Studiu- Legătura dintre Anemie și Hipotiroidism

Deși numeroși factori pot provoca anemie, este bine cunoscut faptul că hipotiroidismul poate provoca diferite tipuri de anemie, inclusiv microcitară, macrocitară și anemie normocitara. De multe ori, primul semn de hipotiroidism la mulți pacienți este anemia. Este de asemenea cunoscut faptul ca hormonii tiroidieni pot stimula în mod direct sau indirect, creșterea coloniilor eritroide prin eritropoetină. Într-un studiu, cercetatorii au investigat frecvența anemiei, iar în cazul în care a fost prezentă s-au uitat la etiologia anemiei la pacienții care au hipotiroidism. Descoperirile lor au fost publicate online la sfârșitul lunii decembrie 2011 in articolul „Caracteristicile anemiei la pacienții cu Hipotiroidism subclinic și evident.“ al Endocrine Journal.

Un total de 400 de pacienți au participat la studiu, iar acești pacienți au fost divizati în 3 grupe:

– 100 dintre participanții la studiu au avut hipotiroidism

– 100 dintre participanții au avut hipotiroidism subclinic (grupul hipotiroidie subclinică)

– 200 dintre participanți au fost sănătoși (grupul de control)

Cercetatorii au remarcat faptul că un diagnostic ca hipotiroidism cu semnificație clinică este confirmat atunci când un pacient are crescut hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) și T4 liber scăzut și / sau valoarea T3 liber. În plus, hipotiroidismul subclinic este confirmat atunci când un pacient are un TSH seric cu T4 liber normal și T3 liber.

Prevalența anemiei la pacienții cu hipotiroidie

Cercetatorii au examinat frotiuri periferice ale pacienților care au avut anemie. Ei au descoperit că frecvența anemiei la pacienții cu hipotiroidism subclinic este la fel de mare ca și la pacienții cu hipotiroidism. Prevalența anemiei a fost de 43% în grupul de hipotiroidie ( p = 0,0003) și 39% în grupul hipotiroidie subclinică ( p = 0.021). Prevalența anemiei a fost de 26% în grupul de control. În plus, cercetătorii au observat ca nivelurile a 3 vitamine și minerale au fost deficitare: vitamina B12, fierul și acid folic, au fost similare între aceste grupuri. Ei au ajuns la concluzia că anemia de boli cronice este cel mai frecvent tip de anemie la pacienții care au hipotiroidism, indiferent că este hipotiroidism deschis sau hipotiroidism subclinic. De asemenea, ei sugerează că hipotiroidismul trebuie suspectat la pacienții care au anemie cu o etiologie necunoscută.

Sursa: Endocrine Web 

Traducere: Echipa Tiroida România 🇹🇩

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.