Nivelurile Tiroidei legate de riscul de boală Alzheimer

Femeile cu niveluri scăzute sau ridicate ale hormonului – cunoscut sub numele de hormon de stimulare tiroidiană TSH au un risc crescut de boala Alzheimer. Constatările au fost raportate în iulie 2008 în revista medicală „Archives of Internal Medicine”

Într-un studiu amplu, realizat ca parte a Framingham Study pe o comunitate de aproape 2.000 de pacienți au fost evaluați periodic , pe o perioadă mai mare de un deceniu, pentru demență.

De-a lungul celor aproape 13 de ani de suișuri și coborâșuri, 209 pacienți au dezvoltat boala Alzheimer. La femei, nivelurile TSH-ului au fost semnificativ legate de boala Alzheimer și a existat un risc de două ori mai mare de boala Alzheimer pentru femeile cu TSH sub 1,0 și pentru cele cu un nivel mai sus de 2.1 (interesant, dar nici o relație similară nu a fost observată la bărbați.)

Cercetătorii nu știu dacă modificările tiroidiene apar înainte sau după debutul bolii Alzheimer, sau care ar fi conexiunea și recomandă ca cercetările suplimentare să fie efectuate pentru a determina dacă există implicații pentru tratamentul sau prevenirea acestei boli.

Poate că cea mai importantă constatare, cu toate acestea, a fost faptul că rezultatele au fost la fel, și pentru pacienți care luau medicamente de tiroida și pentru cei care nu luau. Factorul operativ pare a fi nivelul de TSH.

In timp ce hipertiroidismul poate provoca probleme cognitive și dificultăți de memorie, de gândire și de învățare, a fost, de obicei, considerat a fi reversibil, cu un tratament adecvat tiroidian.

Acest studiu contestă dogma tradițională că problemele tiroidiene sunt o cauză reversibilă a tulburărilor cognitive și în schimb, sugerează că un dezechilibru a funcției tiroidiene poate fi chiar un factor care contribuie în boala Alzheimer.

Unul dintre autorii studiului, Dr. Zaldy Tan, a declarat pentru Medscape : „A fost interesant să aflăm că ambele niveluri scăzute și ridicate ale TSH, au fost asociate cu Alzheimer, de fapt creierul, în luptă cu „infecția” încearcă să mențină nivelurile tiroidei la un interval relativ îngust pentru ca aceasta să funcționeze în mod optim, acesta -TSH trebuie să fie menținut în interval, dar el merge spre intervalul de jos sau de sus, ceea ce nu este un lucru bun „.

Nu este clar dacă nivelul TSH-ului cauzează sau oferă protecție împotriva bolii Alzheimer, sau dacă boala Alzheimer afectează TSH-ul. Studiul a fost observațional și nu a evaluat o cauzalitate. Este posibil ca reacția pituitara să fie afectată de boala Alzheimer, sau că nivelul inexact al hormonilor tiroidieni poate duce către Alzheimer.

O ipoteză interesantă oferită de către autorii studiului analizează rolul pe care îl joacă hormonul tiroidian în reglarea expresiei unei gene numita proteina precursoare a amiloidului (APP), care are un rol în Alzheimer. Este posibil ca dezechilibrele hormonului tiroidian pot duce la unele probleme cu reglarea APP, crescând riscul de Alzheimer. 

Implicații pentru pacienții

În timp ce este nevoie de studii suplimentare, acest studiu se poate încheia cu furnizarea unui motiv suplimentar pentru ca, comunitatea medicală să adopte în cele din urmă o gamă mai restrânsă de referință a TSH-ului. În anul 2002, Asociația Americana de Endocrinologie (AACE) a recomandat reducerea domeniului de referință al TSH-ului utilizat în general 0.5 – 5.0 mUI / L, într-o gamă mai restrânsă de la 0,3 – 3.0 mUI/L, iar Asociația Națională de Biochimie recomanda o gamă chiar mai mică, limita de 2.5.

În timp ce unii medici și endocrinologi au pledat pentru aceste recomandări, AACE a abandonat această recomandare, iar laboratoarele și medicii testează Tiroida conform vechiului interval 0.5 -5.0.

Între timp, cu toate acestea, acest studiu oferă dovezi suplimentare pentru a argumenta că, pentru pacienții care au primit tratament tiroidian, intervalul țintă pentru un TSH optim ar trebui să fie între 1,0 până la 2,0, dacă nu sunt implicați și alți factori mai importanți. (De exemplu, unii pacienți cu cancer tiroidian sunt menținuți la doze de medicamente supresive tiroidiene, cu păstrarea TSH-ului scăzut și, uneori aproape de 0, pentru a preveni reapariția cancerului).

De către Maria Shomon – Examinat de către un grup de medici certificați.

Sursă:

Tan Zaldy et. Al. „Funcția tiroidei și riscul de boala Alzheimer: Studiul Framingham.”Archives of Internal Medicine , 2008; 168 (14): 1514-1520.

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.