VIATA după TIROIDECTOMIE

O tiroidectomie este o procedură chirurgicală ce presupune eliminarea tuturor sau a unei părți a glandei tiroide. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată în cazul în care o persoană suferă de o guşă proeminenta, cancer tiroidian sau hipertiroidism cu probleme. Glanda tiroidă produce hormoni care reglează metabolismul, astfel încât îndepărtarea sa poate face dificilă pierderea în greutate. S-ar putea câștiga în greutate, ca efect secundar al procedurii. Ar trebui să discutați cu medicul dvs. dacă doriți pierderea în greutate după o tiroidectomie.

Pacienții care au suferit o tiroidectomie iau de obicei Tiroxina ca modalitate de înlocuire a hormonului care este produs de glanda tiroidă. În urma intervenției chirurgicale tiroidiene, trebuie să se acorde timp pentru recuperare. Dar, ar trebui ca în curând sa fiți în măsură să vă întoarceți la activitățile obișnuite. Echipa medicală vă va oferi exerciții și sfaturi pentru a accelera recuperarea.

RECUPERAREA – va depinde de gradul și tipul intervenției chirurgicale pe care ați avut-o. Este nevoie de recuperare după o chirurgie tradițională deschisă, decât după o procedură minim invaziva. În urma intervenției chirurgicale, este posibil să apară:

  • Schimbări de voce, voce răgușită, dificultăți de vorbire cu voce tare, oboseală în voce și o schimbare în tonul vocii. Aceste modificări se datorează deteriorării nervilor laringelui care alimentează cutia de voce (laringe), din timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru poate dura câteva zile sau câteva săptămâni, dar este rareori permanentă. Cu ajutorul NIM® – Sistemul de Monitorizare Integritat din Medtronic ajuta chirurgii să reducă riscul de leziuni ale nervilor în timpul intervențiilor chirurgicale.

  • Este posibil să apară niveluri scăzute ale calciului din sânge din cauza deteriorării glandelor paratiroide în timpul intervenției chirurgicale. Din nou, acest lucru este, de obicei, doar o problemă temporară, tratabilă cu suplimente de calciu în decurs de câteva zile. Semne pe care le pot avea sunt concentrații scăzute de calciu, amorțeală și o senzație de furnicături în mâini, buze, iar în partea de jos a picioarelor, furnicături în piele, crampe musculare și spasme, dureri de cap, anxietate si depresie.

In zilele imediat după operație, va trebui să aveți grijă de zona de incizie. În funcție de tipul de pansament (acoperire) ce îl aveți pe rană, s-ar putea sau nu vi se permită baia, dușul, sau înotul până la vindecare. Este posibil să observați vânătăi sau umflături ușoare în jurul cicatricei. Aceasta este normal. Dar dacă observați orice umflare semnificativă, trebuie să vă contactați medicul imediat, deoarece acest lucru ar putea fi un semn de infecție. Cicatricea se poate transforma treptat în culoarea roz și se simte mai „grea” la atingere, la aproximativ trei săptămâni după operație și apoi se reduce în următoarele două-trei luni. Poate ajuta, pentru vindecare, o cantitate mică de cremă hidratantă fără parfum, deoarece aceasta ajută să se înmoaie pielea, pentru a preveni uscarea și ajuta vindecarea.

Veți avea nevoie de cel puțin una sau două săptămâni, pentru recuperare înainte de a reveni la locul de muncă și la alte activități zilnice. Nu ar trebui să ridicați obiecte grele în aproximativ 2 săptămâni după operație, pentru a evita orice problemă. Gâtul este probabil umflat și se poate simți greu și amorțit după intervenția chirurgicală. Acest lucru este normal și treptat rana se vindecă. De îndată ce vă puteți răsuci capul fără durere sau fără dificultate (în aproximativ o săptămână), ar trebui să fiți capabili să vă reluați activitățile zilnice, inclusiv șofatul sau sportul. Spitalul va recomanda un Kinetoterapeut, probabil, pentru exerciții blânde pentru gât și umeri pentru a fi efectuate după operație. Acestea vă vor ajuta la prevenirea rigidității permanente. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile terapeutului Dacă continuați să aveți probleme cu durerea sau rigiditatea, adresați-vă medicului dvs.

