autoimune nespecifice, cum ar fi febra frecventă, infecții recurente, bufeuri, dureri musculare, dureri articulare
Riscul de tromboză crește riscul de embolie pulmonară, infarct miocardic, accident vascular cerebral și infarct renal
Sângerare paradoxică și vânătăi echimoze
Ulcere cutanate Microinfecții în creier care pot duce la dureri de cap, migrene, epilepsie, tulburări de echilibru și ischemie
Probleme neurologice și depresie
Lipsa de concentrare și creier tulbure
Practic, toate aceste simptome se datorează lipsei fluxului de sânge sau cheagurilor de sânge. Boala se poate manifesta în moduri diferite. Unul dintre simptomele principale care poate fi observat la orice pacient este lipsa trombocitelor. Aceasta se numește trombocitopenie .
Cu cât simptomele tale sau ale unei persoane apropiate sunt mai mari, cu atât este mai mare probabilitatea ca APS să fie prezent. În acest caz, vă recomandăm să înregistrați, să notați și să observați simptomele într-un jurnal. Cu cât semnele se condensează și apar mai multe simptome, cu atât probabilitatea este mai reală. În acest caz, vă recomandăm să consultați cât mai posibil un medic pentru a clarifica un posibil diagnostic. Pentru că dacă suferiți de această boală, nu este timp de pierdut.
Diagnosticul și orientările sindromului antifosfolipidic
Ce doctor?
Cel mai bine este să vizitați un internist, reumatolog sau medic funcțional. Acești medici au de obicei cunoștințele și instrumentele necesare pentru a face un posibil diagnostic. Un medic de familie vă poate ajuta și vă va consulta.
De asemenea, puteți fi tratat de un medic ortomolecular sau mitocondrial, deoarece acești medici sunt, de asemenea, adepții tratamentul cauzelor.
Este important să vă pregătiți pentru vizita medicului:
Ai un jurnal cu simptome?
Dacă nu, aveți o imagine de ansamblu bună asupra simptomelor și cazurilor suspectate?
Simptomele persistă, problema este acută sau cronică?
Ce vrei să știi de la medic și ce îți poate spune despre boală?
Un medic are în medie doar șapte minute pentru un pacient. În aceste șapte minute, ar trebui să-i spui în detaliu și cu exactitate despre simptomele și cazurile tale suspectate.
Diagnosticul sindromului antifosfolipidic urmează un ghid și este standardizat.
Orientări privind diagnosticul Lipsa trombocitelor (trombocitopenie) este un criteriu important, dar de obicei nu este utilizat pentru diagnostic. Diagnosticul se face în principal prin anticorpi, deoarece sunt foarte specifici. În caz contrar, diagnosticul se bazează pe criteriile Comitetului de experți din 2015 etichetat în al „11 – lea Congres Internațional privind Sindromul antifosfolipidic“. Diagnosticul „sindrom antifosfolipidic” se face dacă cel puțin unul dintre acești parametri clinici și unul dintre acești parametri de laborator sunt prezenți:
Criterii clinice
• Tromboză vasculară fără detectarea inflamației pe pereții vasului. Vasculita este mai probabil să indice lupus eritematos sau alte colagenoze.
• Complicații ale sarcinii, cum ar fi:
Moartea fetală intrauterină în a zecea săptămână de sarcină sau mai târziu prematură înainte de a 34-a săptămână de sarcină prin eclampsie (crampe de sarcină) sau insuficiență placentară
Cel puțin trei avorturi spontane 
Sindromul antifosfolipidic este o cauză frecventă de avort sau naștere prematură. Pentru că atunci corpul formează anticorpi și cheaguri de sânge împotriva fătului sau a cordonului ombilical. Cu consecințe mortale pentru copilul nenăscut.
Criterii de laborator
Creșterea nivelului de anticorpi cardiolipină cu anticorpi IgG sau IgM. Măsurat de două ori la intervale de 12 săptămâni cu un titru similar. Metoda de măsurare trebuie efectuată printr-un test ELISA standardizat pentru anticorpi cardiolipin dependenți de ß2-glicoproteină I. Creșterea anticorpului ß2-glicoproteinei-I, test ELISA. Detectarea anticoagulantului lupus în conformitate cu orientările Societății Internaționale de Tromboză și Hematoză. Ce este anticoagulantul lupus, va fi explicat în curând. Dacă se suspectează sindromul antifosfolipid, trebuie efectuate toate testele. Diagnosticul se face când cel puțin un parametru clinic și un parametru de laborator apar simultan.
