De ce NU RECOMANDĂM testarea sensibilităților alimentare?

De ce NU RECOMANDĂM testarea sensibilităților alimentare ?

În medicina holistică, mâncarea este medicament, dar ce se întâmplă atunci când alimentele pe care le consumi declanșează o reacție in organism? Puteți experimenta o serie de simptome incomode. Alimentele vă pot agrava intestinul sau sistemul imunitar, provocând simptome sau chiar determinându-vă autoimunitate. Medicina holistică analizează complexitățile și cauzele fundamentale ale tulburărilor autoimune pentru a vă aduce ușurare, o viață mai sănătoasă și o mai bună înțelegere a modului în care funcționează corpul și de ce are nevoie.  

Sensibilitatea alimentară este diferită de o alergie alimentară

Adesea, oamenii confundă alergiile alimentare și sensibilitățile alimentare – folosind intoleranța, sensibilitatea și alergia în mod interschimbabil. Fiecare este diferit. Mai mult, testele de alergie convenționale nu arată întotdeauna sensibilități sau intoleranțe.  

Ce este o alergie alimentară?

O alergie este o reacție imună IgE la un anumit aliment. Reacțiile apar de obicei imediat după expunere și pot fi severe și pun viața în pericol pentru unele persoane. Reacțiile alergice frecvente sunt umflarea limbii sau nasul care curge sau pot fi mai severe, cum ar fi anafilaxia și urticaria. Deoarece alergiile alimentare sunt mai ușor de identificat prin testare, oamenii au raspuns destul de clar ce alimente trebuie evitate sau eliminate.

Ce este intoleranța alimentară?

Intoleranța alimentară nu este o „reacție”, ci mai degrabă o „incapacitate” de a digera. De exemplu, lipsa enzimelor digestive care să descompună zahărul din lapte (intoleranță la lactoză) sau incapacitatea ficatului de a procesa lucruri precum cofeina sau alcoolul. Intoleranțe alimentare comune includ lucruri precum histaminele, conservanții (cum ar fi sulfiții) și lectinele (partea plantei care se protejează împotriva digerării). Intoleranța alimentară provoacă inflamație în organism, ceea ce duce la probleme precum disconfort și durere.

Intoleranța alimentară poate include:

 • FODMAPs – prescurtare pentru oligo-, di-, monozaharide și polioli fermentabili, este un grup de carbohidrați cu lanț scurt care se găsesc în mod natural în alimente, inclusiv mere, brânzeturi moi, bere, linte, anghinare și fasole.
 • Nightshades – aceste legume aparțin familiei de plante numite Solanaceae și includ cartofi, roșii, ardei, boabe de goji și vinete. Toate conțin compuși chimici cunoscuți sub numele de alcaloizi, inclusiv solanină, nicotină și capsaicina. Adesea, cel mai mare simptom aici este durerea articulară.
 • Cofeina – găsită în cafea, sifon, ceai și băuturi energizante, cofeina poate provoca un răspuns imunitar dacă ești sensibil la aceasta.  
 • Salicilații – utilizați ca si conservant alimentar în unele medicamente, salicilații pot declanșa sistemul imunitar.

Ce sunt sensibilitățile alimentare?

O sensibilitate alimentară este mai greu de identificat decât o alergie alimentară, deoarece răspunsul imunitar poate fi întârziat. Simptomele pot apărea la ore, zile sau săptămâni după expunerea la alimente.  Simptomele nu sunt severe și pot să nu fie legate de intestin, așa că este posibil să nu faceți conexiunea imediat.  

Sensibilitatea alimentară este, în general, considerată a fi o reacție mediată imun la un aliment (diferită de o intoleranță). Iar sensibilitățile alimentare sunt diferite de alergiile alimentare, care implică anticorpi IgE. În cazul sensibilităților alimentare, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva alimentelor precum IgG, IgA sau IgM (imunoglobuline G, A sau M) și aceștia pot fi măsurați prin teste de sânge.  Anticorpii sunt produși de sistemul imunitar și sunt proteine ​​pe care sistemul dumneavoastră imunitar le folosește pentru a lupta împotriva infecțiilor cauzate de viruși sau bacterii. Dacă aceeași infecție intră în corpul tău în viitor, te va proteja împotriva acesteia. Se pot produce anticorpi împotriva altor materiale străine, cum ar fi polenul, mătreața, praful sau alimentele.

