Slab sau Puternic ? Sistemul Imunitar în Boala Autoimună

Sistemul Imunitar este mai puternic sau mai Slab? Aceasta este întrebarea în Boala Autoimună.

Sistemul imunitar uman conține mecanisme complexe și puternice, capabile să ne mențină sănătoși în cele mai multe cazuri, atacând simultan o multitudine de agenți patogeni activi și potențiali. În cazuri rare, așa cum se observă în cazul bolii autoimune și al altor afecțiuni, acest sistem funcționează defectuos, producând diverse tulburări în aceste mecanisme imunologice. Aici discutăm despre posibilitățile bolii autoimune care afectează funcția imună normală a organismului, împiedicând-l să-și facă treaba eficient.

Dacă am o boală autoimună (sau mai multe acțiuni), sistemul meu imunitar poate ataca o boală externă?

De exemplu, există probabilitatea să prind o infecție și/sau să am probleme cu lupta împotriva virușilor sau a bacteriilor, deoarece sistemul meu imunitar este atât de ocupat, atacandu-se ? Sistemul nostru imunitar este un instrument  puternic și complex și ne ajutata să navigăm în siguranță într-o lume plină de virus, bacterii, fungi și alte specimene. Din păcate, uneori, acest aliat formidabil se consacră parțial unor scopuri mai nefaste, atacă țesuturile proprii ale organismului și duce la condițiile autoimune. Din fericire, sistemul imunitar este atât de robust și puternic chiar si in boala autoimună care ii limitează capacitatea de a-și îndeplini sarcinile normale, incat,marea majoritate a pacienților pot lupta infecțiilor, în ciuda faptului că procesul autoimun perturbat apare simultan.

Desigur, există excepții, dar, cu excepțiile unor scenarii foarte speciale, nu ar trebui să existe o problemă privind interacțiunea proceselor imune normale și disfuncționale. În caz contrar, sistemul imunitar supraîncărcat poate face într-adevăr răspunsurile imunitare normale mai puternice, mai ales dacă anumiți anticorpi manifestă reacții încrucișate între agenții patogeni reali și percepuți externi și interni. Totuși, aceasta este doar o presupunere și nu un fapt material. În plus, sa spus că proteinele împotriva infecțiilor ar fi implicate în dezvoltarea bolilor autoimune, sugerând că, deși nu influențează în mod normal procesul de modificare a capacităților organismului de a lupta împotriva infecțiilor, boala autoimună poate fi parțial rezultatul unor astfel de declanșatoare infecțioase, conform unui studiu al Universității Michigan și studiului lui Johns Hopkins . Alternativ, alții cred în ipoteza de igienă , care sugerează că, creșterea incidenței autoimunității în întreaga lume poate fi rezultatul faptului că, de fapt, ești „prea curat”, ca să spun așa. Aceasta noțiune afirmă că lipsa noastră de apropiere cu patogenii  strămoșilor noștri au transformat, posibil, sistemul imunitar să privească in interior, în virtutea faptului că nu mai trebuie să luptăm cu mai mulți invadatori din afară. În mod evident, înțelegerea noastră privind condițiile autoimune și cauzele sunt încă într-o etapă foarte rudimentară.

Trebuie remarcat faptul că există o diferență majoră între autoimunitate și imunodeficiență, care, în ciuda mecanismelor complet diferite, sunt adesea confundate de membrii publicului. Spre deosebire de boala autoimună, o persoană cu imunodeficiență (cunoscută și sub numele de imunocompromis) are unul sau mai multe defecte care fac corpul incapabil să-și îndeplinească sarcinile standard împotriva invaziei străine, rezultand o serie de infecții comune și oportuniste. Cea mai cunoscută formă de imunodeficiență este, probabil, SIDA, secundară inoculării cu HIV, unde virusul împiedică sistemul imunitar să-și facă treaba. Din fericire, progresele în înțelegere și tratarea bolii au schimbat această boală terminală într-o boală cronică uzuală. Și bineînțeles că, persoanele care suferă de autoimunitate știu prea bine, că medicamentele imunosupresoare folosite pentru a combate tulburările, cum ar fi steroizii și metotrexatul, pot avea foarte bine efecte nedorite asupra capacităților de a opri invazia microbiană. Dar acesta este un rezultat al tratamentului, mai degrabă decât o boală în sine. Pe de altă parte, există cazuri în care cele două procese disfuncționale (autoimunitate și imunodeficiență) împreună, caz în care pacientul ar experimenta în mod clar manifestările ambelor boli, de exemplu, spune un studiu al Universității din Florida Colegiul de Medicina, care se referă la asociațiile dintre cele două. Astfel de cazuri se încadrează în categoria scenariilor foarte speciale mai sus. Interesant, deși nu pare bine înțeleasă, se pare că majoritatea cazurilor implică persoane care au fost diagnosticate cu un fel de imunodeficiență ce se dezvoltă ulterior și este diagnosticat cu afecțiuni autoimune. Ce înseamnă această asociere sau ordinea apariției este incertă.

