Fumatul – un Declanșator în Autoimunitate

Fumatul – un Declanșator în Autoimunitate

Nu am discutat niciodată despre FUMAT deoarece este de la sine înțeles că FUMATUL este clar catalogat ca dăunător al organismului și sănătății.

Rolul fumatului în cancer, boli pulmonare și boli cardiovasculare este acum recunoscut pe scară largă. Faptul că fumatul afectează și sistemul imunitar este subapreciat. De fapt, fumatul are un impact larg și sever asupra sistemului imunitar. Crește nivelul inflamației, crește riscul de afecțiuni alergice, crește incidența bolilor autoimune, scade răspunsurile imune la bolile infecțioase și crește ratele de infecție. (1) Raportul din 2014 al chirurgului american din SUA a concluzionat că, componentele fumului de țigară au atât efecte activatoare imune, cât și efecte imunosupresoare. (2)

Această secțiune descrie efectele fumatului asupra inflamației cronice și a bolilor autoimune.

Inflamaţia

Inflamația este un răspuns al sistemului imunitar la o serie de stimuli. Acestea includ infecții, leziuni, daune cauzate de căldură sau arsuri chimice, otrăvire, precum și boli autoimune și ateroscleroză (întărirea arterelor). Inflamația implică un aflux de celule imune, de obicei celule albe din sânge, într-o zonă de deteriorare sau infecție. Inflamația este un proces folosit pentru combaterea infecțiilor, eliminarea daunelor și vindecarea rănilor. Contraintuitiv, inflamația în sine poate provoca daune, în special dacă este nerezolvată pentru o perioadă lungă de timp. (2 3)

Inflamația acută (pe termen scurt) durează de obicei câteva zile. Cauzele includ leziuni și infecții bacteriene.

Inflamația cronică se referă la afecțiuni pe termen lung. Adesea, inflamația cronică apare ca o aberație a sistemului imunitar, unde atacă în mod involuntar corpul, mai degrabă decât să răspundă la un agent patogen sau să elimine daunele. Această secțiune discută afecțiunile inflamatorii cronice afectate de fumat, în special bolile autoimune în care fumatul joacă potențial un rol în cauzalitate.
 

Fumul de țigară are efecte pro-inflamatorii care declanșează un răspuns inflamator. Acest lucru apare atât în ​​plămâni, cât și în restul corpului. Substanțele chimice prezente în fumul de țigară interacționează cu diferite tipuri de celule ale sistemului imunitar, crescând numărul de celule care se acumulează la locul inflamației și modificând nivelurile de citokine (molecule de semnalizare eliberate de celulele imune) și alte molecule biologice care reglează inflamația.

Bolile autoimune sunt de obicei afecțiuni pe termen lung, fără o vindecare, cu toate acestea, tratamentele care reduc inflamația pot îmbunătăți calitatea vieții pentru persoanele care suferă de multe dintre aceste afecțiuni. Cauzele exacte – adică motivele pentru care sistemul imunitar atacă corpul – sunt de obicei necunoscute. Multe boli autoimune implică producerea de anticorpi care atacă părți ale corpului mai degrabă decât agenții patogeni.(4) Acești auto-anticorpi direcționează răspunsurile imune către deteriorarea țesuturilor normale. O altă caracteristică a unor boli autoimune sunt celulele albe din sânge numite celule T care recunosc și atacă celulele normale, mai degrabă decât celulele infectate viral, ținta lor standard. (2)
 

Ceea ce cauzează în totalitate bolile autoimune rămâne un mister, dar cercetătorii ar fi găsit o mare parte din puzzle:

Studiile arată că fumatul nu numai că înrăutățește simptomele bolii autoimune, ci poate juca și un rol în provocarea lor.
Deși există anumiți declanșatori, este greu de precizat cine va dezvolta boala autoimună. Nu știm cum să le prevenim și, în acest moment, nu pot fi vindecate.

Cu toate acestea, cercetătorii studiază bolile autoimune pentru a descoperi misterul din spatele lor.

O legătură a fost descoperită!

Fumatul. O serie de studii au arătat că persoanele care fumează sunt mai susceptibile de a dezvolta o boală autoimună, în special Artrita Reumatoidă.

De fapt, fumatul pare a fi unul dintre cei mai mari factori de risc din mediu mai ales pentru Artrita Reumatoidă. Cercetările au arătat că fumatul crește riscul de artrită reumatoidă la persoanele care au un anumit tip de anticorpi numiți anticorpi anti-citrulinici (anti CCP). Citrulina este un aminoacid care poate afecta proteinele din organism. Se crede că aceste proteine, modificate cu citrulină, ar putea fi legate de dezvoltarea artritei reumatoide . Fumatul a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de Lupus Eritematos sistemic, dar și de dezvoltarea altor boli autoimune multiple, inclusiv scleroza multiplă, hipertiroidismul Graves, Hashimoto, ciroză biliară primară, psoriazis, printre altele..

Aici un studiu despre Fumat, Alcool și incidenta cancerului tiroidian.

 

Referințe:

1. Arnson Y, Shoenfeld Y și Amital H. Efectele fumului de tutun asupra imunității, inflamației și autoimunității. Journal of Autoimmunity, 2010; 34 (3): J258-65. Disponibil de pe: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20042314

2. Departamentul SUA pentru Sănătate și Servicii Umane. Consecințele fumatului asupra sănătății: 50 de ani de progres. Un raport al chirurgului general. Atlanta, GA: Departamentul SUA pentru Sănătate și Servicii Umane, Centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Centrul Național pentru Prevenirea Bolilor Cronice și Promovarea Sănătății, Office on Smoking and Health, 2014. Disponibil de pe: https://www.cdc.gov/tutun/date_statistici/sgr/50-aniversare/index.htm .

3. Duan L, Rao X și Sigdel KR. Reglarea inflamației în bolile autoimune. Journal of Immunology Research, 2019; 2019: 7403796. Disponibil de la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30944837

4. Biroul pentru sănătatea femeilor. Boală autoimună. Departamentul de sănătate și servicii umane al SUA 2019. Disponibil de pe: https://www.womenshealth.gov/az-topics/autoimmune-diseases .

5. Institutul australian pentru sănătate și bunăstare. Artrita reumatoida. Canberra, Australia: AIHW, 2019. Disponibil de pe: https://www.aihw.gov.au/reports/chronic-musculoskeletal-conditions/rheumatoid-arthritis/contents/what-is-rheumatoid-arthritis

6. Derksen V, Huizinga TWJ și van der Woude D. Rolul autoanticorpilor în fiziopatologia artritei reumatoide. Seminarii în imunopatologie, 2017; 39 (4): 437-46. Disponibil de la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28451788

7. Ma X și Xu S. Terapia cu inhibitori ai TNF pentru artrita reumatoidă. Rapoarte Biomed, 2013; 1 (2): 177-84. Disponibil de pe: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24648915

8. Sugiyama D, Nishimura K, Tamaki K, Tsuji G, Nakazawa T și colab. Impactul fumatului ca factor de risc pentru dezvoltarea artritei reumatoide: o meta-analiză a studiilor observaționale Analele bolilor reumatice, 2010; 69 (1): 70–81. Disponibil de pe: http://ard.bmj.com/cgi/rapidpdf/ard.2008.096487v2

 

Echipa Tiroida România 🇹🇩

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.