Ce este Hipertiroidismul?

Hipertiroidismul este o afecțiune în care tiroida supraproduce hormoni. Simptomele comune includ pierderea în greutate, slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii și dificultăți de somn. Boala Graves, cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului, este mai frecventă la femei decât la bărbați. Hipertiroidismul este o afecțiune a tiroidei. Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată în partea din față a gâtului. Produce tetraiodotironina (T4) și triiodotironina (T3), care sunt doi hormoni primari care controlează modul în care celulele dumneavoastră utilizează energia. Glanda tiroidă reglează metabolismul prin eliberarea acestor hormoni. Hipertiroidismul apare atunci când tiroida produce prea mult T4, T3 sau ambele. Diagnosticul tiroidei hiperactive și tratamentul cauzei care stă la baza poate ameliora simptomele și pot preveni complicațiile.

CAUZE

Ce cauzează hipertiroidismul? O varietate de afecțiuni pot provoca hipertiroidismul. Boala Graves, o tulburare autoimună, este cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului. Ea produce anticorpi pentru a stimula tiroida pentru a secreta prea mult hormoni. Boala Graves apare mai des la femei decât la bărbați. Ea tinde să se desfășoare în familii, ceea ce sugerează o legătură genetică. Trebuie să-i spuneți medicului dacă rudele dvs. au avut această afecțiune.

Alte cauze ale hipertiroidismului includ:

– excesul de iod, un ingredient cheie în T4 și T3

– tiroidită sau inflamație a tiroidei, care determină scurgerea T4 și T3 din glandă, tumori ale ovarelor sau testiculelor tumori benigne ale glandei tiroide sau hipofizare

– cantități mari de tetraiodotironină administrate prin suplimente alimentare sau medicamente

SIMPTOME

Care sunt simptomele hipertiroidismului? Cantități mari de T4, T3 sau ambele pot provoca o rată metabolică excesiv de mare. Aceasta se numește stare hipermetabolică. Când sunteți într-o stare hipermetabolică, este posibil să aveți o frecvență cardiacă rapidă, tensiune arterială crescută și tremor de mână . Puteți, de asemenea să transpirați foarte mult și să dezvoltați o toleranță scăzută la căldură. Hipertiroidismul poate provoca mai multe mișcări intestinale, scăderea în greutate și, la femei, cicluri menstruale neregulate. În mod vizibil, glanda tiroidă se poate umfla, fie simetric, fie unilateral. Ochii dvs. pot apărea, de asemenea, destul de proeminenți, ceea ce reprezintă un semn al exoftalmiei, o afecțiune legată de boala lui Graves.

Alte simptome ale hipertiroidismului includ:

– apetit crescut

– nervozitate

– nelinişte

– incapacitatea de a se concentra

– slăbiciune

– bătăile neregulate ale inimii

– dificultăți de somn

– păr fin, fragil

– mâncărime

– pierderea parului

– greață și vărsături

– dezvoltarea sânilor la bărbați

Următoarele simptome necesită asistență medicală imediată:

– ameţeală

– dificultăți de respirație

– pierderea conștiinței

– ritm cardiac neregulat

Hipertiroidismul poate provoca, de asemenea, fibrilație atrială, o aritmie periculoasă care poate duce la accidente vasculare cerebrale, precum și insuficiență cardiacă congestivă.

DIAGNOSTIC

Cum medicii diagnostichează hipertiroidismul? Primul pas în diagnosticare este obținerea unui istoric medical complet și a unui examen fizic.

Acest lucru poate dezvălui aceste semne comune de hipertiroidism:

– slăbire

– puls rapid

– creșterea tensiunii arteriale

– ochi bulbucaţi

– glanda tiroidă mărită

Pot fi efectuate alte teste pentru a evalua în continuare diagnosticul.

Acestea includ:

– Test de colesterol. Este posibil ca medicul dumneavoastră să aibă nevoie să verifice nivelul de colesterol. Colesterolul scăzut poate fi un semn al ratei metabolice ridicate, în care corpul dumneavoastră arde rapid prin colesterol.

– T4, T4 liber, T3: aceste teste măsoară cantitatea de hormoni tiroidieni (T4 și T3) în sângele dumneavoastră.

– Testarea hormonului stimulator tiroidian Tiroidianul care stimulează hormonul (TSH) este un hormon al glandei pituitare care stimulează glanda tiroidă să producă hormoni. Când valorile hormonului tiroidian sunt normale sau ridicate, TSH trebuie să fie mai mic. Un TSH anormal de mic poate fi primul semn al hipertiroidismului.

