Coenzima Q10 în tulburarile tiroidiene

Coenzima Q10 (CoQ10) este o moleculă solubilă de grăsime, care este produsă de corpul nostru (în ficat) și este esențială pentru producerea de energie.

Acesta este concentrata in special în inima și creier.

CoQ10 are două forme: Coenzima oxidată Q10 (ubichinona) și forma redusă (ubiquinol).

Ubiquinone este convertit în ubiquinol în organism, astfel încât să se poată utiliza. Ubiquinol este un antioxidant puternic. Acesta protejează membranele celulare, proteinele, ADN-ul și mitocondriile de radicalii liberi. CoQ10 funcționează bine cu vitamina E și C. Un test de sânge poate determina niveluri totale de CoQ10.

Hormonul tiroidian aprinde procesul de producție de energie în mitocondrii în fiecare celulă a corpului nostru. Coenzima Q10 este necesară în lanțul acestui proces, în scopul de a genera ATP, energie și dătătoare de viață moleculelor. Celulele tiroidiene, la fel ca fiecare celulă din organism, au nevoie de coenzima Q10 pentru a funcționa. În boala Graves, organismul folosește mai multă CoQ10 ca urmare a producției de energie accelerată. Este o deficiență comună coexistente cu hipertiroidia. Un studiu științific a arătat că valorile CoQ10 la pacienții hipertiroidieni sunt printre cele mai mici raportate în diferite boli umane. Inima funcționează cu forță și bate mai repede în boala Graves ce pune o presiune asupra mușchiului cardiac și crește cererea de coenzima Q10. Practic, în boala Graves, organismul folosește mai mult CoQ10 decât poate produce. Un studiu științific a demonstrat că persoanele cu hipertiroidism au nivel redus semnificativ de Coenzima Q10 în comparație cu pacienții cu funcție normală a glandei tiroide. În cadrul studiului asupra performanței cardiace și coenzima Q10 în tulburările tiroidiene, s-a demonstrat că performanța cardiacă a fost îmbunătățită la pacienții când au primit zilnic 120 mg de coenzima Q10 timp de o săptămână la 12 pacienți hipertiroidieni.“ Se pare, prin urmare, că doza de Coenzima Q10 are de fapt o valoare terapeutică pentru insuficiență cardiacă congestivă severă indusă de tireotoxicoză.“

Mai mult decât atât, hormoni tiroidieni excesivi pot epuiza mai rapid alți nutrienți mitocondriali necesari, cum ar fi vitaminele B, L-carnitină, potasiu, seleniu și magneziu. Dezechilibrul de hormoni tiroidieni, nutrienți și antioxidanți esențiali, cum ar fi CoQ10 poate duce la disfuncția mitocondrială, care poate fi conectată la autoimunitate. Studiul a demonstrat că deficiența de Coenzima Q10 este asociata cu deficitul de seleniu.

Deficitul de CoQ10 poate duce la dureri musculare și articulare precum și leziuni musculare și oboseala mentală și fizică, modificări ale dispoziției, incapacitatea de a face față stresului și memoria scăzută poate fi un semn al unui CoQ10 scăzut. Nivelurile de coenzima Q10 scade cu vârsta și nivelurile reduse sunt conectate cu anumite alte condiții de sănătate (cum ar fi diabetul zaharat, boli de inima, depresie, migrene). Alte condiții în care Coenzima Q10 poate fi deficitară: ​​subactivitatea glandelor suprarenale (hipoadrenalism) și a testiculelor și ovarelor (hipogonadism). Fumatul și obezitatea epuizeaza, de asemenea, Q10.

Medicamentele care scad  colesterolul (statinele) pot duce la niveluri scăzute de CoQ10 și alți nutrienți solubili în ulei din corp. Aceste medicamente interferează cu o enzimă care produce atât colesterolul și coenzima Q10. S-ar putea lua în considerare suplimentarea cu Q10, dacă luați medicamente de reducere a colesterolului. Multe medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale, cum ar fi propranolol s-au dovedit ca reduc nivelul de CoQ10. De asemenea, persoanele cu hipertensiune esențială (chiar și cei care nu sunt tratati cu medicamente hipertensive) au dovedit a fi cu deficit de CoQ10. Acest studiu realizat de Kishi H, Kishi T și Folkers K concluzionează că:“ O preexistentă deficiență de coenzima Q10 în miocardul pacienților hipertensivi ar putea fi mărit prin tratarea ulterioară cu propranolol, eventual .“ Acest lucru înseamnă că, dacă aveți boala Graves și luați propanolol pentru a scădea tensiunea arterială, nivelul de CoQ10 trebuie să fie adecvat. Medicamente pentru tensiunea arterială, cum ar fi propranolol sunt prescrise frecvent pentru pacienții diagnosticați cu boala Graves.

