Cancerul tiroidian – Întrebări & Răspunsuri

Cancerul tiroidian este o tumoare canceroasă sau creștere a nodulilor localizați în interiorul glandei Tiroide. Cancerul tiroidian este mai puțin frecvent, reprezentând doar 1% din cele 100 de tipuri de cancer în SUA. Doar 65% până la 80% au diagnostic ca și cancer tiroidian papilar, 10% până la 15% folicular, 5% până la 10% medular, iar 3% până la 5% sunt anaplazic. Dacă aveți în familie sau un prieten care a fost diagnosticat cu cancer tiroidian, va fi bucuros să știe că perspectivele acestui tratament sunt de obicei excelente – cele mai multe tipuri de cancer tiroidian pot fi îndepărtate în totalitate printr-o intervenție chirurgicală. Cancerul tiroidian este diagnosticat aproximativ de trei ori mai frecvent la femei decât la bărbați. Motivul pentru care această rată este mai mare la femei este neclar.

Este cancerul tiroidian mai frecvent decât acum 10 ani?

Da, din motive care nu sunt destul de clare, incidența cancerului tiroidian la femei crește mai repede decât orice alt cancer. Unii cred că incidența în creștere se datorează detectării accidentale și diagnosticarea precoce a cancerelor tiroidiene foarte mici, cu utilizarea pe scara largă a studiilor de radiologie ale capului și gâtului. Alți cercetători sunt îngrijorați de faptul că există încă unele cauze necunoscute pentru creșterea cazurilor de cancer tiroidian. În anul 2008, cel puțin 35.000 de noi cazuri de cancer tiroidian au fost diagnosticate și tratate în SUA. Din cauza supraviețuirii globale excelente după tratament a cancerului tiroidian, exista cel puțin 350.000 supraviețuitori care trăiesc în Statele Unite.

După tratamentul inițial, poate fi recurent ?

Din păcate, Da. În timp ce majoritatea pacienților au un risc foarte mic de a muri de cancer tiroidian, riscul de recurență poate fi mare cu 30% în funcție de specificul tumorii individuale și a pacientului. Vestea bună este că cele mai multe cazuri recurente apar în ganglionii limfatici de la nivelul gâtului și sunt de obicei ușor de tratat fie cu o intervenție chirurgicală suplimentară sau cu mai mult iod radioactiv.

Care este riscul de deces al cancerului tiroidian?

Cu terapie inițială corespunzătoare, ratele de supraviețuire a cancerului tiroidian sunt până la 30 ani, mai mult de 90%. Riscul de a muri de cancer tiroidian este mai mare la pacienții vârstnici (> 60 ani plus) care fie nu poate fi complet îndepărtată tumoarea chirurgical, fie s-a extins la plămâni sau oase. După cum s-a menționat mai sus, cancerul tiroidian anaplazic este o tumoare mult mai agresivă decât cele mai frecvente cancere tiroidiene și este asociat cu rate de mortalitate specifice bolii semnificativ mai mare.

Cum diagnosticăm cancerul tiroidian recurent?

În trecut, scanările corporale cu iod radioactiv au fost principalul instrument utilizat pentru a detecta cancerul tiroidian recurent. Cu toate acestea, instrumentele primare utilizate în prezent includ marker test de sânge a cancerului tiroidian (ser Tiroglobulina) și ecografia gâtului/ Scintigrafia. Dacă Tiroglobulina serica este crescută, iar boala nu este localizată la gât cu ultrasunete, alte studii radiologice sunt folosite pentru a identifica locația acesteia. Aceste studii pot include CT, MRI, și / sau scanare FDG PET.

Care sunt opțiunile de tratament pentru cancerul tiroidian recurent?

Probabil mai mult de 90% din cancerul tiroidian recurent se dezvoltă la nivelul gatului. De obicei, acestea sunt detectați ca și ganglioni limfatici care conțin cancer tiroidian. Ganglionii limfatici mari și în creștere sunt suspecți de a conține cancer tiroidian, ei sunt îndepărtați pe cale chirurgicală. Ganglioni limfatici mici sunt mai puțin susceptibili de a necesita îndepărtarea chirurgicala și pot fi ținuți sub observare atentă sau dacă devin suspecți prin doze repetate de iod radioactiv. Rareori, iradierea cu fascicul extern este folosită pentru o recurență agresivă care nu poate fi îndepărtată chirurgical și este puțin probabil să răspundă la iod radioactiv suplimentar.

Ce este glanda tiroida și ce face?

Scopul glandei tiroide este de a produce, stoca, și elibera hormoni tiroidieni în sânge. Acești hormoni, menționați ca T3 (liothyronine) și T4 (levotiroxina), există în fiecare celulă a corpului și ajută la controlul funcțiilor corpului. Dacă aveți prea puțin hormon tiroidian în sânge, corpul tău încetinește. Această afecțiune este numită hipotiroidism. Dacă aveți prea mult hormon tiroidian în sânge, corpul tău se grăbește. Această condiție se numește hipertiroidism.

Care sunt cauzele cancerului tiroidian?

De obicei, nu se cunoaște cauza specifică a cancerului tiroidian. Cancerul tiroidian este mai probabil să apară la persoanele care au suferit o radioterapie la nivelul capului, gâtului, sau pieptului în timpul copilăriei. Radioterapia a fost utilizată în mod obișnuit înainte de 1960 pentru a micșora amigdalele palatine sau, pentru a trata diverse probleme ale pielii (cum ar fi acneea) și pentru a reduce glanda timus extinsă (un organ în interiorul pieptului) la sugari. Expunerea la radiații ca urmare a tragediei reactorului centralei nucleare de la Cernobîl a dus la aproape 4.000 de cazuri de cancer tiroidian la copii expuși în Fallout, în aprilie 1986.

