Ce trebuie să știm despre Virusul Epstein-Barr?

Ce trebuie să știm despre Virusul Epstein-Barr?

Virusul Epstein-Barr sau pur și simplu EBV este un virus patogen uman din familia virusului herpetic, în special HHV4 (virusul herpes uman 4). Este un virus ADN cu ADN dublu-catenar (virologii disting virușii prin „forma” materialului genetic).

Există aproximativ 60 de subspecii EBV, doar câteva sunt foarte bine cercetate. Virusul Epstein-Barr a fost descoperit pentru prima dată în 1964 de către cercetătorii Epstein și Barr.  Legătură cu diverse tipuri de cancer, cum ar fi Leucemia și limfomul malign (cancer limfatic) a fost imediat stabilită.

S-au aflat multe despre EBV în ultimii 50 de ani. De exemplu, că 98% din populația lumii este infectată cu acesta. Un mesaj absolut șocant, dacă ne întrebați! Cel mai probabil suntem cu toții infectați, voi, noi, toți. Cei 2% dintre cei neinfectați trăiesc probabil pe o insulă, deșert sau într-o distanțiere sexuală și igienică completă – nu există altă cale.

EBV se transmite prin infecții cu picături (sărut, strănut, „frotiu”), precum și prin contact sexual sau de la mamă/naștere. În cele mai multe cazuri, noua infecție apare în copilăria timpurie. La 30% până la 60% din copii, acest lucru duce la cunoscuta febră glandulară Pfeifer, în care virusul afectează ganglionii limfatici, dar se poate manifesta în diferite și diferite grade.

Astăzi veți obține o primă imagine de ansamblu asupra virusului Epstein-Barr, deoarece acest virus este subestimat masiv și este încă în mare parte necunoscut.

Necunoscut ? Da, chiar și după 50 de ani de cercetări, nu știi încă de unde provine acest virus, cât timp a fost atât de comun și cum poți fi vaccinat împotriva lui. Vaccinarea ar rezolva multe probleme într-un singur caz. Până în prezent, cu EBV nu s-a reușit.

EBV s-a dovedit a fi un oncovirus, ceea ce înseamnă că poate declanșa diferite tipuri de cancer. În plus, acum se știe că multe boli autoimune pot fi declanșate de virusul Epstein-Barr. De asemenea, ar trebui să existe informații detaliate despre acest lucru astăzi.

Ce este special la virusul Epstein-Barr?

În caz că nu ai observat: 98% din populația lumii este infectată ! În majoritatea cazurilor, virusul rămâne nedetectat, latent și poate aștepta o viață pentru șansa sa, și apoi să lovească. Când se manifestă la vârsta adultă, simptomele sunt adesea atât de nespecifice încât este adesea diagnosticat greșit: ca simptome de menopauză sau o boală autoimună sistemică. În plus, virusul apare în diferite faze, nu este detectabil în toate fazele, ceea ce complică și mai mult diagnosticul.

Este greu de înțeles că acest virus afectează pe toată lumea, dar este dificil de găsit. Poate cel mai greu este faptul că nu există tratament pentru EBV. Niciun vaccin, niciun tratament medicamentos, nicio terapie nutrițională cu succes, cu succes garantat…Nimic .

Ce poți face în acest sens? Vom ajunge la asta mai târziu.

Lucrul comun despre EBV este că, de obicei, infectează neobservat și poate aștepta ani, zeci de ani pentru șansa sa. Abia atunci cand observa că există o deficiență imună, profită și acționează.

EBV – un supraviețuitor în Organism

Doar în cazuri rare organismul poate scăpa complet de infecție. Iată de ce aproape toți suntem infectați – dar încă nu există terapie și infecția persistă pe viață:

