Sănătate mintală sau Graves?

Aspecte emoționale ale hipertiroidismului

Relația dintre psihiatrie și disfuncția tiroidiană a atras o atenție deosebită din următoarele motive:

1-Tulburările tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul, pot fi însoțite de anomalii mintale eminente.

2-Hormonii tiroidieni au fost utilizați în tratamentul anumitor afecțiuni psihiatrice.

3-Unele medicamente utilizate pentru tratamentul bolilor psihice pot afecta glanda tiroidă.

După cum știți deja, există plângeri frecvente a pacienților bolnavi cu Graves, a prietenilor și familiei acestora despre labilitatea emoțională, schimbările frecvente ale dispoziției și simptomele isterice fără motive întemeiate. Perioadele de depresie pot fi alternante cu simptome asemănătoare maniei. Unii dintre pacienți pot prezenta simptome de atac de panică. Situația este chiar agravată de faptul că acești pacienți dorm prea puțin sau deloc și au palpitații repetate pe tot parcursul zilei, care pot contribui în plus la starea lor emoțională. Deprivarea somnului este unul dintre simptomele cele mai debilitante, deoarece vă poate schimba percepția asupra întregii lumi și vă poate agrava celelalte simptome.

Persoanele cu tiroidă hiperactivă pot prezenta anxietate și tensiune, labilitate emoțională, nerăbdare și iritabilitate, hiperactivitate distractivă, sensibilitate exagerată la zgomot, depresie fluctuantă cu tristețe și probleme cu somnul și apetitul. Toate tulburările legate de, sau ca urmare a hipertiroidismului sau a bolii Graves pot fi clasificate ca tulburări mintale datorită unei stări medicale generale. În conformitate cu ediția anterioară a DSM IV (American Psychiatric Association Classification Book), o tulburare mentală datorită unei stări medicale generale este caracterizată prin prezența simptomelor mentale care sunt considerate a fi consecința psihologică directă a stării generale de sănătate – caz, boala Graves sau hipertiroidismul.

Există câteva tulburări adesea asociate cu boala lui Graves:

1. Așa-numitele tulburări de dispoziție și mai ales tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară constă din două episoade principale:

         A) Episodul depresiv (stare depresivă în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, senzație de tristețe și goliciune, starea de spirit iritabilă, scăderea interesului sau a plăcerii în aproape toate activitățile, scăderea semnificativă a greutății atunci când nu există dietă), insomnie aproape în fiecare zi etc.

           B) Episod maniacal: O perioadă distinctă de anomalie și starea de spirit persistentă, expansivă sau iritabilă, care durează cel puțin o săptămână. În timpul perioadei de perturbare a dispoziției, au persistat trei sau mai multe dintre următoarele simptome: stima de sine sau grandiozitatea, nevoia scăzută de somn, mai vorbăreț decât de obicei sau cu presiune de a vorbi etc.

2. Tulburările de anxietate sunt celălalt grup de tulburări adesea asociate cu boala Graves. Atacul de panică este adesea confundat cu palpitațiile, ritmul cardiac accelerat, dificultatea de respirație, etc. Panic Attack nu este o tulburare codificată, dar pentru a fi clasificat ca un atac de panică, ar trebui să existe o frică sau un disconfort intens.

3. Tulburarea de personalitate histrionică. Această tulburare de personalitate ar putea fi descrisă ca un model general de exces emoțional și de atenție excesivă, indicat de următoarele: este incomod în situațiile în care el sau ea nu este centrul atenției, comportamentului sexual inadecvat seducător sau provocator, schimbarea rapidă a expresiei emoțiilor , sau utilizează aspectul fizic pentru a atrage atenția asupra propriei persoane. Cele mai multe dintre simptomele menționate mai sus ar putea fi prezente atunci când cineva este diagnosticat cu boala Graves. De fapt, de cele mai multe ori simptomele mentale, în sine, pot fi dezvoltate împreună cu boala, sau pot exista separat fără o legătură evidentă.

Mai multe tulburări psihice grave care au însoțit „criza tiroidiană”, cum ar fi episoadele psihotice acute, delirul și febra, sunt rareori văzute în zilele noastre ca urmare a îmbunătățirii detectării bolii și a disponibilității unui tratament eficient. Când vine vorba de sănătatea mintală a bolii Graves, cred că toate organele și sistemele din corpul nostru sunt legate. În consecință, atunci când se tratează o boală, orice medic trebuie să aibă în vedere și simptomele psihice. În toate cazurile, dacă vreunul din aceste simptome este prezent din orice motiv, vă recomand să consultați un psihoterapeut sau un psiholog pentru a putea lucra și pe simptomele dvs. psihologice. Dacă acestea sunt rezultatul stării dvs. medicale și boala a fost tratată în mod corespunzător, aceste simptome pot mult mai probabil să dispară și ele.  Dacă aveți nevoie de o consiliere on-line convenabil și accesibil, vă rugăm să verificați Betterhelp.com.

Sursa: http://gravesdiseasecure.com/

Traducerea: Echipa Tiroida România 🇹🇩

Tags:

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.