Sfaturi pentru Pacienții recent diagnosticați

Ca să fii diagnosticat cu o boală tiroidiană poate dura mult timp (uneori chiar ani). Când diagnosticul este găsit, în cele din urmă, există un sentiment de ușurare – toate simptomele dvs. au un sens. Dar pot exista și multe întrebări, iar întreaga situație poate fi copleșitoare. Din fericire, sunt alții care au trecut pe acolo, pe unde sunteți dvs. și sunt dispuși să împărtășească din înțelepciunea lor. Pe Grupul Tiroida România 🇹🇩, pacienții își împărtășesc sfaturile pentru cei nou diagnosticați.

》 Educați-vă

Medicii nu sunt întotdeauna conștienți de cele mai recente cercetări și va pot trata cu informații depășite. Cel mai bine este să vă faceți propriile cercetări și să fiți bine informați. Există o tendință teribilă în comunitatea medicală, ce îi neglijează pe pacienți de o mai bună sănătate și un tratament mai eficient. Presupunem că medicii și personalul medical acționează cu cele mai recente și actualizate informații. Din păcate, studiile au arătat că acest lucru nu este adevărat. Mai multe reviste medicale bine respectate și de încredere, cum ar fi „Annals of Internal Medicine” și „Journal of American Medical Association”, au investigat cunoștințele actuale și practica medicilor. Un alt studiu similar intitulat „Cercetarea clinică pentru practica clinică”, realizat de „The New England Journal of Medicine”, a constatat ca majoritatea medicilor lucrează cu o întârziere de 17 ani în spatele literaturii medicale actuale și a datelor medicale dovedite. De ce se întâmplă acest lucru și ce înseamnă pentru pacienți? Înțelegând motivele pentru care medicii nu reușesc să țină pasul, impactul acestei pierderi de informații și modul în care sănătatea individuală suferă din cauza acesteia poate ajuta pacienți să-i ajute pe medici să poată oferi ajutorul necesar.

》 Ce cauzează întârzierea?

Există diverse motive pentru care medicii nu practică cele mai recente informații. Unul dintre principalii contribuabili ai schimbării întârziate este că medicii pur și simplu nu au timp să consume toată literatura medicală disponibilă. Ca un compromis și o metodă mai puțin eficientă de a rămâne la curent, cei mai mulți medici își primesc informațiile din studiile pe care reprezentanții medicali le oferă. Alte surse de informații includ conferințe și informații anuale de la societatea medicală, care durează în general 10-15 ani pentru a adopta cercetarea actuală. Legătura comună dintre aceste surse este că acestea sunt finanțate de forțe dedicate menținerii status quo-ului sau creșterii profiturilor, mai degrabă decât prin îmbunătățirea asistenței medicale.

Un alt obstacol frustrant pentru schimbările medicale pozitive îl constituie încăpățânarea doctorală. Un articol din 2003 prezentat în „Wall Street Journal”, intitulat „Prea mulți pacienți nu recuperează niciodată beneficiile unor cercetări excelente” a arătat că medicii cărora li s-au arătat cantități mari de date verificate și exacte, care contrazic credințele și practicile lor actuale, au respins complet și au încercat să discrediteze noile informații. Se pare că educația medicală tinde să promoveze un mediu de exclusivitate și cunoaștere elitistă, ceea ce a făcut ca mulți medici să nu fie receptivi la noile date. Acest lucru este nefericit, deoarece medicina alternativă, chiar dacă nu este acceptată de majoritatea medicilor, poate fi mai precisă și mai științifică decât un procent mare de practici „funcționale”. În multe cazuri, această informație utilă și verificabilă este ignorată în primul rând din cauza titlului său nefericit.

》 Sănătatea tiroidei

Poate că informațiile cele mai neînțelese și reduse sunt cele legate de tiroidă. Medicii tind să practice cu o mentalitate a efectivelor, ceea ce înseamnă că, indiferent ce face majoritatea, fac și ei. Această atitudine a dus la numeroase probleme și concepții greșite în comunitatea medicală generală cu privire la funcția și tratamentul tiroidian.

》 Elementele de bază ale tiroidei

Unii medici au o înțelegere greșită a funcției tiroidiene de bază. Principalii hormoni implicați în tiroidă sunt TSH, T4, T3 și Reverse T3. În plus, alți hormoni, cum ar fi SHBG, sunt la fel de importanți pentru evaluarea stării de sănătate a Tiroidei. Fiecare joacă un rol important în funcția tiroidiană și influențează numeroase funcții ale corpului, inclusiv metabolismul.

• Hormonul care stimulează tiroida (TSH) este substanța responsabilă de promovarea producției de T4. TSH răspunde la fluctuațiile nivelurilor de T3 pentru a regla hormonii.

• Tiroxina (T4) este forma de stocare a hormonului tiroidian, care este convertită în T3 sau T3 invers. Fără a fi convertit, T4 nu are niciun impact asupra funcțiilor organismului.

• Triiodotironina (T3) este forma activă a hormonului tiroidian, care are cea mai mare influență asupra sănătății și metabolismului. Prea mult sau prea puțin T3 în sistemul unui pacient poate provoca hipotiroidie sau hipertiroidism.

• Revers/Invers Triiodotironina (RT3) este oglinda imaginii T3, ceea ce înseamnă că blochează funcția T3. Acest lucru este benefic în reglarea nivelurilor de hormoni tiroidieni, dar prea mult poate cauza probleme de sănătate dacă este produs în exces.