 • Virusul Epstein-Barr atacă punctul slab al sistemului imunitar și scapă de propriul sistem imunitar al organismului: limfocitele B și celulele de memorie B. Limfocitele B sunt părțile sistemului dumneavoastră imunitare care produc anticorpi (proteine de apărare împotriva agenților patogeni). Se crede că EBV reprogramează limfocitele B astfel încât să nu poată produce anticorpi împotriva acestuia,dacă celulele observă chiar că sunt infectate.Celulele cu memorie B au o durată de viață de câțiva ani și pot memora aproape toată viata infecțiile trecute ale unei persoane  și pot produce imediat cantități mari de anticorpi împotriva acestor agenți patogeni la cerere.  Dacă EBV infectează acum aceste celule de memorie B și aceste celule au o durată de viață nu  foarte lungă, atunci este posibil ca infecțiile cu EBV să persiste o viață întreagă și sistemul  imunitar să păcălească o viață întreagă.  Nu știți cum, dar dacă virusul observă că există o deficiență imună, acesta atacă pe deplin.

Cele 4 faze ale infecției cu virusul Epstein-Barr

Aceste patru faze sunt o presupunere și nu au fost încă confirmate pe deplin. Credem că sunteți pe calea cea bună cu aceste patru faze. Cele patru faze explică modul în care funcționează o infecție cu EBV și cum EBV poate duce la boli inflamatorii cronice 3-5.

Faza 1

Începe cu infecția, de obicei în copilărie. Virusul atacă celulele B din sânge și se înmulțește în ele. Nu duce la un focar, ci doar la o înmulțire neobservată pe parcursul mai multor luni sau ani. Stresul pshihic și fizic, precum și lipsa de Zinc și vitaminele B accelerează acest proces și duc la o tranziție mai rapidă la faza 2.

Faza 2

Această fază este cunoscută sub denumirea de febră glandulară a Pfeifer (mononucleoză) și apare în 30% până la 60% din cazuri. În lume, este cunoscută sub numele de „boala sărutului”, deoarece adolescenții (sărută mult) și învață mult. Deci, stresul și problemele fizice în combinație  sunt cele mai bune condiții pentru EBV. Drept urmare, boala se manifestă adesea la mulți adolescenți. Desigur, copiii suferă și de stres fizic și emoțional, ceea ce favorizează debutul bolii.

Virusul este cel mai contagios în acest stadiu. Prin urmare, cei afectați ar trebui să se protejeze cât mai mult ca să  împiedice să-i infecteze pe ceilalți. Abia în această fază apare un prim răspuns imun cu anticorpi împotriva infecției.Încă din faza 1. sunt în special celulele ucigașe naturale (NK) care sunt acum la vânătoare pentru virusul Epstein-Barr.

Deoarece EBV eludează sistemul imunitar atât de inteligent, dar există acum un răspuns imun masiv, co-infecțiile sunt promovate. Streptococii  sunt cei mai frecvenți, adesea afectând gura si gâtul. În multe cazuri, infecția streptococică se află și în spatele binecunoscutei amigdalite. Boala este cunoscută sub numele de febră glandulară, ceea ce înseamnă că virusul afectează ganglionii limfatici și organele limfoide mai mari, ficatul și splina. În funcție de robustețea organismului, în funcție de subspecia EBV și în funcție de alți factori, febra glandulară Pfeifer poate dura câteva săptămâni, dar și câteva luni.

Este deseori confundata cu alte boli ale căror simptome se suprapun cu febra glandulară. Acestea includ în principal bolile reumatice, sindromul de oboseală cronică și fibromialgia. Aceste boli apar mai frecvent la adulți decât la copii, ceea ce face ca un focar de febră glandulară Pfeifer să fie mai dificil de diagnosticat la adulți.

Faza 3

Febra glandulară Pfeifer nu trebuie să se estompeze, EBV poate trece direct din faza 1 la faza 3. Anticorpii împotriva virusului sunt cu adevărat detectabili în această fază, mai mult despre acest lucru în Diagnostic. În această fază virusul se comportă asimptomatic, se retrage în organele limfatice și în celulele de memorie B și așteaptă un nou focar. Această fază este latentă și poate dura ani, până la zeci de ani datorită duratei de viață îndelungată a celulelor de memorie B.