Radiațiile, care sunt utilizate în diagnostic cu raze X (de exemplu, raze X folosite de către stomatologi sau scaner CT pentru gât/ piept) nu au legătură cu cancerul tiroidian. Cu toate acestea, tratamentele cu radiații la nivelul capului și gâtului, utilizate ca terapie pentru afecțiuni maligne din copilărie și adolescență pot fi asociate cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului tiroidian mulți ani mai târziu. Cancerul tiroidian este de asemenea, mult mai probabil să apară dacă există membru al familiei care a avut cancer tiroidian. Cu toate acestea, cancerul tiroidian poate apărea la oricine.

Este ereditar cancerul tiroidian?

Ca regulă generală, formele comune de cancer tiroidian (papilar si folicular) nu sunt considerate a fi ereditare. Cu toate acestea, unele studii sugerează că, probabil, la fel de mult de 3-4% dintre pacienții cu cancer tiroidian au mai mult de 2 rude de gradul I cu cancer tiroidian, sugerând că acesta poate fi uneori ereditar în cadrul unei familii. Acum, nu există nici un test genetic specific, care ar putea fi folosit pentru a căuta cancerul tiroidian ereditar papilar sau folicular.

Pentru cancerul tiroidian papilar sau folicular, recomandăm teste de rutină cu screening special sau testare suplimentară a membrilor familiei, teste de sânge tiroidiene și examinare fizică a Tiroidei.

Pe de altă parte, cancerul tiroidian medular poate fi ereditar la 25% dintre pacienții diagnosticați. Cauza genetică este bine cunoscută și poate fi evaluata cu ajutorul unui test de sânge disponibil : RET proto-oncogene.

Cum este diagnosticat cancerul tiroidian?

Cancerul tiroidian este descoperit adesea de către însăși pacienți. Este posibil să vedeți sau să simțiți un nod sau nodul în partea din față a gâtului, sau medicul dvs. poate observa un nodul în timpul unui examen fizic de rutină.

Cea mai frecventă constatare inițială este apariția unei mase nedureroase, în partea de jos a gâtului în regiunea glandei tiroide. În cele mai multe cazuri, funcția tiroidei este normală atunci când sunt analizate teste de sânge. De obicei, diagnosticul de cancer tiroidian este suspect deoarece un nodul sau masa este detectată în partea din față a gâtului. În cele mai multe cazuri, este nevoie de biopsie ac fin a nodulului pentru a obține o evaluare atentă la microscop. În cele mai multe cazuri, analiza microscopică a celulelor obținute dintr-o biopsie poate determina cu ușurință dacă nodulul este benign sau malign (cancer). Între timp teste de sânge tiroidiene sunt de obicei efectuate pentru a evalua starea de funcționare a tiroidei și o ecografie performantă a tiroidei se face adesea pentru a evalua structura glandei tiroide, nici unul dintre aceste tipuri de teste nu sunt suficiente pentru a determina cu încredere dacă un nodul tiroidian este benign sau malign.

Poate fi detectat cancerul tiroidian, cu un test de sânge?

NU. În ciuda amplelor cercetări, nu există un singur test de sânge care poate detecta sau diagnostica cu precizie cancerul tiroidian. Testele obișnuite ale funcției tiroidiene sunt aproape întotdeauna normale la pacienții cu cancer tiroidian. Prin urmare, testele normale de sânge tiroidiene nu exclud un cancer tiroidian.

Scanarea cu Iod radioactiv este folosit pentru diagnosticarea cancerului tiroidian?

În cazul în care testele de sânge tiroidiene sunt normale, scanările cu iod radioactiv sunt rareori folosite în prezent în evaluarea unor noduli tiroidieni. Scanările cu iod radioactiv la nivelul gâtului va documenta locația și dimensiunea generală a tiroidei, concentrația de izotopi, dar nu este la fel de precis ca o ecografie. Partea glandei care nu concentrează radioizotopi nu va putea fi vizualizată. Oferă o măsură a capacității glandei izotopului radioactiv concentrat, o măsură brută a funcției tiroidiene. Cele mai multe tumori tiroidiene, benigne și maligne, nu vor concentra izotopul, ci, dimpotrivă, o mică parte a tumorilor care vor face acest lucru pot fi maligne. Astfel, scanarea radioactivă de izotopi oferă un mic ajutor în a distinge tumorile benigne și maligne.

Ce este o ecografie tiroidiană?

O ecografie tiroidiană este o imagine cu sunet (cum ar fi un radar) a tiroidei. De obicei, este cel mai bun test pentru a evalua mărimea și structura tiroidei. Deoarece testul utilizează unde sonore (și nu radiații) este foarte sigur și poate fi utilizat în mod repetat, fără complicații.

În plus față de evaluarea glandei tiroide, ultrasonografia este acum frecvent utilizată din timp pentru a detecta cancerul tiroidian recurent sau a-l urmări.

Ce este scanarea FDG PET?

