Dr. Jockers – modalități de a reduce gazele și flatulența

8 modalități de a reduce gazele și flatulența

Când aveam 20 de ani și ma luptam cu sindromul intestinului iritabil, aveam gaze care miroseau îngrozitor. Era foarte neplăcut dar știam ca era o problema cu corpul meu doar că nu știam exact ce era și cum puteam să o rezolv. Mâncam ceea ce se numeste „dietă sănătoasă” dar, din păcate, corpul meu era epuizat după folosirea îndelungată de ibuprofen menit să îmi amelioreze durerea după sport și durerea de cap, stress-ul, mâncatul în viteza și ani întregi de Nutriție deficitară. Mulți dintre noi am experimentat jena si disconfortul care vine odată cu eliminarea gazelor. Mulți nu recunosc dar flatulenta este un fenomen zilnic, normal, la oamenii sănătoși. Poate nici tu nu ai observat, dar o persoana normala elimină gaze de 14 ori pe zi. Unii oameni care au gaze mai urât mirositoare decât altii, resimt un sentiment de jena legat de această tulburare digestiva . Poți să îți dai seama de cauza gazelor in exces si după recunoașterea mirosurilor acestora si dupa observarea atentă a simptomelor digestive. O alimentație calitativă din alimente integrale bogate in fibre poate produce o flatulenta normala. In alte cazuri, alte dereglari digestive care însoțesc eliminarea gazelor pot fi semnul unor probleme serioase. Citiți in continuarea pentru a afla daca gazele și flatulenta sunt rezultatul unei disfuncții intestinale si cum poți sa diminuezi simptomele stânjenitoare.

Caracteristicile flatulentei:

Flatulenta este producerea unui amestec între aer si gaze in tractul digestiv si care rezultă in urma procesului de digestie

• Metan – miros de varză de la digestia cărnurilor rosii – Acest miros de sulf provine din legumele crucifere. Majoritatea mirosurilor neplacute provin din metan. Aceasta duhoare este comparabila cu a legumele descompuse si se elibereeaza din digestia sângelui din carnea rosie. Compusul chimic cu miros de varza este in mod natural prezent in sânge  si creierul uman.

• Sulfat de hidrogen – acet gaz este cunoscut dupa mirosul de ouă stricate. Este produs de intestine si poate fi inflamabil. Hidrogen sulfat este un miros pe care il simțim in sistemele de canalizare și in mlaștini.

• Sulfat din methil – produce un miros dulceag si este cel mai inofensiv. Dacă ați gătit vreodata varza de bruxelles vă veți da seama de mirosul acestui gaz. Alimente care contribuie la producerea gazului.

• Nitrogenul este principalul component al gazelor si se găsește in proporție de 20% pana la 90% din gazul eliminat.

• Dioxidul de carbon – intre 10 si 30% din volumul eliminat

• Hidrogen, metan si oxigen – fiecare câte 10%

Concentrarea din fiecare gaz depinde de stilul de viață al fiecarei persoane. Urmatorii factori contribuie la creșterea sau scăderea procentelor prezentate anterior:

1. Obiceiurile alimentare si calitatea alimentelor consumate

2. Efectul reacțiilor chimice care se petrec in microbiomul din intestin in timpul digestiei

3. Cantitatea de aer înghițită pe parcursul zilei. Gazele din organism contribuie la mirosul flatulentei fiecarui individ. Multi dintre voi care nu cred că se elimină gaze de 14 ori pe zi – cel puțin – au gaze fără miros, produse de 99% de gazele din intestine. Cei mai puțin norocoși elimină gaze urat mirositoare rezultând din cei 1% din gazele din intestin. O combinație dintre un sulf specific produs de alimentele din intestin contribuie la mirosul gazului.

Daca observați doar in anumite cazuri producerea de gaz, luați in calcul urmatoarele probleme:

1. Enzime digestive puține (după ingestia de leguminoase, crucifere, ceapa si fructe)

2. Sensibilitate la gluten( dupa ingestia de cereale din grau, gluten si amidonoase ) 3. Alergie sau sensibilitate la produse lactate (produse lactate)

4. Acid gastric scăzut (carne rosie, oua)

5. Productie insuficienta de bila (unt cocos, avocado, oua, carne grasa, nuci si seminte) Toate aceste probleme pot avea ca si cauză infecție intestinala si înmulțirea de bacterii, paraziți si ciuperci(disbioza intestinala)

Ce cauzeaza flatulenta? Gazul se acumulează in organism din mai multe cauze, inclusiv datorita schimbărilor hormonale si datorită alimentelor care produc in mod natural gaze. Odată cu tranzitarea tractului digestiv se aduna si se elimina exact ca si materiile fecale din colon. Dereglari se pot produce in mod diferit de la o persoana la alta rezultând probleme de indigestie, balonare, acumulare de gaz in exces si dureri abdominale. Când aveți aceste simptome corpul vă spune ca este o problema in sistemul digestiv care impiedica eliminarea gazului. În mod obișnuit cea mai comună problemă asociată cu retenția de gaz in intestin este balonarea. Gazul in exces se manifesta prin disconfort in partea de jos a abdomenului si simptome precum flatulenta.