Detectarea anticoagulantului lupus determină o întârziere a timpului de coagulare, care este specific și pentru sindromul antifosfolipidic.
Pentru această dovadă, există și testul PTT (timp de coagulare a caolinului), care poate detecta și o coagulare modificată. Acest test de coagulare este un criteriu important în diagnostic
Pacienții cu anticorpi negativi
Rar, există cazuri de sindrom antifosfolipidic în care testul de laborator nu poate detecta anticorpi împotriva ß2-glicoproteinei sau proteinelor cardiolipinei. Acești pacienți sunt denumiți drept anticorp negativ. Dacă sunteți încă afectat de sindromul antifosfolipid, se pot detecta anticorpi pentru următoarele proteine ​​sau fosfolipide:
– protrombinei
– fosfatidilserina
– fosfatidilcolina
– fosfatidic
– fosfatidiletanolamină
Ce este Anticoagulantul Lupus?
Ce înseamnă Cardiolipin?
Sindromul antifosfolipidic este un diagnostic serios. Cu toate acestea, există numeroase modalități prin care îti poti îmbunătăți sănătatea pe termen lung. Am dori să le prezentăm aici.
De ce acest lucru este important, vă explicăm acum. Dacă nu se face nimic, acesta devine rapid periculos pentru organism:
• Sindromul antifosfolipidic se corelează la persoanele în vârstă cu dizabilități fizice și demență .
• Boala renală este, de asemenea, mai frecventă.
• Într-un studiu din 2013, 1.600 de persoane afectate de sindromul antifosfolipidic, 40% dintre cei afectați aveau tromboze , 20% aveau accidente vasculare cerebrale și 11% aveau ischemie. Rata de deces în peste zece ani este de 10%. Aceasta înseamnă că 10% dintre toți cei afectați mor în decurs de zece ani din diferite sechele, în mare parte accident vascular cerebral, atac de cord și cheaguri de sânge. Cu cât terapia și nutriția sunt mai rele, cu atât perspectivele sunt mai grave. Astfel, sindromul antifosfolipidic este una dintre bolile autoimune cu cea mai mare rată de mortalitate. Anticorpii împotriva fosfatidilserinei sunt detectabili în 60% din toate accidentele vasculare cerebrale, iar anticorpii împotriva ß2-glicoproteinei 17 în 20% . De aceea este atât de important pentru tine să începi terapia și să îți schimbi dieta în timp util. Simptomele trebuie suprimate, cauzele eliminate. Atunci ai perspective bune.
Femeile cu potențial fertil cu APS își pot îmbunătăți în mod semnificativ șansa daca iau in considerare  aceste sfaturi.
În cele ce urmează, vom discuta despre terapie și ce puteți face pe partea medicală împotriva sindromului antifosfolipid.
Tratamentul sindromului antifosfolipidic
Formele terapiei sunt foarte dependente de forma bolii.
Terapia APS asimptomatică
Îngrijorările sunt greu limitate în viața de zi cu zi. În ele, profilaxia trombozei este de obicei efectuată, sub formă de aspirină sau hidroxicloroquina, care este utilizată și în alte boli reumatice, cum ar fi lupus eritematos și artrita reumatoidă.
După prima tromboză (dacă se întâmplă acest lucru), medicamentul devine mai puternic, apoi Marcumar și Phenprocoumon sunt utilizate. Femeilor însărcinate li se administrează de obicei aspirină cu doză mică sau heparină, iar după tromboza inițială, această abordare trebuie să fie mai individualizată.
Terapia APS cronică
Multe cheaguri mici de sânge sunt detectabile în organism, în special în vasele mici de sânge. APS cronic apare de obicei după naștere sau intervenție chirurgicală. Multiple tromboze, embolii pulmonare și insuficiență renală amenință. Aici trebuie să fii ajutat imediat cu anticoagulante puternice: aspirină cu doză mare, marcumar, heparină și warfarină .