– Testul de trigliceride: nivelul dvs. de trigliceride poate fi, de asemenea, testat . Similar cu colesterolul scăzut, trigliceridele joase pot fi un semn al ratei metabolice ridicate.

– Scanarea și absorbția tiroidiană: acest lucru va permite medicului dvs. să vadă dacă tiroida dvs. este hiperactivă. În special, aceasta poate dezvălui dacă întregul tiroidian sau doar o singură zonă a glandei cauzează hiperactivitatea.

– Ecografie: ecografiile pot măsura dimensiunea întregii glande tiroide, precum și orice masă din interiorul acesteia. Medicii pot folosi, de asemenea, ultrasunete pentru a determina dacă o masă este solidă sau chistică.

– CT sau RMN: un CT sau RMN poate arăta dacă este prezentă o tumoare hipofiză care cauzează afecțiunea.

TRATAMENT       Cum să tratați hipertiroidismul

Medicamente

Medicamente antitiroidiene, cum ar fi metimazol (Tapazole), pot opri tiroida din producția de hormoni. Sunt un tratament obișnuit.

Iod radioactiv

Iodul radioactiv este administrat la peste 70% din adulții din SUA cu hipertiroidism, potrivit Asociației Americane de Tiroidă. Distruge efectiv celulele care produc hormoni. Reacțiile adverse frecvente includ gură uscată, ochi uscați, dureri în gât și modificări ale gustului. Este posibil să fie necesar să se ia măsuri de precauție pentru o perioadă scurtă de timp după tratament, pentru a împiedica răspândirea radiațiilor la alții.

Intervenția chirurgicala

O secțiune sau toată glanda tiroidă pot fi îndepărtată chirurgical. Veți avea nevoie apoi să luați suplimente hormonale tiroidiene pentru a preveni hipotiroidismul, care apare atunci când aveți o tiroidă subactivă care secretă prea puțin hormon. De asemenea, beta-blocantele, cum ar fi propranololul, vă pot ajuta să vă controlați pulsul rapid, transpirația, anxietatea și tensiunea arterială ridicată . Majoritatea oamenilor răspund bine la acest tratament.

STIL DE VIAȚĂ. REMEDII

Ce puteți face pentru a îmbunătăți simptomele. Consumul unor alimente corecte, cu accent pe calciu și sodiu, este important, mai ales în prevenirea hipertiroidismului. Lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a crea îndrumări sănătoase pentru dieta, suplimente nutritive și exerciții fizice. Hipertiroidismul poate provoca, de asemenea, oase slabe și subțiri, ceea ce poate duce la osteoporoză. Luarea vitaminei D și suplimentele de calciu în timpul și după tratament vă poate ajuta să vă consolidați oasele. Medicul dvs. vă poate spune câtă cantitate de vitamină D și calciu trebuie luată în fiecare zi.

PERSPECTIVĂ

Medicul dvs. vă poate trimite la un endocrinolog, care este specializat în tratarea sistemelor hormonale corporale. Stresul sau infecțiile pot provoca furtuni tiroidiene. Furtuna tiroidiană se întâmplă atunci când se eliberează o cantitate mare de hormon tiroidian și are ca rezultat o agravare bruscă a simptomelor. Tratamentul este important pentru a preveni furtul tiroidian, tirotoxicoza și alte complicații.

Perspectiva pe termen lung a hipertiroidismului depinde de cauza sa. Unele cauze pot să dispară fără tratament. Dar, cum ar fi boala Graves, se agravează în timp fără tratament. Complicațiile bolii Graves pot pune viața în pericol și pot afecta calitatea vieții pe termen lung. Diagnosticul precoce și tratamentul simptomelor îmbunătățesc perspectivele pe termen lung.

De ce sunt bărbații mai puțin predispusi decât femeile să aibă probleme cu tiroida lor? Atât hipertiroidismul (tiroidă hiperactivă) cât și hipotiroidismul (tiroidă subactivă) sunt  inițiate de o reacție autoimună. În timp ce boala Graves provoacă în mod obișnuit hipertiroidism, Hashimoto cauzează frecvent hipotiroidism. Ambele procese ale bolii sunt inițiate de organismul care atacă glanda tiroidă. Nu este foarte clar de ce bărbații au mai puțin boală autoimună decât femeile. Cercetătorii suspectează că are de a face cu diferențele în sistemul imunitar. Femeile s-au dovedit a avea un răspuns imun mai intens la vaccinări, traume și infecții, comparativ cu bărbații. Deci, este probabil ca acest sistem imunitar foarte activ pune femeile in pericol pentru mai multe boli tiroidiene. – Judi Marcin, MD 

Sursa: https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism#overview1

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.