Dr. Lamm: Deficitul de Progesteron asociat cu Oboseala Suprarenală

Progesteronul este un hormon sexual feminin ce este produs în principal în ovare după ciclul ovulației in fiecare lună și joacă un rol important atât în ​​timpul sarcinii, cât și în ciclul menstrual. Pe lângă reglarea ciclului menstrual, progesteronul pregătește uterul femeii pentru sarcină prin îngroșarea mucoasei uterului în pregătirea pentru un ovul fertilizat. Când nu se fertilizează nici un ovul/ou, nivelurile de progesteron scad și apare un nou ciclu menstrual. În cazul în care un ovulul este fertilizat, progesteronul ajută la menținerea mucoasei uterine pe tot parcursul sarcinii. Menținerea nivelurilor adecvate asigură că organismul nu intră în deficit de progesteron.

Deficitul de progesteron

În cazul deficienței de progesteron, când acest rol vital nu se realizează, duce la probleme cu ciclurile menstruale și infertilitatea. Femeile mai în vârstă la menopauză, au deficiență de progesteron. Progesteronul, totuși, nu este doar prerogativa femeilor. Bărbații au, de asemenea, nevoie de progesteron. Deși la niveluri mult mai mici decât femeile, bărbații întâmpină o problemă de producere a spermei. Din fericire, acest lucru este rar. Progesteronul este produs în ovarele femeii, în glandele suprarenale, în placentă (în timpul sarcinii) și la bărbați, în testicule. Este deci destul de posibil să spunem că deficitul de progesteron ar putea contribui sau ar putea fi rezultatul oboselii suprarenale.

Semne asociate cu o deficiență de progesteron

Semnele tipice care indică o deficiență de progesteron corespund strâns cu oboseala Suprarenala. Acestea includ:
 •  Anxietate, depresie, schimbări de dispoziție, iritabilitate
 • Dureri de cap / migrene
 • Probleme de somn, transpirații nocturne, probleme cu adormirea sau trezirea în timpul nopții
 • Probleme feminine – cum ar fi balonarea, retenția apei, creșterea părului facial, bufeurile, uscăciunea vaginală, endometrioza, infertilitatea, ciclul menstrual neregulat și PMS
 • Un libido scăzut
 • Un dezechilibru tiroidian
 • Căderea părului, acnee, piele uscată, cuie fragile
 • Oboseală constantă
 • Minte în ceață
 • Alergii
 • Creșterea în greutate datorată unui metabolism mai lent
 • Dorința de zahăr

Motive pentru un deficit de progesteron

Pe măsură ce o femeile înaintează în varsta, nivelul de progesteron scade. Unul dintre motivele majore pentru o deficiență de progesteron la femeile tinere este Stresul. Este, de asemenea, unul dintre principalele motive și pentru bărbați. Corpul are un mecanism construit in echilibru. Progesteronul este în mod automat echilibrat de Estrogen în organism. Problemele apar atunci când nu sunt în echilibru. În lumea modernă, unde Estrogenul poate fi hormonul predominant provenit din substanțe chimice, terapia de substituție hormonală (HRT) și Stres – organismul tinde să se afle într-o stare dominantă de estrogen.

Alimente care pot provoca deficiență de progesteron

Proteina din alimentele pe care le consumăm este un alt motiv pentru dominarea estrogenului și deficitul de progesteron rezultat deoarece aceste alimente pot fi puternic saturate cu hormoni. De asemenea, așa cum am menționat deja, mediul modern este umplut cu substanțe chimice care de fapt imită estrogenul în organism. La rândul său, acest lucru suprimă nivelurile noastre de progesteron. Deși menopauza este naturală, o histerectomie sau Ooforectomia determină o scădere semnificativă a producției de progesteron.

