Anemia Pernicioasă

Anemia pernicioasă este o boală autoimună și apare atunci când corpul dvs. nu poate absorbi suficienta vitamină B-12, care este necesară pentru a face celule roșii sanguine sănătoase. 

Eventualele complicații ale anemiei pernicioase includ probleme cardiace, anemie cronică, cancer de stomac și leziuni ale creierului și nervilor. Anemia este o afecțiune în care sângele este scăzut în celulele roșii sanguine normale. Anemia pernicioasă este una dintre anemiile cu deficit de vitamină B-12. Este cauzată de o incapacitate de absorbție a vitaminei B-12 necesare corpului pentru a produce suficiente globule sanguine sănătoase. Anemia pernicioasă este o afecțiune rară, cu o prevalență de 0,1% în populația generală și de 1,9% la persoanele care au vârsta peste 60 de ani, potrivit Journal of Blood Medicine . Acest tip de anemie se numește „pernicioasă” deoarece a fost odată considerată o boală mortală. Acest lucru s-a datorat lipsei de tratament disponibil. Astăzi, totuși, boala este relativ ușor de tratat cu injecții B-12 sau suplimente. Cu toate acestea, dacă este lăsată netratată, deficitul de vitamina B-12 poate duce la complicații severe.

SIMPTOME

Care sunt simptomele anemiei pernicioase? Progresia anemiei pernicioase este lentă. Poate fi dificil să recunoașteți simptomele deoarece ați fost obișnuit să nu vă simțiți bine.

Simptomele trecute cu vederea sunt:

– slăbiciune

– dureri de cap

– dureri în piept

În cazuri rare de anemie pernicioasă, persoanele pot prezenta simptome neurologice.

Acestea pot include:

– un mers instabil

– spasticitate, rigiditate și strângere a mușchilor

– neuropatie periferică, amorțeală în brațe și picioare

– leziuni progresive ale măduvei spinării

– pierderea memoriei

Alte simptome ale deficienței B-12, care se pot suprapune cu anemie pernicioasă, includ:

– greață și vărsături

– confuzie

– depresie

– constipație

– pierderea poftei de mâncare

– arsuri

CAUZE

Ce cauzează anemia pernicioasă?

Lipsa vitaminei B-12

Persoanele cu anemie au valori scăzute ale globulelor roșii (RBC) normale. Vitamina B-12 joacă un rol în crearea RBC-urilor, astfel încât organismul necesită un aport adecvat de vitamina B-12. Vitamina B-12 se găsește în: – carne roșie  – păsări de curte – crustacee – ouă – lactate – prea puțin în lapte de soia, nuci și orez – suplimente nutritive

– Lipsa IF

Corpul tău are nevoie, de asemenea, de un tip de proteină numită factor intrinsec (IF) pentru a absorbi vitamina B-12. IF este o proteină produsă de celulele din stomac. După ce consumați vitamina B-12, acesta se deplasează în stomac, unde se leagă cu IF. Cele două sunt apoi absorbite în ultima parte a intestinului tău subțire. În majoritatea cazurilor de anemie pernicioasă, sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele care produc IF în stomac. Dacă aceste celule sunt distruse, organismul nu poate face IF și nu poate absorbi vitamina B-12.

Macrocite

Fara suficient vitamina B-12, organismul va produce anormal de mari celule rosii din sange numite macrocite. Datorită mărimii lor, aceste celule anormale nu pot să părăsească măduva osoasă, unde sunt produse și să intre în sânge. Aceasta reduce cantitatea de celule roșii din sânge care transportă oxigen în sânge și poate duce la oboseală și slăbiciune. Anemia pernicioasă este un tip de anemie macrocitară. Se numește uneori anemie megaloblastică din cauza dimensiunii anormal de mari al celulelor roșii din sânge produse. Anemia pernicioasă nu este singurul tip de anemie macrocitară.

Alte cauze ale unor celule anormale de globule roșii includ:

– utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente și antibiotice, cum ar fi metotrexatul și azatioprina

– boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

– alcoolismul cronic

– folat (vitamina B-9) deficiență cauzată de dieta deficitară sau de condiții care afectează absorbția

DISTINCŢIE

Diferenta dintre deficitul de B-12  față de anemia pernicioasă. Alte deficiențe ale vitaminei B-12, cum ar fi cele cauzate de o dietă proastă, sunt deseori confundate cu anemia pernicioasă. Anemia pernicioasă este strict o tulburare autoimună. Rezultă dintr-o lipsă de IF și de o absorbție scăzută a B-12. Această deficiență a vitaminei poate fi tratată prin modificarea dietei dvs. sau prin adăugarea unui supliment B-12 sau a unei injecții B-12 la regimul dumneavoastră de sănătate. La persoanele cu deficiențe B-12 sau anemie obișnuită, organismul poate absorbi B-12. Pe de altă parte, cineva cu anemie pernicioasă se străduiește să facă acest lucru. Anemia pernicioasă este de asemenea observată la copii care se nasc cu un defect genetic care îi împiedică să facă IF.