Doi facturi contribuie la aceasta dilatare:

1. Distribuirea gazelor in interiorul intestinului

2. Activitatea motrica a intestinului

Cand mușchii digestivi sunt relaxati volumul de gaz este mai bine tolerat. Alimentele iritante, in cazul persoanelor cu sensibilitate alimentara sau a persoanelor cu alergii alimentare, sunt doar unul dintre declanșatorii dereglarilor digestive. Creșterea anormala de bacterii si fermentarea din intestin dau o stare de disconfort.

Balonarea si flatulenta pot avea urmatoarele 5 cauze:

1. Acid gastric scazut-se mai numește si hipoclorhidie si poate inhiba mișcările digestive si declanșa dereglari digestive care cresc fermentatia bacteriana. In condițiile unui acid gastric scăzut fragmente de alimente rămân nedigerate si sunt metabolizate de anumite bacterii care contribuie la balonare si flatulenta.

2. Constipatie- cu cât stă mâncarea mai mult in sistemul digestiv cu atât crește riscul ca alimentele sa fermenteze si sa se produca gaz in exces.

3. Microflora intestinala modificată – gazele produse depind de sănătatea microbiomului intestinului. Compoziția bacteriilor digestive – bune sau rele- sunt diferite de la un individ la altul. Structura microbiomului poate determina producerea de gaz in exces.

4. Acumulare de gaze cu miros neplacut – resturi de mâncare nedigerate rămase in colon produc fermentarea bacteriilor din colon care, la rândul lor, produc gaze.

5. Aerofagie(înghițire de aer) – aerul înghițit involuntar se adună in stomac iar apoi este eliminat prin flatulenta. Aerul este introdus in stomac prin mișcările mușchilor dupa încercările de râgâiala fără rezultat. O sa aflați mai tarziu cum infulecatul si mestecatul deficitar al mâncărurilor poate duce la înghițirea de aer in exces

. 8 modalitati de a reduce gazele:

1. Măncati încet si conștient – Asa cum am mentionat anterior dacă mâncați repede fără sa mestecati alimentele va puteti irita sistemul digestiv rezultand gaze. De aici si zicala atât de cunoscută si de populară „Mestecati-va lichidele si beți solidele”. Mâncatul conștient te ajuta sa intri într-o stare de relaxare ca sa poți asigura o digestie sanatoasa dar limiteaza si înghițirea de aer. Digestia începe inca din cavitatea bucala prin producerea de enzimelor salivare, mărunteste alimentele prin mestecare in asa fel incat scad sansele ca resturile de mâncare să rămână in organism reducând si producerea de gaz.

2. Beți mai multă apă între mese– Asigurati mișcarea alimentelor in tractul digestiv printr-o buna hidratare cu apa intre mese. Hidratarea este cheia eliminări resturilor din corp pentru că lubrifică fibrele care se umflă si nu rămân blocate de-a lungul tractului digestiv prin mișcarea alimentelor in interiorul sistemului digestiv – minimalizati fermentația si reduceti formarea de gaz. Încercați sa nu beți apa in timpul mesei ci doar intre mese deoarece apa dilueaza enzimele digestive secretate pentru digerarea mancarii si poate fi o cauza a problemelor tale. 

3. Folosiți o dieta de eliminare – O dietă de eliminare te ajuta sa iti dai seama care sunt alimentele care pot cauza gaze. In procesul de eliminare se scot alimentele care pot cauza formarea de gaz urmată de reintroducerea lor pentru a detecta simptomele. Câteva alimente pe care vei dori sa le elimini din dieta includ : alimente din categoria FODMAPS, oligozaharadide, monozaharide dizaharide si polioli care fermenteaza (usturoi, leguminoase, ceapa, grau), plante vegetale care contin sulf – kale, varza de bruxelles si broccoli, legume cu boabe, produse lactate, alimente amidonoase bogate in fibre precum cartofii si porumbul, alimente procesate – artificiale, bogate in grasimi.

