Bolile tiroidiene și Diabetul

Bolile tiroidiene și Diabetul

Boala tiroidiană este comună la populația generală, iar creșterile sunt odată cu vârsta. Evaluarea funcției tiroidiene prin teste moderne sunt de încredere. Screeningul pentru disfuncțiile tiroidiene sunt indicate în anumite grupuri cu risc ridicat, cum ar fi nounăscuții și persoanele în vârstă.

Hipotiroidismul este pe departe cea mai frecventă tulburare tiroidiană la populația adultă și mai frecventă la femeile în vârstă.

De obicei, este autoimună la origine, fie că prezintă hipotiroidism atrofice primar sau tiroidita Hashimoto. Insuficiența tiroidiană secundară la terapia cu iod radioactiv sau chirurgia tiroidei este de asemenea comună.

Rareori, tulburările de hipofiza sau hipotalamice pot duce la hipotiroidism secundar. Aproximativ 4 milioane de persoane din Statele Unite sunt în hipotiroidie și primesc terapie de substituție pe bază de Tiroxină. Prin contrast, hipertiroidismul este mult mai puțin frecvent, raport femeie-barbat de 9:1.

Boala Graves este cea mai frecventă cauză și afectează tinerii în primul rând. Gușa toxică multi nodulara tinde să afecteze cele mai multe grupe de vârstă.Pacienții cu diabet au o prevalență mai mare a tulburărilor tiroidiene, comparativ cu populația normală.

Deoarece pacienții cu boală autoimună specifică sunt expuși riscului de a dezvolta alte boli autoimune și tulburări tiroidiene și frecvente la femei, nu este surprinzător faptul că până la 30% din femei cu diabet tip 1 au boli tiroidiene.

Rata tiroiditei postpartum la pacienții cu diabet zaharat este de trei ori mai mare comparativ cu femeile normale. O serie de rapoarte au indicat, de asemenea, o mare prevalența a tulburărilor tiroidiene la  pacienți cu diabet zaharat de tip 2 cu hipotiroidism fiind cea mai frecventă tulburare.

Ratele de prevalență pentru boli tiroidiene

  • Boli tiroidiene în general, populația: 6,6%
  • Boli tiroidiene în diabetul zaharat: prevalență globală: 10.813.4%
  • Hipotiroidism: 36%
  • Hipotiroidism subclinic: 513%
  • Hipertiroidism: 12%
  • Tiroidita postnatala: 11%

Cum afectează disfuncția Tiroidiană pe pacienții diabetici

Prezența disfuncției tiroidiene poate afecta controlul diabetului zaharat. Hipertiroidismul este de obicei asociat cu agravarea controlului glicemic și creșterea necesarului de insulină.

Există creștere care stă la baza gluconeogenezei hepatice, absorbția rapidă a glucozei gastro -intestinală, și probabil, a creșterea rezistenței la insulina. Intr-adevar, tireotoxicoza poate demasca diabetul zaharat latent. În practică, există mai multe implicații pentru pacienții cu atât diabetul zaharat și hipertiroidismul.

În primul rând, la pacienții cu hipertiroidism, diagnosticul de intoleranță la glucoză trebuie luat în considerare cu precauție, deoarece hiperglicemia poate îmbunătăți tratamentul pentru tireotoxicoza.

În al doilea rând, hipertiroidismul subiacent trebuie luat în considerare la pacienții diabetici cu hiperglicemie agravată inexplicabil. În al treilea rând, la pacienții diabetici cu hipertiroidism, medicii trebuie sa anticipeze posibila deteriorare a controlului glicemic șisa  ajusteze tratamentul în consecință. Restaurarea de eutiroidism va scădea nivelul de glucoză din sânge.

Cu toate modificările ample ale metabolismului glucidic sunt observate în hipotiroidie, manifestarea clinică a acestor anomalii este rareori vizibilă. Cu toate acestea, rata redusă de degradare a insulinei poate reduce necesarul de insulină exogenă. Prezența hipoglicemiei este mai puțin frecventă în deficitul hormonului tiroidian izolat și ar trebui să crească posibilitatea de hipopituitarism la un pacient cu hipotiroidie.

Mai important, hipotiroidismul este însoțit de o serie de alte anomalii ale metabolismului lipidic plasmatic, inclusiv de trigliceride crescute și lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), concentrațiile de colesterol.

Chiar și hipotiroidismul subclinic poate agrava dislipidemia coexistând frecvent întâlnit în diabetul zaharat de tip 2 și de a crește și mai mult riscul de boli cardiovasculare. înlocuirea cu tiroxină adecvată va inversa anomaliile lipidelor.La femeile tinere cu diabet zaharat de tip 1, există o incidență ridicată a tulburărilor tiroidiene autoimune.

Disfuncțiile tiroidiene tranzitorii sunt comune în perioada postpartum și garantează screening-ul de rutină cu ser de hormon de stimulare a tiroidei (TSH) la 68 săptămâni după naștere.

Controlul glucozei poate fluctua în timpul hipertiroidismului tranzitoriu, urmat de hipotiroidism tipic al tiroiditei postpartum. Este important să se monitorizeze testele funcției tiroidiene la aceste femei, deoarece aproximativ 30% nu se vor recupera din faza de hipotiroidie și va necesita înlocuirea de tiroxină. Tiroidita recurenta cu sarcina ulterioară este comună.