În timp ce gâtul este rigid și inflamat, va trebui să mâncați alimente care sunt moi și ușoare la înghițire. Asigurați-vă că mâncați încet și beți multă apă în timpul și după masă pentru a atenua mâncarea și pentru a preveni blocajele. Vă poate ajuta utilizarea unui blender pentru a procesa alimentele solide. Veți avea nevoie de câteva vizite la medicul chirurg, după intervenția chirurgicală pentru a verifica nivelul de hormoni sau vindecarea. La aceste vizite, veți primi sfaturi cu privire la cât de repede vă puteți întoarce la activitățile zilnice.

VIATA ZILNICĂ 

Persoanele care au o tiroidectomie totală și cei mai mulți oameni care au o tiroidectomie subtotală vor trebui să ia medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni (tiroxină) pentru tot restul vieții. Fără prezența tiroidei și a substituției hormonale, oamenii experimentează oboseală, depresie, dificultăți de concentrare, probleme de memorie, creștere în greutate inexplicabilă sau excesivă, pielea uscată, aspră și / sau mâncărimi ale pielii, părul uscat, căderea părului, senzație de frig (în special în picioare și mâini) , constipație, crampe musculare, dureri articulare, creșterea fluxului menstrual, scăderea libidoului. Medicul dvs. va verifica nivelul hormonilor în mod regulat pentru ajustarea dozei de tiroxina până când acesta este potrivită pentru tine.

PIERDEREA ÎN GREUTATE

Medicul dvs. solicită teste de sânge pentru verificarea nivelurilor hormonilor tiroidieni pentru a se asigura că aceștia sunt într-un interval normal. În cazul în care nivelurile sunt prea scăzute, este posibil să nu fiți capabili să pierdeți în greutate. Doza de medicament va trebui apoi să fie crescută de către medicul dvs.

Reduceți numărul de calorii pe care le consumați. Pacienții cu tiroidectomie vor pierde în greutate prin consumul scăzut de grăsimi și conținut scăzut de zahăr din alimente. Cele mai multe dintre calorii ar trebui să provină din surse de proteine sănătoase, cum ar fi carnea de pui fără piele, piept de curcan, tofu și albușuri de oua. În plus, mâncați o mulțime de legume care nu conține amidon, inclusiv salata verde, broccoli, ceapă, ardei, fasole verde și sparanghel. Includeți o cantitate mică de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și nuci. Fructele pot fi consumate ca mici gustări/ snacks-uri. De asemenea, dieta ar trebui să fie scăzută în carbohidrați. O dietă săracă în carbohidrați este importantă, deoarece pacienții cu glanda tiroidă eliminată, nu vor fi capabili să metabolizeze carbohidrați foarte repede, ceea ce ar putea ridica nivelul zahărului din sânge. Valorile crescute ale zahărului în sânge, pe lângă alte probleme, vor produce senzație de foame și astfel veti mânca mult prea mult.

Trebuie să existe activitate fizică zilnică, în scopul arderii caloriilor după o tiroidectomie, deoarece metabolismul poate fi încetinit din cauza lipsei de tiroxina și triiodotironina din organism. Acești hormoni sunt produși de Tiroida ca și control al metabolismului. Așteptați până la recuperarea după intervenția chirurgicală și veți primi de la medicul dvs. acordul pentru a începe activitățile zilnice. Exerciții de mică intensitate și pe perioade prelungite vor fi eficiente cel mai bine pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene. Timp de 45 de minute până la o oră în fiecare zi, participă la activități cum ar fi yoga, mersul pe jos, jogging, ciclism, înot.

Întotdeauna discutați cu medicul dvs.

Sursa : Asociația Americană de Tiroidie și  Medtronic ENT : 800-874-5797, Medtronic Statele Unite ale Americii, Inc, 6743 Southpoint N Disc , Jacksonville, FL 32216

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.