Mary Shomon : Sistemul Endocrin și Autoimunitatea

O prezentare generală a problemelor endocrine și a bolilor autoimune:

Tulburările endocrine sunt boli și afecțiuni care afectează sistemul endocrin. Sistemul endocrin include glande, care secretă hormoni ce au efecte asupra altor organe din corp.

Glandele endocrine includ:

– glanda tiroidă

– glanda pituitară

– glanda pineală

– pancreas

– ovare

– testiculele

– paratiroidele

– hipotalamus

– suprarenale

Unele dintre tulburările endocrine cele mai frecvente includ o serie de condiții legate de tiroida, inclusiv:

– Hipotiroidism

– Hipertiroidism

– Tiroidita Hashimoto

– Boala Graves

– Cancerul tiroidian

– Guşă

– Tiroidita

– Noduli tiroidieni

Alte tulburări endocrine frecvente includ:

– Tulburări suprarenale

– Diabet

– Osteoporoza

– Tulburările pituitare

– Sindromul ovarului polichistic

Cauzele tulburărilor endocrine

Tulburările endocrine au un număr de cauze:

– Disfuncția, în sine a glandei, ce poate fi din cauza genetică sau infecție în sistemul imunitar

– Tumorile benigne sau canceroase sau creșterile acestora pe glanda

– Boala autoimună, în care anticorpii atacă glanda

– O problemă de comunicare între glandele endocrine, sau o defecțiune a unei glandei pentru a stimula o alta glanda când este necesar

– O tulburare genetică, cum ar fi neoplazia endocrina multiplă (MEN) sau hipotiroidismul congenital

Cum sunt diagnosticate Tulburările Endocrine? Tulburările endocrine sunt frecvent diagnosticate printr- o combinație a evaluărilor clinice a simptomelor, istoricul medical, teste de sânge, și în unele cazuri, teste imagistice și biopsii. De obicei, tulburările endocrine provoacă un deficit sau exces de hormon, astfel încât testarea pentru prezența sau lipsa hormonilor este suficientă, iar capacitatea organismului de a le produce atunci când sunt provocate este un pas cheie în diagnostic. De exemplu, testarea pentru tulburările suprarenale pot include măsurarea nivelelor cheie de hormon cortizol suprarenal, precum și teste de provocare care măsoară capacitatea organismului de a produce cortizol atunci când sunt stimulate. Testarea Diabetului analizează nivelul de glucoză la un moment de timp, pe o perioadă mai lungă (cum ar fi cu testul A1C Hemoglobina) și poate, de asemenea, la capacitatea organismului de a răspunde la glucoză, cum ar fi în testul de provocare a glucozei. Sindromul ovarelor polichistice implică o combinație de teste de sânge pentru a evalua nivelurile de glucoza și colesterol, împreună cu testele imagistice pentru a detecta chisturile ovariene. 

Tulburările endocrine ale glandei tiroide sunt de obicei diagnosticate prin examinare și teste clinice de sânge și în unele cazuri, teste imagistice și biopsie tiroidiană.

Ce este o BOALĂ AUTOIMUNĂ?

Sistemul imunitar este complex, iar sarcina sa este de a ne proteja de boli și de a ne apăra împotriva infecțiilor, bacteriilor, virusurilor și agenților patogeni. Cu o boală autoimună, sistemul imunitar este confuz și își întoarce atacul împotriva celulelor sănătoase, organe, țesuturi și glande din organism, ca și cum acestea sunt infecții sau patogeni. 

Organismul începe să producă anticorpi și celule T împotriva constituenților proprii ai organismului: celulele, componentele celulelor sau organe specifice. Astfel de anticorpi sunt cunoscuți ca autoanticorpi, iar bolile pe care le produc sunt numite boli autoimune . (Nu toți autoanticorpi sunt dăunători, unele tipuri par să fie parte integrantă a sistemului de reglementare a sistemului imunitar.) Reacțiile autoimune contribuie la multe boli enigmatice. De exemplu, autoanticorpii celule roșii din sânge pot provoca anemie, autoanticorpii celulele pancreasului contribuie la diabetul zaharat juvenil și autoanticorpi din celulele nervoase și musculare sunt găsiți la pacienții cu slăbiciune musculară cronică cunoscută sub numele de miastenia gravis. Un autoanticorp cunoscut ca factor reumatoid este frecvent la persoanele cu artrita reumatoidă.

