TSH – hormonul de stimulare tiroidiana

tsh

Ce este TSH-ul sau hormonul de stimulare tiroidiană?

În organism, hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) este sintetizat și secretat de glanda pituitara, adică este un hormon „hipofizar”, nu un hormon tiroidian.
Puteți vedea TSH ca un „mesager trimis să bată la ușa tiroidei”. Scopul său este de a regla Tiroida ..să îi spună glandei sa producă mai mult sau sa producă mai puțin. La o persoana sănătoasa, mesajul său se bazează pe valorile din sânge, prea puțin hormon tiroidian pentru a satisface cerințele organismului, sau prea mult. Când glanda tiroida întâmpină o problema „se îmbolnăvește sau are un handicap” nu reușește să facă treaba în mod corespunzător (denumita hipotiroidie), laboratorul va arata ca TSH are o valoare mare.  Sau, în cazul în care glanda tiroida produce hormoni tiroidieni in exces (denumit hipertiroidism), laboratorul va arăta că TSH-ul are o valoare scăzuta. Ocazional, pacienți vor avea un TSH foarte scăzut plus un nivel scăzut de T3 liber si cu simptome de Hipo și care pot indica o problemă la glanda pituitara, numita hipo-pituitar. Acesta din urmă este, de obicei, din cauza unei glande pituitare bolnave sau o problemă cu hipotalamusul, care este organul care trimite „mesaje” la glanda pituitară.

Când a fost descoperit TSH-ul?

Testul de laborator TSH a fost dezvoltat în jurul anului 1973, folosind aproximativ 200 de voluntari pentru a stabili intervalul „normal”. De-a lungul anilor, studii suplimentare au făcut să susțină acest interval (in Romania : > 20 ani = 0.27-4.20 ). Intervalul de referință „normal” este destinat să reprezinte intervalul de valori dintr-o populație sănătoasă fără nicio problemă tiroidiana. Au existat si există milioane de pacienți cu hipotiroidism cărora li se spune ca au valori normale, dar medici au luat în considerare DOAR intervalul.
Dr. David Derry de Canada practica medicina, când a fost introdus testul de laborator al TSH și a făcut observația profundă: „Consensul tiroideologistilor a decis în 1973 că TSH (test laborator) a fost testul de sânge pe care îl căutau toți de-a lungul anilor. Acesta a fost la aproximativ doi ani după ce a început practica. Am fost învățat cum să pun diagnostic in condiții de Hipotiroidism DOAR din punct de vedere clinic, acum am fost în situația de a vedea ce relație este intre TSH și debutul în hipotiroidism.” Dr. Derry a descoperit, ceea ce noi, pacienții, ne confruntăm de 30 de ani, și anume: nu numai că TSH-ul nu a reușit sa dezvăluie ca suntem DEJA in Hipo, dar Eșuează ca valoare si când ne dozam medicația! Cu alte cuvinte, TSH-ul nu are nici o legătura cu modul in care ne SIMȚIM.

Care este experiența pacienților vs testul TSH?

Există mulți pacienți cu probleme tiroidiene, cum ar fi creatorul acestui site, a cărui TSH mare poate diagnostica în cele din urmă hipotiroidism. Dar, de asemenea, există un grup mare de pacienți cu hipo care au un așa – numit efect de laborator TSH „normal” , alături de simptome hipo clasice sau violente.  Și, pentru că medicii au devenit obsedați de testele de laborator decât a da crezare de starea clinică a pacienților, aceștia rămân nediagnosticați ani buni, înainte ca numărul lor sa fie suficient de mare pentru a descoperi starea dezastruoasa în care se regăsesc. Chiar și atunci când pacientul este pe un medicament numai de T4 sau pe tratament cu tiroidă deshidratată, unele simptome rămân „ușoare sau inactive”, atunci când sunt obligați să rămână în intervalul valorilor de laborator TSH. Deoarece, medicii văd în testul de laborator TSH unul infailibil și nu reușesc sa înțeleagă simptomele reclamate de către pacient, bazându-se doar pe testul TSH care este un eșec total!
Pacienții care au trecut la tiroida deshidratată naturală au descoperit că, atunci când își iau medicația in funcție de „eliminarea completă a simptomelor” -cap de lista- ca referința este Free T3 și lista se încheie cu valoarea TSH. Nu este neobișnuit să vezi un TSH de 0.009 sau 0.004, optim, dar nu hiper. Dacă aveți un TSH cu valoare mică și cu simptome de hiper, ar fi timpul să verificați starea suprarenalelor sau raportul T3 Reverse și T3 Free.
în plus, pacienții văd atât sănătatea inimii, cât și densitatea osoasă îmbunătățita complet, chiar și cu un TSH mult sub limite normale, printr-o dozare optimă de hormon tiroidian deshidratat și glandele suprarenale puternice.
Daca sunteți pe Synthroid, Euthyrox sau Levotiroxină, forțând TSH-ul să scadă (doar după testul de laborator) prin creșterea dozajului medicamentelor T4, vi se poate întoarce împotrivă. Organismul începe conversia acelui dozaj T4 mai mare și mai mare … în Reverse T3 – un hormon inactiv.
Care este părerea pacienților despre testul TSH, conform experiențelor?
Două cuvinte: de rahat!!
Poate lăsa pacienți cu hipotiroidism nediagnosticați ani in sir. Și chiar și atunci când sunt pe medicație, valoarea” dubios de normală ” lasă pacienții cu simptome persistente de hipotiroidism, inclusiv cu probleme de densitatea oaselor și probleme cardiace.
Cea mai bună utilizare a TSH se referă la ceea ce este in fapt : ESTE un HORMON HIPOFIZAR !
Iar pentru asta, e bun ca ghid în a descoperi dacă aveți disfuncționalități ale glandei pituitare, mai ales dacă aveți un TSH foarte scăzut și T3 liber scăzut, însoțit de simptome rapid /violente de hipotiroidism.
Sursa : Stop Thyroid Madness
traducere LIA J. din „STTM”
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.