Terapia APS simptomatică
Aici a apărut deja o tromboză (sau mai multe), pot exista probleme la nivelul rinichilor și circulației cerebrale. Se iau inhibitori ai coagulării de-a lungul vieții, cum ar fi heparina și warfarina. Dacă numărul de anticorpi din sânge este prea mare, plasmafereza este posibilă. Într-o plasmafereză, sângele este filtrat similar cu dializa și anticorpii sunt atrași din sânge. În plus, medicamentele citotoxice precum micofenolatul mofetil sunt utilizate pentru a inhiba creșterea celulelor imune responsabile de producerea de autoanticorpi.
Rareori, cu simptome puternice, se utilizează metotrexat sau sirolimus (inhibitor mTOR). Studiile clinice ale rituximab, un anticorp utilizat în artrita reumatoidă, sunt în continuă cercetare și foarte promițătoare. În caz de deficiență severă de trombocite (trombocitopenie), sunt prescrise glucocorticoizi cum ar fi cortizonul și dexametazona, de asemenea azatioprina .
Terapia medicală convențională
Este important ca terapia să fie făcută în funcție de simptome. În plus, ar trebui să știți că terapia medicală convențională doar suprimă simptomele – coagularea sângelui și producerea de autoanticorpi.
Această terapie este vitală și îți oferă timp prețios. Terapia medicală convențională este absolut necesară, pentru ca această lupta să poată fi câștigată. Cu toate acestea, nu ar trebui să dureze toată viața, deoarece nu tratează cauzele și, prin urmare, nu poate contribui la o cură.
În plus, efectele secundare ale medicamentelor menționate sunt puternice. „Fără efect secundar”, se spune în medicină. În timp ce medicina tradițională suprima simptomele și te face să te simți mai bine, ar trebui să abordezi imediat cauzele. Cauzele din spatele bolii sunt mai profunde decât simptomele.
Suprimarea simptomelor vă permite să eliminați cauzele și să schimbați ceva in situația dvs. Ar trebui să folosiți cu siguranță această oportunitate. Este recomandabil să consultați medici/ terapeuți care folosesc metode si medicamente integrativ/funcționale si care abordează cauzele unei boli.
Pentru acest lucru, medicii naturisti, naturopatii, medicii ortomoleculari, mitocondriali si functionali sunt potriviti pentru acest lucru, precum si medicii de medicina scolara holistica. Se pune întrebarea despre cum se dezvoltă sindromul antifosfolipid și cum se formează autoanticorpi în număr mare.
Cum se dezvoltă sindromul antifosfolipid?
Următorul lucru este despre modul în care sindromul antifosfolipidic se poate exprima și cum puteți afla dacă dvs. sau cineva apropiat ar putea fi afectat. Să începem cu, cauzele din spatele sindromului antifosfolipidic. Cauzele unei boli autoimune sunt adesea diverse și nu este întotdeauna ușor de aflat ce anume face ca aceasta să apară.
Cauza Sindromului antifosfolipidic
Există factori care sunt cunoscuți ca fiind cauza bolilor autoimune. Corpul leagă autoanticorpii de structurile proprii ale corpului, în acest caz proteine ​​cu fosfolipide. Iată, totuși, că nu există țesut, dar sângele este afectat. Sau proteine ​​de coagulare din sânge care transportă fosfolipide. Și se pare că din două motive diferite, acești autoanticorpi sunt din ce în ce mai formați. Este posibil ca anticorpii să fie formați ca reacție naturală la infecțiile cu anumite bacterii și viruși. Aceasta poate fi recunoscută de anticorpii cardiolipinici produși după infecție. Acești autoanticorpi din sindromul antifosfolipid ar putea fi așadar o reacție de protecție pentru a elimina infecțiile. Cu toate acestea, acest mecanism de protecție este aici în afara drumului și activat permanent
. Cealaltă cauză este că vine în organism de la stresul oxidativ masiv- deci de la radicalii liberi, inflamația o lipsă de antioxidanți. Stresul oxidativ provoacă oxidarea fosfolipidelor și a colesterolului LDL în organism. În plus, vine vorba de deteriorarea proteinelor. Când aceste fosfolipide deteriorate se leagă de proteinele de legare, cum ar fi ß2-glicoproteină sau proteina cardiolipină, sistemul imunitar nu mai recunoaște aceste complexe ca fiind endogene. Deoarece au fost schimbate de stresul oxidativ. Prin urmare, sistemul imunitar formează autoanticorpi. Cauza din spatele acestui proces este stresul oxidativ, adică inflamația. Studiile se îndreaptă tot mai mult în această direcție. În spatele acestor două cauze centrale se află declanșatorii. În cele ce urmează, am dori să introducem acești declanșatori, astfel încât să puteți decide pentru dvs. care ar putea fi cauza bolii autoimune.