Oboseala Suprarenala și răspunsul automat al organismului

Deși nu este recunoscută de medicina modernă ca o afecțiune medicală, oboseala suprarenală este un fapt de viață pentru mulți oameni. Această condiție începe când Suprarenalele sunt suprasolicitate și nu pot să-și îndeplinească funcția normală. Este o afecțiune caracterizată printr-o serie de simptome diferite, cum ar fi oboseala, hipoglicemia reactivă, insomnia și libidoul scăzut.
Cum aflăm dacă aveți oboseală suprarenală?
În circumstanțe normale, atunci când corpul percepe o amenințare, acesta intră într-o stare de pregătire pentru a face față acestei situații. Aceasta este cunoscută sub numele de „luptă” sau „zboara” și este ca un răspuns automat. Hipotalamusul, care face parte din axa HPA, percepe amenințarea și o transmite ca un mesaj prin intermediul neurotransmițătorilor către glanda Hipofiza încât organismul trebuie pus în această stare de pregătire pentru a aborda amenințarea. Această amenințare ar putea avea un caracter fiziologic sau psihologic. Glanda pituitară, la rândul ei, eliberează hormoni care indică glandei suprarenale că este nevoie de a produce cortizol (care se ocupă de stres) și Adrenalina (care pune organismul într-o stare de pregătire pentru a lua măsuri corespunzătoare). O prioritate mai mare este producția de hormoni legați de stres, cu o altă producție hormonală considerată secundară. Odată ce situația stresantă s-a încheiat, totuși, funcția fizică normală și producția de hormoni se activează încă o dată. Cu toate acestea, atunci când stresul este prelungit – continuând pe o perioadă lungă sau pe termen nelimitat – reacțiile pot fi complet diferite. O creștere sau continuarea a stresului înseamnă că organismul trebuie să producă cantități din ce în ce mai mari de cortizol în glandele suprarenale. La un moment dat, glandele suprarenale nu mai sunt în măsură să țină pasul cu cererea din ce în ce mai mare și răspunsul automat al organismului. Acest lucru se numește răspunsul de stres al NeuroEndoMetabolic (NEM) – cu glandele suprarenale aflate în prim-planul acestei lupte împotriva stresului. Odată ce NEM începe să acționeze, alte căi sunt căutate pentru a produce cortizolul necesar pentru a ține pasul cu cererea, deoarece cortizolul este principalul hormon antistres al organismului. Organismul, totuși, nu poate ține pasul cu această producție pe o perioadă nedeterminată și, la un moment dat, apare epuizarea totală a Suprarenalelor. În acest moment se spune că suferiți de „arderea Suprarenala”.
Recuperarea de la oboseala suprarenală depinde de stadiul în care vă aflați. Etapa 3, numită și epuizare suprarenală, poate fi foarte devastatoare. Recuperarea este un proces foarte lung și cei cu afecțiune au adesea un număr de simptome aparent fără legătură, inclusiv cele menționate cu deficitul de progesteron.
Rolul hormonilor Progesteronul, Estrogenul și Cortizolul sunt doar trei dintre hormonii produși în Glandele Suprarenale, folosind Colesterolul ca materie primă.
Acești hormoni au structuri moleculare similare, dar au funcții diferite. Când corpul se află în modul „luptă sau zboara” din cauza stresului, producția de cortizol crește în glandele suprarenale. Problema este însă că, pentru a face Cortizol, este nevoie de Progesteron. Deoarece progesteronul este utilizat pentru a face hormoni de stres și nu mai face ceea ce este proiectat să facă, se creează un dezechilibru între progesteron și estrogen și, în schimb, testosteron. Deficitul de progesteron determină răspunsul la „zbor sau la luptă”. Aceasta nu înseamnă neapărat că aveți prea mult estrogen. Mai degrabă, nivelurile de progesteron sunt reduse datorită stresului crescut sau prelungit, reducând astfel aceste niveluri în raport cu estrogenul deja prezent. Deoarece progesteronul este epuizat, are un impact asupra interacțiunii hormonale normale în organism, rezultând o multitudine de simptome nedorite.
Medicamentul occidental ajută în mod normal la tratarea simptomelor și, prin urmare, cauza nu este neapărat tratată. Înlocuirea cu progesteron ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor pentru o vreme, dar pe termen lung, este vorba de adăugarea de „combustibil pe foc” și servește pentru a alimenta dorința organismului de a crește producția de cortizol.