Există câteva tipuri diferite de imunoglobuline sau anticorpi:

 • IgA – anticorpi găsiți în membranele mucoase ale plămânilor, sinusurilor, stomacului și intestinelor
 • IgG – anticorpi din sânge care vă ajută corpul să-și „amintească” germenii la care ați fost expus anterior și vă protejează împotriva reinfectării
 • IgM – aceștia sunt anticorpii pe care corpul tău îi produce atunci când ești prima dată infectat cu o nouă bacterie sau germeni
 • IgE – aceștia sunt anticorpii adesea responsabili de alergiile alimentare, cum ar fi arahide sau căpșuni. Este posibil ca IgE să fi evoluat pentru a ne proteja împotriva infestării paraziților.

Simptomele datorate sensibilității alimentare pot include:

 • Acnee
 • Reflux de acid
 • Balonare
 • Modificări intestinale
 • Ceața creierului
 • Depresie
 • Diaree
 • Eczemă
 • Oboseală
 • Apariția simptomelor autoimune
 • Dureri de cap
 • Dureri articulare
 • Migrene
 • Schimbări de dispoziție
 • Curge nasul
 • Iritatii ale pielii
 • Modificări de greutate

Care este cauza principală a sensibilității alimentare?

Intestinul permeabil și sensibilitățile alimentare sunt două fețe ale aceleiași monedeDin păcate, dacă aveți autoimunitate, există șanse mari să aveți și un intestin permeabil (cunoscut și sub numele de permeabilitate intestinală). Căptușeala din intestin este foarte subțire, dar puternică, asta până când se deschide. În mod normal, mucoasa intestinală vă va proteja de tot felul de bacterii, toxine și particule alimentare nedigerate.  

Când mucoasa intestinală este afectata, poate dezvolta mici găuri în peretele intestinal. Acest lucru poate permite alimentelor nedigerate, bacteriilor și toxinelor să scape din intestin și să intre în fluxul sanguin – declanșând inflamația. Intestinul permeabil vă poate schimba flora intestinală (bacteriile bune care trăiesc în intestin) și poate agrava inflamația. Permeabilitatea intestinală poate fi o caracteristică a unor afecțiuni, inclusiv boala celiacă, boala Crohn, IBS (sindromul intestinului iritabil) și este asociată cu tulburări autoimune (în special lupus, diabet de tip 1 și scleroză multiplă). 

Sistemul tău imunitar există pentru a te proteja de invadatori. Lucrurile care trec în mod eronat printr-o mucoasă a intestinului permeabil sunt considerate invadatori periculoși de către sistemul imunitar și acesta reacționează. Sistemul tău imunitar are o memorie imunitară (creând celule de memorie pentru aceste proteine ​​sau alimente nedigerate) – va reacționa la invadatorii pe care îi recunoaște, cum ar fi alimentele la care corpul tău este sensibil. De fiecare dată când corpul tău este expus la o anumită proteină alimentară, își va aminti de ea și reacționează trimițându-ți anticorpii pentru a lupta. 

Dieta și sensibilitățile fiecăruia la alimente sunt personalizate, precum și reacțiile lor. Sensibilitățile alimentare comune includ lactatele, cerealele precum grâul sau porumbul și soia.  

Glutenul sau grâul – Boala celiacă este o boală autoimună, nu o sensibilitate alimentară, care este declanșată de gluten și provoacă leziuni ale intestinului subțire. Sensibilitatea la gluten non-celiacă (NCGS) apare atunci când o persoană are simptome de la consumul de gluten, dar nu suferă leziuni tisulare, răspunsul imun sau rezultatele testelor de diagnosticare care sunt caracteristice bolii celiace. Simptomele obișnuite ale NCGS includ ceață cerebrală, dureri articulare, dureri de cap, amorțeală la picioare, brațe sau degete. Oamenii pot avea, de asemenea, sensibilități la alte componente ale grâului (nu neaparat la gluten) sau alergie la grâu. Cele mai dese sensibilități la gluten sau grâu sunt în boala Hashimoto.

