Secretele Autoimunității partea a 2-a

Rezumat: Ghid explicativ pentru a înțelege și implementa informațiile aflate în seria ”Autoimmune Secrets” – Jonathan Otto 

 OBȚINEȚI DIAGNOSTICUL CORECT

Multe persoane întâlnesc dificultăți în a obține diagnosticul corect si, în unele cazuri, sunt în mod greșit diagnosticați cu alte patologii. Cateodata medicii le spun pacienților ca simptomele lor sunt ”doar in capul lor” și că sunt determinate de stres. Căutarea medicului care sa ajungă la diagnosticul corect poate fi dificilă.

Pașii pe care ii puteți face pentru a vă crește șansele de a obține un diagnostic corect de patologie auto-imuna, includ urmatoarele:

Cunoasteți-va istoricul familial patologic și comunicați-l medicului Patologiile autoimune tind să se transmita ereditar in cadrul unei familii, asa ca întrebați membrii familiei dacă cineva  are sau a avut o patologie autoimuna si care sunt declanșatorii sai. Dacă exista un istoric familial, transmiteti-l medicului dvs, astfel încât această informație să fie inclusă in evaluarea riscului dvs când va sunt evaluate simptomele.

Țineți o evidență a simptomelor Simptomele unei patologii autoimune pot fi numeroase și pot apărea și dispărea, astfel ca țineți un jurnal al oricăror simptome pe care le trăiți si detalii despre când apar, precum ce făceați când au apărut simptomele, ce ați mâncat sau ce ați băut, ce medicamente ați luat, dacă există. Acest jurnal va poate ajuta să căutați circumstanțe repetitive de declanșatori. Apoi luați acest jurnal cu dvs la programări, astfel încât medicul dvs să le poata analiza.

Întrebați despre analize ale patologiei autoimune Nu există o singură analiză care să confirme diagnosticul unei patologii autoimune, dar există mai multe teste care să sugereze sau să infirme prezenta unei patologii autoimune suspicioase. Câteodată medicii nu fac imediat din oficiu acele teste de sânge pentru patologii autoimune, dar dvs puteți întreba dacă există vreo astfel de analiza de autoimunitate care ar putea să ajute in diagnosticul problemei dvs. Dacă totusi analizele ies negative, ar putea ajuta câteodată să respetați testul la o data ulterioara, deoarece rezultate fals-negative la teste sunt posibile când anumite patologii autoimune sunt ʺin remisieʺ.

Luați în considerare o a doua opinie medicala Daca medicul dvs nu poate explica satisfăcător persistența simptomelor pe care le aveți, luați in considerare sa găsiți un alt medic pentru o a doua opinie. Interesati-va de recomandări pentru medici buni care sunt recunoscuți pentru diagnosticarea unor patologii-dificil-de-recunoscut precum patologiile autoimune.

Vizitati un medic, specialist în acea patologie Dacă medicul dvs generalist suspectează că s-ar putea să aveți o patologie autoimuna, cereți recomandare către un specialist. In funcție de patologiile dvs individuale, există probabil un specialist care să aibă experiența în diagnosticarea și tratamentul corespunzător.

Căutați și alte tulburări autoimune Deoarece nu este neobișnuit să existe mai mult de o singură boala autoimuna la aceeași persoana, discutați cu medicul dvs despre posibilitatea și a unui alt diagnostic, dacă tratamentul curent nu funcționează suficient de bine în gestionarea simptomelor dvs. Este nevoie de răbdare cât timp parcurgeți procesul diagnosticării și încercați să aflați declanșatorii dvs particulari, deoarece poate dura luni sau chiar ani să fie confirmat un diagnostic de boala autoimună și cauzele acesteia/ acestora, chiar și când dvs sau medicul dvs suspectați ca aveți așa ceva.

PAȘII URMĂTORI Odată ce am evaluat proprii noștri declanșatori potențiali pentru patologia autoimună, este important să începem să căutăm metode prin care în același timp să ne vindecăm organismul după expunerea anterioară, dar și să reducem expunerile viitoare. Aceasta se referă în principal la modificarea dietei noastre și a stilului nostru de viață. De asemenea, ar trebui să ne gândim și la detoxifierea și curățarea organismului nostru. În tot ce facem, trebuie să ne gândim la reducerea inflamației. Dacă putem face acest lucru, vom ajunge pe calea spre recuperare.