Genetica
Majoritatea bolilor autoimune au o predispoziție genetică. Așa se întâmplă și cu sindromul antifosfolipid, nu se știe, prea multe, nu există studii disponibile. Conform experienței, genetica joacă un rol minor în bolile autoimune. Pentru majoritatea bolilor autoimune reprezintă aproximativ 25% genetica care contribuie la apariția bolilor
Infectiile
Un mecanism numit „mimicitate moleculară” după infecții bacteriene sau virale duce tot mai mult la apariția bolilor autoimune. Acest lucru se datorează faptului că structurile proteice de la agenții patogeni se pot asemăna cu cele ale proteinelor proprii ale organismului. Apoi sistemul imunitar formează anticorpi care se leagă de agenții patogeni, dar și  de structurile proprii ale organismului. Sindromul antifosfolipidic a fost legat de infecțiile cauzate de gripa Haemophilus, vaccinarea împotriva tetanosului, EBV , CMV, HIV, Gonoree, Sifilis, Oreion și boala Lyme .
Mitocondrială
Deteriorarea mitocondriilor pare a fi în spatele sindromului antifosfolipidic. Mitocondriile sunt micile centrale electrice din fiecare celulă a corpului (cu excepția globulelor roșii). Dacă mitocondriile afectează, acestea pot declanșa sinuciderea celulei (apoptoză). Colagenoza pare să conducă la o creștere a decesului mitocondrial. Mitocondriile fac acest lucru atunci când fie suferă prea mult de stres oxidativ, fie lipsesc anumiți nutrienți. Dar puteți face ceva pentru mitocondriopatie.
Stresul oxidativ
Desigur, stresul oxidativ contribuie la mitocondriopatii. Deși stresul oxidativ poate fi independent, fără a împovăra mitocondriile, astfel încât acestea să declanșeze sinuciderea celulară. Cu toate acestea, din cauza alimentației nesănătoase, a stilului de viață, a stresului și a intestinului permeabil (urmează), există o creștere a stresului oxidativ în organism, care poate declanșa APS .
Intestin permeabil
Sindromul de intestin permeabil este una dintre cauzele centrale ale bolilor autoimune. Intestinul are o suprafață gigantică de aproximativ 180 m², dar are doar câteva mii de milimetri grosime. Un singur strat de celule separă interiorul intestinului si impiedica toxinele și agenții patogeni sa ajunga in  interiorul corpului. Dacă există găuri în acest strat, din mai multe motive și nu poate fi fixat suficient de repede, agenții patogeni, toxinele și proteinele nedigerate intră în organism unde distrug. În diferite moduri Leaky Gut duce la boli autoimune. Dar și împotriva Leaky Gut se poate face ceva.
Stres
Stresul este, de asemenea, major în bolile autoimune. Stresul mental își face loc în organism, se manifestă în boli fizice și favorizează, de asemenea, bolile autoimune.
Deficit de nutrienți
Dacă anumiți nutrienți lipsesc din organism, intestin sau din sistemul imunitar, apar dezechilibre care pot dezvolta boli autoimune. Mai ales substanțele nutritive de care au nevoie celulele imune în timpul atacului. Dacă acești nutrienți lipsesc și se dezvoltă celule imune imature sau neregulate, probabilitatea formării anticorpilor crește.
Cele mai multe boli autoimune comune  se dezvoltă datorită deficiențelor substanțelor nutritive ca Cisteina, vitamina D si vitamina E. ( https://www.abundenta.org/product-page/ulei-deka-d3ek2a )
Recomandările privind nutriția, terapia cu nutrienți și stilul de viață sunt, de asemenea, îndreptate împotriva deficiențelor de nutrienți.