FACTORIi DE RISC

Unele persoane sunt mai predispuse decât altele să dezvolte anemie pernicioasă.

Factorii de risc includ:

– având istoric familial al bolii

– fiind de origine nordică sau scandinavă

– având diabet de tip 1, o afecțiune autoimună sau anumite boli intestinale cum ar fi boala Crohn

– cei care și-au eliminat o parte din stomac sau intestine

– având 60 de ani sau mai mult

– fiind strict vegetarian și nu luând un supliment B-12

Riscul de a dezvolta anemie pernicioasă crește, de asemenea, pe măsură ce îmbătrâniți.

DIAGNOSTIC

 Medicul dvs. va trebui, de obicei, să facă mai multe teste pentru a vă diagnostica anemia pernicioasă.

Acestea includ:

– Numărul total de celule: Acest test măsoară concentrația de vitamină B-12 și a fierului în serul de sânge.

– Testul de deficit al vitaminei B-12: medicul dvs. vă poate evalua nivelul vitaminei B-12 printr-un test de sânge. Nivelurile scăzute indică o deficiență.

– Biopsia: medicul dvs. poate dori, de asemenea, să vadă dacă a existat o deteriorare a pereților stomacului. Ei pot diagnostica acest lucru printr-o biopsie. Biopsia implică îndepărtarea unui eșantion din celulele stomacului. Celulele sunt examinate apoi microscopic pentru orice deteriorare.

– Testul de deficiență IF: Deficitul de factor intrinsec este testat printr-o probă de sânge. Sângele este testat pentru anticorpi împotriva IF și a celulelor stomacului. Într-un sistem imunitar sănătos, anticorpii sunt responsabili pentru găsirea de bacterii sau viruși. Apoi marchează germenii invadatori pentru distrugere. Într-o boală autoimună, cum ar fi anemia pernicioasă, anticorpii organismului nu mai disting între țesuturile bolnave și sănătoase. În acest caz, anticorpii distrug celulele care fac IF.

TRATAMENTE 

Tratamentul pentru anemia pernicioasă este un proces în două părți. Medicul dumneavoastră vă poate trata orice deficit de vitamina B-12 și va verifica deficiența de fier.

Tratamentul începe cu:

– injecții cu vitamina B-12 care se absorb lent în organism

– numărul total de sânge pentru măsurarea nivelurilor de vitamină B-12 și a fierului în serul de sânge

– teste de sânge pentru monitorizarea tratamentelor de înlocuire

Injecțiile cu vitamina B-12 pot fi administrate zilnic sau săptămânal până când nivelurile B-12 revin la normal (sau aproape de normal). În primele câteva săptămâni de tratament, medicul poate recomanda limitarea activității fizice. După ce nivelul vitaminei B-12 este normal, va trebui să luați o singură dată pe lună. Aveți posibilitatea să vă administrați singur fiolele sau altcineva de lângă casă pentru a vă salva călătoriile la medic. După ce nivelurile B-12 sunt normale, medicul vă poate recomanda să utilizați în mod regulat doze de suplimente B-12 în loc de injecție. Acestea vin în pastile, geluri nazale și spray-uri.

COMPLICAŢIILE

Medicul dumneavoastră poate dori să vă monitorizeze pe termen lung. Acest lucru îl va ajuta să identifice posibilele efecte grave ale anemiei pernicioase. Cea mai periculoasă complicație este cancerul gastric. Ei pot verifica începutul cancerului la vizite regulate și prin biopsii.

Alte complicații potențiale ale anemiei pernicioase includ:

– leziuni ale nervilor – tulburări ale tractului digestiv

– probleme de memorie, confuzie sau alte simptome neurologice

– afectarea inimii

Aceste complicații provin cel mai adesea din anemia pernicioasă de lungă durată. Ele pot fi permanente.

PERSPECTIVĂ

Mulți oameni cu anemie pernicioasă necesită tratament și monitorizare pe tot parcursul vieții. Acest lucru poate ajuta la prevenirea daunelor pe termen lung.

Simptomele leziunilor pe termen lung includ:

– un stomac deranjat

– dificultăți la înghițire

– slăbire

– deficiență de fier

Discutați cu medicul dvs. dacă, credeți că ați putea avea simptome de anemie pernicioasă. Diagnosticarea precoce, tratamentul și monitorizarea strictă sunt importante pentru prevenirea oricăror probleme viitoare. 

Sursa: https://www.healthline.com/health/pernicious-anemia#overview1

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.