• Hormonul sexual care leagă Globulina (SHBG), deși nu este un hormon tiroidian, este un indicator important al sănătății tiroidei. Această substanță crește ca răspuns la Estrogen și Tiroidă în ficat. Nivelurile slabe ale SHBG se corelează cu nivelurile reduse de estrogen, tiroidă sau ambele. Optimizarea producției și eficacității acestor „piese” este esențială pentru îmbunătățirea sănătății și a bunăstării. Din păcate, mulți medici nu înțeleg interacțiunile complexe ale acestor hormoni și nici nu apreciază importanța lor.

》Problemele cu testarea

Testele tiroidiene standard se bazează exclusiv pe nivelurile de TSH. Aceasta se bazează pe înțelegerea faptului că, pe măsură ce nivelurile tiroidei scad, nivelurile TSH cresc, ceea ce înseamnă că pacientul are o tiroidă subactivă. Cu toate acestea, testarea TSH nu funcționează în 80% din cazuri, în identificarea disfuncției tiroidiene. Singura condiție pe care testul TSH o arată eficient este hipotiroidismul primar, în care tiroida nu produce T4 adecvat. O parte din motivul pentru care această metodă de testare este ineficientă este că există mai multe condiții, cum ar fi transformarea necorespunzătoare a T4 în T3 sau T3 invers, producția slabă de T4, transportul hormonilor săraci și multe altele. Diagnosticarea corectă și tratamentul funcției tiroidiene necesită o înțelegere globală a stării de sănătate a tiroidei. În loc să se bazeze exclusiv pe TSH pentru a obține o mică vizibilitate a tiroidei, este mult mai fiabil să analizăm nivelele hormonilor FT4, FT3, T3 invers și SHBG. Mai mult decât atât, stabilirea pentru gama „normală” a tiroidei este mai puțin eficientă decât mulți își imaginează. În schimb, ar trebui să se depună eforturi pentru atingerea nivelurilor optime ale tiroidei.

》 Condiții asociate cu tiroida

Funcția tiroidiană slabă poate influența sau promova dezvoltarea numeroaselor condiții fiziologice.

Următoarele simptome și condiții sunt asociate cu funcția tiroidiană inhibată:

• Depresie

• Tulburare bipolara

• Oboseală

• Creștere în greutate

• Demenţă

• Fibromialgia

• Boala de inima

• Cancer

• Parkinson

• Alzheimer

• Insomnie

• Diabet

• Și multe altele

Toate afecțiunile cronice împărtășesc simptomul funcției tiroidiene reduse. Optimizarea tiroidei poate ajuta la prevenirea apariției unor afecțiuni debilitante și la reducerea apariției bolilor legate de vârstă. Măsurile preventive, cum ar fi îmbunătățirea activă a funcției tiroidiene, sunt mult mai eficiente decât tratarea problemelor de sănătate pe măsură ce acestea se dezvoltă.

》 Tratamente mai eficiente

Chiar dacă lumea sănătății, a medicamentelor și a funcției tiroidiene sunt subiecte complexe, există date utile noi și informații dovedite care pot îmbunătăți tratamentul. Din păcate, în conformitate cu William Shankle, MD, profesor universitar din California, „Majoritatea doctorilor practică medicina de acum 10-20 de ani în spatele literaturii medicale disponibile …” și „Doctorii nu încearcă să pună în aplicare noile tratamente care sunt susținute în literatură sau schimbarea tratamentelor care nu sunt.” Recunoașterea și rezolvarea acestei întârzieri incredibile a informațiilor medicale pertinente este una dintre cele mai eficiente modalități prin care putem să avansăm și să ne îmbunătățim sănătatea și bunăstarea.

》Vorbiți cu alții care înțeleg prin ce treceți

Boala tiroidiană este doar una dintre numeroasele boli care au fost clasificate drept „boală invizibilă”. Acest lucru inseamna ca simptomele asociate cu afecțiunea pot fi greu de depistat pentru alții. Este important să formați o prietenie cu oamenii care înțeleg prin ce treceți și vă pot încuraja, precum să vă ofere sfaturi. Există o mulțime de comunități online, inclusiv Grupul nostru – Tiroida România 🇹🇩

》Nu acceptați imediat tratamentul, insistați pe analize optime

Ca pacienți cu tiroidă, suntem cu toții familiarizați cu fraza „Analizele dvs. sunt în limite”. Doar pentru că valoarea dvs. se încadrează în intervalele de laborator nu înseamnă că „acea valoare este cea mai bună pentru tine”. Îngrijirea și tratamentul dumneavoastră trebuie să fie individualizat; dvs. și medicul dvs. trebuie să lucrați împreună pentru a determina tratamentul optim.

》 Uită-te la modificări ale modului și stilului de viață

În afară de tratamentul de înlocuire al hormonilor tiroidieni, ia în considerare discutarea modificărilor dietetice cu medicul dvs. pentru a ajuta la o mai bună susținere a funcției tiroidiene. De asemenea, trebuie să discutați despre exercițiile fizice și de fitness, deoarece, dacă sunt făcute prea lente sau prea intense, activitatea fizică poate provoca mai mult rău decât bine.

》 Asigurați-vă că medicul dumneavoastră vă ascultă

Cum vă simțiți și simptomele pe care le experimentați ar trebui să fie un factor important în modul în care medicul vă tratează. În plus, este important să aveți un medic care este dispus să discute sau să exploreze alte opțiuni atunci când ceva nu funcționează.

Obținerea diagnosticului de boală tiroidiană poate fi înspăimântător, dar este important să vă amintiți că nu sunteți singuri!

Sursa: https://www.hypothyroidism.org/advice-newly-diagnosed-thyroid-patients/

Traducere: Echipa Tiroida România 🇹🇩

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.