Lactate – sensibilitatea la lactate este un răspuns imun la una sau mai multe proteine ​​din lapte găsite în laptele de vacă. Sensibilitatea la lactate poate apărea ca si constipație, diaree, dureri de cap, congestie, infecții ale urechii și multe altele.   

Alte sensibilități alimentare comune sunt cerealele (în special porumbul), soia și ouăle.

CONCLUZIE

Alergiile alimentare sunt reacții severe care pot pune viața în pericol, trimițând pe cineva la spital pentru că nu poate respira. Poate cunoasteti un copil care are aceasta reactie la alune. E înspăimântător. Există două teste efectuate de alergologi pentru a diagnostica alergiile alimentare: testul de sânge IgE și un test cutanat, ambele având validitate științifică dovedită . Chiar și așa, alergologii efectuează de obicei o provocare alimentară în cabinet pentru a se confirma diagnosticul. Deoarece răspunsurile alergice sunt rapide și furioase, medicul este acolo pentru a monitoriza reacția.

Intoleranța alimentară este o altă chestiune. Sunt mai blânde, dar au un efect cumulativ de a provoca sistemul imunitar și de a crește inflamația în organism. Dacă aveți o boală autoimună, intoleranța alimentară vă exacerba simptomele, agravându-le mult. Deși există teste vândute pentru identificarea intoleranțelor alimentare, acestea nu au rezistat sub control științific . Și pentru că reacțiile de intoleranță alimentară sunt întârziate, ducând până la 72 de ore intarziere, o provocare alimentară în cabinetul unui medic nu este posibilă. În schimb, o dietă de eliminare (cum ar fi AIP) este calea recomandată pentru diagnostic.

O privire științifică asupra testelor

ELISA și ALCAT sunt ambele teste de sânge care pretind că identifică intoleranțe alimentare. Ele se uită la modul în care sângele dumneavoastră răspunde atunci când este expus la un anumit aliment. ELISA măsoară reacțiile anticorpilor IgG. ALCAT măsoară reacțiile globulelor albe. Acestea sună ca teorii plauzibile, nu? Anticorpii și globulele albe din sânge fac parte din sistemul tău imunitar. Dacă sistemul tău imunitar reacționează la un aliment, asta ar însemna, evident, intoleranță. 

Nu asa de repede! Sistemul imunitar este complex; dacă nu ar fi asa complex, am avea până acum un leac pentru autoimunitate. Se pare că unele studii arată că un răspuns IgG la un aliment indică de fapt toleranță . Și oricum celulele albe din sânge își schimbă constant forma și activitatea, așa că dacă fac asta în prezența unui aliment, asta nu înseamnă că alimentele au fost declanșatorul. Nu este surprinzător că ambele teste sunt renumite pentru rezultate inconsistente. Potrivit lui Chris Kresser , unii medici au trimis două probe de sânge pentru testare de la aceeași persoană la aceeași oră în aceeași zi și au primit rapoarte diferite de intoleranță. De aceea, alergologii din întreaga lume NU recomandă aceste teste și recomandă în schimb o dietă de eliminare precum AIP. Iată un raport amănunțit care rezumă cercetările care au arătat că aceste teste sunt inexacte.

În afară de faptul că rezultatele pot fi „FALS POZITIV” sau „FALS NEGATIV” mai există câteva motive pe care le adăugăm:

1. Dacă aveți intestinul permeabil, este posibil să aveți Anticorpi la multe, multe alte alimente. Odată ce vă vindecați intestinul și calmați inflamația, aceasta ar trebui să se schimbe drastic. Veți constata că faceți testarea alimentelor în timp ce aveți un intestin permebil și veți fi sensibil la peste 30 de alimente!!!, care este extrem de inexact, deoarece aceste teste NU țin cont de intestinul tău. După vindecarea intestinului, s-ar putea să găsiți că sunteți sensibili la numai 1 sau 2 alimente care sunt adevărate sensibilități sau alergii.