Faza 4

Faza litică a infecției virale. Aceasta înseamnă că virusul reapare activ, infectează celulele într-o mare măsură, le ucide (liza) și se răspândește în tot corpul. Declanșatorul fazei litice este un deficit imunitar temporar sau deficiență imună. Acesta poate fi stresul cronic, un eveniment traumatic, debutul unei alte boli (inclusiv cancer) sau luarea de medicamente imunosupresoare. În această fază, EBV afectează și alte organe care nu aparțin organelor limfatice. Nu este clar când și ce organe sunt afectate. Se știe că virusul poate ataca sistemul nervos central (inclusiv măduva spinării), tiroida, țesutul conjunctiv și, în cazuri rare, pielea. Așa apar în această fază „bolile misterioase”, bolile autoimune, cancerul și tiroida.

Scriem aici boli misterioase pentru că fie sunt încă slab cercetate, fie cauzele nu sunt încă clare. Dar dacă combini diferitele sfaturi, vei observa că EBV se află în spatele multor  boli sau măcar le avantajează foarte mult.

Bolile autoimune cauzate de virusul Epstein-Barr?

O serie de boli autoimune au fost asociate cu o infecție recentă sau cu un titru crescut de anticorpi cu virusul Epstein-Barr. Acestea includ Scleroza Multiplă, Lupusul Eritematos, Sindromul de oboseală cronică (se suspectează boala autoimună), Hashimoto , Artrita Reumatoidă, Fibromialgia (se suspectează boala autoimună) 6-14 .

Este cu atât mai fatal dacă aceste boli sunt tratate cu imunosupresoare pentru a suprima sistemul imunitar, ceea ce are sens din punct de vedere medical convențional, dar este foarte fatal dacă EBV a declanșat boala autoimună.

Imaginați-vă că EBV a infectat țesutul conjunctiv (în lupus eritematos sistemic) și că celulele țesutului conjunctiv mor foarte mult și corpul formează anticorpi pentru a descompune celulele moarte, și apoi medicamentele imunosupresoare sunt administrate pentru a suprima răspunsul autoimun. Acest lucru poate agrava boala autoimună.

Încă un motiv pentru care în special bolile autoimune sistemice, cum ar fi bolile reumatice, sunt atât de dificil de tratat și sunt, de asemenea, foarte individuale. Deoarece, desigur, cauzele bolilor autoimune sunt foarte individuale.

Cu toate acestea, este frapant faptul că bolile autoimune menționate sunt foarte puternic asociate cu EBV.

Scleroza multiplă, Hashimoto și lupusul eritematos sistemic provoacă febră glandulară și dovezi de EBV și anticorpi EBV specifici la cei afectați de zece ori mai des decât la persoanele sănătoase. Până acum, desigur, acestea au fost doar teorii și s-ar putea dovedi cu adevărat doar dacă s-ar elimina infecțiile cu EBV și s-ar duce boala autoimună în remisie. Dar nu s-a găsit încă antidot sau vaccin împotriva EBV. Deoarece bolile autoimune sunt în creștere, nu putem și nu vom accepta acest lucru, să așteptăm încă zece sau 20 de ani până când EBV va fi mai bine examinat. Mai bine imediat!

Definim acest lucru: EBV este un declanșator important al bolilor autoimune – în bolile autoimune reumatice și sistemice, dar și în scleroza multiplă și tiroidita Hashimoto, EBV este probabil una dintre cele mai importante cauze .

Există patru motive principale pentru această conexiune:

Oricine analizează vreodată atent EBV și bolile autoimune va vedea conexiunile și, de asemenea, că ar avea un sens absolut dacă acest lucru ar fi într-adevăr. După cum am spus, în prezent sunt doar teorii, dar teorii foarte bune!

Cum ar putea EBV cauza, de fapt, boli autoimune:

 1. Primul motiv

EBV afectează limfocitele B și celulele de memorie B. Virusul ocolește sistemul imunitar al organismului, dar asta ar însemna, de asemenea, că producția de anticorpi a celulelor B este afectată. Acest lucru poate duce la recunoașterea incorectă a antigenilor proprii ai corpului ca inamic și, astfel, la producerea de autoanticorpi. Nu se poate aștepta ca o celulă B infectată cu EBV să funcționeze corect. O infecție cu EBV ar explica de ce apar autoanticorpii.