Scanarea FDG PET este o modalitate nouă de testare în care este detectat zahărul/ glucoza radioactivă (FDG), cu ajutorul unui scaner special (scanare PET). Scanarea FDG PET este extraordinar de bună la localizarea cancerului tiroidian, nu se mai concentrează prin iod radioactiv. Dar la pacienții tineri, scanarea FDG PET este rareori necesară, deoarece cancerul tiroidian la pacienții tineri, se concentrează prin iod radioactiv și rareori folosește suficient glucoza pentru a permite detectarea cu scanerul PET. Pe de altă parte, slab diferențiat, cele mai multe tipuri de cancer tiroidian, care apar frecvent la pacienții mai în vârstă de multe ori nu reușesc să se localizeze corect cu iod radioactiv și, aici se folosește scanare PET, mai mult zahăr decât în celulele normale din jur sunt adesea ușor de detectat cu scanare FDG PET. Este important de remarcat că multe alte afecțiuni benigne și maligne pot provoca, de asemenea, noduli și ganglionii limfatici cu niveluri ridicate de glucoza și, prin urmare, poate fi un rezultat pozitiv prin FDG scanare PET. Prin urmare, biopsia după scanarea PET pozitivă este necesară înainte de a putea fi siguri că este de fapt cancer tiroidian.

Ce este Tiroglobulina (Tg) testul de sânge?

Un test de Tiroglobulina este un test de sânge care măsoară cantitatea, o proteina care stochează hormon tiroidian, în sânge. Celulele tiroidiene sunt singurele celule din corpul tău care fac tiroglobulină. Așa că, dacă Tiroglobulina apare în testul de sânge, atunci știi că celulele tiroidiene normale sau celulele canceroase tiroidiene sunt prezente undeva în organismul tău. Deoarece Tiroglobulina se analizează în mod normal în Tiroida, aceasta poate fi folosită pentru diagnosticarea cancerului tiroidian. Cu toate acestea, după tiroidectomie sau după terapia cu iod radioactiv pentru a distruge orice celulă tiroidiană reziduala, Tiroglobulina plasmatica ar trebui să fie aproape de zero la pacienții vindecați. Un ser detectabil sau în creștere de Tg, după terapia inițială poate indica cancer tiroidian recurent .

Ce sunt anticorpii anti-tireoglobulinei?

Mai mulți de 20-25% dintre pacienții cu cancer tiroidian au anticorp în fluxul sângelui, care este direcționat către proteina tiroglobulină(nu confundați valorile în bolile autoimune). În timp ce anticorpul în sine nu cauzează probleme de ordin medical, aceasta nu interferează cu procedura de testare pe care le folosim pentru a măsura Tiroglobulina plasmatica. În cazul în care anticorpii anti-tireoglobulinei sunt prezenți, valoarea obținută pentru tiroglobulină ser este nesigură. În cele mai multe cazuri, anticorpii antitiroglobulinei fac tireoglobulina plasmatica măsurată să para mai mică decât este în realitate. Acest lucru ar putea arăta ca cineva este vindecat (Tiroglobulina serica  foarte scăzuta) atunci când tireoglobulina plasmatica reală este destul de ridicată. Dispariția treptată a anticorpilor anti-tireoglobulinei este un semn bun și, de obicei, indică, că pacientul este vindecat de cancer tiroidian. Cu toate acestea, poate dura chiar ani ca anticorpii anti-tireoglobulinei vor scădea.

Metoda de testare pentru Tiroglobulina poate varia ușor de la un laborator la altul.

Ce este o biopsie?

Dacă nodulul este suficient de mare pentru a justifica o evaluare suplimentară, o aspirație cu ac fin numită biopsie (FNAB) este adesea folosită pentru a afla dacă nodulul tiroidian este benign sau malign. Cu acest test, un ac foarte mic este introdus prin piele în nodulul tiroidian analizand în laborator mostra de țesut sau de fluid. Testul este foarte rapid și sigur, dar de obicei provoacă un mic disconfort la unii pacienți care raportează o senzație de presiune în zona gâtului, în timpul procedurii.

 Toți nodulii tiroidieni necesită biopsie – aspirație cu ac fin?

Nu. Ca regulă generală, nodulii tiroidieni la mai puțin de 1 cm, pot fi ținuți sub observație, fără a fi nevoie de aspirație cu ac fin. Acești mici noduli sunt destul de frecvent găsiți la CT, RMN sau prin ultrasunete, evaluat dintr-un alt motiv. Ei sunt foarte frecvenți și foarte rar sunt diagnosticați ca și cancer tiroidian. Prin urmare, în lipsa altor caracteristici de mare risc, acești mici noduli sunt de obicei ținuți sub observație prin ecografie tiroidiană repetată la 6-12 luni; biopsia este rezervată la acei noduli care cresc în dimensiune de-a lungul timpului.

Ce se întâmplă dacă biopsia arată că nodulului meu este canceros?

Tratamentul primar ales pentru cele mai multe tumori tiroidiene este îndepărtarea chirurgicală. Odată ce analizele și examinarea este completă, o intervenție chirurgicală este indicată, un chirurg experimentat în Tiroidă ar trebui consultat, poate fi și un chirurg generalist, un otolaringolog (urechi, nas și gât) sau un chirurg endocrin. În general, cu cât este mai experimentat în managementul tumorilor tiroidiene, cu atât el are cunoștințe în luarea deciziilor, capacitatea tehnică chirurgicală și de îngrijire pre- și post-operatorie a pacientului.

Care sunt riscurile intervenției chirurgicale tiroidiene?