Cauzele de mai sus se află în spatele multor boli autoimune și se referă la sindromul antifosfolipidic. Nu există tratament fără înlăturarea cauzelor, care este esențial pentru bolile autoimune. Acum să vorbim despre factorii de risc care nu pot declanșa APS, dar pot înrăutăți.
Factorii de risc ai sindromului antifosfolipidic
 Acești factori de risc  pot agrava sindromul. Toate au un efect protrombic, crescând astfel se formează cheaguri de sânge. Si asta trebuie prevenit. Medicamente precum aspirina pot ajuta la evitarea acestor factori de risc.
Factori de risc sunt:
– fumat
– deshidratare
– lipsa de mișcare
– excesul de greutate
– contraceptivele (pastila)
– sporturi de contact greu precum arte marțiale sau fotbal american
( Când luați heparină și warfarină: Evitați alimentele bogate în vitamina K2, cum ar fi kale și brânză)
– alcool
– acid arahidonic (carne roșie) și acizi grași omega-6 vegetali din ulei comestibil industrial (ulei de floarea-soarelui, ulei de rapiță, uleiuri de nuci, a se vedea alimentele permise AIP)
Este important să se acorde atenție și eliminării acestor factori de risc. Dacă factorii de risc persistă, riscați mai multe simptome și mai multe doze de medicamente. Șansa de recuperare crește semnificativ, chiar dacă factorii de risc sunt eliminați. Dacă reușești să eviți acești factori de risc, cresc șansele de a-ți îmbunătăți durabil sănătatea. O contribuție valoroasă la sindromul antifosfolipidic: o dietă sănătoasă.
Sindromul antifosfolipidic – Dieta și stilul de viață
O bază importantă a sănătății noastre, care a fost foarte subestimată în societatea noastră occidentală, este nutriția. S-a demonstrat că dietele speciale reduc simptomele bolii autoimune la o remisie completă. Aceste diete includ protocolul autoimun și dieta Paleo. Nu vorbim de vindecare în bolile autoimune, ci de Remisie. Vindecarea este un termen dificil care apare rar în bolile autoimune. La urma urmei, vindecarea înseamnă că țesutul deteriorat poate fi refăcut la 100%. Bolile autoimune pot provoca leziuni ireversibile țesuturilor. Libertatea completă de simptome este un obiectiv mai realist decât vindecarea completă. Aveți cea mai mare șansă de remisie cu combinația de naturopatie (dietă și stil de viață) și medicină convențională (terapie). O formă nutritivă care oferă o îmbunătățire extraordinară, în special pentru persoanele cu APS. Una care abordează multe cauze ale bolii în același timp și completează optim terapia.   
Această dietă este Protocolul autoimun Paleo. Ce este?
Protocolul autoimun Paleo pentru bolnavii de APS.
Dieta Paleo este o forma de dieta care imita regimul alimentar al strămoșilor noștri din Epoca de piatră. De ce? Deoarece dieta Paleo elimină automat alimentele nesănătoase și alergenii – alimente care provoacă inflamații în organism, irită sistemul imunitar, declanșează deficiențe de nutrienți și multe altele. În schimb, accentul este pus pe alimentele bogate în nutrienți și neprocesate. Cele care au existat în epoca de piatră (orice poate fi vânat, adunat și cules). Accentul se pune pe fructe, legume, carne, pește, ouă, nuci, semințe, ierburi, condimente, ceai. Evităm alimentele nesănătoase și sărace în nutrienți care au intrat recent în dieta noastră (și care constituie cea mai mare parte a dietei în stilul de viață nesănătos de azi). Trebuie evitate: cereale, zahăr, aditivi chimici, uleiuri comestibile industriale, alcool, produse lactate, fast-food.
Paleo se concentrează și asupra stilului de viață: Somn sănătos , petrecerea timpului cu prietenii și familia, ascultând muzică, jucându-ne în aer curat, mult soare, toate acestea împreună. Să revenim la asta.
Protocolul autoimun este o adaptare specială a dietei Paleo pentru pacienții autoimuni. Spre deosebire de dieta Paleo normală, aici se acordă o atenție specială evitării alergenilor și potențialilor iritanți, care provoacă inflamații suplimentare la pacienții autoimuni. Prin urmare, Protocolul autoimun este o formă nutrițională care își propune să elimine inflamațiile de orice fel din organism și care să ofere în continuare nutrienți maximi. Mai exact, sunt evitate nuci și semințe, cafea, cacao, condimente pe bază de semințe și ouă. Deși ouăle sunt foarte hrănitoare, tot mai multe persoane sunt alergice la ouă. Deoarece reacțiile alergice și inflamația joacă un rol important în bolile autoimune și trebuie reduse cu orice preț, ouăle trebuie de asemenea evitate.