Bolile autoimune afecteaza sistemul imunitar pe mai multe niveluri. La pacienții cu lupus eritematos sistemic (LES), de exemplu, celulele B sunt hiperactive în timp ce celulele supresoare sunt subactive; nu este clar care defect este pe primul loc. Mai mult, producția de IL-2 este scăzută, în timp ce nivelurile de interferon gamma sunt ridicate. Pacienții cu artrita reumatoidă, care au un sistem defect supresoar de celule T, continuă să producă anticorpi la un virus comun, întrucât răspunsul se închide în mod normal, după aproximativ 10 zile.

Cauzele bolilor autoimune ?

Nimeni nu știe exact ceea ce cauzează o boală autoimună, dar mai mulți factori sunt susceptibili de a fi implicați. Aceștia pot include viruși și factorii de mediu, cum ar fi expunerea la soare, anumite substanțe chimice, precum și unele medicamente, sarcina, stres, expuneri toxice toate acestea pot deteriora sau altera celulele corpului, astfel încât acestea nu mai pot fi recunoscute în sine și pot duce la cele 80 de condiții autoimune. Hormonii sexuali pot fi la fel de importanți, de asemenea, deoarece cele mai multe boli autoimune sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbați. Ereditatea, de asemenea, pare să joace un rol. Reacțiile autoimunitare, ca și multe alte răspunsuri imune, sunt influențate de genele MHC. Un procent ridicat de pacienți cu boală autoimună are anumite tipuri de histocompatibilitate. De exemplu, multe persoane cu artrită reumatoidă afișează un auto marker cunoscut sub numele de HLA-DR4 .

Cum se tratează boala autoimună?

Multe tipuri de terapii sunt folosite pentru a combate bolile autoimune. Acestea includ corticosteroizi, medicamente imunosupresoare dezvoltate ca agenți anticancer, radiații ai ganglionilor limfatici și plasmafereza, un fel de „spălare a sângelui“, care îndepărtează celulele bolnave și moleculele nocive din circulație. Complexele imune sunt clustere de centralizare antigene și anticorpi. În condiții normale, complexele imune sunt eliminate rapid din fluxul sanguin prin macrofage în splină și celulele Kupffer în ficat. În anumite circumstanțe, cu toate acestea, complexele imune continuă să circule. În cele din urmă ele sunt prinse în țesuturile vaselor renale, pulmonare, ale pielii, articulațiilor sau sânge. În cazul în care acestea ajung probabil depinde de natura antigenului, clasa de anticorpi – de exemplu, IgG în loc de IgM.

Complexele imune provoacă daune în multe boli. Uneori, așa cum este în cazul malariei și hepatitei virală, acestea reflectă infecții de grad scăzut. Uneori, ele apar ca răspuns la antigenul din mediu, cum ar fi paiele de mucegai care cauzează boala cunoscută sub numele de „fermierul pulmonar”. Frecvent, complexele imune dezvoltă boli autoimune, în care producția continuă de autoanticorpi suprasolicită sistemul imunitar complex.

Care sunt cele mai frecvente bolii autoimune?

Boala autoimuna este uneori menționată ca „friendly fire“ / foc prietenos de către sistemul imunitar împotriva propriului nostru corp. Unele dintre cele mai cunoscute boli autoimune includ tiroidita Hashimoto, boala Graves, scleroza multiplă, artrita reumatoidă, lupus și alopecia.