Cu un sistem imunitar hiperactiv care provoacă boala autoimună, ar trebui să iau măsuri de precauție asupra sistemului meu imunitar, adică să stau departe de gripă și de alte vaccinuri?

Deși, după cum s-a menționat mai sus, se pare că infecția poate fi printre declanșatoarele inițiale ale bolii autoimune, nu pare ca și inversul să fie adevărat; de exemplu, afecțiunile autoimune, nu predispun în mod special pe cineva la mai multe infecții și la invazia străină. Cu toate acestea, în timp ce dovezile pentru un astfel de fenomen în literatura de specialitate lipsesc, există câțiva pacienți pe forumuri care cred in acest lucru, sau cel puțin, suspectează acesta ca o posibilitate. Având în vedere acest lucru, trebuie menționat că oricând cineva care are probleme cu sistemul imunitar, indiferent dacă este hiperactiv sau subactiv, el sau ea ar trebui să facă absolut tot ce este posibil pentru a minimiza stresul generalizat zilnic. Oricine care a suferit un stres substanțial și apoi a dezvoltat o răceală sau o boala de altă natură poate să depună mărturie, că există cu siguranță ceva la noțiunea de anxietate care diminuează bariera în calea invaziei, deși acest lucru nu este cunoscut. De asemenea, organismul, supus unui stres semnificativ în timp ce prezintă afecțiuni autoimune poate provoca simptome, oferind un alt motiv pentru pacienții cu autoimunitate de a încerca să gestioneze stresul și anxietatea. În ceea ce privește „stresul” pus pe sistemul imunitar în timpul vaccinării, aceasta nu este, în mod normal, o problemă pentru pacienții cu autoimunitate și, cu siguranță, nu trebuie să fie un motiv în sine, în majoritatea cazurilor, pentru evitarea imunizărilor. Cu toate acestea, deoarece mulți pacienți cu afecțiuni autoimune pot avea un regim imunosupresiv, o astfel de terapie poate necesita (dar deseori nu face) o ajustare sau evitarea anumitor vaccinuri. Două articole de la CDC și Euro PubMed Central oferă opinii pe această temă. De asemenea, această decizie va depinde de tipul și formula (de exemplu bacterii vii vs. moarte)  vaccinului specific în cauză. Din aceste motive, ca întotdeauna, este mai bine să discutați cu medicul dvs. cu privire la aceste situații, dacă să vă abțineți de la anumite injecții sau alte vaccinări.

Întrebări pe care să le puneți medicul dumneavoastră:

Credeți că autoimunitatea poate influența capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile? 

Care sunt dovezile pentru/împotriva acestei posibilități?

Având în vedere condiția mea specifică, care imunizări, dacă este cazul, nu ar trebui să le primesc?

Recomandă o sursă bună pentru mai multe informații pe tema interacțiunilor autoimune și imunodeficiente?

Ce imunosupresoare provoacă infecții și/sau să fiu obligat să evit anumite vaccinuri?

Este posibil ca starea mea autoimună să ajute la combaterea unor infecții din cauza stării hiperimune pe care o am?  

Sursa: 

http://www.autoimmunemom.com/immune-system/autoimmunity-immune-system-fighting-power.html 

Traducerea: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.