Ce este gușa tiroidiană?

gusa tiroidiana

Ce este Glanda Tiroidă?

Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de fluture care se află în mod normal în partea din față inferioară a gâtului. Rolul Tiroidei este de a produce hormoni tiroidieni, care sunt secretați în sânge și apoi transportați la fiecare țesut/organ din corp. Hormonul tiroidian ajută organismul să folosească Energie, să îi fie cald și să păstreze creierul, inima, mușchii, și alte organe în funcție așa cum ar trebui.

Ce este gusa tiroidiana?

Care sunt simptomele de gușă?

Termenul de „gușă” se referă la lărgirea anormală a glandei tiroide. Este important de știut că prezența unei gușe nu înseamnă neapărat că glanda tiroidă este defectuoasă. O gușă poate avea loc într-o glandă care produce prea mult hormon (hipertiroidie), prea puțin hormon (hipotiroidie), sau cantitatea corectă de hormon (euthyroidism). O gușă indică faptul că există o problemă prezentă, din această cauză glanda tiroidă crește anormal.

Ce determină o gusa tiroidiana? Cauze

      Una dintre cele mai comune cauze ale formării gușei la nivel mondial este deficitul de iod. Activitatea principală a glandei tiroide este de a „achiziționa” iodul din sânge și a produce hormoni tiroidieni. Glanda nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni în cazul în care nu are suficient iod. Prin urmare, cu deficit de iod, individul va avea Hipotiroidism. Glanda pituitară din creier simte nivelul de hormon tiroidian că este prea mic și trimite un semnal către tiroidă. Acest semnal este numit hormonul stimulator tiroidian (TSH). După cum sugerează și numele, acest hormon stimulează tiroida să producă hormoni tiroidieni și să crească în dimensiune. Această creștere anormală în mărime produce ceea ce se numește o „gușă”. Astfel, deficitul de iod este o cauză de dezvoltare a gușei. Ori de câte ori deficitul de iod este comun, cauza „gușei” va fi comună și în alte părți ale lumii.
     Tiroidita Hashimoto este o cauză mai frecventă de formare a gușei în SUA. Aceasta este o condiție autoimună în care există distrugerea glandei tiroide, dar și sistemul imunitar propriu. Când glanda devine mai deteriorată, este mai puțin capabilă în a face aprovizionarea adecvată de hormoni tiroidieni. Glanda pituitară simte un nivel scăzut de hormoni tiroidieni și secretă mai mult TSH pentru a stimula tiroida. Această stimulare face ca tiroida să crească, ceea ce poate produce o Gușă.
     O altă cauză frecventă de gușă este boala Graves. În acest caz, sistemul imunitar produce o proteină, numită stimulant tiroidian imunoglobulină (TSI). Ca și în cazul TSH, TSI stimulează glanda tiroida o mărește și produce gușa. Cu toate acestea,TSI stimulează, de asemenea tiroida în a face prea mult hormon tiroidian (cauze de hipertiroidism). Deoarece glanda pituitară simte prea mult hormon tiroidian, oprește secreția de TSH. În schimb glanda tiroidă continuă să crească și să producă hormoni tiroidieni. Prin urmare, boala Graves produce o gușă și hipertiroidism.
     Gușa multinodulară, o altă cauză comună a Gușei. Indivizii cu această tulburare au unul sau mai mulți noduli pe glanda Tiroidă, care produce extinderea nodulilor tiroidieni. Acest lucru este adesea detectat ca un glandă nodulară la un examen fizic. Pacienții pot prezenta un singur nodul mare sau mai mulți noduli mici la ecografie sau examenul fizic. Astfel, în stadiile incipiente de gușă multinodulară cu mulți noduli mici, dimensiunea totală a tiroidei poate să nu fie încă mărită.
     În plus, față de cauzele frecvente de gușă, există multe alte cauze mai puțin frecvente. Unele dintre acestea sunt din cauza unor defecte genetice, altele sunt legate de o lovitură sau infecții la glanda tiroidă, iar unele sunt cauzate de tumori canceroase (cât și tumori benigne).
 

Cum diagnosticăm o gusa tiroidiana?

Așa cum am menționat mai devreme, diagnosticul de gusa tiroidiana se face de obicei în urma unui examen fizic/ ecografie atunci când este găsită o extindere a tiroidei. Cu toate acestea, prezența unei gușe indică o anomalie a glandei tiroide. Prin urmare, este important să se determine cauza Gușei. Ca un prim pas, vor avea loc teste ale funcției tiroidiene pentru a determina dacă tiroida este hipoactivă sau hiperactivă (a se vedea Testele din Notițe). Toate testele ulterioare efectuate vor depinde de rezultatele testelor funcției tiroidiene. În cazul în care tiroida este difuz mărită ești in hipertiroidism, medicul dvs. va continua probabil cu teste pentru a ajuta la diagnosticarea corectă a bolii. Dacă ești in hipotiroidie, este posibil să aveți Tiroida Hashimoto și s-ar putea cere analize de sânge suplimentare pentru a confirma acest diagnostic. Alte teste folosite pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei gușei poate include o scanare pentru iod radioactiv, ecografie tiroidiana, sau o biopsie prin aspirație cu ac fin.
 

Cum se tratează Gușa?

Tratamentul va depinde de cauza Gușei. În cazul în care gușa s-a datorat unei deficiențe de iod în alimentație (nu sunt comune în Statele Unite), vi se va administra suplimente cu iod . Acest lucru va conduce la o reducere a dimensiunii de gușă, dar de multe ori gușa nu va fi rezolvată complet. Dacă gușa se datorează tiroidei Hashimoto, și sunteți în hipotiroidie, vi se va administra supliment de hormoni tiroidieni câte o pastilă zi de zi. Acest tratament va restabili nivelul hormonilor tiroidieni la normal, dar de obicei nu face să dispară gușa. Există persoane pentru care această gusa tiroidiana este rezolvată doar pe cale chirurgicală. În cazul Gușei multinodulară, dacă aceasta are diagnosticul din formarea/mărirea nodulilor, aceasta nu are tratament, doar monitorizare pentru a vedea cauza (mai sus : lovitură sau tumori)
Oricare ar fi cauza, este important să avem o monitorizare (anuală) regulată atunci când exista diagnosticul de GUȘĂ.
Data publicării: 04 iunie 2012/ Broșura ATA traducere : Lia J.
Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.