Care sunt simptomele bolilor autoimune

Bolile autoimune pot fi complicate pentru a fi  diagnosticate, deoarece, în unele cazuri, simptomele precoce pot fi vagi și generale, cum ar fi oboseala, dureri musculare și ceață în creier. Dar semnul cel mai comun în cele mai multe boli autoimune este inflamația, și aceasta poate provoca durere, tumefiere și atunci când este externă, roșeață. Alte simptome depind într-adevăr de ținta bolii autoimune. Pentru bolile tiroidiene autoimune, simptomele cum ar fi oboseala și modificarea greutății reflectă modificări ale funcției tiroidiene. Scleroza multiplă, care atacă comunicarea dintre mușchi, poate duce la dificultăți de coordonare a mersului pe jos. Artrita reumatoidă, care atacă articulațiile, poate provoca dureri și umflături la nivelul articulațiilor și reducerea funcției.

Ce înseamnă:

Anticorpi: O moleculă (numită imunoglobulină) produsă de o celulă B ca răspuns la un antigen. Legarea unui anticorp la un antigen conduce la distrugerea antigenului lui.

Antigen: O substanță sau moleculă care este identificată de către sistemul imunitar ca străin. Molecula poate fi dintr-un material străin real, cum ar fi o bacterie sau virus, sau molecula poate fi din același organism (propriul corp) și numit auto-antigen.

Celulă care prezintă antigen : O celulă care prezintă un antigen cu o moleculă MHC de pe suprafața celulei.

Autoanticorp: Anticorpii formați pentru a acționa împotriva organelor și țesuturilor proprii ale corpului, mai degrabă decât pentru invadatorii străini bacterii sau virusuri.

Boala autoimună: Condiție în care sistemul imunitar atacă din greșeală organe și țesuturi proprii ale organismului.

Celula B: Un tip de limfocite, este o celulă a sistemului imunitar. Printre numeroasele sale roluri, celula B produce anticorpi care se leagă de antigene.

Celule: Formațiuni în bloc care alcătuiesc țesuturi, organe și fluxul sanguin al organismului. Celulele sistemului imunitar se mișcă în mod normal, în tot fluxul sanguin și locuiesc temporar în ganglionii limfatici, splină și timus.

Chemokinele: O substanță produsă de celule și țesuturi, care stimulează circulația și activează celule sistemului imunitar în zona în care se produc.

Studiu clinic : O evaluare prospectivă, științifică, folosind voluntari umani, a unui regim de tratament, dispozitiv sau procedeu utilizat pentru prevenirea, diagnosticarea sau tratamentul unei boli.

Sistemul Complement : Această serie de molecule lucrează împreună pentru a efectua mai multe funcții ale sistemului imunitar. De exemplu, sistemul complement ajută la dizolvarea și elimina complexelor imune și distruge celulele străine.

Molecule co-stimulatorii: perechi de molecule pe suprafețele a două celule care lucrează împreună cu receptorii MHC și T-celula ale acestor celule. Moleculele costimulatoare ajută la stimulare sau scade răspunsul imun produs de cele două celule.

Citokinele: Substanțe chimice care au efecte variate asupra multor celule ale corpului. De exemplu, unele citokine pot determina creșterea și activarea celulelor sistemului imunitar.

Gene: O unitate de material genetic care este moștenit de la un părinte. O genă poartă direcțiile pe care o celulă folosește pentru a îndeplini o funcție specifică.

Complexe imune: Un grup de antigeni și anticorpi interblocare care formează o rețea mare de molecule.

Inflamația: O colecție de celule și molecule ale sistemului imunitar care invadează țesuturile și organele, ca parte a unui răspuns al sistemului imunitar.

Limfocitar: Un tip de celule albe din sânge a sistemului imunitar. Celulele T și celulele B sunt limfocitele care arată similar sub microscop, dar care au diferite funcții.

Macrofage : Un tip de celule albe din sânge , care funcționează ca o celulă de patrulare și ucide invadatori străini infectioși.

MHC (complex major de histocompatibilitate) molecule : Molecule care se găsesc pe suprafața celulelor și antigenilor de afișare. Moleculele antigen MHC pot interacționa cu un receptor de celule T.

Molecule: O unitate fizică mică alcătuită din substanțe chimice, cum ar fi proteine, zaharuri sau grăsimi. Moleculele sunt elementele constitutive ale unei celule.