Ca orice intervenție chirurgicală majoră, Tiroidectomia nu este lipsită de riscuri. Acestea vor fi explicate în detaliu de către chirurg. În plus față de riscurile de sângerare și de infecție, care sunt comune pentru cele mai multe intervenții chirurgicale, există riscul de a deteriora nervii care controlează vocea și glandele care mențin calciul seric normal (glandele paratiroide). Riscul de leziuni permanente ale nervilor este mai mică de 1%, iar riscul de rănire a glandei paratiroide permanente este mai mică de 10%. Postoperator, modificările temporare ale nivelului vocal și de calciu seric scăzut sunt frecvente și dispar de obicei în câteva săptămâni sau luni.

Cât de importantă este evaluarea microscopică a cancerului tiroidian, care este eliminat de către chirurg?

Examenul microscopic patologic al oricărui exemplar chirurgical tiroidian este foarte important. Există mai multe capcane întâlnite la determinarea unui diagnostic precis. Acest diagnostic, în mod semnificativ are impact asupra fazei ulterioare, tratamentului și prognosticul final. Cu cât este mai examinat patologic cu atât mai probabil va fi tratamentul corect și complet.

Odată ce operația s-a terminat, cancerul meu a dispărut pentru totdeauna?

În cazurile de cancer tiroidian mic, limitat doar la tiroidă, chirurgia are o foarte mare rată de vindecare. În cazul în care cancerul tiroidian este mai mare, sau răspândit în afara glandei tiroide, riscul de recurență poate varia între 5 -30%, în funcție de specificul tumorii individuale și de pacient.

Uneori, cancerul tiroidian poate fi recurent sau se poate răspândi în alte părți ale corpului – chiar și la mulți ani după operație. Acesta este motivul pentru medicul dvs. vă cheamă pentru controale regulate, mai ales în primii 5- 10 ani după operație.

Cum se tratează în mod obișnuit cancerul tiroidian după intervenția chirurgicală?

În timp ce aproape toți pacienții cu cancer tiroidian necesită intervenție chirurgicală tiroidiană, utilizarea altor tratamente este destul de variabilă și depinde de specificul fiecărei tumori individuale și de pacient. Majoritatea pacienților vor necesita hormoni tiroidieni de substituție sub forma de pastilă care trebuie luată zilnic. Adesea iodul radioactiv este folosit pentru a distruge microscopic orice urmă de cancer tiroidian rezidual care nu a fost vizibil de către chirurg în momentul operației. Chimioterapia și /sau iradierea cu fascicul extern este rar utilizată în cancerul tiroidian papilar sau folicular.

Ce este iodul radioactiv?

Iodul radioactiv este unul dintre principalele instrumente folosite atât pentru tratamentul cât și pentru detectarea bolii persistente sau recurente. Celula tiroidiană normală (și cele mai multe tipuri de cancer tiroidian) au nevoie de iod pentru a produce hormon tiroidian. Celulele tiroidiene au o pompă extrem de specială, care se concentrează în mod activ pe iodul din interiorul celulei tiroidiene. Deoarece pompa nu poate diferenția iodul normal de cel radioactiv, iodul radioactiv pompat în celulă poate fi utilizat în doze foarte mici, pentru a localiza și identifica cancerul tiroidian și poate fi utilizat în doze mai mari pentru a distruge aceste celule.

De ce nu mai am țesut tiroidian după operația mea?

În funcție de detaliile specifice ale prezentării cancerului tiroidian, împreună cu chirurgul se decide îndepărtarea parțială sau completă a glandei tiroide. Intervenția chirurgicală uzuală este îndepărtarea completă a glandei tiroide. În ciuda termenului „complet” și în ciuda abilităților chirurgicale, un chirurg experimentat va lăsa, de obicei, o mică cantitate de țesut și celule pentru a evita rănirea structurilor importante, și anume nervul care controlează cutia vocală și glandele paratiroide, care ajută la menținerea nivelurilor normale de calciu în tiroida și în sânge.

Ce urmează în primii 2 ani după diagnostic și tratament?

După intervenția chirurgicală tiroidiană adecvată, este luată o decizie în ceea ce privește dacă este necesară terapia cu iod radioactiv. Dacă este necesar, acest lucru se întâmplă de obicei, la aproximativ 1-3 luni după intervenția chirurgicală.

Dacă totul merge bine, este nevoie de control, de urmărire a Tiroidei de către endocrinolog și chirurg la fiecare 6 luni în primii 2 ani. La fiecare vizită testele de sânge sunt analizate pentru a verifica anticorpii, nivelul hormonilor tiroidieni și tireoglobulina. De multe ori se măsoară și calciul seric și PTH dacă există vreo problemă cu nivelul de calciu în perioada post-operatorie imediată.

De obicei, o ecografie a gâtului se face timp de 1- 2 ani după intervenția chirurgicală pentru a exclude recurența. Scanarea cu iod radioactiv a întregului organism se efectuează în mod curent la pacienții cu cancer tiroidian cu risc mai mare de boli persistente / recurente.

Ce este monitorizarea pe termen lung?

