Afecțiunile Tiroidei și Boala Celiacă

Cercetătorii au descoperit că bolile tiroidiene autoimune sunt mai frecvente la persoanele cu boală celiacă decât la populația generală.

Motivele pentru această relație nu sunt în întregime clare, dar acestea sunt faptele cunoscute:

– Există o legătură genetică între multe boli autoimune.

– Este posibil ca boala celiacă și boala autoimună tiroidiană să apară împreună deoarece sunt ambele boli autoimune comune.

– Există dovezi că boala celiacă poate predispune persoanele să dezvolte alte boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiană.

Boala tiroidiană este adesea diagnosticată înainte de boala celiacă; medicii pot testa boala tiroidiană mai mult decât boala celiacă, deoarece este mai frecventă.

Ce face glanda tiroidă?

Tiroida este o mică glandă chiar sub mărul lui Adam. Această glandă produce hormonii tiroidieni, a căror sarcină principală este de a regla metabolismul. Acești hormoni afectează fiecare sistem din organism și ajută la controlul funcțiilor sale, de exemplu, reglarea temperaturii.

Boala tiroidă

În cazul în care glanda tiroidiană oprește producerea unor cantități adecvate de hormoni, aceasta determină încetinirea întregului corp. Aceasta se numește hipotiroidie. Dacă tiroida începe să producă hormoni, aceasta determină creșterea semnificativă a metabolismului. Aceasta se numește hipertiroidism. Boala Hashimoto și boala Graves sunt două cauze comune ale hipotiroidismului și hipertiroidismului. Ambele sunt boli autoimune.

Boala Graves

Sistemul imunitar al organismului atacă tiroida și îl determină să producă prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism). Hipertiroidismul nu este la fel de comun ca hipotiroidismul.

Simptome comune:

– Pierdere în greutate

– Puls rapid și palpitații

– Ochi bulbucaţi

– Senzație de prea multă căldură

– Nervozitate

– Insomnie

– Iritabilitate

– Diaree

– Slabiciune musculară

Boala Hashimoto (numită și tiroidita limfocitară cronică)

Sistemul imunitar al organismului atacă tiroida, ceea ce determină o scădere a producției de hormon tiroidian (hipotiroidism). Este posibil să aveți hipotiroidism și să nu aveți simptome ani de zile, până când corpul dumneavoastră nu este suprasolicitat, adică după o sarcină sau o boală traumatică.

Simptomele pot fi foarte subtile și nespecifice, imitând alte boli, așa că este important să obțineți un test TSH, FT3, FT4 dacă aveți oricare dintre următoarele simptome:

– Oboseală

– Creștere în greutate

– Piele uscata

– Deseori senzație de temperatură scăzută a corpului

– Păr gras, uscat sau căderea părului

– Mărirea glandei tiroide la nivelul gâtului

– Colesterol ridicat

– Ameţeală

– Depresie

– Crampe musculare

– Constipație

– Capacitatea scăzută de a se concentra sau dificultatea de a vă aminti lucrurile

– Inima încetinită

– Piele gălbuie

– Greaţă

– Lipsa de coordonare

Testarea funcției tiroidiene

Se recomandă ca persoanele să testeze TSH (hormonul de stimulare a tiroidei), FT4, FT3 o dată pe an. Acesta este în prezent cel mai bun test de screening pentru funcția tiroidiană. După examinarea acestor rezultate, un medic ar putea recomanda să faceti mai multe teste tiroidiene specifice pentru a determina dacă orice problemă este de origine autoimună.

Tratament

Dacă o persoană este diagnosticată cu hipotiroidism, medicul va prescrie înlocuirea hormonului tiroidian. Există diferite forțe ale înlocuirii hormonilor, așa că găsirea dozei potrivite poate dura ceva timp. Tratamentul hipertiroidismului este mai complex. De obicei, este tratat cu medicamente antitiroidiene, dar dacă starea persistă, poate fi necesar iod radioactiv sau chirurgie. Dacă nu răspundeți pozitiv la orice tratament cu hormoni tiroidieni, discutați despre testarea bolii celiace cu medicul dumneavoastră, deoarece este posibil să nu absorbiți medicamentele.

Hipotiroidismul și dieta fără gluten (GF)

Unii pacienți cu boala celiacă au raportat o nevoie mai mică de înlocuire a hormonului tiroidian după ce au fost pe o dietă fără gluten pentru o perioadă de timp. Care este motivul pentru aceasta? Unul dintre motive este faptul că a fi pe o dietă fără gluten permite intestinului subțire să se vindece și, prin urmare, medicația tiroidiană poate fi mai bine absorbită. Dieta fără gluten poate provoca, de asemenea, un răspuns inflamator mai mic și reduce inflamația glandei tiroide.

Acest articol a fost evaluat și aprobat de un dietetician însărcinat cu nutriția.

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.