Neutrofile: Un tip de celule ale sistemului imunitar, care combate agenți infectioși, de obicei bacterii. Neutrofilele conțin granule umplute cu substanțe chimice puternice, care pot distruge bacteriile sau alte celule din apropiere, atunci când substanțele chimice sunt eliberate.

Molecule reactive oxigen intermediare : molecule toxice, care sunt eliberate de celule ale sistemului imunitar și care ajuta pentru a distruge microbii invadatori. Aceste molecule pot distruge, uneori, țesuturi sănătoase din apropiere.

T-cell: Un tip limfocite. Celulele T au receptori de celule T și, uneori, molecule co-stimulatoare pe suprafețele celulelor lor. Celula T ajută să orchestreze sistemul imunitar și poate emite „ordine“ pentru alte celule pentru a face citokine și chemokine.

Receptor de celule T: O moleculă găsită pe suprafața celulelor T. Receptorul celulelor T poate recunoaște și interacționează cu o moleculă MHC corespunzătoare care afișează un antigen.

Toleranța: O stare în care celula T nu mai poate răspunde la antigen.

Cum lucrează sistemul imunitar:

Sistemul imunitar protejează corpul de germeni străini și alte substanțe. Prin procese extrem de complexe, și adaptive, sistemul imunitar identifică și protejează chiar așa cum identifică și distruge. Pentru a-și face treaba, sistemul imunitar trebuie să înțeleagă diferența dintre o substanță străină sau moleculă, numită antigen, de celulele și țesutul propriului corp, numit auto-antigen. Întotdeauna la locul de muncă, sistemul imunitar își petrece viața de topografie, de prelevare de probe, amintindu-și să distrugă antigenele pe care le consideră distructive pentru sine.

Celulele T și B

Există diferite tipuri de celule albe din sânge implicate în protejarea corpului împotriva bolilor sau tulburărilor. Dacă sunteți bolnav, medicul poate suspecta o infecție, și comanda un panel de sânge pentru a vedea dacă corpul tău a montat un răspuns imun, prin creșterea numărului de celule albe din sânge care circulă în tot corpul. Unele dintre aceste tipuri de celule albe din sânge sunt limfocite. Exista doua tipuri de limfocite celule T și celule B. În timp ce acestea sunt limfocite ele au diferite locuri de muncă. Celulele T identifica agenți patogeni, sau antigeni pe suprafața celulelor. Atunci când o celulă este infectată, ea produce un răspuns chimic care are loc la suprafața prin gene denumite complexul major de histocompatibilitate (MHC). Odată ce răspunsul chimic iese la suprafață, celulele T sunt avertizate cu privire la prezența unui antigen. Fiecare celulă T are un număr mare de molecule receptor pe suprafața sa, numit receptor de celule T, care lucrează pentru a identifica și eticheta celule infectate.

Cu ajutorul celulelor T, celulele B sunt responsabile pentru crearea de anticorpi specifici care se leagă la antigen și îl marchează pentru distrugere de către sistemul imunitar.

Nodulii, Limfa și Splina

De-a lungul traseelor limfatice – în gât, axile, abdomen și zona inghinală – sunt, ganglionii limfatici mici în forma de boabe de fasole. Fiecare nod limfatic conține compartimente speciale de limfocite B, limfocite T și alte celule capabile de antigen. Astfel, nodulul limfatic reunește mai multe componente necesare pentru a declanșa un răspuns imun.

Splina, de asemenea, oferă un teren de întâlnire pentru apărarea imunitară. Un organ de dimensiuni cât pumnul în partea stânga sus a abdomenului, splina conține două tipuri principale de țesut: pulpa roșie care dispune de celule sanguine uzate și pulpa albă care conține țesut limfoid. La fel ca ganglionii limfatici, țesutul limfoid splina este subdivizat în compartimente care sunt specializate în diferite tipuri de celule ale sistemului imunitar. Microorganismele transportate de sânge în pulpa roșie devin prinse de celulele imune cunoscut sub numele de macrofage. (Deși oamenii pot trăi fără splină, cum ar fi persoanele ale căror spline au fost afectate de traume sau de boli, cum ar fi anemia celulelor secera, aceste persoane sunt foarte sensibile la infecție, îndepărtarea chirurgicală a splinei este deosebit de periculoasă pentru copii mici și imunodeprimati.)