SĂ FACEM ALEGERILE ALIMENTARE CORECTE: DIETA

“Lăsați mâncarea să vă fie medicament“, spunea Hipocrate acum câteva sute de ani – și adevarul acelei afirmații încă este valabil si astazi. Ceea ce mâncăm are un efect dramatic asupra sănătății noastre, astfel și asupra capacității noastre de a ne recupera din bolile autoimune. De aceea este imperativ să ne ocupam de dieta. Observatie despre schimbările din dieta: când se începe o nouă dietă, organismul poate să treaca printr-o perioada de sevraj “lipsire“, când simptome precum durerile de cap sau iritabilitatea pot apărea. Multe persoane vor dori sa renunțe în acel moment si să spună ca această nouă dieta pur si simplu nu este pentru ei. Cu toate acestea, dacă sunt consecvenți în  dieta sănătoasă, organismul lor se va adapta si vor începe sa se simtă reimprospatați și reîntineriți. Vor începe să aibă mai multă energie și simptomele vor începe să dispară. Noi vă recomandam să căutați supravegherea unui medic pentru orice schimbare drastică a stilului de viață, de asemenea va recomandăm să continuați cu noul protocol de stil de viață si sa fiți consecvenți până când începeți sa vedeți rezultate pozitive. Pe măsură ce începeți sa vedeți rezultate, nu veți mai dori sa vă întoarceți la vechiul stil de viață.

Alimentele Anti-Inflamatorii

Am discutat anterior cum unele alimente pot provoca un raspuns inflamator în organism. Alimente precum Zaharul, Lactatele, carbohidratii rafinați, carnea procesată și OMG (organismele modificate genetic), toate au efecte devastatoare asupra organismului și pot contribui la boala autoimună. Cu toate acestea, puteți considera incurajator să aflati ca multe alte alimente dețin efecte anti-inflamatorii incredibile. Unele dintre ele sunt enumerate în diagrama urmatoare. 

ALIMENTELE ANTI-INFLAMATORII

Precum se vede mai sus, alimente potente anti-inflamatorii includ fructele de pădure (ʺberriesʺ), legumele din familia Allium (precum ceapa alba, usturoiul, ceapa verde, ceapa roz/rosie, prazul, arpagicul), boabe și linte, verdeturi (kale, spanac, broccoli), nuci si seminte si germeni de graunte. Alte alimente semnificative includ Acai  , Turmeric https://abundenta.org/bio-capsule-turmeric-90-capsule-45gr/ ,  Ghimbir  .Toate aceste alimente conțin componente speciale ce scad inflamația și durerea. Organismului nostru îi este cel mai bine cu alimente produse crescute natural. Deoarece organismul nostru este predispus să recunoască aceste tipuri de alimente naturale, putem observa schimbări uimitoare când ne reorientam spre alimente naturale, integrale în loc de alimente procesate. Alimentele naturale conțin deasemenea cel mai bun profil nutritional, ce permite organismului nostru sa absoarbă și să utilizeze mai eficient vitaminele si mineralele de care avem nevoie. Astfel, o cale foarte bună de a aborda inflamația cronică este să treceți pe o dietă bazată pe mai multe plante. O astfel de dieta bazată pe mai multe plante verzi, elimină natural multe alimente ce cauzează inflamație și crește grupa de alimente ce grăbește vindecarea.

În plus, pe măsură ce reduceți alimentele procesate și inflamatorii, precum zahărul, lactatele și carnea si creșteți alimentele integrale, neprocesate anti-inflamatorii, precum fructele proaspete și legumele, este probabil să și pierdeți în greutate. Acest proces este deasemenea benefic pentru organism, deoarece scăderea greutății reduce inflamația ca urmare a reducerii acizilor grași circulanți din fluxul sanguin

. Alegerea alimentelor organice

Alimentele pe care le consumăm ar trebui să fie proaspete și preferabil organice. Prin încercarea de a realiza o dietă din alimente organice, puteți evita toxine periculoase, pesticide, ierbicide, si fungicide ce pot declanșa multe patologii autoimune, când sunt consumate pe o durată de timp îndelungată. De asemenea, alimentele etichetate ʺorganicʺ este obligatoriu să nu fie afectate modificari genetice. În acest fel veți obține produse cât de aproape posibil de starea lor naturala.

Dieta de eliminare

O dietă de eliminare presupune înlăturarea din dietă a alimentelor pe care organismul dvs posibil nu le tolerează bine. După o perioadă fără acele alimente, sunt reintroduse, una câte una, în timp ce supravegheați apariția vreunui simptom ce indică o reacție la acel aliment. Procesul durează aproximativ 5-6 săptămâni și ajută la identificarea alimentelor ce contribuie la simptome de intoleranțe alimentare, alergii, sau intestin permeabil. Odată ce alimentul problemă este descoperit, el poate fi eliminat din dieta pentru a preveni alte simptome pe viitor. Dacă suspectați ca aveți o alergie alimentară, discutați cu doctorul dvs înainte de a începe reintroducerea, deoarece reintroducerea unui alergen alimentar poate declanșa o patologie periculoasă. Simptomele unei alergii includ erupție, urticarie, umflare și dificultate în respirație. Există multe tipuri de diete de eliminare, dar in fond, cu cât mai multe alimente de eliminat pe parcursul dietei, cu atat mai probabil veți putea descoperi ce alimente declanseaza simptomele. Cu cât dieta este mai drastică, cu atât mai folositoare. Aici găsiți Grupul de Suport al Protocolului AUTOIMUN PALEO- AIP ROMÂNIA 🇷🇴 https://www.facebook.com/groups/152639231973152/