Recomandarea noastră: treceți peste testarea alimentelor!

2. Cele mai multe teste de intoleranță alimentară sunt foarte inexacte. Așa că mulți oameni raportează rezultate „fals pozitiv” sau „fals negativ”

Dar vă întrebați cum să vă vindecați intestinul?

Cel mai simplu și mai eficient mod de a face acest lucru este eliminarea anumitor alimente din alimentație timp de 3-4 săptămâni. Te vei abține de la a mânca aceste alimente pentru o perioadă de timp, astfel încât sistemul tău imunitar și să ia o pauză. Mai târziu vei reintroduce alimentele în dieta ta și vei urmări revenirea simptomelor.  Îndepărtarea glutenului (grâu, orz, secară) și a lactatelor (TOATE lactatele, vaca, oaie, bivolita, cămilă, cazeină A1 și A2, toate acestea) este primul pas. O proteină care se găsește în gluten se poate confunda cu semnalizarea chimică din intestinele noastre, creând ‘scurgeri’ (permeabilitate) în peretele intestinal. Și acesta este momentul în care testele de sensibilitate alimentară vor eșua dacă aveți intestin permeabil – pentru că pur și simplu nu se ține cont de faptul că aveți intestinul permeabil. Ați putea primi un rezultat „fals pozitiv”. Multe alimente (nu doar gluten) ar putea intra prin peretele intestinal dacă intestinul dvs. este permeabil. Corpul tău va antrena un atac și va crea anticorpi pentru acele alimente.

Cu toate acestea, odată ce vă vindecați intestinul (vă recomandăm să nu introduceți lactate sau gluten timp de 8 luni. Acesta este timpul de care Anticorpi au nevoie de a părăsi sistemul) și de a reduce/elimina alți anticorpi creați de alte alimente și, după aceea, puteți face un test de intoleranță și s-ar putea să constatați că sunteți sensibil doar la unul sau două alimente, care sunt cu adevărat sensibilități alimentare.

De asemenea, vă recomandăm cu tărie AIP (Protocolul AutoImun) ca mijloc/bază pentru a vă da seama de propriile dvs. sensibilități alimentare, gratuit. AIP este standardul de aur când vine vorba de aceste lucruri. Îți descoperi sensibilitățile prin eliminarea alimentelor pentru o perioadă, apoi reintroducându-le cu atenție, sistematic, pe rând. 

Dar în încheiere, două lucruri: Economisiți-vă banii. Mergeți pe AIP pentru a vă găsi propriile dvs. intoleranțe alimentare. Și dacă alegeți să vă testați, luați rezultatele cu un bob de sare imens.

La final, dacă vreți și trebuie să faceți un test de intoleranță alimentară, recomandat peste toate celelalte dar și cel mai exact (dar nu, perfect) este Cyrex Labs, o explicație super detaliată a diferitelor teste de sensibilitate alimentară și știința din spatele lor de la Chris Kresser, el împărtășește ce teste folosește în practica sa și de ce este totuși atent la aceste tipuri de teste:

„Îți voi spune ce laborator folosim în clinica noastră ce îndeplinește toate aceste criterii pe care le-am stabilit. Este singurul laborator pe care îl știu în acest moment care face totul bine, inclusiv purificarea corectă a antigenilor, rulează duplicate alături și testează atât antigene crude cât și gătite, adecvat pentru diversele tipuri de alimente pe care le mâncăm, iar laboratorul acesta este Cyrex Labs. Am mai vorbit despre ele. Directorul științific este Dr. Aristo Vojdani, un imunolog extrem de respectat, care a publicat multe lucrări în literatura științifică. „în ciuda încrederii pe care o am în Cyrex și în metodologia lor, mai am câteva rezerve în ceea ce privește testul foarte ridicat de IgG și IgA intoleranță alimentară.