Clustere necapsulate de țesut limfoid se găsesc în multe părți ale corpului. Aceste grupuri sunt comune în jurul membranelor mucoasei tractului respirator și digestiv, sau zonele care servesc drept porți către organism. Aceste grupuri necapsulate includ amigdalele si vegetațiilor adenoide, apendicele și plăcile Peyer. Vasele limfatice transporta limfa, un lichid limpede in care se scaldă țesuturile corpului. Limfa, împreună cu mai multe celule și particule din acesta – în special limfocite, macrofage și antigene străine – se preling pe canalele de scurgere din țesuturi și pe pereți subțiri și mici ai vaselor limfatice. Vasele transporta amestecul de la ganglionii limfatici, unde antigenele pot fi filtrate și prezentate la celulele sistemului imunitar. Limfocitele suplimentare ajung la ganglionii limfatici (și la alte țesuturi ale sistemului imunitar), prin fluxul sanguin. Fiecare nod este alimentat de o arteră și o venă; Limfocitele intră în nodul ce traversează pereții foarte mici de vene specializate. 

Două alte tipuri de celule albe din sânge sunt macrofage și neutrofile .

Macrofagele și neutrofilele

Germenii și microorganismele invadatoare intră în organism prin diferite locuri. Când fac acest lucru, acestea sunt înconjurate de către mâncătorii mari, literalmente. Macrofagele înconjoară, absorb și mănâncă antigene și resturile celulare care nu poartă markerii (și proteine) de celule sănătoase. Macrofagele circulă prin sânge și țesuturile corpului. Alte celule albe neutralizante din sânge sunt neutrofile, care circulă în sânge, dar nu în toate țesuturile, îndeplinind o funcție similară. O formă de atac utilizat de către macrofage și neutrofile este secreția de molecule toxice pentru a distruge microorganismele străine. Chemate de moleculele de oxigen reactiv intermediar, aceste substanțe chimice sunt periculoase pentru țesutul înconjurător dacă sunt prea multe produse pentru prea mult timp. O boală autoimună numită granulomatoza Wegener este starea agravată de neutrofile hiperactive și macrofage. Secrețiile toxice destinate antigenelor afectează vasele de sânge sănătoase.

MHC și Moleculele Co-stimulatoare

Mai sus, am vorbit despre funcția de gene care transporta molecule MHC la suprafața unei celule infectate. Aceste molecule sunt sintetizate de celula cu fragmente ale virusului, sau antigen, care a invadat celula. Ca un steag roșu, răspunsul MHC semnalează celulelor T pentru a răspunde. Comunicarea are loc în primul rând, atunci când celula prezinta antigen semnalează prezența antigenului, și a doua, atunci când este trimis un semnal de celulă infectată la un receptor corespunzător asupra celulei T. Moleculele asupra celulei infectate și celulele T care răspund și mediază un răspuns imun sunt numite molecule co-stimulatoare. Elegantul apel și răspunsul moleculelor co-stimulatoare, atunci când se lucrează corect, activează fiecare celulă de acțiune pentru a distruge antigenul. Interacțiunea dintre aceste molecule este un teren bogat de cercetare pentru studii cu privire la modul de a controla sau opri, interacțiunea sistemului imunitar atunci când celulele gazdei sănătoase și țesuturile sunt confundate cu invadarea antigenelor.

Citokinele și Chemokinele

La interacțiunea moleculelor co-stimulatoare, celulele T pot secreta substanțe chimice numite citokine și chemokine. Fiecare dintre acești compuși au o funcție imună diferită. Citokinele sunt proteine ale sistemului imunitar, care ar putea apela în jurul celulelor imune la acțiune, și, de asemenea, ca efect al celulelor non-imune din apropiere. Un exemplu este o îngroșarea pielii care apare la tulburarea autoimună sclerodermie. Un tip de citokine, chemokine atrag atenția celulelor suplimentare ale sistemului imunitar, de multe ori pentru a produce un răspuns inflamator,după un traumatism sau o infecție. Prea mult lucru bun este dăunător, deși supraproducția de chemokine în RA, de exemplu, duce la durere și leziuni la nivelul articulațiilor deoarece macrofagele și neutrofilele răspund la un semnal defect.