Protocolul autoimun Paleo s-a dovedit foarte eficient la persoanele cu APS și garanteaza o creștere semnificativă a sănătății și a calității vieții pentru mulți suferinzi. De ce? Deoarece nu numai că ajută la suprimarea simptomelor, dar abordează și cauzele bolii.
Ce alimente sunt permise nelimitat în Protocolul autoimun Paleo pentru persoanele care suferă de APS?
– supa de pui
– carnea de pasăre 
– fructe de mare și alge
– capturi sălbatice, de preferință pești de mare grași (fără ton, pește-spadă)
– legume colorate și versatile (legume cu frunze și salate, tuberculi, rădăcini, ceapă)
– ciuperci comestibile
– legume acide fermentate Lactic ca varza murată, Kimchi, castraveti murati
– leiuri presate la rece, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, uleiul de măsline și uleiul de in
– seminte de in și semințele de chia (nu sunt permise în protocolul autoimun)
– Fructe de pădure de toate formele și culorile
– roșiile trecute (nu sunt permise în protocolul autoimun, după Reintroducere antioxidanți sunt importanți pentru persoanele care suferă de APS)
– Ierburi și ceai din plante: gheara diavolului, olceni, ulei CBD (5% sau 10%), urzică, coriandru, mentă, mușețel ceai verde
– alimente probiotice : kombucha , legume fermentate, kefir cu apă, chutneys
– Ghimbir, usturoi
– miere, sirop de arțar moderat
Vei vedea imediat ce este în centrul acestei diete: fructe, legume, pește, probiotice și ierburi. Mai mulți nutrienți care funcționează! Un supermarket bine aprovizionat, cu un blat mare de fructe și legume și blat de pește este cea mai bună bază pentru acest lucru. Se recomandă evitarea alimentelor puternic procesate, bogate în zahăr, aditivi și grăsimi proinflamatorii.
Ce alimente trebuie evitate la APS?
– zahăr
– cereale și pseudo-cereale
– alcool
– carne roșie și untură
– produse chimice și aditivi, alimente procesate
– soia
– fast food, prăjeli 
– uleiuri vegetale industriale (ulei de rapiță, ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei de porumb și altele)
-produse lactate
– ouă
– leguminoase
– Cafea (numai în cantități mici, dacă este tolerată)
cacao
– îndulcitorii
– Solanaceae (ardei, chili, vinete, cartofi)
– condimente făcute din semințe (cum ar fi cardamom, anason, fenicul, chimen) nuci
– semințe și uleiuri derivate din ele precum semințele de cânepă, semințele de dovleac, semințele de mac, semințele de susan, semințele de floarea soarelui (excepție: semințele de in și semințele de chia)
Înțelegem că această dietă înseamnă o schimbare mare pentru dvs. Dar nu v-am recomanda-o dacă nu ar fi atât de promițătoare pentru bolnavii autoimuni, în special pentru persoanele care suferă de APS. Nutriția și terapia cu nutrienți abordează cauzele bolii și reprezintă suportul ideal pentru terapia medicală convențională. Ar trebui să urmăriți cât mai multe modalități posibile pentru a vă combate boala. Atunci șansa de recuperare este mult mai mare.