4. Cresteți acidul gastric – Acidul gastric este important in diferite etape ale digestiei: este responbabil pentru sterilizarea mancarii, activarea enzimelor digestive, stimularea factorului intrinsec secretia, deschide sfincterul pilori, inchide sfincterul esofagian, activează secretia de bila, rupe legaturile proteice. Fără un nivel normal de acid gastric nu putem curăța mancarea, ucide microbii, digera si asimila alimentele – asta înseamnă un stres in plus pentru sistemul digestiv care duce la fermentare microbiana. Rezultanta fermentatiei microbiene este gazul. Când nu putem metaboliza sulful corect vom elimina gaze urât mirositoare. Remedierea acidului gastric este deosebit de important pentru reducerea gazelor. Simptome ale unui nivel de acid gastric redus : balonarea, flatulenta, ragaiala, indigestie, diaree, constipatie, oboseala cronica, oboseala glandelor suprarenale, autoimunitate, mâncărimi rectale, candida, căderea parului la femei, deficiență de fier si vitamina B 12, acnee, alergii si sensibilități, piele uscata/ mătreață.

5. Folosiți enzime digestive– Enzimele digestive ajuta la descompunerea alimentelor care hranesc bacteriile si contribuie la formarea de gaze. Aceste enzime sa găsesc sub forma de suplimente alimentare dar sunt prezente si în multe din mâncărurile fermentate, netratate termic si bauturi precum otet din cidru de mere. Aceste enzime vor digera zaharurile, aminoacizii, acizii grasi si acizii nucleici ca sa poata fi mai usor asimilati de organism. Simptomele de balonare si gazele sunt semnele unei deficiențe in producerea de enzime pancreatice care pot fi suplimentate cu enzime digestive precum amilaza, lipaza si proteaza  

6. Probiotice – Corpul uman găzduiește mai bine de 500 de specii de bacterii iar probioticele sunt folositoare in sustinerea concentrației de bacterii benefice. Surse naturale de probiotice se gasesc in chefirul din apa de cocos, iaurt din lapte de cocos, kombucha, iaurt si legume fermentate precum varza acra si kimchi. Imbunatatirea balantei din cadrul florei microbiene din intestine este importanta pentru a reduce cresterea microbilor daunatori care duce la acumulare de gaze

7. Plante/ierburi/condimente carminative – sunt folosite in mod traditional de secole in medicina ayurvedica. Exemple de ierburi carminative cu proprietati digestive: seminte de fenicul, cardamon, scortisoara, ghimbir, seminte de telina, anason, lemn dulce, chimen, menta,coaja de portocala,piper, busuioc, oregano, maghiran, rozmarin, susan, tarhon, patrunjel,etc. Aceste ierburi reduc flatulenta prin eliminarea presiunii intestinale, ajuta la motilitatea intestinelor si la o mai buna absorbtie a nutrientilor. Ierburile au beneficii terapeutice pe care le puteti obtine prin adaugareaa lor in mancare dar si prin infuzii de ceai.

8. Magneziu ajuta la îmbunătățirea tonusului intestinelor – Magneziul este un mineral cam ignorat in general dar de care ai nevoie pentru a-ti imbunatati digestia si a reduce gazele si flatulenta. Institutul National de Sănătate recomandă magneziul ca fiind esential in activitatea a mai mult de 300 de procese enzimatice inclusiv ca si adjuvant in relaxare musculara de-a lungul tractului gastro intestinal. Mai mult de 80% din populație are deficiența de magneziu, magneziu care joaca un rol important in motilitatea intestinala prin stimularea mușchilor din sistemul digestiv si transferul alimentelor fermentate – magneziul ajută la reducera acumularii de gaze. Recomand magneziu L threonate deoarece strabate bariera catre creier si îmbunătățește functia mentala si adaptarea la stres. Efectul secundar este ca va îmbunătăți motilitatea intestinului reducand astfel timpul cat mancarea sta in intestine si fermenteaza. Prin creșterea vitezei tranzitului intestinal reducem producerea de gas.

Recomandarea nostra:https://abundenta.org/magneziu-multi-complex-bio-vegan-180-cps-2/

Fiecare persoana produce gaze in mod diferit pentru că fiecare este unic in felul lui si pentru că fiecare are propria productie de bacterii care ajută la formarea de compuși sulfurati. Cele 8 mecanisme va pot ajuta sa identificati care sunt problemele care genereaza disconfortul digestiv. Urmand aceste strategii va veti imbunatati sanatatea digestiva si puteti reduce producerea de gaze. Aplicarea tuturor acestor strategii va vor ajuta sa depasiti balonarea si flatulenta in mod natural.

11 semne ca avem deficiențe de magneziu:

1. Procese cognitive incetinite

2. Dureri de cap si migrene

3. Constipatie si dereglari precum intestinul iritabil

4. Oboseala fizica, psigica si emotionala

5. Insomnie

6. Spasme musculare si crampe

7. Dureri cronice

8. Fibromialgie

9. Aritmii

10. Amorteala si furnicaturi

11. Modificari de comportament si stare

Sursa: dr. Jockers.com

Traducere Raluca Maior pentru TiroidaRomânia 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.