Rolul Vital al Seleniului în functia Tiroidiană

Daca doriti ca Tiroida și hormonii tiroidieni să funcționeze corect în organism este vital să aveți un aport adecvat de Seleniu, în caz contrar Tiroida va funcționa într-o stare de stres. Aceasta deschide usa pentru tot felul de probleme metabolice. Cum este nevoie de substante nutritive, cum ar fi iod și tirozina pentru structura reală a hormonului tiroidian, Seleniul este implicat ca management in hormonul tiroidian. În realitate este nevoie de un număr mare de substanțe nutritive pentru producție și reglare de hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, se pare ca nici unul nu este mai important decât Seleniu. Seleniul se administreaza sub forma naturala SELENOMETHIONINE (SeMet).
SELENIUL IN CADRUL GLANDEI TIROIDE
Cele mai mari concentrații de seleniu din corpul uman sunt în ficat, rinichi și in glanda tiroidă. În glanda tiroida, Seleniul este esențial pentru producerea de hormon tiroidian. Celulele din cadrul glandei tiroide, numite tirocite produc o proteina numita tireoglobulina. Este de datoria tireoglobulinei de a se conecta la iod și tirozină, pentru a forma hormonii tiroidieni de bază (tiroxina sau T4). După cum se arata, cantități uriașe de radicali liberi sunt generate în timpul acestui proces, sub forma de peroxid de hidrogen (H2O2). Dacă acesti radicali liberi sunt dezactivati atunci are loc afectarea glandei tiroide și eficiența producției necesară de hormoni tiroidieni este perturbata.
Pentru a face față acestei probleme, tirocitele dvs. fac o enzima antioxidant numita glutation peroxidaza, care necesită Seleniu. Glutation peroxidaza dezactivează H2O2 făcându-l inofensiv. Astfel, în cazul în care Seleniul este scazut, atunci această enzimă antioxidant nu este eliminata la nivel optim și Tiroida este deteriorata proporțional cu nivelul de deficit de Seleniu.  Asemenea tirocitelor, o alta enzima depinde de Seleniu, numita tioredoxină, care, de asemenea actioneaza ca un antioxidant pentru a elimina H2O2.
Seleniul este necesar pentru Reglarea Hormonului Tiroidian
Producția glandei tiroide cu hormon tiroidian este cu siguranță importantă. Cu toate acestea, este doar o parte a unui sistem de reglementare mult mai larg și foarte complex, pe care corpul dvs. o foloseste pentru a determina modul de utilizare a hormonilor tiroidieni, astfel încât să aibă un nivel de energie bună și rata metabolica corespunzătoare. Hormonul tiroidian al glandei tiroide produce, T4 si nu este biologic activ. T4 este activat și dezactivat prin trei enzime numite iodothyronine de iodinases, tipurile I, II, și III (cunoscut sub numele de IDI, IDII, și IDIII). Toate aceste enzime necesită Seleniu pentru a funcționa.
IDI convertește T4 la T3. T3 este hormonul tiroidian activ care va fi utilizat de către celulele pentru a stabili rata metabolica. Acest lucru are loc mai ales în ficat, și, de asemenea, în rinichi și muschii – alte locuri care tind să aibă conținut de seleniu mai mare atunci cand nivelurile de seleniu sunt adecvate. După ce T3 este produs în aceste domenii cheie, el este transportat în intreg organismul, astfel încât celulele sa il poata folosi. Creierul are propriul sistem de activare de hormon tiroidian, care utilizează IDII pentru a converti T4 la T3 pe o celulă pe bază de celule. Acest sistem este necesar pentru ca, creierul tau sa poata sa functioneze, chiar dacă vă aflați într-o situație criza, iar restul corpului va trebuit să încetinească ritmul. Activitățile IDI și IDII permite metabolismulului pentru a merge inainte. Frânele pentru acest sistem sunt gestionate de IDIII, care transformă T4 inactiv in T3 revers sau transformă T3 la parte inactivă T2. La fel cum nu poti conduce o masina fara frane, nu puteți rula un metabolism în mod corespunzător, fără o modalitate eficientă de a-l încetini. Acest proces natural este guvernat de IDIII. Principalul punct dintre toate acestea este destul de simplu: lipsa de Seleniu părăsește corpul într-un deficit tiroidian.
