Efectele Nigella Sativa asupra funcției tiroidiene și Hashimoto

Efectele Nigella sativa (Chimenul negru) asupra funcției tiroidiene, a factorului de creștere vascular endotelial (VEGF) – 1, a funcției Nesfatin-1 și a caracteristicilor antropometrice la pacienții cu tiroidită Hashimoto: un studiu controlat.

Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimună și cea mai frecventă cauză de hipotiroidism. Utilizarea Nigella sativa, un medicament puternic pe bază de plante, continuă să crească în întreaga lume ca tratament alternativ al mai multor boli cronice, inclusiv hiperlipidemia, hipertensiunea și diabetul zaharat de tip 2 (T2DM). Scopul studiului actual a fost de a evalua efectele Nigella sativa asupra funcției tiroidiene, a factorului de creștere a vaselor endoteliale vasculare (VEGF) – 1, Nesfatin-1 și a caracteristicilor antropometrice la pacienții cu tiroidită Hashimoto. Patruzeci de pacienți cu tiroidită Hashimoto, cu vârsta cuprinsă între 22 și 50 de ani, au participat la studiu și au fost repartizați aleatoriu în două grupe de intervenție și control primind pudră Nigella sativa sau placebo zilnic timp de 8 săptămâni. S-au măsurat variațiile antropometrice, aportul alimentar, starea tiroidiană, concentrațiile plasmatice ale VEGF și Nesfatin-1 după 8 săptămâni.

Beneficiile Nigella

Într-un sens mai larg, studiile efectuate cu Nigella au arătat următoarele beneficii:

– Alergii

– Artrită

– Astm

– Boala autoimuna

– Creșterea cancerului

– Diabet

– Pierderea părului

– Colesterol ridicat

– Hipertensiune

Rezultate

Tratamentul cu Nigella sativa a redus în mod semnificativ greutatea corporală și indicele de masă corporală (IMC). Concentrațiile serice ale hormonului stimulator tiroidian (TSH) și ale anticorpilor anti-tiroidieni (anti-TPO) au scăzut, în timp ce concentrațiile serice de T3 au crescut în grupul tratat cu Nigella sativa după 8 săptămâni. A existat o reducere semnificativă a concentrațiilor plasmatice de VEGF în grupul de intervenție. Niciuna dintre aceste modificări nu a fost observată în grupul tratat cu placebo. În cazul modelului de regresie multiplă în trepte, modificările în raportul taliei la șold (WHR) și hormonii tiroidieni au fost predictori semnificativi ai modificărilor valorilor VEGF și Nesgfatin-1 ale serului în lotul tratat cu Nigella sativa ( P  <0,05).

Concluzii

Datele noastre au arătat un efect benefic potențial al Nigella sativa în pulbere în îmbunătățirea stării tiroidei și a variabilelor antropometrice la pacienții cu tiroidită Hashimoto. Mai mult, Nigella sativa a redus în mod semnificativ concentrațiile serice ale VEGF la acești pacienți. Având în vedere efectul de promovare a sănătății acestei plante medicinale în ameliorarea severității bolii, aceasta poate fi considerată o abordare terapeutică utilă în managementul tiroiditei Hashimoto.

Pe parcursul studiului de 8 săptămâni, cercetătorii au măsurat nivelele sanguine și schimbările corporale, incluzând: – TSH

– T3

– T4

– Antitroperoxidaza anti-TPO

– VEGF

– Greutate corporala

– Circumferința taliei

– Baza de circumferință

Tiroidita Hashimoto (TH) este o boală mediată de celule T mediată de organe care afectează glandele tiroide și este una dintre cele mai frecvente tulburări autoimune umane. Boala afectează 2% din populația generală și este de zece ori mai prezentă la femei decât la bărbați. O proporție semnificativă de pacienți au tiroidită autoimună cronică asimptomatică și 8% dintre femei (10% dintre femeile cu vârsta peste 55 de ani) și 3% dintre bărbați au hipotiroidism subclinic.

Tiroidita Hashimoto se caracterizează prin prezența auto anticorpilor tiroidieni, cum ar fi anti-peroxidaza (TPO-Ab) și anti-tiroglobulina (TG-Ab) anticorpi în ser în timp ce acești anticorpi au potențial capacitatea de a deteriora celulele tiroidiene. Boala se caracterizează prin insuficiență tiroidiană treptată și dezvoltare ocazională a gâtului, iar formele netratate de tiroidită Hashimoto pot duce  la cancer tiroidian papillar și carcinom tiroidian.

Din punct de vedere patologic, mărirea tiroidei și hiper-funcția în tiroidita Hashimoto este însoțită de un flux de sânge crescut și o vascularizare crescută. Un număr de factori de creștere și vasoactivi sunt produși în Tiroidă și sunt considerați a fi potențial responsabili pentru modificările microvasculatului tiroidian și a fluxului sanguin; factorii de creștere endotelieni vascular (VEGF) este o glicoproteină hemodinamică cu activități puternice de creștere a permeabilității angiogene și vasculare.