Cu teste moderne de urmărire, sunt detectate cancerele recurente cele mai semnificativ în primii 2 ani de diagnostic și tratament. De aceea, pacienții care nu au nici o dovadă a bolii în cei 2 ani sunt adesea observați în fiecare an, cu teste de sânge (TSH, FT4, FT3, Tiroglobulina anticorpi anti-tireoglobulinei) și sonografie a gâtului. În cazul în care tireoglobulina plasmatica rămâne în esență nedetectabila, alte teste de radiologie sau teste de medicina nucleară nu sunt necesare. Cu toate acestea, recurența cancerului tiroidian poate fi detectat mai târziu, după zeci de ani după tratamentul inițial, monitorizarea ar trebui să fie pe tot parcursul vieții.

Ce este managementul multidisciplinar?

Tratamentul cancerului tiroidian este adesea un efort de cooperare care necesită mai mulți specialiști din diferite ramuri medicale, inclusiv endocrinolog, expert în medicina nucleară, oncolog medical și radiolog în plus față de medicul primar și chirurgul. Tratamentul trebuie individualizat pe pacient, în funcție de natura și amploarea tumorii și nu se exclud factori ca starea generală de sănătate a pacientului, atât fizică cât și psihologică, vârstă sau dorința. Managementul complex al tumorii agresive poate necesita mai multe modalități diferite de tratament pentru a oferi pacientului cea mai buna șansă de vindecare și cea mai bună calitate a vieții. Este iminenta importanța unui medic care este informat și experimentat în gestionarea cancerului tiroidian care acționeaza în calitate de căpitan de navă, care conduce tratamentul și nominalizează ajutorul altor discipline, atunci când și dacă este necesar Cei mai mulți, dar nu toți pacienții se vor face bine în cazul în care boala este detectata precoce și gestionată în mod corespunzător și cu atenție.

Tipuri de Cancer tiroidian

Există diferite variante de cancer tiroidian papilar și folicular (bine diferențiat), care este clasificat pe baza caracteristicilor patologice, sub microscop, atunci când se examinează proba de țesut tiroidian. Variantele sunt : celule înalte, insulare, columnare și carcinom cu celule Hurthle. Prognosticul și urmărirea poate varia ușor în funcție de variantă, dar în general tratamentul și gestionarea acestor tumori este similară.

În general, cancerul tiroidian papilar are cel mai bun prognostic global (ratele de supraviețuire ale pacientilor care au peste 30 ani sunt mai mari de 90%), cu diagnostic și tratament adecvat. Cancerul tiroidian folicular și cancerul tiroidian medular au un prognostic intermediar, cu rate de supraviețuire ale pacientilor peste 30 ani mai mare de 75%, sau în funcție de specificul individual al pacientului sau al tumorii. Cancerul tiroidian anaplastic este unul dintre tumorile maligne solide agresive, cu rate de supraviețuire de un an și care sunt adesea mai puțin de 10%. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, unii pacienți cu cancer anaplazic sunt supraviețuitori pe termen lung.

Ce este diferit la cancerul tiroidian medular?

Cu excepția cancerului tiroidian medular, alte tipuri comune de cancer de tiroida provin dintr-o celulă folicular tiroidiană (celula tiroida normal, care se concentrează pe iod și produce / înmagazinează / eliberează hormoni tiroidieni. Cancerul tiroidian medular provine dintr-un tip de celule diferite în interiorul glandei tiroide (C -celule). Aceste C-celule sunt celule neuroendocrine, care sunt foarte diferite de celulele foliculare tiroidiene, acestea nu se concentrează pe iod și nu fac hormoni tiroidieni.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer tiroidian, cancerul tiroidian medular poate face parte dintr-un sindrom ereditar în care fiecare rudă de grad primar al unui pacient afectat are o șansă de 50% de a dezvolta cancer tiroidian medular. Mutația genetică pentru cancer tiroidian ereditar este acum bine cunoscută și detectarea este posibilă, cu un test de sânge disponibil RET proto-oncogen. Dintre toți pacienții cu cancer tiroidian medular, doar 25% au un sindrom genetic care poate fi trecut în familie. Cealaltă parte de 75% au cancer tiroidian medular sporadic, care afectează doar un pacient și nu este ereditar.

Scanarea întregului organism

Un alt test care verifică recurența sau răspândirea cancerului este wBS. În acest test, vi se cere să luați o pastilă sau să beți o cantitate mică, în condiții de siguranță de substanță radioactivă, numită 131I. După ce ați luat pastila sau băutura, vă veți culca sub o camera mare cu raze X cu scanare pe întreg corpul. În cazul în care toate celulele tiroidiene sunt prezente în corpul tău, acestea vor apărea ca pete pe film.

Este important de remarcat faptul că această „scanare pe întreg corpul” este utilă numai pentru detectarea cancerului tiroidian. Alte tipuri de cancer nu se concentrează pe iod radioactiv și, prin urmare, nu sunt detectate prin scanarea întregului corp.

Este iodul radioactiv dăunător?

Iodul radioactiv a fost folosit la mii de pacienți cu boală tiroidiană atât benignă cât și malignă de la sfârșitul anilor 1940. În timp ce doze mari multiple de iod radioactiv par să crească foarte ușor riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer mai târziu în viață, nu credem că, de obicei una sau două doze mici de iod radioactiv utilizat în rezultatul tipic de cancer tiroidian pe un pacient, crește semnificativ riscul de a dezvolta alt cancer.