Diagnosticul de disfuncție tiroidiană

Diagnosticul disfuncției tiroidiene la pacienții diabetici numai pe baza manifestărilor clinice, poate fi dificil. Controlul glicemic sarac poate produce caracteristici similare cu hipertiroidismul, cum ar fi pierderea în greutate în ciuda creșterea apetitului și oboseala. Pe de altă parte, nefropatia diabetică severă poate fi confundată cu hipotiroidismul, deoarece pacienții cu această afecțiune pot avea edem, oboseală, paloare și creșterea în greutate.

Pentru a complica și mai mult procesul de diagnosticare, diabetul zaharat insuficient controlat, cu sau fără complicațiile sale, poate produce modificări ale testelor funcției tiroidiene, care apar în boli non-tiroidale. Modificările tipice includ un T3 seric scăzut datorită afectarea conversiei T4 la T3, T4 seric scăzut din cauza scăderii proteinei de legare și o concentrație scăzută în mod necorespunzător al serului TSH.

Disponibilitatea imunodozarea extrem de sensibila pentru TSH seric (cu limita de detecție a <0,1 mU/l) prevede un progres major în diagnosticul tulburărilor tiroidiene.

Este cel mai fiabil și sensibil test de depistare pentru disfuncțiile tiroidiene și permite atât hipotiroidismului și hipertiroidismului pentru a fi diagnosticat cu certitudine.

În plus, disfuncția tiroidiană subclinică poate fi diagnosticată numai printr-un TSH anormal, deoarece T3 seric și T4 sunt normale și, prin definiție, pacienții sunt de obicei asimptomatici. Cu toate acestea, disfuncția tiroidiană care stă la bază, poate produce efecte fiziologice importante din punct de vedere clinic.

Hipotiroidismul subclinic poate ridica colesterolului seric LDL și poate agrava dislipidemia pre-existenta, crescând și mai mult riscul de ateroscleroza. Hipertiroidia subclinică poate crește riscul de aritmii cardiace și pot exacerba angina. Deoarece pacienții diabetici prezintă un risc crescut pentru bolile cardiovasculare, diagnosticul și tratamentul bolilor tiroidiene subclinice este important.

Prezența anticorpilor anti-peroxidază (ATPO) este de ajutor în estimarea și dezvoltarea de tulburări tiroidiene autoimune, în special hipotiroidism. Pacienții care au anticorpi anti-TPO ar trebui să fie testați pentru disfuncțiile tiroidiene în mod regulat, detectarea devreme, tratamentul este posibil.

Disfuncția managementului tiroidian

Hipotiroidismul trebuie tratat cu terapie cu hormoni tiroidieni. L-tiroxina este cel mai utilizat pe scară largă ca înlocuitor al hormonilor tiroidieni. Mai trebuie utilizat extract tiroidian natural, cum ar fi tiroida deshidratată. Doza uzuală de înlocuireal totală este de 1,6 micrograme L-tiroxină per kg de greutate corporală.

De multe ori, pacienții cu insuficiență tiroidiană ușoară necesită, inițial, mai mult decât o doză completă de înlocuire. Doza poate fi ajustată prin măsurarea TSHului la fiecare 8/10 luni.

Odată ce TSHul este normalizat, pacientul este stabilit pe o doză de L-tiroxină, monitorizarea TSH-ului se poate face anual. Progresia tiroxinei, în timp pentru a finaliza eșecul tiroidian, este de obicei necesara. La pacienții diabetici cu boală arterială coronariană, terapia cu L-tiroxină poate agrava angina, prin creșterea contractilității miocardice și a ritmului cardiac.

Prin urmare, cel mai bine este să se înceapă cu o doză mică, cum ar fi 25 pg pe zi  și de a crește lent lunar de 25 pg în timp ce monitorizam nivelurile de TSH seric clinic al pacientului.

Tratamentul hipotiroidismului subclinic trebuie luat în considerare în cazul în care
  1. pacienții au niveluri crescute de colesterol seric LDL, care este agravat de hipotiroidism, sau
  2. au detectat anticorpi ser ATPO, deoarece progresia hipotiroidismului franc este mare în acest grup, sau
  3. acestea sunt simptomatice.

Deoarece hipertiroidismul poate provoca reacții adverse grave asupra controlului glicemic și, eventual, agrava boala arterelor coronare pre-existente, este dorit să se ia în considerare tratamentul definitiv cu terapia de iod radioactiv ori de câte ori este posibil. Nu există nici o contraindicație pentru utilizarea de medicamente antitiroidiene la pacienții diabetici, dar rata de remisie pe termen lung a bolii Graves este <40%. Pacienții cu gușa multi nodulara toxică funcționează autonom, nodulul trebuie să fie tratat în mod definitiv cu iod radioactiv sau prin intervenție chirurgicală.

Concluzie

Disfuncțiile tiroidiene sunt frecvente la pacienții diabetici și pot produce tulburări metabolice semnificative. Prin urmare, screening-ul periodic pentru anomalii tiroidiene la toți pacienții diabetici va permite tratamentul precoce al disfuncției tiroidiene subclinice. Un test sensibil seric de TSH este testul de screening.

La pacienții cu diabet zaharat de tip1, este util pentru a determina dacă anticorpii ATPO sunt prezenți. În cazul în care aceștia sunt prezenți, atunci screening-ul anual al TSH este justificat.

În caz contrar, un test TSH trebuie făcut la fiecare 24 luni. La pacienții cu diabet zaharat de tip2, un test TSH trebuie efectuat la 1an și apoi se repetă cel puțin o dată la 5 ani.

Traducere Echipa Tiroida România 🇷🇴

Sursa: Patricia Wu, MD, FACE, FRCP, este un endocrinolog din California Medical Group Southern și profesor asistent clinic de medicină la Universitatea din California, San Diego.

Copyright © 2000American Diabetes Association

CustomerService@diabetes.org

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.