Tiroidectomia

Tiroidectomia

Din experienta unui pacient

„A trecut deja un an de la operația mea de Tiroida. Anul a trecut rapid si acum sunt mult mai bine decât am fost acum un an.
Anul trecut, pana sa ajung la spital in aceea dimineața să mă internez la chirurgie, am fost atât de nervosă încât mi-a fost greu să stau liniştită în mașină . Am fost atât de aproape să anulez totul, dar nu am putut. Inainte de aceasta am avut doar interventii chirurgicale minore, astfel încât o Tiroidectomie a fost un un gând înfricoșător.
Am citit tot ce am putut citi despre intervenție şi mi-am facut griji despre toate lucrurile care ar putea merge prost pentru mine și mă întrebam cât timp ar dura recuperarea.
Chiar dacă am citit povești pozitive post-tiroidectomie ici și colo, simțeam sigur că sunt doar unul din acei oameni la care lucrurile merg prost..
Abia după ce m-am trezit în camera post-operator de recuperare și mi-am dat seama că nu a fost într-adevăr nici o durere, asistentele medicale si medici au declarat că operația a decurs bine, iar eu nu mă mai simțeam rău si am început să mă simt plină de speranta.
La scurt timp după aceea, internată în camera mea de spital, am mâncat pentru prima dată o cină completă: lasagna, sos de mere, etc. alimente moi, dar din moment ce eu nu am mai mancat nimic înainte de operatie, imi era atât de foame. Am observat imediat că „tusea cronică” din probleme cu tiroida a disparut.. a fost o senzatie plăcută.
După ce efectul anesteziei a dispărut complet, m-am simțit suficient de stabilă pentru a merge, am făcut o plimbare rapidă pe coridor doar ca să ies din cameră și să mă deplasez. Am avut ceva probleme cu somnul în noaptea aceea, probabil că am fost tot timpul în poziție verticală. În dimineața următoare, m-au externat. Un pic obosită, dar surprinzător de normală. Nivelurile mele de calciu au fost bune, vocea mea a fost doar ușor răgușită și singura mea durerea minoră a fost, o durere în gât, de la tubul de respiratie.
După ce am ajuns acasă, in primele zile am avut unele probleme cu sufocarea, de câteva ori, de la acel tub de respirație. Am fost bucuroasă să am un membru al familiei în jurul meu în cazul în care am nevoie de ajutor, dar din fericire lucrurile au stat foarte bine.
La cinci zile după venirea acasă, starea mea s-a îmbunătățit zi de zi, câte un pic. A fost nevoie de ceva timp pentru a obține doza mea de medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni și primele luni nu au fost tot timpul ok . Având o deficiența de vitamina D, care nu a fost diagnosticată, mi-a dat rigiditate articulară si oboseală că m-am gândit ca are de-a face cu tiroidectomia.
Uneori m-am simțit bine, alte ori m-am simțit obosită și frustrată atunci când nu am putut face tot ce am vrut în acea zi pentru că am fost prea obosită sau am avut câte o durere de cap.
După ce medicul meu a aflat acest lucru, cauza a fost, că doza era prea mică, am mărit doza, dar cu medicamentele tiroidiene, am învățat că poate dura ceva timp pentru a vedea o îmbunătățire chiar si după ce schimbam o doză.
În cele din urmă, doza potrivită a adus nivelurile în starea bună în care acestea ar fi trebui să fie și am început să mă simt mai bine, în mod constant. Acum mă simt mult mai bine decât înainte de intervenția chirurgicală, deoarece nivelurile mele sunt chiar mult mai stabile, decât fluctuațiile pe care le-am avut când aveam problema cu Tiroida. Nu am mai avut palpitatii aleatorii pe care le-am avut inainte de intervenția mea chirurgicală, timp de mai mulți ani. Am mai puține insomnii, migrene, caderea parului este mai mica, epuizarea nu mai este cronică și desigur, simptomele de compresie care au fost provocate de tuse, înecare și pastile care ramaneau blocate în gât, au dispărut.
Acum folosesc medicamentul hormonal zi cu zi cu 1ora si 30 min înainte de micul dejun și cu 2 ore inainte de cafea.
Ultima dată când am facut testul de sânge, nivelurile mele au fost toate bune. Sunt asa din cauza ca Endocrinologul meu mă urmăreste din septembrie. Atâta timp cât totul este ok, oamenii văd de obicei medicul (Endocrinolog sau Medic), odata sau de două ori pe an pentru gestionarea tiroidei. Dacă aveți orice pierderea sau creştere semnificativă în greutate (chiar dacă e intenționată), schimbare majoră în nivelul de activitate, rămâneți gravidă sau pur si simplu nu vă simtiți bine indiferent de motiv, poate fi necesar o vizită la medicul dvs. mai des ca inainte şi pentru o schimbare in doza de medicatie. Din fericire, eu nu mai sunt cu probleme legate de tiroida.