Terapia nutritivă în sindromul antifosfolipid
De asemenea, următorii nutrienți ajuta la hrănirea și reducerea în continuare a inflamației. Cantitățile se bazează pe cantitatea zilnică recomandată. Acești nutrienți vă sprijină sistemul de detoxifiere (ficat și intestin), contribuind la reducerea suplimentară a inflamației și la prevenirea cheagurilor de sânge:
– Glucrat D de calciu (doza uzuală zilnică de 500 mg)
– Vitamina D3 (vezi aici: https: //www.abundenta.org/product-page/ulei-vit-d3k2-forte )
– Pește zilnic, altfel un preparat omega-3 bun (conform studiilor, 3g de acizi grași omega-3 puri zilnic)
– Policosanol (doza uzuală zilnică 20 mg)
– Coenzima Q10 – doza uzuală zilnică 200 mg 15,34
– N-acetil-cisteină (doza uzuală zilnică de 2-3 g pe zi)
– Vitamina C (efect antiinflamator puternic la 2-3 g pe zi) Când luați / întrerupeți contraceptivele: DIM (doza uzuală zilnică de 100 mg) și sulforafan (doza zilnică uzuală 30 mg)
Un supliment foarte bun pentru tratamentul sindromului antifosfolipidic:
  • Un stil de viață natural, redus la stres
• Factorii stilului de viață care vă pot susține recuperarea
• Șosete de compresie pentru a crește circulația sângelui
• Zilnic atingeti  solul, astfel încât să se facă contactul cu picioarele goale cu suprafața. O plimbare zilnică desculț pe o pajiște sau în pădure sau într-un râu natural. Prin contactul cu Pământul, corpul tău absoarbe electroni liberi de pe suprafața Pământului – această simplă intervenție poate reduce semnificativ inflamația.
• Saună infraroșu: radiațiile IR pătrund mai adânc în corp decât sauna obișnuită. Inflamatiile sunt reduse, productia de energie din fiecare celula individuala este stimulata si puterea de detoxifiere a organismului este sustinuta.
• Stați zilnic la soare pentru a crește circulația sângelui și pentru a ameliora inflamațiile.
• Reducerea stresului : reduce stresul în viața de zi cu zi, pe cât posibil
• Somn sănătos: bolnavii autoimuni sunt de obicei prea stresați și dorm rău și prea puțin. Prin urmare, acordați o atenție deosebită somnului sonor. 
• Pierderea în greutate în obezitate : Obezitatea este de asemenea o cauza majora a inflamatiei in organism, care poate fi relativ ușor contracarată prin pierderea în greutate. Cu un stil de viață mai sănătos și o dietă sănătoasă, pierderea în greutate vine de obicei automat.
• Cosmetice naturale: Majoritatea produselor cosmetice ieftine și de calitate scăzută conțin aditivi chimici și substanțe care acționează ca estrogenii (hormonii sexuali feminini) din organism.
 • Dezechilibrul hormonilor sexuali este, de asemenea, o cauză majoră a bolilor autoimune. Prin urmare, vă recomandăm să recurgeți la produse cosmetice de calitate superioară sau să treceți complet la produse cosmetice naturale.
• Evitarea plasticului: plasticul este, de asemenea, o problemă de anvergură, deoarece plasticul conține multe substanțe asemănătoare hormonilor care se acumulează în organism. Prin urmare, este recomandat să evitați consumul în sticle de plastic și alimente ambalate în plastic. Dacă este inevitabil și ar trebui să fie produse proaspete ambalate în plastic, atunci spălați aceste alimente suficient.
Acești factori de viață vor completa în mod optim nutriția și terapia cu nutrienți. Încă o dată: pe termen mai lung, administrarea de medicamente nu vă va îmbunătăți situația. O îmbunătățire durabilă va fi posibilă dacă eliminați cauzele, vă schimbați dieta, oferiți nutrienți adecvați și vă faceți viața de zi cu zi mai naturală și sănătoasă. Atunci vă puteți aștepta la cea mai bună regenerare posibilă. Abia atunci riscul de tromboză va fi redus în mod durabil. După listele, explicațiile și sugestiile anterioare, am dori să încheiem oferindu-vă o recomandare pentru o procedură împotriva bolii dumneavoastră.
Recomandările noastre pentru implementarea imediată  Ați primit multe explicații și sugestii, această abundență poate fi confuză. Prin urmare, am dori să încheiem oferindu-vă o abordare practică pas cu pas a sindromului antifosfolipid, cu care puteți deveni activ.
Punctul de plecare este diagnosticul sindromului antifosfoipid:
• Luați medicamentele prescrise de medic, întrebați despre reacțiile adverse și ce puteți face în acest sens. Dacă medicamentele vă cauzează probleme de sănătate, vă rugăm să vă informați despre opțiunile alternative de terapie. 
• Întreruperea medicației fără supraveghere medicală în APS poate fi problematică. Un obiectiv recomandat pe termen lung este reducerea dozelor de medicamente pentru a reduce la minimum efectele secundare și deteriorarea pe termen lung.
