Glutationul – factorul care influențează conversia T4 la T3

Glutationul – factorul care influențează conversia T4 la T3

Hipotiroidismul este remarcabil de comun ca problemă de sănătate în ziua de astăzi.

În esență, există numeroase tipuri de probleme tiroidiene, care pot apărea și nu sunt toate la fel. De exemplu, tiroidita autoimună (numită Hashimoto) nu este aceeași problemă ca tiroida non autoimuna funcțional scăzută.

Chiar dacă tratamentul medical convențional pentru ambele este același, în realitate ele sunt foarte diferite.

Terapiile nutritionale holistice oferă un avantaj imens față de abordările convenționale ale problemelor tiroidiene, deoarece acestea au tendința de a aborda convergența multi factori care influențează sănătatea tiroidei.

Aceasta este juxtapus împotriva unei abordări medicale care aruncă, în esență, un medicament tiroidian la toți cei care au probleme cu tiroida lentă, fără a ține cont de etiologiile diferite și factorii externi.

T4 scăzut la conversia de T3 este un astfel de factor. Forma cea mai activă metabolic al hormonului tiroidian este cunoscut sub numele de T3 (triiodotironina). T3 este produs dintr-un „prohormon“ cunoscut sub numele de T4 (tiroxină).

O problemă extrem de comună este producția suficientă de T4 din tiroida, dar insuficient de T3.

O persoană poate avea un TSH ideal (hormon stimulator tiroidian), un nivel T4 ideal, dar un T3 dramatic scăzut. Aceste persoane au adesea simptome majore de hipotiroidism, inclusiv:

 • temperatură scăzută a corpului
 • incapacitatea de a pierde în greutate
 • pierderea parului
 • oboseala

Factorii care influențează conversia T4 la T3

Ar trebui subliniat faptul că un T4 scăzut pentru conversia la T3 nu este o problema cu tiroida.

Tiroida produce T4 adecvat, iar hipofiza eliberează corect TSH pentru a stimula producția de T4 de către glanda tiroidă.

În timp ce, e adevărat că mecanismele sale de feedback controlează cât de mult hormoni sunt eliberați, un T4 scăzut pentru conversie la T3 este probabil cauzat de alți factori, în afară de sistemul hormonal axa HPT. Deiodinaza (Deiodinaza este procesul de dehalogenare tiroidiana si tisulara periferica, care este specifica iodotirozinelor nefixate la tiroglubulina) este grupul de enzime care este responsabil pentru conversia T4 în T3 activ metabolic.

Există 3 deiodinaze: D1, D2 și D3. Cele mai multe dintre „deiodinaze“ apare în glanda ficatului, rinichi și tiroidă.

Un motiv este rolul zincului urmele de minerale și seleniul în ceea ce privește T4 pentru conversia la T3. Cu toate acestea, suplimentarea cu aceste substanțe nutritive, de obicei, nu produc nici un efect vizibil asupra conversiei T4 în T3. Unul dintre factorii majori care influențează T4 la conversia T3 a fost dovedit a fi antioxidantul Glutationul.

Glutationul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti din interiorul corpului uman.

Capacitatea sa de a elimina numeroși radicali liberi este bine documentaat, precum și capacitatea sa de a detoxifia numeroase metale toxice, produse chimice, xenobiotice și cancerigene. Epuizarea glutationului se poate datora numeroșilor factori, incluzând creșterea stresului oxidativ și toxicitatea celulară.

Este important să subliniem faptul că glutationul este o moleculă „redox“. Fiind o moleculă redox înseamnă că trece printr-un ciclu de „oxidare“ și „reducere“.

Când glutationul (GSH) devine „folosit“, își pierde electronii și devine glutation disulfură (GSSH). Poate recâștiga electroni și să fie convertit înapoi într-o formă „de unică folosință“, dar numai în prezența unui donor de electroni.

Donorul de electroni primar este NADPH (nicotinamid adenin dinucleotid fosfat). O persoană care are un nivel ridicat oxidat și un nivel scăzut de glutation, utilizabil este cineva care are o toxicitate celulară și stres oxidativ.

Remarcabil, există un grup de cercetare care a constatat o corelație directă îmbunătățită între T4 pentru conversia la T3 cu utilizarea NADPH precum Glutation.

Cercetatorii Sato, Maruyama și Nomura au postulat:

„Este posibil ca T4, 5′-deiodinaze poate fi una dintre enzimele dependente de NADPH.“

Dacă această pistă de cercetare este corectă, acest lucru este destul de remarcabil și are o anvergură de implicații pentru cei care suferă de un T4 scăzut pentru conversia la T3. În mod specific aceste dovezi indică faptul că problema majoră cu T4 pentru conversia T3 este stresul oxidativ și epuizarea sistemelor antioxidante vitale, cum ar fi glutation.

Cum pot face NADPH și Glutation?

Glutationul este un tri-peptidă, care constă din 3 aminoacizi: glutamină, glicină și cisteină. Aceasta se face prin reacții sulfuratii și majoritatea glutationului din organism este în ficat.

Prin îmbunătățirea funcției ciclului de metilare, este posibil de a îmbunătăți sinteza glutationului. Aminoacidul cisteină conține sulf este un constituent important al moleculei de glutation.

Cisteina este fabricată din cistationin și homocisteină. Vitamina B6 (Piridoxina) face parte din categoria vitaminelor esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, creierului și aminoacizi L-serina ( L-Serina este un aminoacid non-esential, precursor al aminoacizilor glicina si cisteina) participă la activarea căii sulfuratiei.

De aici importanța B6 în formarea glutationului. B6, de asemenea, este critică pentru a activa ciclul gamma glutamil (prin intermediul enzimei GGT), o cale care aduce cisteină, glicină și glutamină în citoplasma celulelor pentru a forma glutation.

Următoarele substanțe nutritive sunt critice pentru sinteza glutationului în creștere:

 • Vitamina B-6 / P5P
 • Vitamina B-12
 • Zinc
 • Magneziu
 • Seleniu

Aminoacizii: cisteină (sau NAC), glutamină și glicină

Este posibil ca utilizarea antioxidanților cu greutate moleculară mică: acid lipoic și vitaminele C și E din NADPH este generat într-o cale cunoscută sub numele de „calea pentozo de fosfat“.

Aceasta cale este de asemenea responsabilă pentru generarea de riboză zahăr 5-carbon, care este utilizat pentru a sintetiza ADN-ul.

Promotorul important și nutrient în calea pontozo de fosfat este Vitamina B1, Tiamina. Deficitul de tiamina a fost raportat ca inculpat major în diferite stări de stres oxidativ, inclusiv encefalopatie și peroxidarea lipidelor.

Testarea de laborator comună pentru a evalua deficitul de tiamina include:

 • Analiza enzimei histograma RBC (red blood cell) transcetolază
 • Acidul piruvic, lanț de metaboliți aminoacizi urinari: cetoacizilor -posibil urinar
 • nivelurile serice: posibil Lactat dehidrogenaza (LDH)

Utilizarea terapiei de producere a glutationului, combinată cu terapia de producere NADPH/Tiamina poate fi o soluție viabilă pentru cei care suferă de un T4 scăzut la conversia de T3.

Amintiți-vă că toate terapiile nutriționale trebuie să fie personalizate pentru fiecare persoană, pentru că „doza este medicament, dar supradoza este otrava“.

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴
Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.