Să aflăm dacă aveți oboseală suprarenală

Medicina holistică, pe de altă parte, vede corpul în întregime și înțelege legăturile fiziologice dintre diferitele sisteme existente în organism și funcția lor, ținând totodată cont de rolul jucat de starea psihologică a persoanei. În cazul în care o componentă este afectată, aceasta conduce la un efect de domino, iar alte componente devin afectate. Cu toate acestea, dacă tratați cauza – toate celelalte componente reacționează pozitiv, de asemenea.
Vindecarea unui deficit de progesteron natural
Un practician de îngrijire medicală holistică va încerca să crească în mod natural nivelul de progesteron al organismului. Aceasta include examinarea a ceea ce mănânci, precum și a suplimentelor naturale. Suplimente – când vine vorba de vitamine pentru a crește nivelul de Progesteron, un cocktail Suprarenal combinat in functie de necesitate, vitamina B și vitamina C lipozomala sunt ambele foarte benefice. Vitamina B, cel mai vizibil vitamina B6, ajută organismul să producă Progesteron la nivel optime. Este, de asemenea, necesar pentru ficat, pentru a descompune Estrogenul, deoarece creșterea nivelului de Estrogen provoacă un dezechilibru. Cercetările au arătat, de asemenea, că femeile cu niveluri mai ridicate de vitamina B6 au o șansă mai mică de a avea un avort spontan. Sursele bune de vitamina B6 includ: carne slabă roșie, fructe de mare, spanac, cartofi, fasole, cartofi, cereale integrale și nuci.
Vitamina C servește, de asemenea, la creșterea producției de Progesteron. Acidul ascorbic prezent în vitamina C lipozomala ce are și Zinc este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi care dăunează celulelor. Cercetările arată că ovarele, imediat înainte de ovulație, utilizează cantități mari de acid ascorbic pentru a asigura o ovulație sănătoasă. Un studiu din 2003 indică, de asemenea, că femeile din studiu care au crescut consumul de vitamina C au avut o rată mai mare a sarcinii decât cele care făceau parte din grupul de control corespunzător, aici gasiti si Protocolul Vitaminei C.
Deficitul de progesteron poate fi ajutat de zincul găsit în vitamina C lipozomala sau in  anumite alimente. Zincul este necesar pentru sănătatea hormonală, precum și pentru producerea de progesteron. Zincul determină glanda hipofizară să elibereze hormonii care promovează ovulația, stimulând în același timp ovarele pentru a produce progesteron. Sursele bune includ fructele de mare (în special crustacee și crabi), semințele de dovleac, nuci de caju și carnea roșie.
Alimentele tipice bogate în vitamina C includ legume cu frunze verzi, ardei galbeni, fructe kiwi, portocale, lămâi, limes și broccoli.
Magneziul ar trebui să fie unul dintre cele mai abundente minerale din corpul vostru. Cercetările arată totuși că până la trei sferturi dintre oameni au deficiențe de magneziu si electroliti. Magneziul este esențial pentru că ajută la absorbția calciului, ajută la reglarea glandei pituitare și reglează nivelul hormonilor. Lipsa magneziului nu permite organismului să producă suficienți hormoni necesari pentru menținerea optimă a sistemului reproducător. În afară de administrarea unui supliment de magneziu cautati un Magneziu cu Electroliți sau mâncați alimente care sunt bogate în acest mineral, cum ar fi nuci, semințe (de exemplu, semințe de dovleac), pește cum ar fi macrou de captura, ciocolată neagră 90% și legume cu frunze verzi. 
Toate suplimentele menționate aici pot fi de ajutor, dar pot agrava, oboseala suprarenală dacă nu sunt utilizate cu atenție. Dozajul necesar pentru fiecare persoană poate fi foarte diferit.
Creme naturale cu Progesteron așa cu am scris și in acest articol https://tiroidaromania.org/dominanta-estrogenului/ 
Cremele care conțin progesteron natural sunt foarte eficiente în creșterea nivelului de progesteron. Aceste creme au aceeași structură celulară ca și progesteronul produsă natural de către organism și sunt ușor absorbite.
Asigurați-vă, totuși, că, crema pe care o utilizați nu conține estrogeni. În stabilirea oboselii suprarenale, progesteronul poate să nu fie bine tolerat. Rețineți că progesteronul este metabolizat în principal de către ficat. Congestia hepatică este o constatare frecventă la pacienții cu oboseală Suprarenala. Asigurați-vă că după 30 de ani ficatul are susținerea necesară prin produse naturale 
Adăugarea de progesteron se poate dovedi prea mult si ca o povară pentru ficat. Reducerea stresului fie că este de natură psihologică sau fiziologică, stresul este probabil principalul motiv pentru care aveți o deficiență de progesteron. S-ar putea să existe multe alte lucruri pe care le-ati putea face pentru a gestiona stresul și pentru a face față stresului : meditatie, gradinarit, hobby, etc.
Sursa: © Copyright 2017 Michael Lam, MD Toate drepturile rezervate
https://www.drlam.com/blog/progesterone-deficiency-is-often-associated-with-adrenal-fatigue/25524/?utm_source
Traducerea: Echipa Tiroida România 🇷🇴
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.