Perimenopauza-Menopauza în Hashimoto

Ce este perimenopauza?

Perimenopauza este, pe scurt, opusul pubertății. La pubertate, ovarele își încep anii de reproducere. Creierul și ovarele încearcă să lucreze împreună pentru a coordona un ciclu lunar, iar adesea primii ani de reproducere sunt instabili hormonali. În perimenopauză, relația creier-ovare începe să se termine. Ovarele își închid porțile, dar creierul continuă să bată la ușă, încercând să le aducă din nou pe piață. Hormonul sexual care trebuie să crească suficient în prima jumătate a lunii este Estrogenul. Este produs de ovare, deoarece acestea cresc și ovulele. Dacă produceți suficient Estrogen și eliberați un ovul, veți ovula. Și dacă acest Ovul este sănătos și consistent, veți produce o cantitate bună de progesteron în a doua jumătate a ciclului. (Rezerva de ovule sau corpul luteal produce progesteron după ovulație.)

Modul în care tiroida poate fi afectată în Perimenopauză

Chiar daca Estrogenul și Progesteronul  încep sa scadă în Perimenopauza, Progesteronul scade cel mai dramatic în acest stadiu. Aceasta duce la afecțiunea numită „dominanta Estrogenului”. Prea mult Estrogen poate împiedica hormonul tiroidian să ajungă unde este necesar și poate împiedica transformarea acestuia în forma sa activă FT3. Pentru unele femei, simptomele tiroidiene sunt pur și simplu un rezultat al acestei interferențe ridicate a estrogenului cu activitatea hormonului tiroidian. Un alt lucru care ne afectează prin aceste efecte estrogenice este sistemul imunitar,  jucatorul cu numărul unu in hipotiroidism, boala tiroiditei Hashimoto. Estrogenul este asociat cu stimularea ramurii TH2 a sistemului imunitar. TH2 sunt celulele T helper de tip 2, limfocitele (celule imună). TH2 este parte a sistemului imunitar adaptiv, care dezvoltă un atac specific împotriva agenților patogeni. Imunitatea adaptivă este, de obicei, un lucru bun, dar poate duce și la autoimunitate dacă activitatea antigenului este îndreptată spre ea însăși. Deoarece estrogenul este hormonul dominant al femeilor, aceasta explică de ce autoimunitatea și boala tiroidiană sunt mai frecvente la femei. Pe măsură ce îmbătrânim, avem de asemenea imunitate scăzută și o tendință spre dominanța TH2. Persoanele în vârstă au capacitatea scăzută de imunizare, răspunsul minor la infecțiile virale, risc crescut de infecții bacteriene și risc crescut de boală neoplazică și autoimună. Cu toate acestea, există speranță și acțiuni pe care le putem aplica pentru a menține estrogenul sub control.

Ce este Menopauza?

Menopauza este o etapă a vieții ce începe de obicei la 40 de ani prin Perimenopauza. Această fază a vieții durează de obicei între 4-8 ani și 85% dintre femei vor experimenta diferite simptome asociate cu nivelurile hormonale fluctuante. Deși există peste 34 de simptome asociate menopauzei, cele mai frecvente simptome includ:

 • Perioadele neregulate
 • Oboseală
 • Insomnie
 • Bufeuri și transpirații nocturne
 • Creștere în greutate
 • Iritabilitate
 • Anxietate și depresie
 • Ceața creierului
 • Uscăciunea vaginală
 • Scăderea libidoului
 • Dureri articulare

Aceste simptome sunt adesea asociate cu alte afecțiuni legate de dezechilibrul hormonal, inclusiv afecțiunile tiroidiene și bolile autoimune. De fapt, multe femei sunt adesea confuze cu privire la ceea ce le cauzează simptomele și pot rămâne nediagnosticate timp de câțiva ani.

Cum se face distincția între boala Hashimoto și Menopauză ?

Există o suprapunere incredibilă a simptomelor între autoimunitate și Menopauză. Prin urmare, poate fi greu să distingem cele două afecțiuni fără analize. Persoanele în vârstă pot declanșa boala Hashimoto în perioada de perimenopauză și în anii de postmenopauză timpurie, între 40-60 de ani. Dacă aveți simptome legate de menopauză sau Hashimoto, discutați cu medicul dumneavoastră despre efectuarea analizelor tiroidiene pentru a înțelege funcția tiroidiană.