S-a propus ca VEGF și receptorii săi sunt prezenți în celulele epiteliale ale tiroidei și să contribuie la reglarea dezvoltării și funcției celulelor epiteliale tiroidiene. De fapt, VEGF este unic printre factorii angiogenici, deoarece este atât mitogen specific celulei endoteliale vasculare și este secretat de celulele de cancer tiroidian și ridicat de stimulare a concentrațiilor hormonului (TSH) în tiroidita Hashimoto promovează secreția de VEGF din liniile celulare de cancer tiroidian. Nesfatin-1, o peptidă care secretă din țesuturile periferice, sistemul nervos central și periferic, este implicat în reglarea homeostaziei energetice legate de consumul alimentar, în special prin trecerea prin bariera hemato-encefalică.

Mai mult, câteva studii recente au sugerat rolul posibil al Nesfatin-1 în disfuncția tiroidiană. Dr. Liu și colab. au raportat că nivelele plasmatice ale Nesfain-1 sunt corelate în mod independent cu concentrațiile serice ale TSH la pacienții cu T2DM. Neuronii imuno-pozitivi ai Nesfatin-1 au fost raportați ca fiind co-localizați cu neuroni ai hormonului de eliberare a tireotropinei (TRH) în nucleul paraventricular (PVN), iar centralul Nesfatin-1 afectează potențialul membranar al neuronilor TRH sugerând rolul posibil al Nesfatin -1 în reglarea funcției hormonului tiroidian.

Levothyroxina sodică (Eutirox) este „tratamentul” de alegere pentru tiroidita Hashimoto; totuși, utilizarea cronică a acesteia este legată de disfuncția cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă și pierderea rapidă osoasă. Nigella sativa este una dintre plantele medicinale și aparține familiei Ranunculaceae. Semințele de Nigella sativa sunt principala sursă a ingredientelor sale active cu efecte considerabile de promovare a sănătății, inclusiv proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și imunomodulatoare și fără efecte secundare.

Numeroase cercetări au studiat în mare măsură acțiunile terapeutice ale Nigella sativa în îmbunătățirea stării bolii cronice, incluzând diabetul zaharat, hiperlipidemia, hipertensiunea și gastrită. Mai mult, efectele asupra sănătății ale Nigella sativa în tiroidita Hashimoto au fost studiate doar într-un singur model animal, indicând rolul său protector în inversarea stării hipotiroidice și ameliorarea stresului oxidativ și deteriorarea celulelor tiroide în hipotiroidie indusă de propiltiouracil (PTU) la șobolani.

Cum ajută Nigella să vindece Hashimoto?

Nigella conține un constituent numit thymoquinone, care este cunoscut pentru a proteja celulele de autoimunitate și de a repara rapid celulele deteriorate.

Studiile anterioare efectuate de șobolani au arătat că Nigella poate:

– Ajută să scadă tiroida atunci când este umflată de inflamație

– Îmbunătati răspunsul celulei T3

– Îmbunătăti scăderea în greutate

Cum se utilizează Nigella?

Uleiul de nigelă nu este disponibil în mod obișnuit ca aliment. Unele versiuni au fost raportate ca fiind adulte cu alte plante, inclusiv chimionul negru. Această substituire ar face compusul ineficient pentru îmbunătățirea funcției tiroidiene. În scopul scăderii în greutate și a unei mai mari stări de sănătate a tiroidei, luați 2 capace de gel de Nigella o dată pe zi, la mese. Ca orice supliment, luați-l la un moment separat de orice alt medicament tiroidian. Planificați să retestați funcția tiroidiană în 8 săptămâni de utilizare, pur și simplu pentru că necesitățile dumneavoastră de dozaj pot scădea în această perioadă de timp. Nigella este sigură pentru utilizarea pe termen lung. În studiu, 3 persoane au avut erupții și greață. Acestea sunt efecte secundare care merită să fie urmărite, dar cei care au luat Nigella în ansamblu au avut mai puține efecte secundare decât cele pe placebo. Ce înseamnă acest lucru este faptul că oamenii tind să obțină câteva simptome aleatorii pe parcursul a 8 săptămâni, indiferent dacă încearcă sau nu ceva nou.

În concluzie: Sunt foarte încântat că am găsit un adjuvant sigur, dovedit clinic pentru a ajuta in Hashimoto. Nu am impins niciodată suplimente de tip „suport tiroidian”, deoarece au fost discutate atât de multe suplimente, fără a fi în siguranță sau fără a avea dovezi bune.

Sursa: ://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5112739/#!po=65.9420

https://drchristianson.com/is-nigella-sativa-the-next-miracle-herb-for-hashimotos/

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.