DEFICITUL DE SELENIU
Conservarea funcției hormonilor tiroidieni este de cea mai mare importanță pentru supraviețuire, Tiroida stabilește ritmul pentru toate activitățile celulare. Când se elimină Seleniu la nivel scăzut corpul tau are alegeri dificile de luat. Rezervele de Seleniu ale glandei tiroide si ale creierul tau nu trebuiesc diminuate. De exemplu, un deficit de seleniu in activitatea funcției tiroidiene poate reduce cu 99% functiile in ficat, rinichi, mușchi și cu doar 50 % in glanda tiroida si creier.
Un astfel de scenariu ar fi de obicei un răspuns la criza și ne amintește de necesitatea vitală de a menține funcționarea creierului tău. În timpurile moderne, alimentele procesate și alimente produse în masă cultivate fără îngrijire a solului (nu exista seleniu rămas în sol) au condus la un larg deficit de seleniu.
Etapele initiale ale deficitului de seleniu vor reduce pur și simplu producția optima de hormon tiroidian în glanda, precum și modul în care aceasta este utilizată. Dacă deficitul continuă va urma apoi inflamarea glandei tiroide. În cele din urmă acest lucru duce la probleme autoimune tiroidiene cu Anticorpii crescuti impotriva celulelor tiroidiene. Un studiu din 2010 arata ca suplimentarea cu seleniu la pacienții cu tiroidită autoimună a ajutat reducerea autoanticorpilor tiroidieni cu nivel ridicat. Desigur, în cazul în care radicalii liberi se acumuleaza mai mult in celule , atunci apare cancerul.  Este interesant că cancerul tiroidian este in crestere.
În plus față de problemele directe pentru glanda tiroidă, lipsa de Seleniu afecteaza rata metabolica, este o reactie in lant, orice alt tip de probleme de sănătate apare ca o posibilă consecință. Cu alte cuvinte, atunci cand celulele nu pot produce energie în mod corespunzător, deoarece rata metabolica este afectata, indiferent de ce faci, aceste celule nu produc rată optimă. Dacă aveți o problema genetică, cu o condiție saraca a funcției tiroidiene, este mult mai probabil să se manifeste.
Seleniul este, de asemenea, utilizat de către corpul dumneavoastră pentru activitățile de imunitate și de detoxifiere. În condiții de deficit de seleniu, avem un număr de sisteme ale organismului vitale care strigă dupa Seleniu. Cei care se imbolnavesc usor sau care au o sensibilitate la substante chimice au de obicei probleme de Seleniu, ca parte a problemei lor, împreună cu toate simptomele hipotiroidiei.
Vă poate aduce deficit de Seleniu : consumul de alimente cu multe chimicale sau respirând aer cu  poluat .O imunitate slabă tinde să utilizeze Seleniul – astfel multe persoane cu probleme de sănătate au lipsa cronIca de Seleniu. Oricare dintre aceste probleme, duce la compromiterea functiei tiroidiene si la randul lor a altor probleme de sanatate, cu tendința de a se agrava reciproc pe măsură ce timpul trece. Acest scenariu este mult prea comun în ziua de astăzi și are la baza, in mare parte, lipsa de informatii in sanatate.
DE CAT SELENIU ESTE NEVOIE?
Aportul alimentar de Seleniu este o chestiune de dezbatere fierbinte, deoarece a fost demonstrat ca  aportul de Seleniu reduce riscul de cancer. Acest simplu fapt a ajuns o problema in sănătatea publică , deoarece companiile producatoare de medicamente ii sperie pe oamenii pe baza propriei lor teorii..ca medicamente sunt cele care ajuta.
