TIROIDA ÎN CULTURISM

 

Acum mai bine de douăzeci de ani (dar cred că se mai folosește și în prezent), o metodă foarte populară de creștere a metabolismului la culturiști care participau la competiții, era administrarea unui supliment nutritiv sub forma de tablete de extract din vareh (Macrocystis pyrifera). Varehul, care este o simplă și banală algă, are un conținut foarte ridicat de iod. Hormonii tiroidieni conțin o treime iod și doua treimi aminoacidul tirozina, astfel ideea de la care s-a pornit era ca daca iei o mulțime de tablete de vareh îți vei putea accelera rata metabolismului si vei putea arde astfel mai multa grăsime. Pentru ca tabletele de vareh păreau inofensive – în special comparate cu administrarea de hormoni tiroidieni sub forma de medicamente – nu era un lucru neobișnuit să vezi culturiști care înghițeau 20 sau mai multe tablete pe zi. Ceea ce nu realizau ei in acele zile, era faptul ca iodul are un efect neașteptat (de necunoscători) asupra tiroidei. În timp ce cantități mici de iod sunt într-adevăr necesare pentru sinteza de hormoni tiroidieni, o cantitate prea mare are efectul opus, de încetinire a funcției tiroidiene.

Drept rezultat, mulți culturiști ale acelor vremuri își inhibau în mod inconștient pierderea de țesut adipos, prin abuzul de iod din tabletele de vareh. Suplimentele din vareh în cele din urmă au fost eliminate din rândul substanțelor folosite în perioada precompetitionala, pentru ca nu numai că nu ajutau la ameliorarea definirii musculare, dar favorizau și retenția de apă în organism, datorita conținutului crescut în sodiu. În timp ce consumul de vareh nu reprezintă o metodă eficientă de a optimiza secreția tiroidiană, alte suplimente par a fi mult mai eficiente. Este citat ca exemplu în literatura de specialitate suplimentul numit Gugulmax.

Pe lângă alte funcții, hormonii tiroidieni ajută la reglarea nivelului lipidelor din sânge, ca de exemplu colesterolul plasmatic. Pe măsura ce activitatea tiroidiana scade cu vârsta, nivelele naturale de colesterol cresc. Mulți doctori au observat că prescripția medicamentelor tiroidiene conduce la scăderea nivelelor sangvine de colesterol. Vechii indieni, practicanți ai medicinii Ayurvedice prescriau extracte similare la compoziție cu actualul Gugulmax, pentru a trata creșterea grăsimilor din sânge, deși ei nu știau mecanismul de acțiune al prescripțiilor lor. Cercetătorii știu acum că aceste extracte facilitează conversia formei relativ inactive de hormon tiroidian T4, în forma activă T3. Aceasta explica de ce extractele actuale scad nivelul lipidelor din sânge și în același timp optimizează activitatea glandei tiroide. Gugulmaxul nu va conduce la o activitate tiroidiana toxică, așa cum o fac medicamentele tiroidiene și va optimiza sinteza naturala tiroidiana. Se administrează în trei doze de 25 de miligrame pe zi.

Dr. Șerban Damian

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.