Alimentatia în culori cât mai variate – Alimentația ʺcurcubeuʺ

O dieta ce ajuta la promovarea sănătății va conține toate culorile curcubeului, zilnic. Aceasta înseamnă să mâncăm alimente ce sunt NATURAL colorate în roșu, portocaliu/galben, verde, albastru/violet, sau alb. NU se referă la a mânca un curcubeu de alimente artifical colorate precum sucurile acidulate, acadelele, gustări, gumă, si bomboane multi-colorate. Culoarea, precum aceea care dă nuanța purpurie strugurilor ʺnegriʺ, poate indica prezenta unor anumite tipuri de fitonutrienti. Sunt efectiv mii de fitonutrienti ce apar natural doar în plante. Unii dintre ei oferă beneficii de sănătate mult peste cele oferite de vitaminele si mineralele esențiale. Unii fitonutrienti ajuta la comunicarea inter-celulara, altele ajută la prevenirea mutațiilor la nivel celular, unele sunt anti-inflamatorii, altele sunt anti-oxidanti potenți și pot avea funcții pe care de-abia începem să le înțelegem. Ceea ce știm este că funcționează cu scopul de a dezactiva substantele cauzatoare de cancer, ajuta la protectia împotriva bolilor cardiace si la protecția împotriva majorității bolilor cronice în general, au efect anti-aging, întăresc sistemul imun și in general promoveaza sănătatea. Se consideră ca fitonutrientii, vitaminele, mineralele si fibrele, toate prezente in fructe si legume, lucrează sinergistic pentru a promova sănătatea si a scădea riscul de boala. Din acest motiv, multe organizații cu autoritate, precum Institutul National al Cancerului si Asociatia Americana a Inimii (ʺNational Cancer Instituteʺ, ʺThe American Heart Associationʺ), recomandă obținerea fitonutrientilor din alimente integrale, precum fructe si legume. Sa mâncăm in fiecare zi cel puțin o ceașcă din fiecare grup de culoare, va va oferi un început minunat in a obține toți fitonutrientii ce ajuta la promovarea sănătății. Un mod bun de a începe să măncati mai sănătos este să creșteți cantitatea alimentelor din plante pe care deja le consumați si să reduceți cantitatea de produse animale pe care le consumați. Fixati-va scopuri precum intenția de a consuma 1-2 mese pe zi fără carne, si treptat creșteți aportul de legume până la ce nivel va simțiți confortabili. Nu va fie teama sa începeți să încercați fructe si legume noi pentru a vă găsi preferatele, si sa explorati cum să le consumați in moduri noi si interesante. Puteți găsi aceleași legume in culori diferite, precum morcovi sau cartofi vișinii, sau să încercați texture diferite. Unele fructe au textura fina; unele legume sunt crocante. Și dacă nu știți cum să preparați un anumit aliment pe care doriți să îl încercați, o căutare rapida pe internet vă va duce cel mai probabil către câteva video-uri scurte care sa vă arate cum sa le pregătiți. Asa cum știți, unele alimente sunt mai plăcute când sunt consumate crude, in timp ce altele sunt mult mai bine gătite, iar unele, precum morcovii, țelina, broccoli, ardei, multe verdețuri cu frunze si roșiile, sunt bune în ambele feluri. În afară modificării gustului si texturii, gătirea alimentelor poate afecta fitonutrientii in sens bun sau mai puțin bun. Legumele crude au de obicei mai mulți nutrienți decât cele gătite, dar nu întotdeauna. De exemplu, broccoli eliberează enzimele, indolii, ce ajuta in lupta anti-cancer, si gătirea rosiilor permite tuturor carotenoizilor, inlusiv licopenului, să fie mai ușor absorbit de către organism. Strivirea sau tocarea usturoiului elibereaza enzima alliinaza pentru a produce fitonutrientul activ allicin. Faptul cel mai important este, să eliminați alimentele procesate, glutenul, lactatele, soia, zahărul și să mâncați mai multe tipuri si cantități mari de legume si fructe si să le pregătiți intr-o varietate de moduri, astfel încât sa va bucurați mereu de ele.

Traducerea: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Surse: 

 https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/autoimmune-dis¬eases  https://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders  https://www.mindbodygreen.com/0-8843/10-signs-you-have-an-auto¬immune-disease-how-to-reverse-it.html  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1810472/  https://www.health.harvard.edu/heart-disease-overview/ask-the-doctor-what-is-inflammation  https://www.livescience.com/52344-inflammation.html  https://health.clevelandclinic.org/why-you-should-pay-attention-to-chron¬ic-inflammation/ https://draxe.com/inflammation-at-the-root-of-most-diseases/  https://www.organicconsumers.org/news/five-ways-fda-has-failed-con¬sumers-genetically-engineered-foods  https://www.scientificamerican.com/article/weed-whacking-herbicide-p/  http://responsibletechnology.org/gmo-education/autism/ /

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.