Mulți medici se uită doar la hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Totuși, este esențial să se măsoare hormonii tiroidieni, FT3 și FT4 și anticorpii ATPO și Antitiroglobulina pentru a înțelege imaginea completă.

Cum gestionam Perimenopauza in Hashimoto ?

1. Îmbunătățirea sănătății intestinelor

Dacă ați studiat tiroida, știți că sănătatea intestinală este esențială pentru a preveni un răspuns autoimun și pentru a transforma hormonul tiroidian în mod eficient. Știați că este important să clarificați dominanța estrogenului? O modalitate prin care intestinul tau ajută la eliminarea estrogenul este prin intermediul estrobolomei, „agregatul genelor bacteriene enterice ale caror produse sunt capabile să metabolizeze estrogenii”. Puteți fi prietenos cu intestinul dvs. evitând :

 • Alimente modificate genetic (OMG) – acestea ucid bacteriile prietenoase
 • Zaharurile – acestea hranesc bacteriile daunatoare
 • Utilizarea inutilă a antibioticelor -acestea ucid tot ce intalnesc cauzand dezechilibru bacterian

Acest lucru implica dezechilibrul bacterian care duce adesea la intestin permeabil  Puteți fi prietenos cu intestinul dvs. prin includerea :

 • Cantităților mici de alimente fermentate cum ar fi varza murată sau kimchi
 • O mare varietate de fibre din salata verde, condimente proaspete, fructe de padure, etc.
 • O perioadă lungă de timp între cină si micul dejun va permite bacteriilor intestinală să crească în pace

2. Creșteți Progesteronul

Progesteronul ajută la menținerea controlului estrogenului, așa că stimulează-l prin faptul că îi oferi ingrediente corpului să facă hormoni.

 •  Elixir de Rodie – Am fost foarte impresionată de modul în care o doză pe zi ajută proprii mei hormoni. 
 • Uleiul de cânepă – Acest ulei are acid linoleic gamma, esențial pentru piele netedă și sănătoasă și pentru echilibrul hormonal feminin. 
 • Maca – Această plantă adaptogena rădăcinoasa ajută la creșterea producției de hormoni și puteti beneficia de niveluri de energie și sexualitate. Pulberea de Maca organică pentru o biodisponibilitate sporită. 

3. Ajutați-vă sistemul imunitar

Dacă autoimunitatea este declansata ar putea fi o problemă în cazul dvs., dar adăugați câteva componente care vă pot echilibra sistemul:

 • Uleiul Omega 3 Vegan – are un efect de echilibrare asupra sistemului imunitar și scade inflamația. Calitatea contează la ule, deci cercetați pentru a găsi un brand bun. Preferabil organic.
 • Vitamina D – Deficienta de vitamina D se găsește la majoritatea persoanelor cu boală tiroidiană autoimună. Discutați cu medicul dvs despre testul de 25OH vitamina D și ridicati-o  la un nivel de aproximativ 70-80 NG / DL.

Cum gestionam Menopauza în Hashimoto?

În timp ce Menopauza vă poate agrava Hashimoto, există o veste bună: gestionarea simptomelor ambelor afecțiuni este similară.

Urmati acești cinci pași pentru a gestiona menopauza și boala Hashimoto.

1-Optimizați-vă medicația tiroidiană

În cazul în care rezultatele testelor indică faptul că tiroida este subactivă, aceasta poate fi tratată cu medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni; este de obicei primul pas în reducerea la minimum a simptomelor precum modificările menstruale. Atunci când alegeți medicamentele pentru tiroida împreună cu medicul dvs, înțelegeți că nu există un tratament unic pentru toți. Cu toții suntem unici cu sensibilități individuale. Corpurile noastre nu vor reacționa toate la fel la un anumit medicament sau doză. Găsirea tratamentului tiroidian potrivit este un proces care necesită timp și necesită monitorizare. Pentru a determina inițial doza corectă de medicament, medicul dumneavoastră v-a verifica în general nivelul de TSH, FT3, FT4 după șase până la opt săptămâni de tratament și din nou după orice modificare a dozei. Medicul dvs vă va verifica probabil nivelurile anual pentru a se asigura că doza dvs este corectă, deoarece pot exista efecte secundare, cum ar fi pierderea osoasă accelerată și tulburări ale ritmului inimii din cauza prea multor hormoni tiroidieni. Dacă simțiți că simptomele tiroidiene nu se îmbunătățesc si se agravează cu medicamentele cu hormoni tiroidieni, discutați cu medicul dvs. De asemenea, poate doriți să luați în considerare acești factori pentru a asigura absorbția adecvată a medicamentelor tiroidiene: 