Oficialii din domeniul sanatatii publice, cred acum că 55 mcg de Seleniu va ridica markerul de seleniu din sange, selenoprotein P și se consideră că este nevoie de o doză de 100 mcg  administrata cu alimentatia corecta. Luând suplimentar Seleniu duce la o imbunatatire a sanatati. Este foarte bine, cu excepția selenoprotein P care nu are nimic de-a face cu functia tiroidiena sau statutul optim de Seleniu din organism.
De exemplu, un detaliu in studiul de imunitate, la o testare cu doze de 50 mcg și 100 mcg s-a constatat că ambele doze au ajutat, dar nici o  doză nu a fost capabila să optimizeze funcția imuna la persoanele sanatoase. Cercetătorii au sugerat ca dozele mai mari de Seleniu ar trebui să fie testate in particular pentru a determina doza optimă.
Un alt studiu a arătat că 200 mcg de seleniu a produs un raspuns imunitar mai bun decât 50 mcg sau 100 mcg.
Un studiu si mai recent cu doze de 100 mcg, 200 mcg, și 300 mcg de Seleniu a aratat că odată cu creșterea dozei a existat un raport mai bun al Colesterolului total la Colesterolul HDL.
Un studiu cu doze mari de Seleniu 1.000 mcg/ zi și 1.500 mcg/ zi, la pacienții cu sepsis a aratat că doza a fost extrem de eficientă la stimularea enzimelor antioxidante. Desigur, sepsis este o condiție de toxicitate mare care necesită, în teorie, un aport antioxidant mai mare, inclusiv de Seleniu. Și acesta a fost un dozaj timp de cateva saptamani.
Un studiu de prevenire al cancerului a aratat ca 200 mcg de Seleniu a redus cancerul cu 25% , in timp ce 400 mcg de seleniu nu a avut acelasi randament chiar dacă nivelurile sanguine de Seleniu au fost mai mari. Impreuna, aceste date tind să indice că o doză de Seleniu variind de la 200 mcg la 300 mcg/ zi poate fi cea mai buna varianta pentru optimizarea functiei imune. Cu toate acestea, datele care susțin acest lucru nu iau în considerare problemele de sănătate individuale pre-existente care ar putea produce o scădere a Seleniului.
Chiar dacă oficialii din domeniul sănătății publice, nu recunosc ideea ca o serie de 50 mcg – 100 mcg /zi si o limită superioară în condiții de siguranță de 400 mcg/ zi are randament, ei recunosc ca în datele lor cu 1.600 mcg sau 3200 mcg/ zi, ca nu au efecte adverse sau toxice secundare.
Un studiu la barbatii cu cancer de prostata a aratat ca o doza de 800 mcg s-ar părea să aibă efecte negative asupra dinamicii PSA.
Nici una dintre aceste date de siguranță nu încearcă să ofere o doză optima care sa optimizeze funcția tiroidiană. Acest lucru este destul de dificil pentru optimizarea stari de Seleniu atunci când exista milioane de oameni cu probleme dar și posibilele consecințe grave pentru sănătate. În studiul mentionat anterior arata ca Seleniul a ajutat la scaderea autoanticorpilor, doza folosita a fost de 80 mcg pe o perioada de 12 luni.
În experiența mea clinică, cu mii de oameni se pare că Seleniul, în doze de 200 mcg la 300 mcg este adecvat pentru ca majoritatea sa isi imbunatateasca functia tiroidiana într-un mod vizibil, deși unii răspund foarte bine si la dublu dozei.
Oamenii de știință recunosc tacut ca nu există un consens cu privire la doza de Seleniu necesara oricarei persoane pentru a optimiza functia tiroidiana. Singurul lucru de care sunt de acord este că optimizarea aportului de seleniu contribuie substantial”nu numai in conservarea starii generale de sanatate, ci și la prevenirea bolilor tiroidiene.”
– de prof. Byron J. Richards, Board Certified Clinic Nutritionist
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.