Glandele salivare din gură care produc saliva au, de asemenea, pompe care concentrează iodul radioactiv, vor suferi modificări ale gustului, durere / disconfort la nivelul glandelor salivare, care se dezvoltă la scurt timp după ce ați fost expus la iod radioactiv. Mai puțin frecvent deteriorarea glandelor salivare poate fi mai severă și duce la uscarea gurii. În timp ce aceste reacții adverse ale glandelor salivare se pot dezvolta la mai mult de 30-40% dintre pacienți, acestea dispar, de obicei, la mai puțin de 5-6% dintre pacienții care au probleme persistente după tratament cu RAI. Iodul radioactiv pare să aibă, după caz, impact asupra fertilității la bărbați sau femei. Sunt cazuri de pacienții (femei) care nu rămân însărcinate timp de 6-12 luni după administrarea dozelor de iod radioactiv, ne așteptăm ca fertilitatea să revină la normal, de aceea una sau două doze de iod radioactiv în cazul cancerului tiroidian sunt suficiente și pot fi necesare.

Este tratamentul cu iod radioactiv necesar pentru toți pacienții cu cancer tiroidian?

Nu. Pacienții cu un risc scăzut nu beneficiază în mod semnificativ de utilizarea rutinei terapiei cu iod radioactiv în termeni de a avea un impact semnificativ asupra ratelor deja foarte scăzute de recurență și a mortalității specifice bolii. Iodul radioactiv este recomandat numai în cazul în care se anticipează că tratamentul va duce la rate de recurență.

Care sunt criteriile pentru care nu este nevoie de iod radioactiv?

Medicul dvs. va verifica detaliile cancerului tiroidian, inclusiv dimensiunea și numărul de tumori, indiferent dacă sau nu a invadat structurile în apropierea tiroidei sau în afara ei, inclusiv vasele de sânge și ganglionii limfatici, o evaluare a prezenței sau a lipsei de caracteristici (variantă), care ar putea sugera un tip mai agresiv a tumorii, și luarea în considerare a modului în care poate evolua cancerul. Cancerul tiroidian poate fi de dimensiune mică, limitat la tiroida și lipsit de orice invazie / răspândire locală sau de alte caracteristici pe care opinia medicului dvs. o evaluează Atunci când este cazul, medicul dvs. va evalua riscurile potențiale sau beneficiile oferindu-vă un tratament suplimentar cu iod radioactiv. Dacă el nu vede nici un beneficiu semnificativ în atingerea obiectivelor iodului radioactiv, nu-l va recomanda.

Care este scopul iodului radioactiv?

(1) Scopul iodului radioactiv poate varia în funcție de pacientul căruia îi este recomandat, dar, în general, este dat pentru următoarele: pentru a reduce riscul de reapariție a cancerului prin distrugerea oricăror celule canceroase rămase și /sau țesuturi după operație.

(2) Pentru a îmbunătăți supraviețuirea pe termen lung a unor pacienți cu cancer tiroidian.

(3) Pentru a trata și /sau de a detecta orice cancer tiroidian care s-a răspândit în alte părți ale corpului. Porțiunea de detecție necesită o scanare a corpului, care se face întotdeauna după tratamentul cu iod radioactiv. „Ablating” (eliminare) orice țesut tiroidian normal rămas poate face, de asemenea, tratamentele viitoare pentru cancer tiroidian mai eficiente.

(4) Pentru a ajuta medicul dvs. în capacitatea de a detecta boala recurentă. Iodul radioactiv poate ajuta, dar nu este întotdeauna necesar, măsurăm markeri de cancer tiroidian (tiroglobulina) din sânge, astfel încât în cazul în care cancerul se întoarce vedem o creștere a markerului tumoral. Tiroglobulină este o proteina produsa de celulele foliculare ale tiroidei, care stochează hormon tiroidian. Prezența sau absența acesteia la unii pacienți cu cancer tiroidian poate indica prezenta sau absenta cancerului tiroidian, respectiv.

Această testare va avea un impact asupra vieții mele?

Da. Pacienții tratați cu iod radioactiv vor fi radiați timp de câteva zile după tratament. În timp ce măsurile de siguranță specifice ale radiațiilor vor varia de la pacient la pacient, de obicei, este necesar să se evite contactul cu copiii și femeile gravide timp de 2-5 zile după tratamentul cu iod radioactiv.

Ce este Thyrogen?

Thyrogen este la fel ca TSHul pe care organismul îl produce în mod natural, dar este produs într-un laborator. Pentru că Thyrogen este la fel ca TSH, nu trebuie să întrerupeți administrarea tratamentului cu hormoni tiroidieni sau riscați să treceți prin săptămâni/luni de simptome neplăcute. Aveți posibilitatea să continuați să luați tratamentul cu hormoni tiroidieni. Cu alte cuvinte, nu va trebui să intrați în hipotiroidie. Acest lucru este important mai ales în primii ani de după tiroidectomie, deoarece pacienții pot necesita testarea pentru răspândirea cancerului în timpul acestei perioade repetate. Efectele secundare ale Thyrogen (alfa tireotropină injectabil) sunt puține și în general, ușoare. Unii oameni experimentează greață, dureri de cap, slăbiciune, sau vărsături după injectare. Câțiva oameni au experimentat mâncărimi sau erupții cutanate la locul injectabil. Vă rugăm să consultați medicul dacă observați orice reacție adversa sau aveți întrebări.

Ce ar mai putea fi recomandat ?

