Iodul în Hipotiroidism: nociv sau nutritiv?!

Iodul în Hipotiroidism: nociv sau nutritiv?!

 Deficitul de Iod este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism la nivel mondial.

Odată ce cercetătorii au realizat acest lucru, autoritățile de sănătate din întreaga lume au început adaugarea de Iod la sare de masă.Această strategie a fost eficace în corectarea deficitului de iod. Dar a avut un efect nedorit și neanticipat. În țările în care Iodul a fost adăugat la sarea de masă, ratele de boli tiroidiene autoimune au crescut. Ceea ce urmează este doar o mostră de studii din întreaga lume care demonstreze acest efect:

  • Sri Lanka
  • Cancun
  • Brazilia
  • China
  • Grecia
  • Azerbaidjan

De ce se întâmplă acest lucru?

Pentru că  cresterea aportul de iod, în special sub forma de supliment, poate crește atacul autoimun asupra tiroidei. Iodul reduce activitatea unei enzime numite peroxidaza tiroidiană (TPO).

TPO este necesară pentru producerea corectă a hormonului tiroidian.

Pe de altă parte, limitarea aportului de Iod poate inversa hipotiroidismul.

Într-un studiu , 78% dintre pacienții cu funcția Hashimoto au recâștigat tiroida la normal, cu restricție de iod. Cu toate acestea – se pare că iodul poate reprezenta doar o problemă pentru persoanele cu Hashimoto și alte boli tiroidiene autoimune, în prezent deficiența de Seleniu este la concurența.

În studiul de mai sus, pe șobolanii, ei au dezvoltat gușă în timp ce primeau exces de iod, atunci când le-a fost dat Seleniu adecvat, nu au dezvoltat gușa.

Alte studii au arătat că Seleniul protejează împotriva efectelor de toxicitate de iod și previne declanșarea și arderile legate de bolile autoimune, pe care excesul de iod fără seleniu îl poate provoca.

În practica mea am testat întotdeauna atât deficiența de iod cat și cea de seleniu, atunci când un pacient prezintă simptome hipotiroidiene.

În cazul în care aceștia sunt deficitari de iod, voi începe administrarea de Iod și Seleniu combinat.

În cele mai multe cazuri, pacienții vor vedea o îmbunătățire semnificativă. Într-o minoritate de cazuri, aceștia nu pot tolera iodul suplimentar, chiar și în aport adecvat cu seleniu. Din păcate, testul de sânge pentru Iod pe care medicul dvs. l-ar putea rula nu este foarte precis.

Cel mai bun mod de a determina starea de iod este cu un test de urină de 24 de ore.

Acest lucru implică administrarea unei doze mari de Iod și colectarea urinei la 24 de ore după aceea. În cazul în care sunteți deficitari de Iod, veți reține mai mult Iod ingerat decât trebuie, iar nivelul de iod eliminat în urină va fi mai mic decât era de așteptat.

Asta fiind spus, în cazul în care medicul dvs. nu va comanda aceste teste, puteți începe pur și simplu un protocol de Iod.

Acest lucru implică începerea cu o doză mică de Iod ( pacienții mei iau comprimate de alge, care conțin 325 mcg iod pe tabletă) crescând foarte lent în timp.

Așa cum am descris în acest articol, este esențial să luați, de asemenea și 200 mcg de Seleniu/zi, în timpul acestui protocol, pentru a va proteja împotriva efectelor potențial adverse ale suplimentarii cu Iod, mai ales dacă aveți boli tiroidiene autoimune.

Medicii care sunt specializați în tratarea hipotiroidismului cu Iod (cum ar fi Dr. Abraham si Dr. Brownstein) sugerează că doze mari de 50 mg pe zi, pot fi necesare pentru a restabili nivelul de Iod la cei care sunt deficitari. Am folosit doze mari în practica mea, dar este absolut necesar ca pacienții să construiască până la astfel de doze mari, foarte încet, iar eu nu recomand fără supravegherea unui clinician cu experiență în tratamentele cu Iod.

Să fiți conștienți de faptul că doze mari de Iod pot duce la o creștere tranzitorie a concentrațiilor plasmatice de TSH, care poate fi interpretată greșit ca un semn de hipotiroidism.

În cele din urmă, este important să se țină cont de faptul că o minoritate de pacienți cu Hashimoto confirmat prin biopsie (standardul de aur) nu au un test pozitiv pentru anticorpi tiroidieni. Acest lucru este, probabil, pentru că sistemul lor imunitar este atât de deprimat și nu mai pot produce anticorpi.

Dacă aveți o combinație de simptome hiper sau hipo, aș suspecta Hashimoto, chiar dacă testele de anticorpi tiroidieni sunt normale. Este înțelept să fii prudent cu Iodul dacă aveți orice semn de boli tiroidiene autoimune, chiar și fără un diagnostic confirmat.

Traducere Echipa Tiroida Romania
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.