De ce testele tiroidiene sunt greșite? Și ce este de făcut?

Bolile tiroidiene sunt mai agresive în zile noastre, Tiroida și glandele suprarenale sunt afectate de multe lucruri, inclusiv alimentele pe care le consumam și este important să ne informăm, cât mai mult posibil cu privire la aceasta glandă importantă.

„Am luptat cu hipotiroidismul ani de zile. Am început sa observ, la doar 22 ani, oboseală severă, piele uscată, creștere în greutate, dureri articulare. M-am dus la doctor de câteva ori și mi-am descris simptomele spunându-i că pur și simplu nu mă simt bine. Doctorul s-a mirat și mi-a spus ca sunt perfect sănătoasă. Pe scurt, doctorul a rulat testul TSH. (Acesta este testul standard după care toți medicii îți verifică funcția tiroidiana. Nu am avut nici o idee despre ceea ce a fost la acel moment.) Două zile mai târziu am primit și un telefon: niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni. Se presupune ca am Hipotiroidism. Planul doctorului ? Începeți Synthroid (românescul Eutirox) a fost prima problemă, simtita mult mai târziu. Am început tratamentul și am așteptat 6 săptămâni. Mă simțeam la fel de rău. Am optimizat medicamentul, mărind doza. Am așteptat mai mult de 6 săptămâni. Încă ma simțeam rău. Am început căutarea de informații (și un medic nou). Înainte de toate, vreau să vă anunț că eu nu sunt doctor și nici cadru medical. Toate aceste informații le-am postat prin propria cercetare și nu ar trebui să fie utilizate în  scop de diagnosticare ci doar ca informare. Urmați propriile dumneavoastră cercetari și discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face orice modificare în dieta, suplimente sau exerciții de rutină.

TSH

În această căutare de informații am aflat că testul TSH, după care majoritatea medicilor se bazează atât ca și diagnostic cât și tratament nu oferă o imagine completă a ceea ce se întâmplă cu Tiroida. Vezi tu, TSH, vine de la hormonul de stimulare tiroidiana, care este de fapt un test despre ceea ce face glanda pituitara. În teorie, atunci cand organismul tău nu are suficient hormon tiroidian, glanda pituitara ar trebui să elibereze TSH pentru a semnala ca Tiroida dvs. are nevoie de ajutor (un fel de semnal de alarmă pentru Tiroida ). Deci, care-i problema? Există multe, multe motive pentru care medicii nu ar trebui să pună un diagnostic sau să trateze un pacient bazat pe valorile TSH. Unii oameni pur și simplu au o glanda pituitara defectă și acesta este unul din motivele pentru care nu se produce TSH. Puteți citi nenumarate poveşti despre pacienți cu Hipotiroidism care nu au fost diagnosticati ani și ani, din cauza medicilor care pur și simplu s-au bazat doar pe testul TSH și au refuzat să asculte simptomele sau să ceară teste suplimentare. În teorie, testul TSH nu este rău. Iar în realitate, nu este atât de bun.

▪ Ce Teste de laborator vă ajută în problemele cu glanda Tiroidă?

Deci, în cazul în care TSH nu este cel mai bun ca test de laborator pentru diagnosticarea și tratarea tulburarilor tiroidiene, ce ar putea fi? În primul rând, vreau să vă confirm, în cazul în care ați ghicit deja – nu există nici un Test care poate înlocui un Medic care vă ASCULTĂ cum va simțiți. Aveți nevoie de un Medic care va pune mare valoare pe simptomele dvs. pentru diagnosticare și tratare.

Mai jos sunt testele, pe care le consider esențiale pentru oricine care luptă cu probleme de glanda Tiroida :

1. Free T4- FT4 T4 și T3 sunt cei doi hormoni tiroidieni principali. Dar, T4 este hormonul mai puțin activ. Corpul tău transformă o mare parte din T4 în T3 activ în interiorul celulelor. Cu testul T4 (și T3), puteți verifica nivelurile – libere câtși totale. Fii sigur că medicul tău verifică acestea. De ce este important acest lucru? Pentru că doriți să verificați T4, care nu este legat de proteinele din sânge. Vrei să știi cantitatea de T4, care este disponibilă în organism pentru a fi utilizate și convertite la T3.

2. Free T3- FT3 Aceasta este forma activă de hormon tiroidian. Dacă nu aveți suficient din acesta atunci sigur vă simțiți rău. Acesta este ceea ce ar trebui, în opinia mea, să fie considerat testul standard în funcția tiroidiană! T3 liber este în primul rând responsabil pentru creșterea metabolismul, greutatea, oboseala..etc

3. ANTICORPII Tiroidieni Testele sunt TPO și TgAb. Aceste teste vă vor spune dacă în organismul dvs. este o inflamatie sau este atacată Tiroida. În cazul în care aceste niveluri sunt ridicate, sunt șanse sa aveți tiroidita Hashimoto. Hashimoto este boală tiroidiana autoimuna, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar este programat pentru un atac împotriva tiroidei. Este important să se identifice dacă tulburarea tiroidiană este autoimună, deoarece în cazul în care este, există o serie de implicații. Un lucru important pentru persoanele cu boli autoimune este de a fi pe o dietă „anti-inflamatoare”, ceea ce înseamnă eliminarea alimentelor foarte inflamatorii, cum ar fi grâul (glutenul) lactoza, zahărul, soia.

4. Colesterolul Deși nu la fel de important ca și testele de mai sus, dar cred că un nivel de colesterol trebuie sa fie bun. Corpul tău nu este capabil de a metaboliza în mod corespunzător colesterolul fără hormoni tiroidieni. Nu vă faceți griji prea mult despre nivelul de colesterol decât după ce nivelul tiroidei este reglat.

5. Vitamina D Deși mulți oameni ar putea beneficia și de alte teste, ultimul test cred ca este cu adevărat esențial pentru oricine care suspectează sau trateze afecțiunile tiroidiene. Vitamina D este un hormon care joacă un rol important în funcția sistemului imunitar. Multe persoane care se luptă cu hipotiroidism au, de asemenea, un nivel scăzut de vit. D. Este deosebit de important ca cei cu bolile autoimune să aiba un nivel optim de vit.D. Dacă aveți un nivel scăzut de vit. D, este important de a începe tratamentul la aceasta imediat.

Ce este de făcut :

1. Găsiți un medic care va completa testele corespunzătoare, cu medicația corespunzătoare. Vă sugerez găsirea unui Medic care este deschis în a folosi hormoni tiroidieni naturali deshidratați (spre deosebire de synthroid, eutirox sau levotiroxină). Medicul ar trebui să stabileasca medicația pe baza testelor de mai sus dar nu numai, precum și pe modul în care va simțiti.

2. Inlocuiți glutenul. Glutenul este foarte important în bole tiroidiene autoimune. 90% din tulburările tiroidiene autoimune sunt datorate declansatorilor din natura.

3. Optimizati nivelul vitaminei D.

 

De Trisha Gilkerson. 

Sursa : verywell.com

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.