Utilizarea eficientă de iod radioactiv necesită atât o dietă săracă în iod și valori crescute ale TSH (hormon stimulator tiroidian). Se recomandă, de obicei, o dieta săracă în iod timp de până la 1 săptămână înainte de utilizarea iodului radioactiv pentru a nu se epuiza iodul normal din organism: crescând astfel posibilitatea ca o celula tiroidiană sănătoasă să se agațe de iodul radioactiv în loc de iodul normal. Medicul dvs. vă va da instrucțiuni specifice cu privire la cât de mult timp să rămâneți pe dieta săracă în iod, precum și resursele care furnizează o descriere detaliată a unui regim alimentar redus de iod. În plus, din moment ce celulele canceroase tiroidiene de multe ori nu se concentrează pe iod radioactiv așa și celulele normale tiroidiene, vom folosi un nivel de valori crescute ale TSH pentru a ajuta la stimularea celulelor tiroidiene pentru a se concentra pe iodul radioactiv. În trecut, de fiecare dată când oamenii au fost testați pentru recurență sau răspândirea cancerului tiroidian (mai ales dacă au făcut și o scanare), a trebuit să întrerupă tratamentul cu medicamentele tiroidiene timp de 2 până la 6 săptămâni înainte de test. Acest lucru a permis corpului de a produce suficient TSH pentru a face testul cât mai exact posibil. Dar, de asemenea au rezultat pacienți intrați în hipotiroidie. În plus, chiar și atunci când testarea a fost făcută și au început să se administreze din nou medicamente tiroidiene, mulți oameni au continuat să se confrunte cu hipotiroidia, până când nivelul hormonilor tiroidieni din fluxul sanguin a revenit la normal. Unii oameni s-au confruntat cu simptome de hipotiroidism până la 10- 12 săptămâni. Disponibilitatea Thyrogen (TSH uman prelucrat) ne permite o metodă de a ridica TSHul prin injecții intramusculare, fără a fi nevoie să se oprească pastilele de hormoni tiroidieni. Prin urmare, cei mai mulți pacienți pot primi terapia cu iod radioactiv folosind Thyrogen, mai degrabă decât prin retragerea hormonului tiroidian.

De ce am nevoie de hormoni tiroidieni după Tiroidectomie ?

Așa cum am menționat anterior, majoritatea pacienților cu tiroidectomie încep să ia hormoni tiroidieni după intervenția chirurgicală. Aceștia înlocuiesc hormonii pe care glanda tiroida îi producea. Luând hormoni tiroidieni vă împiedică să vă confruntați cu hipotiroidism, ceea ce poate duce la o varietate de simptome, cum ar fi : depresia, dificultăți de concentrare, oboseală, uitare, piele uscată și păr, față umflată și ochi, incapacitatea de a tolera frigul, creșterea în greutate, constipație și perioade menstruale grave la femei. Aceste simptome de hipotiroidism variază de la pacient la pacient. Un alt motiv pentru a lua hormon tiroidian după tiroidectomie este faptul că TSH (hormon stimulator tiroidian produs de glanda pituitara) poate cauza cancerul tiroidian sa crească. Luați tabletele de hormon tiroidian pentru a transmite un semnal la glanda pituitara pentru a produce mai puțin TSH. Așa că, luând comprimatele de hormoni tiroidieni ajută în două moduri:

(1) Se înlocuiește hormonul tiroidian pe care organismul dvs. il producea pe cont propriu, astfel încât să nu intrați în hipotiroidie.

(2) Să transmiteți hipofizei de a produce mai puțin TSH, astfel încât în cazul în care celulele de cancer tiroidian sunt prezente, ele vor avea o stimulare redusă de creștere.

Există instrucțiuni speciale cu privire la modul de a lua hormon tiroidian?

Da. Hormonul tiroidian se administrează cel mai bine pe stomacul gol, cu cel puțin 60-90 de minute înainte de a mânca. Atunci când hormonul tiroidian este luat cu alimente sau suplimente (fier, calciu), este mai puțin absorbit în fluxul sanguin și nu mai are efect.

Sunt produse generice de hormoni tiroidieni interschimbabile cu produse de brand?

În timp ce produsele generice ale hormonilor tiroidieni pot fi acceptate în tratamentul hipotiroidismului ușor, preferăm produsele de marcă pentru majoritatea pacienților cu cancer tiroidian. Utilizarea consecventă a unui singur brand minimizează variabilitatea între produsele și randamentele cele mai consistente de înlocuire a hormonilor tiroidieni și suprimarea TSH, care sunt parte critica a tratamentului cancerului tiroidian.

Ce este tiroida deshidratată ?

Tiroida deshidratată este glandă tiroidă măcinata/praf animal. Acesta conține mai mulți hormoni tiroidieni și este mai variabil în preparatele utilizate mai frecvent sintetizate ale hormonilor tiroidieni (levothyroxine). Pentru că este mai dificil de controlat nivelul TSH-ului, preferăm ca pacienții cu cancer tiroidian să folosească unul dintre produsele cu Levotiroxina de marcă.

Ce este Cytomelul?

Cytomel este denumirea comercială pentru hormonul tiroidian, T3 (liothyronine). Tiroida normală produce predominant T4 (levotiroxina) și o cantitate foarte mică de T3. Cel mai mult T3 utilizat de către organism este produs în interiorul diferitelor celule din organism din T4, care circulă în fluxul sanguin. Marea majoritate a pacienților sunt foarte bine pe T4 (levotiroxina) în monoterapie. Pentru că T3 acționează pe termen scurt, are o variabilitate mai mare și este produs de fiecare celulă din T4, recomandăm rar Cytomelul.