 • Luați-vă medicamentele tiroidiene pe stomacul gol.
 • Luați-vă medicamentele tiroidiene la aceeași oră în fiecare zi. 
 • Aflați despre posibilele interacțiuni cu alte medicamente sau suplimente, cum ar fi suplimentele care conțin calciu sau fier. 
 • Luați medicamentele pentru tiroida doar cu apa si nu cu lapte de soia, grepfruitul, suc de portocale sau cafea.
 • Mâncați alimente fibroase cu cel puțin patru ore înainte sau după administrarea medicamentelor pentru tiroida.

2-Luați în considerare schimbările de nutriție și stilului de viață

Dincolo de a lua medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni, vă puteți susține tiroida cu modificări de nutriție și stil de viață. Discutați cu un medic care vă poate evalua simptomele, istoricul și rezultatele de laborator pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru dvs.

Sursa: https://hypothyroidmom.com/peri-menopause-and-your-thyroid/#more-12126

Stabiliți un regim regulat de exerciții fizice pentru a vă stimula starea de spirit, energia și pentru a ajuta la pierderea în greutate. Un simptom comun atât al hipotiroidismului, cât și al menopauzei sunt durerile musculare, ceea ce face ca antrenamentul să se simtă și mai neplacut. Totuși, nu te complica prea mult. O plimbare de 20 de minute este tot ce ai nevoie pentru a vedea beneficiile. Și nu uitați, progresul este progres, chiar dacă este lent.

5-Identificați și evitați declanșatorii simptomelor

Anumiți stimuli pot declanșa simptome asociate atât cu Menopauză, cât și cu Hashimoto. Dacă aveți boala Hashimoto de ceva timp, este posibil să descoperiți că anumite alimente sau stresul ridicat cauzează o apariție a simptomelor. În mod similar, femeile aflate la menopauză care au bufeuri sau anxietate pot identifica factori declanșatori care provoacă apariția sau agravarea acestor simptome. Declanșatorii obișnuiți atât pentru menopauză, cât și pentru Hashimoto includ lipsa somnului, stresul sau o dietă proastă.

Scris de Bridgit Danner, LAc, FDNP

Sursa: https://hypothyroidmom.com/peri-menopause-and-your-thyroid/#more-12126

Hashimoto și Menopauza necesită modificări similare ale stilului de viață pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, ceea ce este un câștig pentru toate. Luați în considerare efectuarea acestor modificări pentru o bunăstare optimă.Mâncați alimente bogate în nutrienți esențiali care nu sunt procesate sau rafinate. Concentrați-vă pe sursele de proteine ​​slabe, fructe și legume și grăsimi sănătoase. Nutrienții care sunt deosebit de importanți pentru menopauză și Hashimoto includ:

 • Vitamina C si Zincul pentru a susține sistemul imunitar și producția de hormoni tiroidieni. De asemenea, poate ajuta la repararea intestinului permeabil.
 • Magneziul pentru a ajuta la reglarea somnului, ameliorează constipația, scade tensiunea arterială și ameliorează migrenele .
 • Vitamina D3 pentru a preveni osteoporoza și, eventual, pentru a îmbunătăți intestinul permeabil.
 • Acizi grași Omega-3 pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și pentru a ajuta la scăderea inflamației tiroidei cauzate de Hashimoto 
 • Vitamina B12 pentru ameliorarea simptomelor de oboseală și somnolență. B12 poate îmbunătăți, de asemenea, modificările cognitive temporare, cum ar fi ceața creierului cauzată de boli cronice și/sau menopauză.

3-Obțineți un somn de calitate

Oboseala este un semn distinctiv caracteristic atât pentru Hashimoto, cât și pentru menopauză. A dormi mult poate fi dificil în timpul menopauzei, în special cu bufeurile și transpirațiile nocturne care vă întrerup odihna. Asigurați-vă că vă pregătiți mediul de somn, astfel încât să vă puteți regla temperatura pe tot parcursul nopții.