Să ne uităm nici de starea opusă a disfuncției tiroidiene – hipotiroidismul. Nivelurile scăzute de energie pot fi din cauza nivelurilor scăzute ale hormonilor tiroidieni și/sau niveluri scăzute de anumite minerale, vitamine și alte elemente nutritive. Studiile arată că nivelurile de CoQ10 par să aibă o relație invers proporțională cu hormonul T3 liber, ceea ce înseamnă că persoanele cu hipotiroidism sunt mai puțin susceptibile de a avea un nivel scăzut de coenzima Q10 decât persoanele cu hipertiroidism. Studiile științifice au arătat că nivelurile de CoQ10 nu au arătat nici o diferență semnificativă la oamenii hipotiroidieni vs pacienți sănătoși normali. Persoanele care suferă de fibromialgie au un nivel ridicat de Inflamație (durerile musculare și dureroase la fel de des observate în hipotiroidie) pot fi, eventual datorate unui nivel redus de coenzima Q10. Un test de sânge ar fi util pentru a determina nivelurile individuale de CoQ10, mai ales pentru cineva cu o tulburare autoimună. Dacă sunteți diagnosticat cu deficit de CoQ10 și luați hormoni tiroidieni, CoQ10 trebuie luată cu două ore înainte sau după hormonul tiroidian.

Coenzima Q10 se face în organism din aminoacizii tirozinici pe care organismul nostru îi poate produce. Tirozina este, de asemenea, un bloc de hormoni tiroidieni. Este nevoie, de asemenea, de vitamina C, unele vitamine B și minerale care urmează să fie făcute în organism. Potrivit Dr. Sarah Myhill sinteza acestei molecule poate fi inhibată de boli cronice și toxine. CoQ10 poate fi, de asemenea, furnizată din produsele alimentare. Este prezentă, printre altele, în carnea de vită, organe, cum ar fi inima și ficatul, pește (hering și păstrăv curcubeu), măsline, ulei de canola și semințe de struguri, pătrunjel, avocado, broccoli, conopida, portocale, căpșuni, arahide prăjite, semințe de susan, fistic nuci și ouă.

Suplimentele pot ajuta cu alergii, migrene, întărirea mușchiului inimii și cu TED. Suplimentele CoQ10 sunt disponibile pe scară largă, fără prescripție medicală. Ele sunt considerate sigure la dozele recomandate și fără efecte adverse majore. Doza uzuală este de 30mg/zi.

Există două tipuri de CoQ10 utilizate în suplimente: ubichinona și ubiquinol. Cel mai comun este ubiquinone, sub formă de pulbere sau dispersată în ulei, sub formă de ulei crește biodisponibilitatea. Sursa naturală de ubichinonă (realizate prin proces de fermentație) ar putea fi o alegere preferată, forma Ubiquinol de coenzima Q10 este considerată a fi mai bună pentru persoanele în vârstă, deoarece este mai bine absorbită și capacitatea de a converti ubichinonă la ubiquinol scade odată cu vârsta.

A fost demonstrat într-un studiu pentru a ridica nivelul de CoQ10 mai rapid suplimentarea cu vitamina E ar putea fi benefică. Oamenii care au un deficit de CoQ10 ar putea avea nevoie pentru a verifica nivelul lor de seleniu, deoarece aceste două deficiențe frecvent coexistă, nivelurile de magneziu adecvate sunt, de asemenea, importante pentru sanatatea inimii. Coenzima Q10 este în sânge mai subțire, astfel de îngrijire trebuie să fie luată la persoanele cu anumite afecțiuni medicale (cum ar fi diabetul zaharat, deoarece scade glicemia) și cei care au luat warfarină, aspirina sau alți diluanți de sânge. Cel mai bine este să nu mai luați Coenzima Q10 înainte de o intervenție chirurgicală. Ar trebui să fie evitată dacă sunteți gravida sau alăptați (studii controlate ca nu sunt disponibile). Prin urmare, este recomandabil să se consulte medicul înainte de suplimentarea cu coenzima Q10.

Sursa: http://www.gravesdiseaseunmasked.com/category/supplements/

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.