Greutate

Greutatea mea este aceeași ca cea preoperatorie. Ăsta a fost unul din lucrurile clare. Am fost preocupată de Greutate înainte de intervenția chirurgicală, pentru că îmi place să rămân activă in plus, am citit că unii oameni cresc în greutate, uneori chiar o mult, după o tiroidectomie.
În general, am mâncat sănătos și m-am păstrat activă cele mai multe ori, asa ca nu am avut nici o schimbare in greutate. Nivelurile tiroidiene sunt, de asemenea, într-o gamă bună, este un alt factor important in cresterea in greutate. Când verific hormonii fac de obicei un TSH, F T4 și F T3. Acestea sunt cele pe care le doriți să fie într-un interval bun. Există o gamă normală și o gamă optimă. Am citit că cei mai mulți oameni se simt cel mai bine, atunci când FT3 și T4 sunt în zona de mijloc spre superioară a intervalului. Pacientii cu probleme tiroidiene pot câștiga în greutate în cazul în care iau o doză prea mică de hormon de înlocuire, astfel obtinerea unui nivel potrivit pentru ei este crucial.
Și la fel ca oricine, mananca  și fă activitate fizica, chiar dacă doar  mergi pe jos, astfel, se poate păstra metabolismul în mișcare de-a lungul timpului și preveniți cresterea in greutate.

Par

Părul meu a ajuns oarecum subțire datorită fluctuațiilor nivelurilor tiroidiene in anul dinainte de interventia chirurgicala și luam Tapazole (un medicament anti-tiroida pentru a reduce nivelul T4 în condiții de siguranță pentru intervenția chirurgicală).
Firele de par încă nu sunt destul de groase cum mi-ar place, dar sunt din ce in ce mai bine și nu mai cad.
Iau în prezent suplimentul Formula Natur Bounty Extra Strength par, piele și unghii, o dată sau de două ori pe zi, și de asemenea, Nioxin ajutor impotriva subtierii parului și impotriva  caderii parului. Formula Natur Bounty contine Fier și trebuie sa aştept cel puțin 4 ore după ce am luat medicamentul pentru Tiroida, astfel încât trebuie să fiți conștienți de faptul că, dacă luați acest supliment sau orice altă vitamină care conține fier trebuie sa aştepti 4 ore.

Cicatricea

Cicatrice mea nu este prea vizibilă și este încă spre îmbunătățirea. E aproape complet plată și are doar câteva nuanțe mai roz decât tonul pielii mele. Nu am avut timp pentru a posta o fotografie dar o voi posta în curând.
Pentru că stau în soare frecvent în această perioadă a anului, pun un strat subțire de gel de silicon pe cicatrice ( în prezent, folosesc New Gel + E silicon gel) și las să se uscuce înainte de a pune o protecție solară, urmată de un strat subțire de cremă Dermablend Cover și Dermablend Translucent Powder ceea ce face ca cicatricea mea să dispară.

Sfaturi personale pentru cei care au/ sau urmează sa facao intervenție chirugicală tiroidiană

Pe baza experienței mele:
  • Nu te stresa prea mult. Nu e chiar așa de rău. Aceasta trece repede și te  vei simți mai bine în curând.
  • Ai nevoie de un adult responsabil să stea cu tine pentru câteva zile după o intervenție chirurgicală în cazul în care apare o problemă. Acest lucru este foarte puțin probabil, dar e bine să fie acolo pentru siguranță.
  • Este normal să ai o voce răgușită sau slabă după interventia chirurgicala. A fost nevoie de aproximativ 6 sau 7 săptămâni pentru ca vocea mea să se întoarcă la putere deplină, astfel încât să nu vă faceți griji prea mult.
  • Cei mai mulți oameni spun că se ia un supliment de calciu pentru o perioadă de timp după operație. Urmați sfatul medicului dvs. cu privire la acest lucru pentru a evita problemele asociate cu un nivel de calciu din sânge. Medicul dvs. vă va spune când ești capabil să întrerupeți suplimentul.
  • Relaxati-vă o perioadă, atunci când ajungeți acasă. Chiar dacă vă simțiți minunat luați-vă câteva zile de concediu . Lasă corpul să se recupereze de la operație, de la anestezia din sistemul dvs. și stresul de la interventia chirurgicala. În mod ideal, găsiți pe cineva să vă ajute cu lucrurile din jurul casei, comisioane alergatură, etc. până ești suficient de bine ca să te intorci la această rutina.
  • Țineți pasul cu vizita la medic si faceti testele necesare periodic. Spuneti orice problemă de sănătate ați putea avea pentru a vă simți mai bine cât mai repede posibil.
  • Ai grija de starea generala de sanatate: mananca bine, odihnă, somn suficient. Încercați să mergeți pe jos o oră/zi, te vei simți destul de bine in general si te vei recupera mai repede. Daca vă simțiți obosit încă câteva săptămâni după operație, discutați cu medicul dvs. Probabil va verifica nivelul Tiroidei, dar, de asemenea ia în considerare alte cauze posibile, cum ar fi nivel mic de Fier, nivel mic de B-6 sau B-12, sau un deficit de vitamina D, care tinde să fie comune cu pacientii in Tiroida. Chiar și pentru ajustarea unei doze de medicament, este nevoie de timp pentru a lucra, asa că mai devreme decat mai tarziu te va scuti de o mulțime de probleme.
  • După interventia chirurgicală, dacă incizia este închisă și vindecată suficient, purtați o cremă de protecție solară de cel puțin SPF 30, atunci când vă aflați în aer liber sau chiar în interior dacă sunteți în apropierea unei ferestre insorite. Sau, purtațo o eșarfă, în special în primele săptămâni. Folosiți un produs tratament cicatrice tiroidian, cum ar fi gel de silicon, foi de silicon, Bio-Oil, Mederma sau alte produse de tratare a cicatricei să fie proactive pentru a face cicatricea sa  se vindece plat și sa  se estompeze frumos.”
…va urma
Sursa articol : „http://thyroidectomy-experience.blogspot.ro/”
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.