20 de lucruri importante ce trebuie sa le stiti despre despre Glanda Tiroidă

​20 de lucruri importante ce trebuie să le știți despre glanda Tiroida

1. În formă de fluture glanda tiroida este localizată la nivelul gâtului. Hormonii produși de Tiroida ajută la consumul de calorii directe, utilizarea de oxigen, digestie, creier și funcția neuromusculara. Ce glandă incredibil de puternică !

2. Mai mult de 500 de milioane de oameni au un fel de boală tiroidiană. Aproximativ 200 milioane nu au nici o idee despre dezechilibrul tiroidian, mulți nefiind diagnosticați.

3. De obicei, femeile sunt mai predispuse la probleme cu Tiroida decât bărbații.

4. Boala tiroidiană devine mai frecventă pe măsură ce îmbătrânim.

5. Tiroida secreta trei hormoni importanți -tiroxina (T4), triiodotironina (T3) și Calcitonina. T3 și T4 sunt hormonii tiroidieni responsabili pentru metabolismul nostru global si afectează aproape fiecare celula din corpul nostru.

Calcitonina ajută la reglarea depozitelor de calciu din organism și conduce, de asemenea, procesul nostru de construire al oaselor.

6. Iodul este esențial pentru a forma atât T3 cât și si T4. Populațiile cu deficit de Iod în sol, sunt cunoscute a avea probleme cu Tiroida.

7. T4, în esență, are aceeași structură ca și T3, doar că are o molecula de iod în plus, pe care o face ca forma inactivă. Cu toate acestea, atunci când glanda tiroidă funcționează corect, 80% din hormoni produc T4 în timp ce 20% se transforma in T3, astfel încât este ușor de transformat T4 în T3.

8. Conversia de T4 la T3 se face mai ales la nivelul ficatului, dar și în celulele inimii, mușchii, intestin si nervi. Este extrem de important ca funcția ficatului să fie optimă pentru ca T3 să fie produs și să devină activ.

9. T3 afectează absorbția nutrienților din glucide și grăsimi, rata de creare de proteine, rata de digestie alimentară, construirea masei musculare, utilizarea oxigenului în celule și eficiența producției de energie în celule.

10. Cei mai mulți hormoni tiroidieni din sânge sunt legați de moleculele purtătoare de proteine. Cei nelegati (sau hormoni tiroidieni liberi FT4 sau FT3), își exercită efectele asupra celulelor noastre.

11. Producția de hormoni tiroidieni este controlată de hipotalamus și glanda pituitara (localizate la nivelul creierului). Comunicarea cu creierul menține echilibrul optim în organism.

12. Dopamina, un neurotransmițător, stimulează hipotalamusul pentru eliberarea TSH (hormon tiroidian) și influențează astfel producția de T3. Dopamina este produsă din aminoacidul tirozină, deci consumatoare de proteine de bună calitate, de aceea este importantă atât tiroida cât și sănătatea creierului.

13. Stresul este un factor major care afectează în mod negativ tiroida.

14. Hipotiroidismul este o subproducție a hormonului tiroidian. Cea mai comună formă este boala autoimună numită tiroidita Hashimoto. În Hashimoto, organismul vede tesutul tiroidian ca pe un străin și îl atacă. Simptomele includ oboseala, sensibilitate la rece, excesul în greutate, slaba circulație, piele uscată, pierderea părului, depresie și proasta digestie.

15. Supraproducția de hormon tiroidian este numit hipertiroidism. 1 din 1000 de femei au hipertiroidie. Aceasta determină creșteri ale ratei metabolice, sensibilitate la căldură, neliniște și anxietate, gușă și pierderea in greutate.

16. Astazi Iodul este înlocuit de fluorură și clorură, care poate avea ca rezultat incapacitatea de a produce T4. In plus, metalele grele pot interfera cu căile metabolice prin blocarea substanțelor nutritive importante de la îndeplinirea funcțiilor lor.

17. Hipotiroidia, producția de HCI (acid clorhidric) este redusă, având ca rezultat sindromul de malabsorbție de nutrienți, proteine nedigerate și probleme digestive.

18. Multe anomalii tiroidiene fluctuante sunt observate în timpul perioadelor de reproducere a hormonilor, cum ar fi sarcina și perimenopauza.

19. Efectuați mai multe teste de sânge pentru tiroida, nu numai TSH si T4. Un panou mai cuprinzător va aduce mai multă lumină într-o funcție tiroidiană prin testarea FT4 , FT3, reverse T3 (RT3), TSH și ATPO (anticorpi peroxidazei tiroidiene). #tranalize

20. Substantele nutritive importante pentru Tiroida sunt iodul, tirozina, vitamina D3K2, vitaminele B, vitamina A, Seleniu, Zinc și acizi grași esențiali pentru a numi doar câteva.

Sursa : wellnesFX.com

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.