4-Faceti mișcarea care vă place

Stabiliți un regim regulat de exerciții fizice pentru a vă stimula starea de spirit, energia și pentru a ajuta la pierderea în greutate. Un simptom comun atât al hipotiroidismului, cât și al menopauzei sunt durerile musculare, ceea ce face ca antrenamentul să se simtă și mai neplacut. Totuși, nu te complica prea mult. O plimbare de 20 de minute este tot ce ai nevoie pentru a vedea beneficiile. Și nu uitați, progresul este progres, chiar dacă este lent.

5-Identificați și evitați declanșatorii simptomelor

Anumiți stimuli pot declanșa simptome asociate atât cu Menopauză, cât și cu Hashimoto. Dacă aveți boala Hashimoto de ceva timp, este posibil să descoperiți că anumite alimente sau stresul ridicat cauzează o apariție a simptomelor. În mod similar, femeile aflate la menopauză care au bufeuri sau anxietate pot identifica factori declanșatori care provoacă apariția sau agravarea acestor simptome. Declanșatorii obișnuiți atât pentru menopauză, cât și pentru Hashimoto includ lipsa somnului, stresul sau o dietă proastă.

Scris de Bridgit Danner, LAc, FDNP

Sursa: https://hypothyroidmom.com/peri-menopause-and-your-thyroid/#more-12126

Hashimoto și Menopauza necesită modificări similare ale stilului de viață pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, ceea ce este un câștig pentru toate. Luați în considerare efectuarea acestor modificări pentru o bunăstare optimă.Mâncați alimente bogate în nutrienți esențiali care nu sunt procesate sau rafinate. Concentrați-vă pe sursele de proteine ​​slabe, fructe și legume și grăsimi sănătoase. Nutrienții care sunt deosebit de importanți pentru menopauză și Hashimoto includ:

 • Vitamina C si Zincul pentru a susține sistemul imunitar și producția de hormoni tiroidieni. De asemenea, poate ajuta la repararea intestinului permeabil.
 • Magneziul pentru a ajuta la reglarea somnului, ameliorează constipația, scade tensiunea arterială și ameliorează migrenele .
 • Vitamina D3 pentru a preveni osteoporoza și, eventual, pentru a îmbunătăți intestinul permeabil.
 • Acizi grași Omega-3 pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și pentru a ajuta la scăderea inflamației tiroidei cauzate de Hashimoto 
 • Vitamina B12 pentru ameliorarea simptomelor de oboseală și somnolență. B12 poate îmbunătăți, de asemenea, modificările cognitive temporare, cum ar fi ceața creierului cauzată de boli cronice și/sau menopauză.

3-Obțineți un somn de calitate

Oboseala este un semn distinctiv caracteristic atât pentru Hashimoto, cât și pentru menopauză. A dormi mult poate fi dificil în timpul menopauzei, în special cu bufeurile și transpirațiile nocturne care vă întrerup odihna. Asigurați-vă că vă pregătiți mediul de somn, astfel încât să vă puteți regla temperatura pe tot parcursul nopții.

4-Faceti mișcarea care vă place

Stabiliți un regim regulat de exerciții fizice pentru a vă stimula starea de spirit, energia și pentru a ajuta la pierderea în greutate. Un simptom comun atât al hipotiroidismului, cât și al menopauzei sunt durerile musculare, ceea ce face ca antrenamentul să se simtă și mai neplacut. Totuși, nu te complica prea mult. O plimbare de 20 de minute este tot ce ai nevoie pentru a vedea beneficiile. Și nu uitați, progresul este progres, chiar dacă este lent.

5-Identificați și evitați declanșatorii simptomelor

Anumiți stimuli pot declanșa simptome asociate atât cu Menopauză, cât și cu Hashimoto. Dacă aveți boala Hashimoto de ceva timp, este posibil să descoperiți că anumite alimente sau stresul ridicat cauzează o apariție a simptomelor. În mod similar, femeile aflate la menopauză care au bufeuri sau anxietate pot identifica factori declanșatori care provoacă apariția sau agravarea acestor simptome. Declanșatorii obișnuiți atât pentru menopauză, cât și pentru Hashimoto includ lipsa somnului, stresul sau o dietă proastă.

Scris de Bridgit Danner, LAc, FDNP

Sursa: https://hypothyroidmom.com/peri-menopause-and-your-thyroid/#more-12126

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.