Este substituția hormonală tiroidiană întotdeauna necesară după o Tiroidectomie?

Dacă întreaga tiroida este eliminată, tratamentul cu hormoni tiroidieni vor fi necesari întotdeauna după o intervenție chirurgicală. În cazul cancerelor tiroidiene mici, uneori, doar parțial este tiroida eliminată, analize de sânge ale tiroidei vor fi necesare după o intervenție chirurgicală pentru a determina dacă este necesară substituție cu hormoni tiroidieni.

Care sunt riscurile de tratament tiroidian prelungit cu hormoni de supresie?

Suprimarea TSH cu hormon tiroidian este o parte a tratamentului pentru majoritatea pacienților cu cancer. Cei mai mulți pacienți pot tolera suprimarea hormonului tiroidian timp de mai mulți ani, cu mici probleme. După mai mulți ani, fără semne de recurență, doza de hormon tiroidian este adesea scăzută ca rezultat suprimarea TSH.

La pacienții tineri acest lucru pare să provoace probleme mici. Cu toate acestea, la pacienții în vârstă, prelungirea terapiei de supresie a hormonului tiroidian poate fi asociata cu ritmuri anormale ale inimii (fibrilație atrială) și subțierea oaselor (osteopenie / osteoporoză). De aceea, este important să se adapteze gradul de supresie a hormonului tiroidian la riscul de cancer și menținerea pacienților de la alte probleme medicale .

Va crește o Sarcina riscul de recurență?

Considerăm sarcina de a fi un stimul foarte ușor pentru tiroida Prin urmare, în cazul în care femeile doresc, pot să aștepte cel puțin 6-12 luni după terapia inițială înainte de a rămâne însărcinate. Acestea fiind spuse, multe paciente au rămas gravide în doar câteva luni după operație si RAI și au avut sarcini complet normale, sănătoase. În timp ce datele sunt oarecum contradictorii, poate exista o rată de pierdere a sarcinii ușor mai mare în primele 6-12 luni de la RAI.

De obicei, sarcina nu a provocat la nimeni o recurență dacă nu a fost destinat să aibă o recurență în următori ani. Cu toate acestea, este posibil ca stimularea ușoară a sarcinii poate face reapariția să devină evident clinic un pic mai devreme decât s-ar fi putut întâmpla. Multe femei au avut sarcini sănătoase, fără complicații după tratamentul pentru cancer tiroidian.

Cât timp trebuie să aștept să rămân însărcinată după terapia RAI?

Contracepția este recomandată pentru primele 6-12 luni după un tratament RAI. Pot exista un efect tranzitoriu al RAI asupra funcției gonadale / ovariene imediat după tratament, cu toate că acest lucru nu pare să aibă nici o semnificație pe termen lung. În opinia noastră, motivul principal pentru a evita sarcina în primul an după tratamentul inițial este de a permite flexibilitate în cazul în care tratamentul și / sau scanările suplimentare sunt necesare în acest timp.

Ce tratamente sunt disponibile în cazul în care RAI, nu mai funcționează?

In trecut, opțiunile de tratament au fost foarte limitate și nu foarte eficiente. De obicei, o combinație de chimioterapii (de exemplu, doxorubicină sau regimuri pe bază de platină) s-ar fi oferit cu rate de succes realiste de mai puțin de 5-1%. În ultimii 5 ani, a avut loc o explozie a numărului de terapii țintă care sunt utilizate în tratamentul cancerului tiroidian. Mulți dintre acești agenți noi (de exemplu, sorafenib, motasenib, axitinib) demonstrează un anumit grad de beneficii clinice, la mai mult de 50-70% dintre pacienții cu cancer avansat, progresiv, metastatic tiroidian.

În timp ce acești noi agenți vizați nu sunt la fel de toxici ca chimioterapia tradițională, aceștia nu sunt lipsiți de efecte secundare. Efectele adverse par a fi legate de doză și sunt reversibile atunci când medicamentul este oprit. Cele mai frecvente efecte secundare includ tensiunea arterială ridicată, erupții cutanate, oboseală și diaree.

Cum pot să mă întorc la viața mea?

Este înfricoșător să aflați că aveți cancer tiroidian. Dar acum, veți avea o intervenție chirurgicală pentru a elimina cancerul (sau ați avut o intervenție chirurgicală în trecut) și luați terapie cu hormoni tiroidieni, viața ta trebuie să meargă înainte cât mai „normal” posibil. Ai grijă de tine, mânanca bine, calitativ, efectuați în mod regulat exerciții ușoare și gestionați stresul. Învățați metode de relaxare, de învățare pentru a vă stabili priorități, zâmbiți, râdeți toate ajută la reducerea stresului. Faceți cu plăcere lucruri pe care le-ați făcut înainte de diagnostic, controale regulate pentru a vă asigura că rămâneți liber de cancer. Dacă vi se pare dificil de a avea controale regulate din orice alt motiv, discutați cu medicul dvs. sau cu asistenta medicală despre preocupările dvs.

Amintiți -vă, nu trebuie să treceți prin asta singuri. Discutați cu familia și prietenii cu privire la orice temere și puneți întrebări, aderați la un grup de sprijin cancer tiroidian. Un grup – suport, unde veți găsi alte persoane care sunt dispuse să împărtășească experiența lor cu cancerul tiroidian.

În comunitatea Tiroida Romania veți găsi întotdeauna Suport.

Multă Sănătate!

Sursa : Asociația Americană de Tiroidie

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.