Primul lucru este că, cred că avem nevoie de mai multe cercetări care să lege Reacțiile alimentare IgG la manifestări clinice specifice. Avem studii care arată că testarea IgG este legată de o încălcare a toleranței orale și/sau tulburări ale diferitelor etape în calea toleranței orale despre care se știe că rezultă în hipersensibilitate alimentară, dar dovezi clinice directe care leagă testarea IgG-urilor alimentare cu semnele și simptomele este încă nedeterminat. „

O postare veche din Comunitatea noastra : „La persoanele cu afectiuni autoimune (și la unele persoane cu Hipotiroidie), de fiecare dată când moleculele de gluten nedigerat ajung în sânge, sistemul imunitar răspunde antrenând un proces de distrugere a acestora în scopul eliminării lor din circulație. În această situație, datorită similaritații între structura moleculara a glutenului și cea a țesutului tiroidian, ingestia de gluten poate declanșa un atac imun asupra tiroidei. Cum ajunge glutenul în sânge? Glutenul poate ajunge în sânge tranversand un perete intestinal mult prea permeabil ce apare in cadrul “sindromului de intestin permeabil” – “leaky gut”.

Mulți pacienți cu Hashimoto au prezentat o amelioare a simptomelor si o scădere a necesarului de hormoni tiroidieni (unii chiar nu au mai avut nevoie de medicație hormonala) în urma unei diete fără gluten. Pentru ca organismul să uite „fărâma de gluten” este nevoie de eliminarea acestuia în proporție de 100% pentru minim 6 -8 luni. Însă dacă, în afară de gluten, mai sunt și alți factori implicați în tabloul sindromului de intestin permeabil, aceștia trebuie să fie depistați și eliminați. În afară de infecțiile bacteriene, paraziții, intoxicatia cu metale grele, disglicemii și stres cronic care pot fi identificate si adresate cu ușurință prin analize de laborator, o atenție deosebita trebuie acordata intoleranțelor si alergiilor alimentare (prin dieta protocol de eliminare AIP, de minim 30 zile).

Pentru Hashimoto unii cercetători/medici recomanda eliminarea permanentă a glutenului, deoarece chiar dacă pacientul nu prezintă intoleranță permanentă la gluten, la un moment dat, datorită acțiunii unuia dintre factorii de mai sus, s-ar putea reactiva sindromul de intestin permeabil, iar prezenta glutenului în sânge ar putea declanșa un nou atac imun asupra tiroidei. Pentru toate cele enumerate mai sus, eliminarea glutenului nu necesita teste specifice de laborator, teste de intoleranta la gluten.”

Beneficiile de a face lucrul greu

Protocolul Paleo Autoimun nu identifică doar intoleranțe alimentare. Acesta inversează autoimunitatea, permițându-ne să ne recâștigăm sănătatea și viața. Un test de laborator nu poate face asta. AIP are 3 piloni ai vindecării: alimentele pe care le eliminăm din dieta noastră, care sunt declanșatoare de inflamație, alimentele pe care le adăugăm în dieta noastră, care hrănesc și vindecă, și modificările stilului de viață pe care le facem, care echilibrează hormonii și reduc inflamația la nivel de corp. Este mult efort, dar recompensele sunt neprețuite.

O astfel de recompensă este că AIP este conceput pentru a vindeca și a sigila mucoasa noastră intestinală. In timp ce alergiile alimentare sunt permanente, intolerantele alimentare pot fi temporare. Acesta este motivul pentru care, în timp, mulți oameni sunt capabili să reintroducă cu succes din ce în ce mai multe alimente .

„Nu vă spun că va fi ușor.
Îți spun că va merita.”
~ Art Williams

❤ ***

Echipa Tiroida România 🇷🇴

Articolul complet aici de la Chris Kresser: https://chriskresser.com/are-food-intolerance-tests…/

Articolul complet aici de la Autoimmune Wellness: https://autoimmunewellness.com/why-food-intolerance…/ **

O explicație excelentă, ușor de înțeles a intestinului Permeabil de la Dr. Tom O’Bryan o găsiți și aici: https://www.youtube.com/watch?v=mY1ehb-wzvc&

RHR: Are Food Intolerance Tests Accurate? | Chris Kresser

https://caplanhealthinstitute.com/the-connection-between-autoimmune-disorders-and-food-sensitivities/

Illustration for an article by Gustavo Martín Garzo

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Renate
Renate
7 months ago

Foarte bun articolul . Va multumesc .

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.