Anticorpii Produși de celulele B, anticorpi se leagă de antigeni străini și ajută la distrugerea lor. Celulele T comunică chimic cu celule B prin citokine. La primirea instruirii de către celula T, celulele B sunt capabile să producă anticorpul specific necesar pentru a viza o infecție sau invadator, antigen.

Autoanticorpii Problemele apar atunci când sistemul imunitar produce în mod eronat autoanticorpi -literalmente anticorpi împotriva sinelui. Această problemă, semn distinctiv al bolilor autoimune înseamnă că sistemul imunitar identifică în mod greșit auto antigenele, celule proprii, țesuturi și organe ca corpuri străine. Pentru cei care suferă de tulburare autoimună, miastenia gravis, slăbiciunea musculară caracteristică a bolii este cauzată de autoanticorpi care țintesc nervii specifici responsabili pentru mișcarea musculară.

Complexele Imunitare și Sistemul Complement Anticorpii produși de către celulele B se leagă de antigene specifice. Această acțiune se numește un complex imun. Aici din nou prea mult lucru bun este dăunător pentru corpul uman. Când corpul supraproduce celulele imune și complexe, acest răspuns inflamator poate bloca fluxul sanguin în vasele de pe tot corpul, distrugerea țesuturilor și organelor. Afectarea renală este rezultatul comun al unui răspuns imun hiperactiv la cei care suferă de lupus. Într-un răspuns imun normal, organismul produce molecule specializate, care formează un sistem de complement. Sistemul complement caută țesuturi și celule pentru suprafețe complexe imune, lucru pentru a le face solubile și exfoliează atunci când nu mai este necesar. Aceasta funcționează pentru a evita daunele vasculare și a organelor suferite de cei cu unele boli autoimune. Rareori, un individ moștenește modele de gene care previn acțiunea normală a moleculelor complementului imun. Aceasta tulburare nu este o boală autoimună, dar de multe ori imita prejudiciul suferit de cei diagnosticați cu lupus.

Factorii genetici Așa cum am discutat mai devreme, genetic sunteti predispusi la dezvoltarea unei tulburări autoimune. Genele tale sunt model pentru celulele imune și funcție. Modelele de același tip, receptorii celulelor T, tipul de molecule MHC produse, precum și alte caracteristici ale răspunsului imunitar. Dar genele singure nu predetermină dezvoltarea unei boli autoimune. Unii oameni care sunt legați de tipuri autoimune sau molecula MHC  nu dezvoltă o tulburare autoimună. Complicat și mereu activ, sistemul imunitar lucreaza din greu pentru a ne proteja sănătatea. Este ușor de văzut cum disfuncția în orice etapă a unui răspuns imun ar putea duce la o boala tulburatoare, dăunătoare și cronică autoimună. 

Tratamentul bolilor autoimune prin reprimarea sistemului imunitar este un act de echilibru delicat. Încetinirea atacului sistemului imunitar pe propriile sale celule și țesuturi, reduce simptomele și salvează sănătatea dvs. Cu toate acestea,medicamentele pot avea efecte adverse grave, plus ca suntem mai susceptibili la infecții și boli, atunci când funcția sistemului imunitar scade.

Chiar dacă starea dumneavoastră intră în remisie atunci când simptomele nu sunt active, medicamentele sau monitorizarea sunt încă necesare. Cand tratamentul sau alimentația dedicată este oprită, chiar și  atunci când simptomele bolii nu sunt prezente, condiția de cele mai multe ori revine.

În plus față de investigațiile în prevenirea și o mai bună diagnosticare a bolilor autoimune, cercetările în domeniu continuă să caute informații pentru tratamente și medicamente care au efecte secundare mai putin si nu atat de grave.

Sursa : https://www.verywell.com/how-are-autoimmune-diseases-diagnosed-and-treated-3232651

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.