• Găsește  medici lângă tine, medici funcționali, reumatologi, medici alternativi sau medici holisti cu experiență în diabetul de tip 1. Întrebați-vă medicul actual (acasă) sau utilizați funcția de căutare Google: de exemplu „ Medicină funcțională ”.
Recomandările altor părți interesate, cum ar fi grupurile de ajutor, pot fi foarte utile . Vă rugăm să utilizați Grupul nostru pentru a face schimb cu alte părți interesate în acest sens. Asigurați-vă că terapeutul combină metodele de medicină convențională cu metodele de cauză, nutriție, stil de viață și terapie nutritivă descrise în acest articol. Căutarea unui terapeut adecvat poate fi obositoare, dar merită! Luați în considerare o modificare a dietei. Dacă găsiți vreun aliment la care sunteți alergic, ar trebui să îl evitați timp de cel puțin 30 de zile și să vedeți dacă starea dvs. de bine se îmbunătățește. O schimbare nutrițională trebuie încercată în mod constant timp de cel puțin 30 de zile înainte de a ajunge la o concluzie satisfăcătoare. Încercați să urmați sfatul stilului de viață sănătos pentru a vă face viața progresiv mai sănătoasă. Investigați obiceiurile de zi cu zi și cauzele care ar fi putut favoriza boala.
Faceți o analiză de nutrienți efectuată de un terapeut experimentat și completați deficiențele de nutrienți existente.
Luați în considerare un test al metalelor grele cu un terapeut pregătit.
În caz de stres ridicat, se poate recomanda detoxifierea sub îndrumare terapeutică.
Documentați-vă starea cu o intrare zilnică într-un jurnal. Monitorizați efectele anumitor moduri de viață și factori nutriționali asupra bolii dvs. și cunoașteți-vă mai bine corpul și boala.
Obțineți controale medicale periodice. De exemplu, măsurile enumerate aici pot reduce nevoia de medicamente. O ajustare a dozei va fi apoi necesară.
Concluzie – sindromul antifosfolipidic este unul dintre cele mai frecvente și o boală autoimună semnificativ subestimată. Sindromul antifosfolipidic determină formarea de anticorpi la proteine ​​care transportă fosfolipide. În special anticorpii împotriva proteinei ß2-glicoproteinei și cardiolipinei sunt cel mai frecvent observate. Legarea anticorpilor la aceste proteine ​​duce la activarea prematură a cascadei de coagulare și activarea trombocitelor, ceea ce stimulează formarea necontrolată a cheagurilor de sânge în organism. Prin urmare, persoanele care suferă de sindromul antifosfolipidic au un risc crescut de formare de cheaguri de sânge, tromboză, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
În spatele multor boli cardiovasculare se află, de fapt, sindromul antifosfolipid. Întrucât este greu de observat, numărul cazurilor neraportate este probabil foarte mare, iar majoritatea milioanelor de suferinzi nu știu nimic despre starea lor. În funcție de simptome și de severitatea bolii, anticoagulantele sunt folosite pentru a suprima cheagurile de sânge.
Cu toate acestea, pe termen lung, cei afectați vor fi ajutați numai dacă, pe lângă terapia medicală tradițională, vor folosi și nutriția potrivită, terapia cu nutrienți, stilul de viață sănătos și remedii naturale. Fuziunea naturopatiei și a medicinei convenționale este absolut necesară pentru a oferi celor afectați cele mai bune perspective posibile și opțiuni de tratament pe termen lung. Protocolul autoimun Paleo joacă un rol central în tratament.
În plus, nutrienți și anumite alimente care susțin lupta împotriva inflamației și abordează cauzele bolii.
Așteptăm cu nerăbdare comentariul tău!
Booklist: Mickey Trescott: „Autoimun Paleo Cookbook: Protocolul de succes in alergii , Hashimoto, boala celiacă și alte boli cronice.” Unimedica, Narayana Verlag; Ediție: 1 (14 octombrie 2016) Sarah Ballantyne: „Terapia Paleo: opriți bolile autoimune cu o alimentație adecvată și veți fi din nou, bine” . Riva (16 decembrie) 
Sursa https://antiphospholipid-syndrom/
Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.