 1. Al doilea motiv

Dacă EBV a infectat un anumit țesut sau organ în faza 4 și sistemul imunitar este conștient de acest lucru, sistemul imunitar formează în mod normal anticorpi împotriva agentului patogen sau a celulelor infectate. La fel ca HIV, EBV este un stăpân în a se ascunde de sistemul imunitar. Prin urmare, EBV oferă sistemului imunitar cu greu antigeni împotriva cărora poate forma anticorpi. Deci celulele imune vizează direct celulele infectate și formează autoanticorpi. Ei luptă cu țesutul infectat și speră să elimine EBV în acest fel. Aceasta ar explica apariția bolilor autoimune, în special a tiroidei și a sistemului nervos central (scleroză multiplă).

 1. Al treilea motiv

Dacă virusul Epstein-Barr s-a manifestat în țesutul conjunctiv și în faza 4 (în faza litică) are loc o moarte masivă a celulelor, atunci conținutul celular se împrăștie în țesutul conjunctiv din jur și virusul se răspândește. Acest lucru ar explica de ce bolile autoimune ale țesutului conjunctiv (boli autoimune sistemice, cum ar fi lupusul sau reumatismul), autoanticorpii sunt direcționate împotriva componentelor din interiorul celulei. Mai precis autoanticorpii (ANA – Anticorpii antinucleari) împotriva ADN-ului, împotriva proteinelor nucleare, împotriva mitocondriilor. Asta ar explica multe .

 1. Motivul – teoria barilelor

Teoria barilelor explică de ce există un focar de boli autoimune la un moment dat- pentru că butoiul se revarsă,  în majoritatea cazurilor este un eveniment stresant, traumatic sau patogen (boală gravă). Tocmai în aceste faze EBV trece la faza 4 și devine litic, deoarece stresul masiv suprimă sau slăbește sistemul imunitar. Prin urmare, un focar EBV s-ar potrivi perfect cu teoria barilelor. Aceste patru motive sunt logice și ar avea un sens perfect de ce EBV și bolile autoimune se corelează atât de puternic. Cercetarea este relativ lentă în ceea ce privește EBV, deoarece EBV este desigur dificil de examinat și îi place să se ascundă nedetectat în celule.

Dar pare să fie o cauză foarte centrală a bolilor autoimune și sperăm că vor fi curând clarități și mai ales antidoturi. Poate că, în sfârșit, aceasta ar putea pune capăt escaladării pandemiei bolilor autoimune.

Ce nu am spus încă: Cum se depisteaza EBV?

Dovada unei infecții cu EBV

După cum am indicat anterior, EBV este într-adevăr detectabil doar târziu, adică în faza 3 sau 4. Anticorpii nu sunt întotdeauna detectabili nici măcar în febra glandulară acută Pfeifer. Numai atunci când febra glandulară s-a terminat și virusul s-a retras în organele limfatice.

Practic, trebuie spus că testele rapide împotriva virusului Epstein-Barr sunt foarte imprecise și nu sunt recomandate. Vă rugăm să rețineți asta!

Un prim indiciu al unei infecții cu EBV este o creștere a valorilor limfocitelor și a valorilor hepatice în număr mare in sânge. Un frotiu de sânge va arăta la microscop că există celule mononucleare atipice (limfocite). Mai exact, au un nucleu celular semnificativ mai mare și mai multe indentări pe coaja exterioară. Cea mai importantă dovadă pentru EBV este un anticorp (IgG) împotriva EBNA-1, care corespunde unei proteine de strat virale. Dacă acest test este negativ, trebuie efectuate dovezi împotriva VCA. VCA-IgG este frecventă aici, VCA-IgM reprezintă o infecție actuală și gravă.

În acest fel, pot fi detectate infecții acute, în special în faza 4, dar trebuie spus din nou că diagnosticul este încă la început. Virusul este un stăpân ascuns – de celulele imune și de tehnicienii de laborator chimici!

98% din totalul persoanelor sunt infectate și, în mare parte, virusul este detectabil doar în cazul unor focare cu adevărat acute, ceea ce nu înseamnă că analizele negative arată că nu sunteți infectat.

