Sindromul T3 scăzut I: Nu este vorba de glanda tiroidă!

Hipotiroidia implică niveluri ridicate ale hormonului stimulator tiroidian (TSH) și niveluri scăzute de hormonii tiroidieni, T4 și T3. Cu toate acestea, în practica mea văd în mod frecvent persoane cu un nivel scăzut de T3 cu T4 normal și TSH fie scăzut sau normal. Această condiție a fost raportată în literatura medicală ani de zile, dar este rareori recunoscut sau discutat în cadre medicale convenționale. Majoritatea medicilor (chiar endocrinologi) nu par să știe ce cauzeaza aceasta, sau ce să facă. (Știu asta pentru că îmi spun întotdeauna pacienții mei despre acest sindrom ce au spus medicii lor cu privire la aceasta).

Acest model special, are trei nume diferite în literatura medicală:  Sindromul bolnavului de eutiroide (SSE-Euthyroid sick syndrome), sindromul Boala non-tiroidiană (NTIS) și sindromul T3 scăzut.

NTIS a devenit termenul de alegere în literatura de specialitate. Cu toate acestea, am de gând să utilizez sindromul T3 scăzut în aceste articole, deoarece este mai descriptiv și accesibil persoanelor.

Ceea ce este cel mai important pentru a înțelege despre această condiție este că, deși implică niveluri scăzute ale T3 (forma cea mai activă a hormonului tiroidian), aceasta nu este cauzată de o problemă cu glanda tiroida . Aceasta este o distincție crucială și este ceea ce distinge sindromul T3 scăzut de la hipotiroidie.

În această serie vom discuta

1) ceea ce cauzează sindromul T3 scăzut,

2) este o semnificație clinică, și

3), în cazul în care ar trebui să fie tratat, și dacă da, cum.

Dar, mai întâi trebuie să punem bazele cu puțină fiziologie tiroidiană de bază.

Fiziologie tiroidiană

Pentru a putea înțelege sindromul T3 scăzut, veți avea nevoie de o înțelegere de bază de fiziologie tiroidian. Reglarea metabolismului tiroidian poate fi defalcata în următoarele cinci etape:

  • Hipotalamus (o glanda de dimensiuni cât un bob de mazăre în creier) monitorizează nivelul de hormon tiroidian în organism și produce hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH).

  • TRH acționează asupra glandei pituitare anterioare (chiar sub hipotalamus, dar în afara barierei hemato-encefalice) pentru a produce tirotropina, alias hormon stimulator tiroidian (TSH).

  • TSH acționează asupra glandei tiroide, care produce tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), primar circulant hormoni tiroidieni. Tiroida produce T4 în cantități semnificativ mai mari (într- un raport de 17: 1) decât T3, care este de aproximativ 5 ori mai activ biologic decât T4.

  • T4 este convertit în T3 mai activ sistem deiodinase (D1, D2, D3), în mai multe țesuturi și organe, dar mai ales în ficat, intestin, mușchi scheletic, creier și tiroida. D3 transformă T3 într-o formă inactivă a hormonului tiroidian în ficat.

  • Proteinele de transport produse de ficat – globulina care leagă hormonii tiroidieni (TBG), transthretin și albumina – transportă T4 și T3 la țesuturi, în cazul în care acestea sunt scindate din proteine-purtători pentru a deveni T4 liber și T3 liber și se leagă de receptorii hormonului tiroidian (THRs ) și exercita efectul lor metabolic.

Mecanisme de Sindromul T3 scăzut

După cum se poate vedea, producția, distribuția și activarea hormonului tiroidian este complexă și implică o serie de alte organe și țesuturi, altele decât cele ale glandei tiroide în sine. Hipotiroidismul este un defect în pasul 3, deoarece implică de obicei o disfuncție a glandei tiroide- cel mai adesea cauzate de boli autoimune (ca Ord, Graves, Hashimoto) și deficiența / exces de iod. Cu toate acestea, în sindromul T3 scăzut, problema apare, în general, în etapele # 1, # 2, # 4 și # 5. Nici una dintre aceste etapenu sunt direct legate de funcția glandei tiroide.

Mai precis, sindromul T3 scăzut poate include următoarele mecanisme :

– Modificările de legare axa hipotalamo-hipofizo

– Alterarea hormonului tiroidian la proteine ​​purtător

– Intrarea modificată a hormonului tiroidian în țesut

– Modificări ale metabolismului hormonilor tiroidieni datorită expresiei modificate a deiodinases

– Modificări ale receptorilor hormonului tiroidian (THR), expresia sau funcția

Sindromul T3 scăzut în boli acute și cronice

Cele mai multe dintre studiile privind sindromul T3 scăzut au fost efectuate asupra persoanelor care suferă de o viață de boli acute. În unitatea de terapie intensivă, prevalenta testelor funcției tiroidiene anormale este remarcabil de mare. Mai mult de 70% dintre pacienți prezintă T3 scăzut și în jur de 50% au T4 scăzut .

Multe dintre aceste studii au indicat o relație directă între sindromul T3 scăzut de severitatea și atât pe termen scurt și pe termen lung rezultatul bolii.Cu cat este mai inferior nivelului T3 la pacienții în stare critică, cu atât  tinde să fie rezultatul mai rau.

Cu toate acestea, studiile care examinează substituția hormonală tiroidiană în aceste situații au demonstrat rezultate mixte. În cele mai multe cazuri – cu excepția bolilor cardiovasculare – luarea de hormon tiroidian nu a îmbunătățit rezultatele. Vom discuta acest lucru în detaliu mai târziu.

Recent, o mai mare atenție a fost acordată Sindromul T3 scăzut în bolile non-critice, cronice. Mai exact, întrebarea în mintea tuturor (inclusiv a mea) este dacă substituția cu hormoni tiroidieni este utilă în această situație, sau în cazul în care – după cum au sugerat unii – ar putea fi chiar dăunătoare.

În stres emoțional, psihologic sau fiziologic, organismul va transforma în exces T4 pentru a inversa T3 (RT3), ca mijloc de conservare a energiei pentru vindecare și reparație. Este cel puțin posibil, prin urmare, că înlocuirea hormonului tiroidian, în aceste cazuri nu poate fi benefică.

Pe de altă parte, la cei care suferă de boli cronice pe termen lung, sindromul T3 scăzut poate fi mai reflexiv de patologie decât adaptare, iar acest grup pot beneficia de T4 sau suplimentarea T3.

 Vom explora toate aceste întrebări mai în detaliu în articolele ce urmează, iar eu voi împărtăși, de asemenea, o parte din observațiile mele din practica mea clinică. Rămâneţi aproape!

de CHRIS KRESSER

Articole din această serie:

 Sindromul T3 scazut I: Nu este vorba de glanda tiroida!

 Sindromul T3 scazut II: Mituri și concepții greșite

Sindromul T3 scazut III: Inflamarea lovește din nou

Sindromul T3 scazut IV : Ati auzit de bolile autoimune?

 V:Ar trebui să fie tratat cu hormoni tiroidieni?

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.