Cercetările privind EBV sunt încă la început, dar nu putem și nu trebuie să ignorăm dovezile copleșitoare ale bolilor autoimune.

Am spus deja că nu există în prezent un tratament real pentru EBV. Dar putem spune ce favorizează focarele și ce pare să le împiedice.

Cum se tratează virusul Epstein-Barr?

EBV încă nu poate fi tratat cu medicamente și nu există, de asemenea, vaccin. Nu încă!. Ce puteți face: împiedicați virusul să se dezlănțuie cu o dietă și un stil de viață sănătos, dar reduceți și o infecție acută sub control. Acest „tratament” este împărțit în 4 : stil de viață, mâncare proastă, mâncare bună, terapie cu nutrienți.

Aceste sfaturi sunt cunoscute pentru a ajuta la combaterea virusurilor și pentru a permite sistemului imunitar să combată mai bine infecția cu virusul EBV.

Legat specific de EBV, nu există încă suficiente studii științifice aici, ci doar rapoarte de experiență pe care ne bazăm. Dar această informație este probabil cea mai bună informație pe care o puteți obține în prezent cu privire la EBV:

Mod de viață

 • Reduceți cu orice preț stresul în viața de zi cu zi. Reducerea stresului și combaterea stresului sunt importante;
 • Petreceți mult timp în natură și la soare;
 • Dormți bine și suficient;
 • Mențineți un ritm bun de zi-noapte. Ceasul tău intern influențează semnificativ sistemul imunitar.

Alimentele rele – evitați următoarele alimente!

 • Produsele lactate – iaurtul de casă, untul/margarina, brânza, cașcavalul, laptele și crema de brânza;
 • Glutenul și cereale care conțin gluten;
 • Soia;
 • Porumb;

Alimente favorabile – consumă multe dintre ele!

 • Afine;
 • Ulei de cocos;
 • Crema Cocos;
 • Usturoi;
 • Ghimbir;
 • Țelină;
 • Ciuperci (ciupercă, shiitake, maitake, ciupercă de stridie);
 • Spanac;
 • Coriandru;
 • Turmeric;
 • Pătrunjel;
 • Zmeură;
 • Aloe Vera;
 • Nap;
 • Cartofi dulci;
 • Castraveți;
 • Chimen dulce;

Dacă aveți nevoie de un concept simplu care să rezume mâncarea de evitat și mâncarea de mâncat, protocolul autoimun Paleo este probabil cel mai bun mod pentru a începe.

Plante medicinale și suplimente nutritive

Această informație este cea mai actuală și cea mai bună pe care o puteți găsi în prezent despre virusul Epstein-Barr. În orice caz, spuneți-ne cum actionați dvs cu EBV, ce alimente par să vă ajute și care mai puțin.

Concluzie – EBV ca declanșator al bolilor cronice și al bolilor autoimune?

Există dovezi crescânde că EBV ar putea fi în spatele anumitor boli autoimune și boli inflamatorii cronice. În spatele multor boli, cauzele cărora nu au fost încă confirmate și care sunt dificil sau chiar imposibil de tratat. 98% din populația lumii este infectată cu EBV și s-a confirmat că EBV este un declanșator pentru diverse boli autoimune și tipuri de cancer.

Este cu atât mai fatal că nu există încă vaccin și nu există antidoturi pentru EBV. Virusul Epstein-Barr este un stăpân care se ascunde de sistemul imunitar al organismului (și, de asemenea, de medici). Adesea așteaptă ani sau zeci de ani și profită de o fază stresantă sau o fază de boală pentru a deveni activ și a duce la un focar violent.

Chiar și la 50 de ani de la descoperirea EBV, cercetările, găsirea unei cauze și terapia EBV sunt încă la început. Acest articol este destinat să explice, să ofere primul ajutor și să explice de ce EBV este atât de puternic asociat cu bolile autoimune.

 Care sunt experiențele dvs. cu EBV, febra glandulară Pfeifer sau simptomele conexe? Ce v-a ajutat împotriva virusului Epstein-Barr până acum și ce mai puțin? Spuneți-ne în comentarii!

Echipa Tiroida România

 

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.